tajine recepten

Discussie in 'De lounge' gestart door marjolinos, 27 jul 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. marjolinos

    marjolinos Fanatiek lid

    9 mrt 2009
    2.953
    0
    0
    tilburg
    ik krijg van mijn tante een elektrische tajine... nu ben ik eigenlijk wel benieuwd wat ik daar dan in klaar kan maken.
    wie o wie heeft er lekkere recepten?
     
  2. BeingMommy

    BeingMommy Fanatiek lid

    19 dec 2009
    2.089
    0
    0
    Oo meid der gaat een wereld voor je open, zo lekker!
    Heb geen ervaring met een elektrische, wel met een 'orginele' Marokkaanse tagine, zonder bewerking..

    Zal een succesreceptje met je delen die ik vaak maak.
     
  3. marjolinos

    marjolinos Fanatiek lid

    9 mrt 2009
    2.953
    0
    0
    tilburg
    graag!
    het lijkt me super makkelijk om een gezonde maaltijd op tafel te zetten...
     
  4. tulip

    tulip Niet meer actief

    o ik lees mee, zit erover te denken om zo'n originele aan te schaffen.
     
  5. BeingMommy

    BeingMommy Fanatiek lid

    19 dec 2009
    2.089
    0
    0
    Deze heb ik van een forum marokko.nl
    Is hier echt favoriet, lekker met Marokkaans/Turks brood..

    Kip Tajine zoet

    Ik las net dat iemand kip tajine maakt met aardappels. Ik maak heel vaak kip tajine zoet, daarom wil ik hier mijn recept voor jullie neerzetten. Het is supermakkelijk en echt heerlijk.

    Komt ie:

    Je hebt nodig:

    8 drumsticks
    5 grote uien
    4 wortels
    rozijnen (liefst witte)
    kaneel
    1 eetlepel suiker
    rode peper zoet
    zout
    libzar (witte peper)
    olie
    evt blokje magie boullion

    Een tajine om in te koken (op het vuur, dus niet in de oven)

    Hoe ga je te werk:

    Ontvel de drumsticks en snijdt het onderste gedeelte van de poot eraf. Was ze en doe ze in een grote schaal. Snijdt de uien in ringen en doe ze bij de kip,
    Was de rozijnen en doe ze er ook bij. Doe hier alle kruiden bij, een beetje olie en een beetje water (half theeglas).
    Meng alles goed doorelkaar en laat even staan zodat de kruiden er goed in kan trekken.

    Maak de wortels schoon en snijdt ze in rondjes (plakjes). Bedek de onderkant van de tajine met de wortels en doe dan wat uien/rozijnen uit de bak erboven. Leg hier dan de drumsticks om en om op en giet het overige ui/rozijn mengsel eroverheen. Bedek de tajine goed af. Ik gebruik altijd allumiumfolie en zet op een laag pitje. Als je vindt dat er niet genoeg vocht in zit doe er nog wat water bij.

    Je laat het geheel ongeveer een uurtje koken op een medium pitje.

    Eet smakelijk!
     
  6. tulip

    tulip Niet meer actief

    ooooo mmmmm
     
  7. BeingMommy

    BeingMommy Fanatiek lid

    19 dec 2009
    2.089
    0
    0
    Deze maak ik ook graag, een soort gelijke. Varieer ook gwn met groente die ik in huis heb, kan van alles bij.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Nodig:

    Kippenbouten'
    Aardappels
    kosbar
    peterselie
    1 ui
    2 wortels
    erwten
    1 tomaat
    rode pepers 2
    3teentjes knoflook

    olie

    Kruiden voor de kip:

    zout naar smaak
    halve tl peper
    1 tl cayenepeper
    1tl kaneel poeder
    koriander klein
    peterselie (kan ook droog)
    1 tl paprikapoeder
    halve tl ras al hanout
    1 tl saffraan
    3 teentje knoflook geperst

    Kruiden voor de aardappels:
    1 tl cayenepeper
    halve tl paprika poeder
    oregano
    zout naar smaak

    Bereiding:

    Kip goed schoonmaken, in een kom 3 el olie in doen, bovengenoemde kruiden erbij voor de kip,alles door elkaar mengen, kip erbij doen, dan koriander, geperste knoflook en peterselie erbij kan ook later als alles in de tajine zit, alles goed inwrijven en laten staan.

    Aardappels in blokken snijden of hoe je zelf wilt, in een kom olie en de kruiden voor aardappels erbij, aardappels erbij doen,goed inwrijven en laten staan.

    Bereiding:

    Snij de groente, ik heb de wortels in ronde schijfjes gesneden, ui in blokjes en tomaat in ronde plakken.
    In de tajine beetje olie gieten, dan ui erbij, wortels en kip, aardappels ertussen, erwtjes erbij en de tomaat erbovenop met de rode pepers erbij.
    Halve thee glas water erbij, deksel erop, op zacht vuur voor 2 uur laten koken.
    Als alles zacht is, is het klaar.

    Bsa7a ! [​IMG]
     
  8. marjolinos

    marjolinos Fanatiek lid

    9 mrt 2009
    2.953
    0
    0
    tilburg
    oh klinkt goed!
    zou je de drumsticks ook kunnen vervangen voor kipfilet?
    mijn man is geen kluiver en ik kan drumsticks niet goed meer verdragen...
     
  9. tulip

    tulip Niet meer actief

    och dat ziet er nog eens goddelijk uit ook.
     
  10. BeingMommy

    BeingMommy Fanatiek lid

    19 dec 2009
    2.089
    0
    0
    Ja die is echt heerlijk tullip.
    Je raakt verbaasd van de smaak, maar man wat is dat lekker.

    Ik maak er vaak turkse rijst naast. Omdat er niet echt iets ingaat van aardappelen bij deze.
    Is een heerlijke combi, vind ik zelf! Erg machtig, en veel hoef je niet te eten om er vol van te raken, maar zooo lekker.
     
  11. BeingMommy

    BeingMommy Fanatiek lid

    19 dec 2009
    2.089
    0
    0
    Het is dan niet te vergelijken marjolinos.
    Het kan uiteraard wel in wat groffere stukken, maar het is wel minder lekker.

    En dat zeg ik, en ik ben ook echt GEEN kluiver, en word er snel misselijk van. Maar je plukt als ware het vlees eraf, en in deze is het echt heerlijk.

    Bij mij is het een kwestie van goed schoonmaken, goed ontvellen, spiertjes die uitsteken eraf, en bij de pootjes. Ik doe het vaak even laten trekken in een bak met wat azijn, water en zout even goed schoonmaken. En bakken maar, hmmm.
     
  12. BeingMommy

    BeingMommy Fanatiek lid

    19 dec 2009
    2.089
    0
    0
    Dit is een voorbeeld met kipfilet..
    Het is goed te doen hoor echt, met maakt het minder lekker, is puur mijn eigen mening erbij, omdat ik het altijd zo heerlijk vind als mn kippetjes zo gaar zijn dat het bijna van het bot afvalt haha.

    Zoveel lekkers: tajine doperwten kipfilet en kruidige aardappel

    Alleen zou ik hierbij de gember, laurierblad en halve blokje kippenbouillon, vervangen voor een Marokkaans kruidenmengsek genaamd rasalhanout, heerlijk, wat zout erbij. Klaar is Achmed.

    Eetlepel tomatenpurree ook vervangen voor 1 of 2 verse tomaten, ontveld en in stukken laten meebakken, garen, stoven.

    Maar dat is echt even voor jezelf spelen met wat je lekker vind, en hoe je liever kookt!

    Veel plezier, want het is echt heerlijk!

    Gehaktballetjes in tomatensaus, vers, met daaroverheen eieren. Heeerlijk!!!
     
  13. miis

    miis VIP lid

    8 mei 2012
    5.229
    1
    0
    ik gooi er eigenlijk gewoon van alles in, allerlei groentes bijv pompoen, zoete aardappel, courgette, en gooi gewoon wat kruiden erbij...en bijv kip die ik ook al gekruid heb ofzo...

    die laatste van beingmommy, is idd lekekder met rasalhanout mmmmmmmmmmmm

    en dan lekker met bijv marokkaans brood eruit eten, met zn alle gezellig! :D
     
  14. miis

    miis VIP lid

    8 mei 2012
    5.229
    1
    0

    jaaa dat het zooo zacht is en er zowat al afvalt, echt zooo jummieee
     
  15. Suzzert

    Suzzert Fanatiek lid

    12 mei 2012
    3.340
    4
    38
    Rotterdam


    Hier precies het zelfde! Ik heb ooit van een Marokkaanse man een workshop er van gehad (kreeg je ook een Marokkaanse thee ceremonie enzo erg leuk!) en de boodschap aan het eind was eigenlijk:' als je restjes hebt, gooi het er in'

    Ik werk zelf altijd graag met lam. En wat ook echt een smaakmaker er in is met kip, chorizo in kleine stukjes en lekker een paar uur op laten staan
     
  16. monkeylove

    monkeylove Niet meer actief

    Hoe maak je die turkse rijst dan?

    Ik heb een originele tajine, maar zetten jullie hem direct op het vuur of doen jullie er zo'n plaatje onder??

    Ik heb de tajine voor gebruik trouwens wel een paar uur onder het water gedompeld en hem toen hardgebakken in de oven, dat schijnt te moeten haha
     
  17. BeingMommy

    BeingMommy Fanatiek lid

    19 dec 2009
    2.089
    0
    0
    Met vermecelli/vogeltongetjes.
    Wat zonnebloemolie, daarin de vermecelli/vogeltongetjes wat laten verkleuren.

    Roomboter erbij, flinke klont.
    Gewassen rijst. Water en zout.
    Deksel op de pan, middel vuur en gaar laten worden, water weg laten koken dus. Heeeerlijk!

    Ff duidelijker recept zoeken, doe het op gevoel dat ik het moeilijk vind uitleggen!

    Pilav RECEPT (Pilav tarifi , Pilav nasil yapilir)

    Het ideale recept dit.
    Enige wat ik anders doe, is dat ik 2 glazen water op 1 glas rijst doe. Maar deze vrouw zal het velen malen beter weten dan ik, kijk haar recepten maar, echt heerlijk!!
     
  18. BeingMommy

    BeingMommy Fanatiek lid

    19 dec 2009
    2.089
    0
    0
    Hahaha ja dat is echt het beste idd, ik doe er altijd een 'sudder'plaatje tussen. Anders heb je kans dat ze barsten. Weet niet wat voor orginele tajine je hebt. Maar better safe then sorry.
     

Deel Deze Pagina