hallo meiden, Wij hebben niet zoveel te besteden maar door de allergieën van mijn jongste zoon zijn we toch vaak duurder uit. hij heeft o.a koemelk allergie en drinkt daarvoor geiten melk en eet geiten vla of Yoghurt wat toch een stuk duurder is dan dat van koemelk. ook is hij allergisch voor veel verdikkingsmiddel ( e-nummers 400 tot 500 )wat vooral voorkomt in veel goedkopere/budget producten. wie kan mij helpen aan simpele budget recepten waarbij rekening gehouden wordt met deze allergieën ?
En kan hij wel tegen sojamelk? Daarmee kan je prima pannenkoeken bakken bijvoorbeeld. En in andere gerechten. Sorry dat ik het zeg maar ik zie in je banner dat nr. 3 op komst is... als jullie niet veel te besteden hebben hoe doen jullie dat dan?
nee soya melk kan hij ook niet tegen helaas. nmr 3 was een hele grote verassing (door anticonceptie heen gekomen en total niet gepland ) kwamen er pas achter met 20 weken zwangerschap dat we zwanger waren
Oke dat is met recht een verrassing dan! Verder staan er op de site van stichting voedselallergie ook recepten en ik haal veel van veganistische sites omdat we hier geen ei en koemelk mogen. Lastig he?
ja is echt heel erg lastig vooral die allergie voor verdikkings middelen (is ook nog eens heel zeldzaam ) het zit bijna overal in vlees sausjes enz.
De tip bij budget koken is juist geen pakjes en zakjes gebruiken! Puur koken met echte ingredienten. Zo is een saus met maizena en groentennat veel goedkoper en lekkerder als uit een pakje. En e-nummers vrij! Wij koken zo veel mogelijk zonder e nummers, maken sauzen en koeken etc allemaal zelf. En eten geen toetjes behalve fruit, waterijs oid soms ivm KMA bij dochter. Ohja, in cake bv gebruik ik plantaardige olie. Pannekoeken met water ipv melk. 't enigste pakje/zakje wat ik nog koop is nasi kruiden Koop anders bij de kringloop een oud recepten/kookboek, uit je moeders tijd, 1980 ofzo, daar staan wel recepten voor sausjes in en eigenlijk nooit pakjes en zakjes.
ik zit vooral met vlees en ja de mayonaise enz. (wat je nodig hebt bij sommige bereidingen ) ik heb juist een ouderwets kookboek maar het vlees van tegenwoordig is allemaal gefabriceerd helaas komt daar vaak verdikkingsmiddel bij kijken . dus vlees proberen bij een slachterij weg te halen,
Ik sluit me aan bij Suusjeuh: in mijn ervaring is vers koken goedkoper dan pakjes en andere kant en klaar spullen; helemaal als je groenten en fruit op de markt kan kopen, dat scheelt ook behoorlijk. Ik maak bijvoorbeeld zelf kerriesaus (alhoewel ik even niet zeker weet of er geen E's in kerriepoeder zitten): 20 gram roomboter zachtjes laten smelten in een pan, dan 20 gram bloem erbij, flink kloppen met garde tot het een massa is. En dan pan van het vuur halen, en beetje bij beetje 200 ml melk erbij kloppen. Dan pan weer op vuur zetten en roeren tot de saus de gewenste dikte heeft. Dan heb je een basissaus (sauce blanche in Frankrijk genoemd, bechamel in Italie) waar je vervolgens weer allerlei kruiden, poeders, bouillon etc in kunt doen. Lijkt heel wat maar ik ben bijna even snel klaar als met kerriesaus uit een pakje. Ik doe dat met koemelk maar dat kan je ook vast met geitenmelk doen. Tomatensaus: iets van 800 gr tomaten, met een mesje kruisje aan de onderkant zetten, ongeveer een minuut in kokend water dompelen om het vel eraf te krijgen. Dan in vieren snijden, vruchtvlees eruit halen. Beetje olijfolie verhitten in een pan, tomaten erbij, laurierblad en andere kruiden die je lekker vindt (bijvoorbeeld basilicum, of rozemarijn) erbij doen, en dat zo'n 3 kwartier laten sudderen. Dan gladmaken met de blender. Zo heb je een saus voor de pasta, een tomatensaus voor ratatouille (dan laat je stukken groenten langzaam garen in die saus), en met wat bouillon erbij om het te verdunnen heb je een tomatensoep! Als je wil, kan ik nog wel meer dingetjes verzinnen, je kan me ook pb'en. groetjes Rus05
Oh en tip voor saus als die tomatensaus: ik maak zulke sauzen vaak met een paar kilo tomaten tegelijk, en dan vries ik porties in. Even een werkje maar dan ben je er gelijk voor een tijdje weer vanaf! Dus als je een beetje een flinke vriezer hebt, zou ik zeker meerdere porties tegelijk maken. Zag in je laatste post nog mayonaise staan: wil je weten hoe je dat moet maken? Zitten er dan geen verdikkingsmiddel E's in mosterd? Sorry maar heb daar echt helemaal geen verstand van
hoe maak ik dan bouillon want in die blokjes bouillon zit ook wat verdikkings middel, en het is juist zo dat geitenmelk zo duur is 1,19 voor 450 ml
Bijvoorbeeld een groentenbouillon: je koopt een zooi groenten (bijvoorbeeld wortel, bleekselderij, venkel maar je kan het eigenlijk niet zo gek bedenken of je kan het er wel ingooien, als je het maar kan koken). Je doet al die groenten grof gesneden (grote stukken zodat het lang kan koken) in een grote pan, water erbij tot alle groenten onder staan. Aan de kook brengen, dan vuur laag zodat het net nog kookt en dan rustig 2 uur laten pruttelen. Smaak kan je achteraf aanbrengen door er bijvoorbeeld zout bij te doen. Je kan ook voordat het 2 uur pruttelen begint er wat kruiden bij doen (ik doe zelf bijna altijd laurierblad).
Gehakt, rundlap of kippenborst/poot zit toch niets in? Wij halen alles bij een boerderij vandaan dus eten zelf alleen "puur" vlees, dat scheelt. Boullion maak je idd door soepvlees + bot en prei ui wortel flink te koken en dan zeven.
Hoe maak ik mayonaise inderdaad, of mosterd veilig is voor je zoon weet ik niet? Wij gebruiken eigenlijk bijna nooit mayo, en dan wel uit een knijpfles. Lastig is 't wel zo'n allergie!
helaas bij veel supermarkt vlees wel om het zwaarder te maken (helaas zetten ze het er vaak niet op en kunnen we weer naar het ziekenhuis )
Je kunt vaak vleespakketen kopen bij de boer, van bijvoorbeeld 5 kilo. Wel je vriezer vol maar je kunt even vooruit. En dan niet dagelijks vlees eten Geitenmelk betaal ik 1 voor een halve liter bij de Jumbo, scheelt niet veel maar als je veel gebruikt wel genoeg Kijk ook eens naar UHT ipv verse melk. Maakt voor de vitamines en calcium niet uit.
heeft de jumbo geitenmelk nog niet gezien haal er wel geiten vla en yoghurt de melk nog niet gezien, heb het liefst ook houdbare melk dan kan ik een voorraadje in slaan
Moet Jumbo hebben Kabrita houdbaar en Bettine bij AH. Vers heeft onze Jumbo ook heb zelfs geitenkarnemelk gezien!
Geen voorverpakt vlees kopen! Supermarkt overslaan en naar slager gaan. Kleinere porties vlees is so wie so gezonder. Verder: geen pakjes en mixen, die maken het eten alleen maar duurder ( en ongezonder).
Groentebouillon staat hierboven. Vleesbouillon: - rundschenkel of kippenbout van een stevigere kip kopen bij de boer (wij kopen vlees groot in bij de boer); - aan de kook zetten met een laag water net over het vlees heen; - verse kruiden erbij + bijv wortel en venkel in grote stukken; - ong 2 uur laten sudderen; - vlees eruit halen en de bouillon zeven; - vlees in kleine stukjes snijden en toevoegen aan bouillon voor rund/ of kippensoep; - op smaak brengen met zout en andere kruiden.
Hoe ben je erachter gekomen dat hij 'allergisch' is voor e-nrs 400-500? Die range bestaat uit zoveel verschillende stoffen: vooral natuurlijke en niet allergene. Als je prefab food koopt, zitten er naast verdikkingsmiddelen ook andere hulpstoffen in. Ik ga met Suusjeuh mee: ga eens puur koken! Gewoon groente, aardappelen en een gehaktbal van de slager, dat is 100% vlees. Dan ga je op woensdag en krijgt 2 ons gratis. Als je puur kookt, heb je veel minder nodig en je gooit veel minder weg! Mayo is ei met olie en azijn, maak je zo zelf. Pasta is gemaakt van 100% graan. Gooi daar gehakt, groente en kruiden doorheen en je hebt heerlijke spaghetti. Ik vind pakjes en zakjes juist heel duur. Wat want is dat nu helemaal? Succes!