Dat klopt idd ook...! Mijn man is niet zo van het doorleren, die is gelijk na de middelbare school gaan werken (leerlingstelsel) maar heeft nu een eigen bedrijf. Hij had gelukkig genoeg doorzettingsvermogen en lef om het op eigen houtje te redden zonder studie enz. Ik ben zelf best een beetje huiverig om mijn kinderen het idee te geven dat je het wel gaat redden in deze maatschappij zonder vervolgopleiding en alleen met de praktijk. Volgens mij moet je nu (met de crisis enz) wel heel sterk in je schoenen staan om het dan te redden. Aan de andere kant wil ik ik mijn kinderen ook niet het idee geven dat 'minder' betaalde banen minderwaardig zijn. Voor alles moeten mensen zijn, dus ook cassieres, vuilnismannen enz.... Natuurlijk is het het belangrijkste dat je kind gelukkig wordt met het beroep wat hij/zij kiest, maar ik zie ze graag ook goed verdienen. Hebben jullie dat ook?
how how er staat eerlijk gezegd nérgens dat ik een IT-er onerschat/zwart maak of wat dan ook. Zéker mogen hun goed verdienen maar om nogmaals een verglijk te maken: als jij ziek bent en misschien wel levensbedreigend wordt je door een verzorgende/verpleegkundige verzorgd.... hun krijgen echter maar de helft van het salaris! En wat zit jij nu te eten? of heb je gegeten? Wie zorg dáárvoor? Nogmaals beroepen waar je langer voor moet leren mogen idd beter betaald worden! Maar moet dat nu écht meer dan het dubbele {vaak} zijn? En JA je moet doen wat je leuk vind.... helaas hebben ze mij vroeger alleen niet verteld dat ik hard moet werken voor verhoudingsgewijs weinig geld! Ik zal mijn kinderen dit wel meegegeven, als ze moeten gaan kiezen voor een vervolgopleiding confronteer ik hen met de harde feite! En wbt oude en nieuwe beroepen... dat klopt idd wel maar dan nog vind ik het maar raar er wordt gezegd dat vervoer via de weg geen toekomst heeft zeker niet ivm mileu.... uhm hoe dan?
Nee, eigenlijk niet. Ik hoop natuurlijk wel dat ze niet hoeven wakker liggen van geldzorgen, maar doe vooral wat je leuk vind. Het leven is kort en je leeft maar 1 keer. Zonde om een baan te hebben waar je het grootste deel van je leven in zit terwijl je het niet naar je zin hebt. Mijns inziens kan geen salaris daar tegenop.
Wat doe je als ik vragen mag? Hier voor 20 uur 736 euo in de maand . Zeer groot verschil dus. Kijk en dit vind ik dus oneerlijk (geen aanval naar jou toe hoor!). Sommige mensen leren jaren lang voor een vak, en hebben die babbel niet, maar hebben wel veel meer verstand van het vak. Maar worden vaak niet aangenomen. (komen niet enthousiast over, passen niet in het team of noem maar op) En iemand zonder diploma die mensen makkelijk om z'n vinger kan winden heeft het zo voor elkaar. Zo ken ik dus iemand die met een vmbo diploma een top functie bij een incasso bureau heeft. Hij had zo'n perfecte babbel dat ze hem tot op de dag van vandaag nog nooit om een diploma hebben gevraagd. (die hij dus wel op zijn cv heeft vermeld!!) En ik word daar niet eens uitgenodigd voor gesprek omdat ik 'maar' een mbo diploma heb. Terwijl ik wel jaren voor dat vak heb geleerd.
Wij zitten net in de groep vanaf 2750-3000. Mijn man werkt 40 uur en krijgt ong. 1900 euro netto (40uur). Wat niet erg veel is in zijn sector, sommige oud collega's van hem die naar andere bedrijven zijn gegaan verdienen wel 2x zoveel! Helaas lukt het hem maar niet om naar een ander bedrijf te gaan :S Ik krijg ong. 900 euro voor 16 uur per week. Dat is wel incl. reiskostenvergoeding. Het stomme is dat als ik fulltime (bij ons. 36u) zou werken ik bijna hetzelfde zou verdienen als mijn man terwijl zijn functie HBO-niveau is en mijn functie MBO-niveau...
@anniek, nou "waarom" sommige beroepen meer (of veel meer) verdienen dan anderen is heel simpel : marktwerking Als ik een sollicitatie plaats voor een iemand achter de kassa kunnen daar miljoenen mensen op solliciteren omdat ze de vereiste kwaliteiten hebben. Als ik een sollicitatie plaats voor een chirurg/arts of it-er komen er een stuk minder mensen op af dus kan zo iemand ook op meer salaris rekenen. Lijkt me heel logisch. On topic: Ik heb op meer gestemd. Hoeveel weet ik niet precies omdat ik mijn salaris bruto gestort krijg. Man en ik hebben beide lang gestudeerd en werken er hard voor.
@ catharine ook jij geeft in mijn ogen geen antwoord op mijn vraag. Ik snap wel wat je schrijft hoor. Waarom zijn er belachelijke verschillen? 9 nog wat vs 30 euro p.u nogmaals verschil moet er zijn maar in mijn ogen niet in deze mate
Daar heb je helemaal gelijk in wat mij betreft. Dat is ook het beeld wat ik een beetje krijg hier nl.; als je hard (en ws ook lang ) hebt gestudeerd of 'hard' werkt (wie bepaalt nou eigenlijk wat hard werken is) draag je meer verantwoordelijkheden en mag je meer verdienen. Ik werk in de thuiszorg en kan alleen maar zeggen dat ik (jottem) best veel verantwoordelijkheden heb - ik werk met zieken en bejaarden, als dat niet verantwoordelijk is weet ik het niet meer - en verdien uhh, nou ja een schijtbeetje vergeleken relatief 'gemakkelijker' (lijkende) banen. Weet wel, ik spreek daarbij uit ervaring. Ik heb 15 jaar als directie secretaresse en management assistente gewerkt waarbij ik voor mijn gevoel veel minder verantwoordelijkheden had, in elk geval op een ander niveau dan nu, en verdiende het 4-dubbele zo'n beetje. Tja... soms vind ik dat maar een rare verhouding eerlijk gezegd.
@anniek, ik snap ook wel wat je bedoelt hoor, soms zijn de verschillen inderdaad flink. Maar het is allemaal vraag en aanbod, het is niet zo dat "iemand" bepaalt wat iemand verdiend. Maar ik zie het zo -als ik voor 14 euro per uur een baan had waarbij ik mensen moest opereren (en dus een enorme druk op me had) -of voor 12 euro per uur lekker met m'n kop koffie achter m'n buro zat dan denkt ik dat er weinig mensen voor het eerste kiezen, (dit is natuurlijk wel even heel overdreven geschetst)
Je had denk ik beter grotere staffels kunnen maken, want het ziet er naar uit dat er veel bij > 3500 zitten.
Oh trouwens, in mijn geval lijkt mijn netto salaris erg weinig, maar ik heb heel sterke secundaire voorwaarden, zoals een leaseauto, zorgverzekering, onkosten vergoeding en nog meer. Ik denk dat je, als je eerlijk wil vergelijken, er zo 500,- netto bij op mag tellen.
Als je trouwens benieuwd bent naar de landelijke cijfers, zijn dit de voorlopige cijfers van 2011. Zal niet zo heel veel schelen met de huidige cijfers. Aantal particuliere huishoudens: 7.466.000 Primair inkomen*: 3.566,67 bruto per maand Besteedbaar inkomen**: 2.766,67 per maand *) Het primair inkomen bestaat uit inkomen uit arbeid, inkomen uit eigen onderneming en inkomen uit vermogen. Inkomen uit arbeid bestaat uit loon en salaris inclusief de werknemers- en werkgeversbijdrage in de premies voor de sociale verzekeringen, tantième, spaarloon en de beloning van arbeid die niet in dienstbetrekking is verricht. Ook de waarde van het privégebruik van de auto van de werkgever is hiertoe gerekend. Inkomen uit eigen onderneming omvat de behaalde winst. Inkomen uit vermogen bestaat uit de som van inkomsten uit financieel vermogen, inkomsten uit onroerend goed en inkomsten uit overige bezittingen, verminderd met betaalde rente. **) Het besteedbaar inkomen bestaat uit het bruto-inkomen verminderd met - betaalde inkomensoverdrachten zoals alimentatie van de ex-echtgeno(o)t(e), - premies inkomensverzekeringen zoals premies betaald voor sociale verzekeringen, volksverzekeringen en particuliere verzekeringen in verband met werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ouderdom en nabestaanden, - premies ziektekostenverzekeringen, en - belastingen op inkomen en vermogen.
Wauw wat veel stemmen van 3000 en meer! Wij zitten rond de 1800, Mijn vriend krijgt zo'n 1400 (of minder) en ik 400.
3180 Netto komt er bij ons binnen per maand. Ik krijg 930 euro van het UWV (Wajong uitkering) En mijn man verdiend 2250 netto. We proberen elke maand 500 euro te sparen, 300 voor onze eigen spaarrekening, en 200 voor die van Naomi. Onze vaste lasten zijn per maand o ommenabij de 1600 euro per maand. (geen boodschappen meegerekend)
Mijn man en ik zijn beiden ambtenaar. Toen ik een aantal jaar geleden hier solliciteerde heb ik mij meteen honderden euro's omhoog weten te praten. Vanuit die startpositie zit ik nu voorlopig aan de tax. Volgend jaar wordt de cao aangepast en kan ik nog een paar jaar 'doorgroeien'. En nee, sorry ik doe niet echt moeilijk werk. Ik ben planner. Ik zeg liever niet waar ik precies werk op internet.