Sorry, maar ik vind het echt onzin dat vrouwen niet thuis willen bevallen vanwege 'de rommel'. Er is namelijk in Nederland (in deze tijd) echt nog nooit een vrouw geweest die haar eigen 'rommel' moest opruimen na de bevalling. Wel is algemeen bekend dat bij de eerste bevalling 50% van de vrouwen alsnog 'afgevoerd' moet worden naar het ziekenhuis. (Alleen dan wel met persweeën en vergevorderde ontsluiting!) Er is ook algemeen bekend dat de zuigelingensterfte in Nederland helaas vele malen hoger ligt dan in soortgelijke landen. En hoewel een deel van de beroepsgroep blijft ontkennen dat dit aan de thuisbevalling ligt, is dat gewoon niet te zeggen om dat er nog steeds niet voldoende onderzoek naar is gedaan om te zeggen waar dit aan ligt. Met andere woorden: je kunt niet uitsluiten dat het met thuisbevallen te maken heeft. Er is geen bewijs om te zeggen dat het hier wel aan ligt, maar ook geen bewijs dat het hier wel aan ligt. Ik vind het niet meer dan logisch dat veel vrouwen dus het zekere voor het onzekere kiezen. Belachelijk dat het dan nota bene degen die verdient! aan de thuisbevalling, gaat bepalen wie wel en niet gratis naar het ziekenhuis mogen. En waarom baseren ze dat? Een beetje statistiek en verder onerbuikgevoelens en een beetje gokken. In mijn situatie: ik kon best thuis bevallen, want er was geen enkel risico. En nee hoor, ik hoefde me geen zorgen te maken over een zware baby, kindje was gewoon gemiddeld. Waar ze dat op baseerde? "gewoon voelen" Jaja. Het bleek een kind van 8,5 pond te zijn. En na een langzaam vorderende ontsluiting, uiteindelijk afgemaakt door een weeënstorm, volgde een paar prachtige persweeën. Dat zou helemaal goed komen, volgens de verloskundige van dienst. Dit kind is er zo uit. Ruim een half uur later had ze de hulp nodig van de verloskundige van het ziekenhuis + een kraamverpleegkundige om mijn zoon (die het toch echt wat benauwd kreeg in het geboortekanaal) eruit te krijgen: weeënopwekkers, flinke knip en fundusexpressie. Hoe ze dit thuis in haar eentje voor elkaar had moeten krijgen, is mij nog steeds een raadsel. Ik wil er echt niet aan denken hoe dit af had kunnen lopen als ik niet had aangedrongen op een poliklinische bevalling. Kijk, ik heb graag 300 euro over voor een veilige bevalling hoor. En gelukkig hebben wij een inkomen waarbij we het geld niet eens echt missen. Maar waarom zou de één dat wel moeten betalen en de ander niet? Ik vind het volslagen willekeur. En ik vind het een angstig idee dat er misschien vrouwen zijn die het geld niet zo makkelijk kunnen missen. In combinatie met de druk die (een deel van de) verloskundigen uitoefenen om vooral thuis te bevallen, zou er wel eens voor kunnen zorgen dat er vrouwen zijn die een minder gelukkig afloop meemaken. Geld moet geen prikkel zijn om wel of niet te kiezen voor pijnstilling. Het moet ook geen prikkel zijn om wel of niet te kiezen voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis.
goedemorgen. ik heb getwijfeld of ik wel of niet zou reageren.. toch maar wel gedaan! als ik sommige reacties lees vraag ik me af hoe mensen toch denken... een opmerking van als je de 300 euro niet kan betalen had je eerst moeten nadenken? sorry maar er kunnen verschillende dingen gebeuren... 1 een vrouw raakt ongewenst zwanger... 2 vrouw raakt tijdens de zwangerschap alleenstaand... 3 man/vrouw verliest tijdens de zwangerschap een goed betaalde baan... moet die vrouwen het dan maar weg halen? of verplicht thuis bevallen ook al voelen ze zich daar niet prettig bij? ik vind niet dat iemand dat voor een ander mag beslissen we zeggen toch ook niet tegen iemand die jaren lang heeft gerookt en longkanker krijgt je moet het zelf betalen had je maar moeten na denken toen je begon met roken. dat de zorg duur is en dat vrouwen kiezen om een ruggenprik te krijgen om zo maar gratis te bevallen is ook niet de juiste manier. ik vind zelf dat we allemaal gratis zouden moeten bevallen in het ziekenhuis. We willen toch niet in een land wonen waar alleen de mensen met geld een pijnloze ziekenhuis bevalling kunnen krijgen en de mensen die het wat minder hebben het maar thuis moeten uitzoeken? en nu beschrijf ik het erg zwart wit. als we dan toch de zorg kosten naar beneden willen drukken laten we dan eens verder gaan kijken dan alleen de kosten van de bevalling. in de zorg word zoveel geld onnodig weg gegooid... als we daar nou eens iets mee doen. even voor de duidelijkheid ik vind het NIET goed dat vrouwen onnodig om een ruggenprik vragen. ik kan me alleen niet voorstellen dat iemand onnodig de risico's van een ruggenprik zou willen.... (nou ben ik echt een tutje met een ruggenprik.... bij mijn spoedkeizersnee riep ik zelf.... neee doe het maar zonder die ruggenprik straks prikken jullie mis of heeft mijn meisje er last van.... grin heb wel die ruggenprik gehad) maar als slot... ik vind het jammer dat de vrouwen er op aangevallen worden... in plaats van dat we met zijn alle zeggen elke vrouw heeft recht op pijnstilling en een ziekenhuis bevalling ook al kan ze dat niet betalen! groetjes tasha
Jeetje ik heb dit eens gelezen , wat een kromme regel hier in Nederland zeg.. Ik wist dat niet eens ! Ik wil in het ziekenhuis bevallen , niet vanwege de pijnstilling maar omdat ik me daar gewoon veiliger voel..
ik heb niet alles gelezen, maar het lijkt alsof hier staat dan als je poliklinisch wilt bevallen in het ziekenhuis dat dit dan voor eigen rekening is Dit klopt niet zomaar...dat ligt aan je aanvullende verzekering. Bij mij wordt het vergoed namelijk, ook zonder pijnstilling. Ik ben vanaf juli hoger aanvullend verzekerd. Maar dat heb niet hier niet voor gedaan, maar voor het geval mijn kindje meer zorg nodig heeft na de bevalling. Couveuze zorg was bijvoorbeeld eerst niet vergoed in mijn aanvullend pakket en het zou erg zijn als het kind die zorg nodig had, maar vanwege de kosten niet te betalen zou zijn. Je weet toch niet of je kindje 100% gezond is... Dat ik daarvoor onderverzekerd was, gaf mij een slecht gevoel. Nu voel ik me veilig. Ik beval trouwens in het ziekenhuis omdat ik in Duitsland woon, thuis kan niet.
@ Sandana, het klopt wat je zegt! Het ligt aan je aanvullende verzekering, maar als jij dus niet aanvullend verzekerd bent kun je door om pijnstilling te vragen wel "gratis" bevallen! Dat is zo krom eraan!
Dit wordt gewoon gecodeerd in het systeem van het ziekenhuis. Wordt het klinisch, dan wordt de code hierop aangepast.
Hihi niet verwacht dat dit topic zoveel los zou maken! Ik blijf het volgen!! Hier word ziekenh bevalling zowiezo vergoed, maar zo niet had ik die 300 dik over voor zhuis bevalling!
Hier werd het door pijnbestrijding ook vergoed in het ziekenhuis bevallen. Maar op dat moment had ik ook al 24 uur weeën en waren mijn vliezen ook al 24 uur gebroken, dus het moest wel.
nee is niet logisch je wilt gewoon die 316 euro niet betalen !! en wij maar elk jaar meer eigen risico betalen vind je het gek dat alles duurder wordt maak je borst maar nat met een kind !!! kost nog veel meer
dan vind ik het veel anders ! je raakt zelf ook helemaal uitgeput trouwens vind de definitie van pijn ook heel anders de 1 gilt al bij een miezerig prikje en de ander gaat vloeiend de bevalling door
Hier in BE betaal je heel lage ziektekosten, je krijgt een deel van je doktersbezoeken e.d. terug. Standaard is hier de ziekenhuis bevalling en ook standaard wordt hier bijna letterlijk aangedrongen op een epidurale. Waarom? Omdat dit extra inkomsten zijn. Als je een normale bevalling hier krijgt, met een epidurale kun je gemiddeld al 1500/2000 euro kwijt zijn. Afhankelijk van je verzekering, erelonen en supplementen kun je er 700 tot 1200 zelf betalen. Als je zonder epidurale bevalt dan ben je een stuk minder kwijt. Als je een knip krijgt of vacuum dan ben je weer meer kwijt. Krijg je een KS dan ga maar een lening aanvragen Als je een dure aanvullende hospitalisatieverzekering hebt wordt ongeveer 80 tot 100 % van je bevalling vergoedt. Je betaalt ook je verblijf zelf en krijgt hier maar een minimale vergoeding voor terug. Hier is er dus geen medisch of niet medische noodzaak, iedereen betaalt net zo veel en afhankelijk van je verzekering krijg je een klein deel of groot deel weer vergoed. Ik ben zeker niet tegen een epidurale maar ik vind het belachelijk dat mensen dit nemen om zo kosteloos in het ziekenhuis te kunnen bevallen. Een epidurale mag van mij best in het eigen risico of aanvullende verzekering. Dit om zo overvolle verloskamers tegen te gaan waardoor de echt medisch dringende zaken meteen goed behandeld kunnen worden.
Een discussie waar men toch niet uit komt. En een vicieuze cirkel. Mensen menen alles te moeten declareren of alles draaien zodat ze niet hoeven te betalen. Daardoor worden de kosten weer hoger en moeten we met z'n alles gewoon meer betalen. Dus wie houdt je voor de gek? Korte termijn denken,omdat dat op korte termijn het meeste voordeel oplevert. Maar het is ook een kwestie van de artsen en ziekenhuizen, die kunnen extra declareren als ze bepaalde handelingen uitvoeren. Dus ook zij worden er beter van.
Als alleen door de bevallingen de kosten elke jaar omhoog gingen kan ik dit antwoord begrijpen. maar de kosten gaan elk jaar omhoog door: - mensen worden steeds ouder.. - te kort aan personeel en communicatie waar door bij voorbeeld een infuus helemaal verschoon word s'morgens een uur later komt de arts de ronden doen en besluit dat de persoon van het infuus af mag.. alles word weg gegooid. enz enz enz - mensen die door dat alles zo duur is niet verzekerd zijn en ja ze zouden moeten betalen dan maar als er geen geld is dan is het helaas... -echo's en onderzoeken die onnodig gedaan worden maar je zal geen aanstaande moeder horen zeggen dat ze de echo niet wilt omdat de zorg in nl al zo duur is!! ik kan zo nog wel even door gaan waarom we elk jaar meer moeten betalen.. maar dat ligt echt niet alleen aan de vrouwen die die 300 euro niet willen betalen. en de opmerking maak je borst maar nat met een kind ,,, kost veel meer geld... komt op mij onnodig bot over.
lovelymom heeft niks met de waarheid is hard te maken. Jij en ik weten niet van elke vrouw waarom ze het niet willen/kunnen betalen. het niet willen betalen als je het makkelijk kan betalen.... en onnodig de risico's neemt van een ruggenprik... kan me dat totaal niet voorstellen... niet kunne betalen.... ja je zou kunnen zeggen eerst na denken maar zoals ook op dit forum te lezen is... zijn er genoeg vrouwen die tijdens de zwangerschap in de steek gelaten word... En hoeveel mensen verliezen in deze tijd hun baan plotseling... dan is die 300 euro ook best veel en dan is jouw opmerking wel een beetje bot...
Ik snap best dat die opmerking bot overkomt. Maar ik vraag me dan toch af; die vrouwen die echt geen geld hebben om poliklinisch te bevallen, hoe betalen die dan straks de rest? De uitzet om te beginnen, maar straks ook luiers, eventueel opvang, als ze straks ouder zijn komen er steeds meer kosten bij. En wat denk je van gewoon hun eigen risico volgend jaar? En ik snap wel dat het gaat om de optelsom van kosten op een gegeven moment. Maar de zwangerschap is nog absoluut niet de duurste periode in een kinderleven! Om heel eerlijk te zijn: ik ben echt voor poliklinisch bevallen hoor. Maar als ik die 300 euro ECHT niet zou kunnen missen, dan zou ik liever thuis bevallen dan om die reden een ruggenprik vragen. Want ik denk dat de kans op complicaties bij jezelf èn je kind groter zijn bij een ruggenprik dan bij een thuisbevalling. (Als dat niet goed lijkt te gaan, sturen ze je immers alsnog 'gratis' door naar het ziekenhuis.) Ik zou nooit zo'n stevige ingreep 'nemen' alleen maar om kosten te besparen. Maar goed, ik blijf erbij dat je dit kunt voorkomen door iedereen gewoon evenveel te laten betalen voor dit soort zorgkosten. Laat het bijvoorbeeld gewoon voor iedereen van dat eigen risico van 350 euro af gaan. Dat is eerlijker. Niet leuk dat het geld kost, natuurlijk. Maar de gezondheidszorg is nu eenmaal niet gratis en ik vind het niet meer dan logisch dat je daar (ook als zwangere) gewoon aan bijdraagt. Eigenlijk is het zelfs raar, dat zwangere vrouwen voor heel veel onderzoeken worden 'vrijgesteld' van het eigen risico, terwijl iemand die echt ziek is wel gewoon z'n deel moet betalen. En dat terwijl je beroep doet op dezelfde zorg en zieken er over het algemeen niet zelf voor gekozen hebben om ziek te worden, terwijl de meeste zwangeren er wel voor kiezen om zwanger te zijn.
goedemorgen ik ben het wel eens dat als je financieel niet gezond bent je goed moet nadenken voor je zwanger word. alleen zijn er vrouwen die tijdens de zwangerschap het financieel moeilijk krijgen zonder daar schuld aan te hebben.of ongewenst zwanger raken... die vrouwen doen alles wat ze kunnen voor hun baby neem ik aan... en dan kan het nog al bot over komen... er word te vaak veroordeeld zonder dat we het hele verhaal kennen.. (en dat doe ik ook helaas wel eens... dat is menselijk) dat jij je afvraagt hoe ze dan alles gaan betalen.. ruim 11 jaar geleden was ik zo'n vrouw ik was 21 was net een paar maanden weg bij mijn ex woonde weer bij mijn ouders en kwam de leukste man van de wereld tegen... (dacht ik) ik werkte in een discotheek.... het leven was 1 groot feest.... tot ik er achter kwam dat ik zwanger was... dat was een shok maar de grootste shok kwam toen ik te horen kreeg dat ik ruim 24 weken zwanger was! wat onmogelijk was dacht ik.. we gebruikte condooms en ik was aan de pil en die ben ik echt geen dag vergeten... mijn nieuwe vriend stelde me voor de keus of ik zou het weg halen of ik stond er alleen voor... weg halen is nooit een optie geweest. ik had in die tijd echt weinig geld! thuis bevallen met nog een broertje en zusje die in de pubertijd zaten vonden mijn ouders echt geen optie. iedereen heeft me in die tijd geholpen... ik ben van poli naar klinisch gegaan doordat er na heel veel uren persen nog geen baby was.. zelf zou ik dus nooit zomaar een ruggenprik vragen... dat geld voor die poli bevalling daar had ik bijzondere bijstand voor gekregen. ik heb echt in die 16 weken alles gedaan om er voor te zorgen dat mijn baby niks te kort zou komen. 4 maanden na de bevalling alle uitzendbureau's langs gegaan met een cv onder mijn arm en kei hard werken na 1.5 was ik financieel gezond had mijn eigen woning en ging het goed! maar opmerkingen had je moeten na denken... en wat denk je wat een kind kost.... enz enz hadden mij echt pijn gedaan en het gevoel gegeven dat ik het niet goed deed! Nu zwanger van de 3e samen met mijn vriend/maatje en wij zijn alle 4 super gelukkig met elkaar en financieel niks te klagen.
Maar dat bedoelen we dus Tasha; je kunt het inderdaad financieel moeilijk hebben tijdens de zwangerschap. Maar dat miet niet de reden zijn om dan maar om een ruggenprik te vragen omdat het dat gratis wordt. Een ruugenprik is soms nodig, maar niet om die reden toch? Het wordt wat onhandig gezegd misschien. Maar het gaat hier niet om of vrouwen wel of geen geld 'moeten' hebben als ze zwanger zijn. Maar dat ze een eventueel te kort san geld niet op moeten lossen door dan maar om een dure en niet geheel ongevaarlijke medische ingreep te vragen.
Ik vind het ook een hele rare regel. En ik weet uit mijn werk en omgeving dat er toch wel degelijk mensen dus wel een ruggenprik vragen en krijgen om dus die 300 euro niet te hoeven betalen. En zelfs iemand die het financieel niet slecht had en ervaring heeft met de opstartproblemen van kinderen na een ruggenprik wilde deze wel laten zetten voor het geld. Gelukkig ging haar bevalling zo snel dat ze hem niet meer kreeg. Ik ben niet tegen een ruggenprik, maar wel om een financiële reden. de gezondheid van je kind zou daar toch heel ver boven moeten staan!