Opvoedmethodes

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Juudje81, 28 aug 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. sandraske

    sandraske VIP lid

    23 jul 2010
    14.043
    0
    0
    Noord-Brabant
    leuk toch? Onze dochter vind water, het liefst water EN zand, superleuk. Daar is ze uren zoet mee. Regenlaarzen aan en stampen maar! (vond ik vroeger ook leuk)
     
  2. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Hallo dames,
    heerlijk al jullie reacties! Komt grotendeels eigenlijk allemaal wel op hetzelfde neer, zo even vlug gelezen te hebben ;)
    Ga vanavond uitgebreider reageren, nu even geen tijd voor.

    Enne, als er meer mensen zijn die volgens bepaalde regels of methode opvoeden, dan vind ik dat erg interessant!

    groetjes, Judith
     
  3. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    hoi Sallie,
    kan me helemaal vinden in hetgeen jij zegt. Daarom eigenlijk ook dit topic ;)
    Ik vind het wél prettig om een stukje houvast te hebben. Dus bepaalde regels vind ik wel handig om te hanteren of mijzelf aan te houden. Maar dat hoeft idd niet alleen maar vanuit 1 visie te zijn.

    Als voorbeeld: vond 'opvoeden zonder straffen en belonen' wel interessant, maar past niet bij ons. Maar de andere manier van je kind complimentjes geven, zoals ik ook al eerder in dit topic een voorbeeld over gaf, vind ik daar dan wél weer toepasbaar hier. En zo pak ik idd overal een beetje de dingen uit die goed voelen.
    Daarom ben ik ook benieuwd naar meer 'methodes' en hoe anderen hierin staan :)

    Ik denk dat de methode en uitwerking ook erg afhankelijk is van je kind. Bij sommige kinderen móet je héél consequent en hard zijn, bij de ander kan je de teugels iets meer laten vieren.
     
  4. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Zo, had een post van mijzelf kunnen zijn ;)
    Ik merk dat een stuk houvast hier wel prettig is, zowel voor mijn man als voor mijzelf. In eerste instantie doe je toch dingen zoals je dat zelf geleerd is vanuit je eigen opvoeding. Ik merk alleen dat ik sommige dingen anders wil doen (overigens heb ik een erg goede opvoeding gehad). En als ik dingen goed onderbouw naar mijn man toe, dan merk ik dat hij daar ook zeker open voor staat.
    Als voorbeeld: ik ben erg van 'een kind moet de ruimte krijgen om lekker te ontdekken'. Zoon liep vorige week zó de achterdeur uit en de regen in. Mijn man riep hem gelijk terug, ik vond dat zoon wel eens goed mocht voelen en beleven wat regen is. Had hij tot dan toe alleen vanuit zijn kinderwagen of de auto meegekregen. Prachtig vond zoon het!
    Hetzelfde als hij ineens door heeft wat je nog meer met een lepel of vork kan doen. Ik laat hem dat ervaren en zeg dan na 5 minuten wel dat het leuk is wat hij heeft ontdekt, maar dat een vork niet is om mee te spelen maar om mee te eten.

    Ik merk dus dat ik ook zelf op zoek ben naar de grenzen. Wat laat ik wel toe en wat niet? En eigenlijk lees ik hier veel dezelfde verhalen, veel dingen die hetzelfde worden aangepakt. Dat vind ik wel even een prettige bevestiging.

    Ik denk dat mijn onzekerheid ook voort komt uit het feit dat ik het anders aanpak als mijn ouders, schoonouders en familieleden. Ik krijg soms het idee dat ik te veel toelaat, terwijl mijn man en ik vinden van niet. Mijn angst is ook dat ik geen verwend kind wil krijgen, wat 'alles maar mag'. Eigenlijk wil ik niet te soft zijn, maar ook niet te hard. En dat is soms dus best zoeken ;)
     
  5. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Hahaha, precies mijn woorden laatst naar mijn man! Met het in-de-regen-lopen-voorbeeld, vroeg ik het hem: "waaróm mag hij dan niet in de regen lopen?" antwoord=> 'eeeeeeh, omdat hij dan nat wordt'
    Mijn antwoord => "en, wat is daar erg aan? Hij moet zo naar bed, dus we moeten hem toch omkleden" Daar had ik dus een punt ;) Niet dat dát nou zo belangrijk is, maar wel om anders te leren denken. Hoe vaak ik vroeger niet heb gehoord "omdat ik het zeg". Tja, sóms is dat echt niet erg, maar hoe kan een kind zich vrij ontwikkelen als wij als ouders soms toch al (onbewust) heel erg onze ideeën en verwachtingen projecteren op onze kinderen.

    Natuurlijk: sommige normen en waarden wil je je kind gewoon graag meegeven, omdat die voor jezelf heel belangrijk zijn. Maar ik merk wel dat ik daarin erg zoekende ben
     
  6. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    jouw gevoel en 'oldschool' komt dan ook wel een beetje overeen hier ;) Inderdaad: kids mogen rotzooi maken (ok, niet té erg, maar als zoon gewoon zit te schilderen en hij knoeit wat op de grond, so be it) en schreeuwen hou ik ook niet van. En ik denk als ik het zo las, de meesten het wel eens zijn met spullen op tafel.
    Hier hebben we zoon wel geleerd dat hij niet aan onze spullen op tafel mag komen, vooral eigenlijk voor bij andere mensen thuis (en dat werkt wonderwel (nog) goed! bij anderen luistert zoon dus echt onwijs goed). Maar als hij eens wat pakt of sloopt, tja, onze fout. Is overigens nog nooit voorgekomen, wel bijna ;)
     
  7. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Genoeg gereageerd, ben weer eens lang van stof ;) :D

    Jullie reacties hebben me iig een stuk bevestiging gegeven dat regels die wij hanteren en hoe wij gevoelsmatig opvoeden, helemaal zo gek nog niet is. Thanx daarvoor!!!
     
  8. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    2
    0
    Haha, ja precies dat soort dingen inderdaad!

    Onze dreumes is ook al op sokken de tuin in gegaan om lekker door de plassen te lopen. Vervolgens zegt ze dan heel verbaasd "nat!" Ik kan dat alleen maar leuk vinden :D (behalve in de winter ;))
     
  9. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Ja, idd, in de winter is het een minder goed idee. Maar dát is dan weer uit te leggen ;)
     
  10. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    2
    0
    Ik bedacht me net een andere (naar aanleiding van een ander topic):

    Wat ik namelijk niet echt kan uitleggen is waarom ik haar niet steeds kan optillen als ze gedragen wil worden. Op sommige dagen wil ze dat werkelijk de hele dag door. Tegenwoordig gaat het steeds beter hoor, maar ik kan toch echt geen goede reden vinden om haar niet bij me te houden? Ja, als ik bezig ben met haar zusje, maar dan snapt ze het ook. Maar huishouden? Dat mama graag wil ZP-en of even tijd voor haarzelf? Dat vind ik geen goede redenen eigenlijk. "Sorry liefje, mama houdt heel veel van je en wil ook graag met jou knuffelen, maar nu even niet, want mama is druk..." Vind ik zo egoïstisch van me ofzo?
    Ik weet niet, het voelt niet goed, maar ik vind het ook heel pittig om haar steeds bezig of bij me te houden... Als ik écht huishouden wil doen, betrek ik haar erbij (samen vaatwasser uitladen) of als ik bijvoorbeeld écht moet stofzuigen doe ik haar in de draagzak.

    Wat is jullie methode als je peuter jammerig of zelfs krijsend aan je benen hangt om gedragen te worden? Ben ik een grote softie dat ik haar steeds optil? Raakt ze zo verwend?
     
  11. Pickle

    Pickle Fanatiek lid

    7 mei 2010
    1.293
    5
    38
    Ik vind dat best een legitieme reden hoor, als mama heb je ook nog wel wat te willen. Je mag best even op de bank willen zitten of even iets doen zonder lamme armen te krijgen van het peuterheffen. Vind ik. Gewoon "ik til je nu niet op, want mama wil even zitten. Kom je naast me zitten?"
    Haha, nu ik dit nalees klinkt het heel lui/ego :) ik bedoel niet de hele dag bankhangen te rechtvaardigen, maar af en toe mag dat best.
     
  12. mcm78

    mcm78 Bekend lid

    6 mei 2011
    852
    1
    16
    NULL
    NULL
    Lees hier af en toe mee (interessant!!), veel sluit aan bij hoe wij het hier ook proberen te doen. Wilde even reageren op het bovenstaande:
    Dat is hier ook heel belangrijk. Mijn man heeft een rotjeugd gehad, waarin hem altijd is verteld dat hij niks waard was als hij iets fout deed. Weinig onvoorwaardelijks aan dus. Die is dus echt allergisch voor het straffen en belonen op die manier. Waar wij dus heel erg opletten is om te benadrukken dat het om gedrag gaat dat niet goed is, dus als er echt gecorrigeerd moet worden (gebeurt niet zo heel vaak) dan leggen we altijd uit wat hij precies heeft gedaan, en niet dat hij 'stout is'. We zorgen er ook altijd voor dat we hem daarna vertellen dat we heel veel van hem houden. Mijn man's broer heeft twee wat oudere kinderen, en die zijn nu zo oud dat er gepraat wordt over slechte keuzes, i.p.v. dat ze slecht zijn. Geloof dat dit een beetje een warrig verhaal is, maar snappen jullie wat ik bedoel? Gaat dus altijd om het gedrag, nooit om de persoon. Weet niet of dat een beetje was wat je bedoelde, Emmarijn?
     
  13. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    Wat betreft de "onvoorwaardelijke liefde", het gaat daarin niet zozeer om de beleving van de ouder. Maar puur om de beleving van het kind. Dat het kind zich onvoorwaardelijk geliefd voelt. Ook als hij iet stouts gedaan heeft.
    Dat betekent dus dat je een kind nooit (sociaal) buitensluit, in afzondering wegzet, geen strafstoeltjes of hoekjes etc. Het kind kan onvoorwaardelijk op jouw liefde rekenen, ongeacht zijn gedrag. Methoden om met ongewenst gedrag om te gaan zijn hier bijv. het kind weghalen uit de situatie, heel veel herhalen qua uitleg etc.
    Dit is dus anders dan de Triple P methode wat meer op gewenst gedrag stuurt en dit veelal doet door positief gedrag te belonen, en ongewenst gedrag (en daarmee vaak het kind) negeert.
    Het negeren van het kind zul je niet snel tegenkomen bij mensen die "onvoorwaardelijke liefde" als methode aanhangen.

    Voorbeeld is hoe mensen omgaan met een kindje wat gaat huilen als het moet slapen: mainstream probeert het huilgedrag zo min mogelijk aandacht te geven (laat het 10 huilen, kookwekker methode), "onvoorwaardelijke liefde" zal het kindje niet snel (alleen) laten huilen.

    Ik hoop dat ik het zo goed uitgelegd heb.
     
  14. mcm78

    mcm78 Bekend lid

    6 mei 2011
    852
    1
    16
    NULL
    NULL
    Oh, blijkbaar verkeerd de term 'onvoorwaardelijke liefde' begrepen. Sorry als het nergens op sloeg...
     
  15. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    Nee hoor, helemaal niet!
    Mss haal ik wel begrippen door elkaar.
    Ik weet het verschil tussen UP (unconditional parenting) en AP (attachment parenting) niet goed.
    Mss dat iemand hier daar wat over kan zeggen?
     
  16. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ach, we doen maar wat. Leidraad is „Alles nu wat gij wilt, dat u de mensen doen, doet gij hen ook aldus.“
    Wij hebben onze kinderen altijd als personen gezien, met hun eigenaardigheden, hun eigen wensen, ideeen en behoeften, vanaf de geboorte. Wij hebben ze dus nooit op een strafstoeltje gezet of laten huilen of geslagen of zo, om de simpele reden dat wij ook niet zo behandeld willen worden.
    Ik kan me heel goed vinden in Juju's 10 regels, ik heb op zich ook veel gehad aan lezen over AP en UP, niet om alles zomaar te volgen, maar wel om mijn mening te kunnen vormen.
     
  17. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    UP: Is meer het onvoorwaardelijke liefde zoals jij het omschirjft. Wat je ook doet: wij houden van je. Als je op de grond gaat schreeuwen dan blijf ik bij je in de buurt, ik loop niet weg. Dat werk.

    AP: Is dat je je kind dicht bij je houdt en troost. Dragen in een draagdoek hoort daar bij, (lang) borstvoeding geven, niet laten huilen omdat je in je eigen bed moet slapen, samen slapen, dat idee.

    Overigens ben ik geen fanatiek aanhanger van deze methodes, maar pik er wel dingen uit. En ik pak mijn zoontje niet altijd op. Als ik vind dat het even alleen speel tijd is zet ik hem naast me op de bank met wat speelgoed zodat we naast elkaar kunnen spelen oid (lees mama even rust)
     
  18. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    2
    0
    Ik ga dan ook vaak met dreumes op de bank zitten en pak er iets van speelgoed bij, maar vaak gaat ze dan bij me op schoot hangen ;) Het is gewoon lastiger in een fase waarin ze erg afhankelijk is en even wat minder goed zelfstandig kan spelen. Maar ik lees wel dat de meeste van jullie het niet "zomaar" zouden negeren of afdoen als "gezeur"? Soms denk ik namelijk ook wel eens "hou toch eens op met dat gezeur en gejammer", maar dan moet ik mezelf even corrigeren en het bekijken vanaf haar kant.

    Wat ik ook nog had gelezen over AP is de volgende filosofie:

    Natuurlijk Ouderschap stelt dat een kind behoefte heeft aan vertrouwen, empathie en genegenheid en dat ouders moeten helpen bij de ontwikkeling van deze eigenschappen. Zo zal het kind later veilige en duurzame relaties kunnen aangaan. Het is een intuïtieve manier van opvoeden waarbij het kind wordt gekoesterd en waarbij ongewenst gedrag op een geweldloze manier wordt gecorrigeerd. De filosofie betoogt dat in een liefdevolle, beschermende omgeving de basis wordt gelegd voor een succesvolle volwassene. Deze volwassene zal onafhankelijk, emotioneel stabiel en gelukkig zijn.


    De filosofie an sich spreekt me erg aan, ook al zijn wij niet van het vele dragen, het lang borstvoeden en samen slapen bijv.

    Wat betreft onvoorwaardelijke liefde, mcm78, dat zie je wel goed hoor! Dat is zekere een belangrijke factor. Nooit laten merken dat het kind zelf stout is, maar slechts het gedrag. En praten over slechte keuzes ipv slecht zijn is daar ook een goed voorbeeld van.

    De UP methode gaat echter nog een stapje verder en vindt het hele straffen en belonen systeem niet passen bij onvoorwaardelijke liefde. Straffen en belonen impliceren dat de liefde is te winnen / te verliezen door middel van het juiste gedrag. Nou vind ik dat wat ver gaan, dus ik ben nog erg zoekende naar een middenweg.
     
  19. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Wat ik uit UP oppik is iets als, 'ik hou van jou, ook al hou ik niet van je gedrag, daarom zoek ik naar waarom je je gedraagt zoals je je gedraagt'


     
  20. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    2
    0
    Ja, zo probeer ik inderdaad ook naar onze kinderen te kijken. Dat is wel meer een leidraad in de AP/UP sfeer dan van een traditionele opvoedmanier, omdat het de band bekijkt vanuit vertrouwen ipv gezag.
     

Deel Deze Pagina