Hoho: het is niet zo dat mensen straks niet meer kunnen studeren hè... Ze kunneer alleen niet meer eindeloos over doen. Als ze het zo graag willen, zoals mamavandaan zegt, waarom hebben ze dit dan niet gedaan binnen de termijn + 1 extra jaar? Ik vind wel dat je bezwaar moet kunnen maken in uitzonderlijke situaties hoor. Er zullen best individuele situaties zijn waarin het echt ontecht is oeen boete op te leggen. Maar je maakt mij niet wijs dat al die langstudeerds allemaal vervelende, treurige, tragische, ongewilde gebeurtenissen hebben meegemaakt waardoor ze het niet binnen een redelijke termijn hadden kunnen doen. Ik geloof niet eens dat het voor de helft van de langstudeerders geldt.
@tupp, in mijn 9-jarige studieperiode (6 jaar geneeskunde + 3 jaar diergeneeskunde, wv ik geen studiefinanciering ontving) is mijn ervaring dat de meeste mensen die uitlopen dit doen omdat ze bv. bestuursjaren hebben gedaan of omdat ze hard moesten werken/student onderzoekers waren. Er wordt veel gefeest, maar de studenten die als gevolg van alleen feesten uitliepen waren toch echt de uitzondering.
Voor bestuursjaren krijg je ook uitstel op de langstuderboete. En vertraging hoeft niet door feesten te komen, om toch onnodig te zijn. Mijn broer is geen feestbeest, maar is welextreem lang bezig. Mogelijk is er bij hem sprake van add. Maar dat is geen excuus. En zo ken ik meer mensen die op zich geen dingen doen als feesten en vakantie vieren. Maar die gewoon niet voldoende doorpakken, te veel werken naast hun studie of op een andere manier andere prioriteiten stellen. Andere prioriteiten stellen is prima. Maar dan vind ik het niet terecht dat een student verwacht dat de maatschappij maar jarenlang mee blijft betalen, omdat hij andere dingen belangrijker vindt. Als je een studie volgt die voor een groot deel door anderen wordt betaalt, dan vind ik dat je een verplichting aangaat om het zo snel mogelijk af te ronden. Wil je er graag andere dingen bij doen waardoor het langer duurt? Prima, eigen keus. Maar betaal het dan ook zelf. In de meeste gevallen is dat uitstel echt niet nodig! Ik heb liever dat ze bezuinigen op eindeloze studies, dan op het aantal ivf-pogingen of het speciaal onderwijs, om maar wat dingen te noemen.
Het maakt mij niet zoveel uit wat de reden is van een ander. Lui of niet. Feit blijft dat de wel willende, maar niet kunnende nu moeten stoppen of krom moeten liggen om hun studie af te maken. Bij mijn vriend was het geen kwestie van lui zijn en zoals ik al eerder aangaf zou het komend jaar zomaar kunnen zijn dat hij niet af kan studeren omdat zijn stiefmoeder ernstig ziek is én hij daarnaast een hulpbehoevende vader heeft, een fulltime baan en net een zoontje. Het is met iedere maatregel zo dat er mensen 'getroffen' worden die een uitzondering zouden moeten zijn. Dus wij accepteren het gewoon en mijn vriend maakt zijn studie ook af. Ik vind wel dat de politieke partijen hier een duidelijk standpunt in moeten innemen. Als ze het er niet mee eens zijn moeten ze er wat aan doen en anders kunnen ze beter de mond houden en de boete gewoon innen.
Daar ben ik het ook mee eens! Volgens mij is het alleen niet zo dat je voor bestuursjaren of langdurige ziekte uitstel krijgt. Dat is uiteindelijk allemaal teruggedraaid. Tenminste dat hoorde ik van de week, maar of dat zo is weet ik niet. Daar hebben wij ons niet in verdiept omdat dat niet op onze situatie slaat. Overigens zou ik het te gek vinden als men voor bestuursjaren wel uitstel krijgt, maar anderen niet. Dat is toch helemaal een eigen keuze zou je zeggen! Staat vast goed op je CV, maar dat hoeft de overheid wat mij betreft ook niet te spekken.
Ja, ik. En in mijn situatie vind ik het ook wel terecht, ik ben zo'n eigen schuld dikke bult geval. Moest zonodig kinderen krijgen voor ik afgestudeerd was en heb daarnaast niet genoeg mijn best gedaan. Maar voor heel veel anderen is die boete heel oneerlijk en zuur. Ik heb wel het geluk dat ik mijn scriptie bijna af heb en dan mijn collegegeld + boete voor de maanden die ik niet meer ingeschreven sta komend jaar kan terugvragen.
voor de mensen die denken dat een studie werkelijk maar 1500 euro kost, en dan die 3000 een boete is? kijk maar eens wat je betaalt als het je tweede studie is. ik geloof 15000 euro. dan betaal je dus pas werkelijk je eigen studie
Ik krijg hem ook. Ik wist al dat ik eronder viel, en heb ook geen brief ontvangen, alleen het bericht via Studielink dat ik 3000 euro extra moet betalen. Vind het echt balen! Ik begin volgende week alvast met wat mastervakken, en maak mijn bachelor zo snel mogelijk af. Overigens heb ik de mazzel dat mijn ouders de boete betalen. Ze hebben ook 4,5 jaar collegegeld betaald, maar ik heb het zelf overgenomen omdat ik vond dat zij niet hoefden te betalen voor mijn studievertraging door oa de baby. Ze staan er echter op om de boete te betalen, superlief.
wat lief van je ouders sweetbel!!! Nou bij mij is het niet helemaal mijn eigen schuld dus. nadat ik 2 jaar HBO-V heb gedaan, ging ik voor een gesprek naar de VU omdat ik biomedische wetenschappen wou doen na mijn HBO. Die man ( heeft later gigantisch op zn donder gehad) die toen studieadviseur was daar, ging bijna met pensioen, zat met een biertje toen ik kwam (was intro week) Hij zei tegen mij. Je kunt echt beter nu meteen beginnen. Dat scheelt je 2 jaar. Ik kwam alleen maar voor een informatie gesprek dus ik was behoorlijk overdonderd. Ik heb mijn twijfels besproken of ik het wel aankon die studie (heb geen VWO gedaan). Hij zei letterlijk. ja joh dat kan je wel, je moet alleen wel veel studeren. nou 3 jaar lang heb ik 24 uur per dag gestudeerd. met als gevolg een gigantische burn out. De medische vakken heb ik allemaal gehaald. maar wiskunde op WO niveau krijg je gewoon niet 1,2,3 in je hoofd. zeker niet als je geen VWO of HAVO hebt gedaan. sterker nog, deze man had mij absoluut niet mogen toelaten. was een fout van de VU, hebben ze ook toegegeven Maargoed je begint ergens aan en dan ga je er voor . (dat zit nou eenmaal in het aard van mijn beestje ) Na de burn out was ik helemaal opperdepop. Heb een tijdje bij mijn vriend in de winkel gewerkt. En daarna 2 kindjes gekregen. En ineens kwam het zin in studeren weer terug en ben ik dus begonnen om mijn verpleegkunde af te maken. en JA ik vind het dan ontzettend vals dat ik nu ineens in de zomervakantie notabene krijg te horen. OJA je moet ook ff 3000 euro extra bijlappen.... ik vind het ronduit belachelijk. als ik dit van te voren had geweten had ik gewoon eerst mijn verpleegkunde afgemaakt. daarom ben ik nu zo boos..... ik kan die vent wel wat doen die mij heeft toegelaten. hij heeft mij met al die problemen opgezadeld eerst een burn out en nu die extra kosten..... kan wel huilen
Ik snap het niet zo goed...ik lees nu over mensen die met zieke ouders zitten of die andere dingen hebben meegemaakt. Maar als zulke dingen bij een decaan worden gemeld en je de school hierover op de hoogte houdt, krijg je toch gewoon uitstel?? Bijzonder blablabla...weet even niet hoe het heet. Je mag sowieso één jaar langer over je studie doen. Bij een HBO is dat dus 5 jaar. en dan eventueel nog een uitloop jaar. Ik ben zelf nu zwanger, maar ik verwacht niet langer over mijn studie te doen, doordta ik twee minors in 1 blok kan doen. en zo dus toch een verlof heb van de Kerstvakantie tot aan halverwege april. De langstudeerboete Moet ik het verhoogde tarief betalen als ik door bijzondere omstandigheden langstudeerder in het hoger onderwijs ben? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl Maar binnen 6 jaar zou een studie toch wel gehaald moeten kunnen worden?' edit: Wat ik trouwens wel raar vind. Een kennis van mij die heeft voor zijn studie eerst 2 jaar iets anders gedaan. Dit beviel niet. Hij heeft alles terug betaald, zelfs zijn OV, en nu krijgt hij als hij ook maar 1 maand zou uitlopen die boete (niet de volle 3000 daN uiteraard)
@Muis26: Het is duidelijk dat je heel erg verkeerd bent voorgelegd. En met pittige gevolgen. Dat is echt erg! Dat die man op zijn donder heeft gehad, helpt jou natuurlijk niks met deze ellende! Ik vind het echt rot voor je. Toch zal het mijn mening over de langstudeerboete niet veranderen. Dit is één verhaal. En er zullen er vast nog een aantal zijn bij wie de langstudeerboete onterecht is. Helaas is dat met alle regelingen zo. Maar dat betekent nu eenmaal niet dat de overheid dan maar geld moet blijven uitgeven aan een grote groep mensen die zelf andere keuzes maakt. (Daar bedoel ik jou dus niet mee!) In een tijd dat het economisch allemaal goed gaat is dat misschien wel leuk. Maar in deze tijd is er gewoon minder geld beschikbaar en dan zal er bezuinigd moeten worden. En snijden doet altijd pijn. Maar het moet nu eenmaal. Ik sta als juf ook al enige tijd op de nullijn. Terwijl onze lasten natuurlijk gewoon meestijgen met de inflatie. En de premies voor o.a. AOW gaan omhoog. Alles bij elkaar toch wel een flinke daling in koopkracht. Daar baal ik flink van! Maar ik snap het ook. Ik vind het veel erger dat de pensioenen van heel veel (oud-)collega's en andere ambtenaren behoorlijk omlaag gaan. Of dat kinderen die speciale zorg nodig hebben binnen het onderwijs, dit steeds minder krijgen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor die kinderen, maar ook voor de klasgenootjes waar ze bij zitten. Iedereen zal moeten inleveren. Ik denk dat de meeste studenten er ondanks die langstudeerboete wel bovenop komen. Je zit toch al in een redelijke bevoorrechte positie als je kunt studeren. (Over het algemeen toch intelligente, vaak gezonde jonge mensen, die nog steeds het grootste deel van hun studie vergoed krijgen.) Ik heb liever dat ze in die groep gaan kijken en dan ook nog in het deel dat zelf ook andere keuzes had kunnen maken, dan bij mensen die bijvoorbeeld met ernstige gezondheidsproblemen kampen en de AWBZ steeds verder zien verdwijnen.
ja tuurlijk..dat vind ik ook heus, echt! maar laat het dan wel NU pas in gaan.....zoals ik ergens las is het nu de spelregels tijdens het spel veranderen.... dat vind ik niet kunnen
Ben nu heel hard aan het werk om het te voorkomen maar dan moet ik wel deze week mijn scriptie inleveren en anders moet ik een maand uitlopen. Ik studeer sinds 1999, heb ik eerst de hbo-v gedaan, 3 jaar, moest toen stoppen omdat ik voor verpleegkunde arbeidsongeschikt raakte door bekkeninstabiliteit. Daarna ben ik de lerarenopleiding gaan doen, in het 2e jaar kon ik al aan het werk. Heb tussendoor 5 kinderen gekregen en heb meerdere malen een operatie moeten ondergaan en heb ook nog pfeiffer gekregen, mijn moeder is overleden enz. Ben tussendoor 3jr gestopt maar moet nu toch de boete betalen, en eerlijk gezegd heb ik nu geen zin om te vechten tegen die boete... het zou voor mij om 1 maand gaan, dat neem ik maar voor lief. (wel moet ik nog met duo in conflict omdat ik mijn jaren stufie in een gift moet laten omzetten ivm medische omstandigheden)
@Tupp...ben het wel met je eens. Het is rot dat er mensen in de knel kunnen komen nu, maar hier valt altijd wel een mouw aan te passen. Beter dit dan nog meer bezuinigen op het onderwijs. Rugzakjes die verdwijnen e.d. Ik heb nu twee jaar mogen meedraaien (ik zit op de Pabo) en ga nu mijn derde jaar in, en WEER zijn er dingen wegbezuinigd...het gaat daarin wel om de toekomst van de kinderen van dit land!
Dat is dus niet zo raar. hij heeft al 2 jaar mogen studeren tegen gesubsidieerd tarief. Wat hij heeft terug betaald is de stufi en waarschijnlijk niet het collegegeld, want dat hoef je echt niet terug te betalen. Waar het om gaat is dat je nog maar een x tijd mag studeren tegen gesubsidieerd tarief en daarna krijg je een boete. Wat ik trouwens debiel vind. Ik zou nu ook wel willen studeren tegen langstudeerboetetarief (galgje), 4500 is nog te overzien. nee, het tweede studie tarief is pas echt belachelijk. Waarom mag iemand die 1 en dezelfde studie doet daar wel tig jaar over doen, oke oke, wel met die boete. Of mag je na het MBO wel door het HBO tegen gesubsidieerd tarief? Maar na je HBO, netjes in minder dan 4 jaar, een andere bachelor fase in gaan moet tegen de hoofdprijs?:x:x
Ik heb het niet goed gevolgd, omdat het niet voor mij van toepassing is, maar ik dacht ook dat het voor nieuwe studenten zou gelden. Of iets van: Je zit nu in jaar 3, je moet nog 2 jaar, dus krijg je nog 2 jaar en ANDERS moet je boete betalen. Ik vind het op de manier die jij nu beschrijft ook oneerlijk.
ligt er wel aan wat je wil doen. Als je iets in de zorg wil doen als je niet uit de zorg komt, of iets in het onderwijs als je niet uit het onderwijs komt hoef je niet het verhoogde instellingsgeld te betalen. Er zijn een aantal studies uitgesloten omdat daarin tekorten zijn.
@LadyXochi...ja zoals je het zo zegt is het wel logisch eigenlijk...dan is het alleen nog oneerlijk dat hij maar twee jaar stufi krijgt, omdat hij al twee jaar gestudeerd heeft (maar dit wel terug betaald heeft) Ik dacht overigens ook dat het voor studenten was die gestart waren na januari/februari 2012. Maar schijnbaar heeft dat iets met deeltijd te maken. Nou ja...ik ga er gewoon voor zorgen dat ik geen dag te lang over mn studie ga doen! (en hopelijk lukt dat me dan ook...hahaha!)
echt echt echt waar???? zou dat ook gelden als je in de zorg verder wil? of vanuit de zorg naar het onderwijs? Ik heb namelijk hbo-v gedaan, maar zou graag ooit weer verder willen studeren.
sh.t nee dus.. geldt niet als je dus al een bachelor in 1 van deze richtingen hebt! sh.t sh.t sh.t Is toch te zot he, ben 28 en heb gewoon normaal gedaan. en zou nu graag verder willen studeren, maar helaaspindakaas... (en ben vooral boos dat het dus niet geldt als je van het mbo naar het hbo wilt, dat is zooooo oneerlijk) Even gequoteerd van de duo: je na het afronden van een studie nog een tweede bachelor of een tweede master in de zorg of in het onderwijs wilt volgen en je nog geen diploma hebt behaald in (één van) deze richtingen. Om te bepalen of een opleiding een zorg- of onderwijsopleiding is, kun je het centraal register opleidingen hoger onderwijs (Croho) raadplegen. ik lees het toch goed he?