Weet je wat ook veel geld kost huisartsen die denken alles te weten en kunnen doen, mijn moeder heeft 2 keer wat gebroken gehad en zogenaamd was dat niet dus meerdere bezoeken en veel langer herstel, bij haar slokdarmtumor had ze zogenaamd een eetstoornis helaas kan ze dat foutje niet na vertellen had zeker gescheeld als ze 6 maanden eerder was doorgestuurd! Mijn dokter ook ; neehoor je hebt geen galontsteking want kan je buik indrukken (ik heb hoge pijngrens) was dus wel nadat mm man hem over de tafel zowat heb moeten halen voor verwijzing, pas ook een plekje laten weghalen (huidkanker zit in de familie namelijk heb meerdere rare moedervlekken en hij vind niet nodig om mij door te sturen) maar goed nu zo lelijk weggehaald dat het door een betere arts opnieuw moet! Nog niet te spreken over mij met een bekende aandoening, vastgesteld en al een jaar laten doorlopen omdat hij de diagnose niets vind, uiteindelijk heel ziek en blijvende schade en eindelijk alsnog mm medicijnen gekregen. Dat soort dingen kosten pas veel geld denk ik vooral omdat ik nu zieker ben als ervoor.
@triskele: belachelijk !!! Ik zou sowieso een andere huisarts overwegen. Wat een fouten, echt niet normaal
ja bij die van mijn moeder ben ik niet meer bij uiteraard, die laatste zit ik echter aan vast, je mag hier geen andere huisarts kiezen (omdat ze elkaars zorggebied overnemen) en verder weg mag niet want je moet in je eigen wijk een huisarts vinden dus ja dan ben je screwed, hij vind ME niet een echte ziekte maar een "state of mind" (iets waar ik nu al 15 jaar tegen vecht en dat moet ik mijn vorige dokter dan wel nageven die heeft me doorgestuurd naar Radboud en nam dat wel serieus) ik ben bij 2 vervangers geweest en die waren al niet veel beter dus hier in de wijk gewoon niet echt een fijn aanbod, maar ik blijf wel verder zoeken moet dat alleen in fases doen, het is voor mij emo heel zwaar om helemaal opnieuw te moeten beginnen want voor hetzelfde geld tref ik weer zo'n aap die me een jaar laat lopen en zink ik nog verder in de shit..
@Triskele: dat is dan ook wel een huisarts die totaal niet van zijn fouten leert dus Onze huisarts was eerst ook nogal van de "dit is allemaal normaal en hoort er gewoon bij", toen we met Thirza allerlei dingen hadden. Tja, kiss-syndroom, KME+eczeem en chronisch ontstoken neusamandel hoort er idd gewoon bij... NOT. Onze huisarts heeft er gelukkig WEL van geleerd, maar ook hier had het een hoop geld bespaard als ze eerder actie had ondernomen. Nu kregen we pas met 13 maanden een verwijzing naar de kinderarts en toen zat ik al lang en breed in de ziektewet, omdat ik oververmoeid was geraakt Hoop dat je een huisarts vindt die je wel serieus neemt!
ja is zo belangrijk he, ik moet zeggen dat voor de kinderen onze huidige wel ideaal is, daar stuurt ie wel direct door, neemt de juiste stappen en heeft me zelfs eens verbaast toen ik dacht dat iets exceem was door de te zeggen dat het gordelroos was en onze jongen dus veel pijn moest hebben. Chronisch zieke zijn is zoiezo erg lastig te begrijpen zelfs voor huisartsen dus, maar omdat ie zo goed is voor de kids (en ook voor mijn man, die vraagt geeneens om verwijzing en heeft hem al te pakken, voor zijn amandelen, ontstoken voet goed behandeld e.d.) dus ik val gewoon buiten de boot maar dat is omdat ik niet doorgaanse dingen heb (denk ik) ME/CVS, fybro en B12 tekort zijn natuurlijk ook lastige dingen. Ook al is het vastgelegd blijkbaar moeten ze er ook nog in "geloven"
Mijn man mag zich donderdag officieel arts noemen ....zo'n vetpot is het echt nog niet wat hij gaat verdienen! En als je nagaat wat voor uren hij draait! Afgelopen zaterdag hadden we een feestje met mede collega's van mijn man en was er ook de discussie over bezuinigen. Vele artsen zijn het er mee eens, dat er onnodige onderzoeken gedaan worden. Maar helaas moeten hun zich ook aan bepaalde richtlijnen houden! En soms maar goed ook! Soms word er een MRI gedaan waarvan men eerst denkt "waarom"? En dan word er bijv. kanker ontdekt. Maar naast de richtlijnen zijn er ook nog de patiënten die eigenlijk van alles mogen eissen wat een arts niet kan weigeren, want dan is de kans groot dat je anders aangeklaagd word. Mijn man heeft de afgelopen 5 weken op de spoed gelopen en verbaasde zich er enorm over waarmee mensen naar de spoed komen! Volwassen mannen met enkel en alleen een schaafwond! Hij zegt als er ergens op bezuinigd kan worden zijn het ook dat soort patiënten! En het erge is...deze patiënten denken er "recht" op te hebben omdat ze hoge ziekenkosten betalen, maar blijven ondertussen wel klagen dat het elk jaar hoger word. Helaas veroorzaken ze dit zelf!
oja vreselijk mensen die naar spoed komen met zoiets (of kinderen met een loopneus ofzo) zou ik echt gek van worden op zo'n afdeling! Toen ik steeds galaanvallen had mocht ik steeds voor en die mensen boos worden joh, zaten ze daar met een beetje koorts, een keertje overgeven e.d. die dokter keek me ook met rollende ogen aan en zuchtend als ze aan het zeuren waren terwijl ie mij voorliet. Ik zou geeneens durven bellen voor zoiets, vond het al erg om voor zo'n aanval te bellen en vaak belde ik dan veel te laat, terwijl ze zeiden dat ik eerder moest bellen maar voelde me zo bezwaard zeker als dat 3-4 keer per week moet, ik probeerde eerst thuis op te lossen.
je kan gewoon overstappen naar huisartsenpraktijk leonardus bijvoorbeeld ken mensen in brouwhuis en bloemenbuurt die daar gewoon ingeschreven staan en de leonardus regelmatig bezoeken. m'n man stond daar ook ingeschreven toen hij nog in brouwhuis woonde, geen probleem Heb daar een heeeeele fijne huisarts die helemaal niet moeilijk is en erg kundig
@rozemarijke, misschien muggenzifterij maar tijdens co-schappen heb ik nooit een cent verdiend. Dan ben je 2 jaar lang het sloofje van de afdeling. Ik heb diensten gedraaid van 36 uur met als ik mazzel had 2 uur slaap en alles wat we daar voor kregen was maaltijdenvergoeding Arts-assistenten verdienen inderdaad wel en worden (werden in ieder geval toen ik afstudeerde) beschouwd als een van de beste starters op de arbeidsmarkt. Ik vind dat wel terecht als je midden in de nacht op elk moment uit je bed gebeld kan worden om daar op dat moment meteen beslissingen te nemen die het verschil tussen leven en dood kunnen zijn. Ik kan me nog herinneren dat ik om 3:30 's nachts (dat ik net 1,5 uur had mogen slapen) op de OK stond bij een keizersnede en de arts me onderworp aan een mondelinge overhoring. ) Specialisten verdienen inderdaad veel geld, maar ik denk dat als je dat uitzet tegen de opleiding, het aantal uren dat gewerkt moet worden met de werkdruk en verantwoordelijkheid, dat ook best wel mag. Ik ben natuurlijk niet objectief omdat ik zelf arts ben, maar ik heb (ondanks het feit dat iedereen erkent dat artsen veel uren maken en dat ze veel verantwoordelijkheid hebben) toch het idee dat het vak onderschat wordt.
Tja de discussie wel/niet veel verdienen raakt nooit uitgeput denk ik. Ik doe zelf de administratie van een artsenpraktijk en als je ziet wat er binnenkomt denk je in eerste instantie misschien van Mwah...da's niet verkeerd (om het maar even kort door de bocht te zeggen). Vervolgens zie je hun uitgaven. En die zijn behoorlijk. Huur van het pand uiteraard, inkoop van materiaal etc, personeelskosten, maar ook verplichte lidmaatschap van een en ander, pensioenfonds en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind in verhouding dat het salaris van een gemiddeld arts (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen), helemaal niet zo hoog is. Denk ook aan het studietraject wat er vooraf is gegaan. Het aantal uren die er gemaakt worden en de onregelmatigheid van het te werken uren. Bovendien is een van onze beste vrienden arts. Het studietraject wat hij heeft doorlopen was pittig en lang; Havo - VWO - Geneeskunde. Daarna een aantal jaar gewerkt als arts assistent om voldoende ervaring op te doen, om zich vervolgens te specialiseren. Tegen de tijd dat hij hiermee klaar was was hij dik de 30 gepasseerd. Toen pas was hij aan het 'eindtraject' van zijn studie en kon hij gaan werken. Mijn zus daarentegen heeft VWO afgerond. Is daarna bedrijfskunde gaan studeren en heeft deze universitaire studie in vrij rap tempo doorlopen. Daarna aan de slag bij een groot multinational toen zij voorin de 20 jaar was. Met een behoorlijk salaris! Haar startsalaris was reeds hoger dan van onze vriend (Pieter) toen hij destijds arts assistent was. Mijn zus maakte snel carriere en verdiende binnen 8 jaar evenveel dan onze vriend Pieter als medisch specialist, later. Let wel; mijn zus was nog steeds in de 20 en Pieter als beginnend medisch specialist en jaaaaren studie later was inmiddels 34.... Dit even ter vergelijking...... Als je rijk wilt worden moet je het niet in de gezondheidszorg zoeken! Dat is meer een roeping, waar absoluut geen slecht salaris tegenover staat. Maar mag het?!?! Als je kijkt wat ze er voor moeten doen....
@Do: en co-schappen worden momenteel nog steeds niet betaald? Alle stages binnen de gezondheidszorg namelijk wel. Dat was in mijn tijd ook nog niet, dus ik heb me tijdens mijn jaarstage de benen uit mijn lijf gewerkt voor helemaal noppes ook.... Terwijl er op mijn stage geen creatief therapeut was, en ze dus gratis en voor niets deze vaktherapie ook even binnen de muren haalden. @PenK: ik vind het ook terecht dat artsen een hoog salaris verdienen, idd vanwege de verantwoordelijkheid en de werkuren,(alhoewel artsen dat laatste toch echt zelf in de hand hebben: als de loting van de studie af zou gaan, zouden er meer artsen op de markt komen en zou elke arts echt minder uren hoeven te werken). Maar het moet wel van gemeenschapsgeld betaald worden en dan heb je het toch wel even over totaal wat anders dan het bedrijfsleven, waarin winsten gedraaid worden en consumenten de keuze hebben om wel of niet van (te) dure diensten gebruik te maken.... Zoals al eerder gezegd: de balkenende norm als max voor welk artsensalaris dan ook, lijkt mij een hele mooie.... Het bijzondere is trouwens dat een GZ-psycholoog ongeveer evenlang bezig is als een arts, maar veel en veel minder betaald krijgt. Ook die maken binnen bepaalde takken van de GGZ flexibele werkuren, en toch verdienen zij niet boven de balkenende norm.
omdat mijn man overhoorde wat ze hadden, ze hadden een keer overgegeven en wat koorts (kortom gewoon griepje terwijl het morgen gewoon een werkdag is en naar je normale dokter kan ) iets wat de dokter ook zei tegen ze toen ze terugkwamen (toen ik mijn medicatie mocht laten inwerken op de gang) en ik spreek vaak zat mensen die voor zoiets lullig naar de HAP of spoedpost gaan. Waarom ga je dan niet overdag of wacht je even en ga je de volgende dag (hun antwoord; omdat ik dan niet kan werken duh als je echt ziek bent kan je ook niet werken he )
Maar - zoals iemand anders ook al opmerkte - artsen worden niet (althans niet volledig) door gemeenschapsgeld betaald! Verder ben ook ik het eens met Do1980. Er wordt vaak zo makkelijk en schamper over artsen gesproken. Het is echt ook zo'n verjaardagsborrelpraatje, zit me dan altijd vreselijk op te vreten. Het is volgens mij echt niet makkelijk geld verdienen als arts.
Ow ik heb het even nagekeken bij mezelf, en ik moet idd ook eigen risico betalen voor de operatie die ik gehad heb! Raar dat dit niet in de verzekering zit..
@rozemarijke, voor zover ik weet worden co-assistenten nog steeds niet uitbetaald. Toen ik afstudeerde (nu zo'n 5 jaar geleden) was er veel discussie over maar ik betwijfel of die situatie verbeterd is (zeker nu overal op bespaard word). Het argument dat alle andere stages wel uitgekeerd werden werd toen ook vaak genoeg geopperd maar toen was het argument ook al dat artsen het later dubbel en dwars terug zouden verdienen. Cultuur kwestie denk ik.
ik vind het sowieso al belachelijk voor iets wat verplicht is zon hoop te betalen mijn man komt noooooooooooooooooooooooit bij een dokter ..!!!! en betaal alleen maar aan onzin !