Wat hebben jullie vooral voor klachten met PDS?

Discussion in 'De lounge' started by MissyZuilen, Oct 5, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. FEE88

    FEE88 Niet meer actief

    Hier ook stress is echt funest maar ook 'stomme' dingen zoals wanneer ik naar de stad ga ik altijd naar de wc moet en ik heb heel veel last van smaakversterkers en kleurstoffen maar ook prik
     
  2. mamavanjuul

    mamavanjuul VIP lid

    Aug 10, 2010
    11,954
    31
    48
    Female
    Publieke sector
    Jaa, stres is echt funest!
     
  3. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Heb het al mijn hele leven, maar officieel sinds ruim 20 jaar.

    Ik kan niet tegen ei, melk, varkensvet (plakje cervelaat gaat best, maar spekblokjes en rookworst doemaarnietdan), vette sauzen (na een bakje friet met mayo moet ik rennen), geraffineerde suiker, HFCS, chocolade, 'pakjes'eten, banaan, peulvruchten, kool en prei.

    Ik kan goed tegen volkorengranen, mager vlees (rund/kip), ui, knoflook, alle kruiden, groente en fruit, caffeine en alcohol.
     
  4. MissyZuilen

    MissyZuilen VIP lid

    May 14, 2007
    9,519
    1
    36
    Female
    Office Manager
    Nieuw-Engeland, Utrecht
    Owja, zijn champignons slecht verteerbaar?
    Wist ik niet eens.. Heb dat idd nu 2 dagen achter elkaar gegeten, dus wie weet was dat het wel.

    Ei eet ik al niet eens.. Alleen die lucht al haha!
    Heel vreemd maar ik kan juist minder tegen rundvlees dan varkensvlees..
    Als ik tartaartjes heb gegeten heb ik echt wel wat last, terwijl karbonades gaan prima.

    Owjaaa rookworst brrr.. Die had ik dinsdag klein stukje gegeten bij boerenkool en de hele avond/nacht heb ik die op zitten boeren.
    Gelijk genezen haha!

    Is het nou wel zo dat je wel aan bepaalde dingen kan wennen? Want neem aan als je bepaalde dingen nooit meer eet je darmen er ook niet aan wennen.
     
  5. MissyZuilen

    MissyZuilen VIP lid

    May 14, 2007
    9,519
    1
    36
    Female
    Office Manager
    Nieuw-Engeland, Utrecht
    Maar lees bij bijna iedereen dat als je dus iets slechts hebt gegeten, je erna meteen op het toilet zit..
    Moet je dan ook echt meteen? En heb je dan dus diarree?
    Ik heb dat dus niet...
     
  6. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    Jun 25, 2007
    15,269
    6,178
    113
    Hier stress (grootste boosdoener) maar ook pittig eten (helaas, want vind het wel lekker), alcohol en koolzuurhoudende dranken. En sinaasappelsap.
     
  7. Within

    Within Niet meer actief

    Ligt er ook echt aan wat ik gegeten heb. Bij bijvoorbeeld lasagne is het vrijwel meteen raak. Het begint met krampen die steeds erger worden, dan inderdaad kruip je nog net niet naar de wc, diarree (met warm-koud, zweet breekt je uit en heel veel krampen extra) en dan is het ook over. Daarna ben ik gesloopt en kan je me opvegen.
     
  8. MissyZuilen

    MissyZuilen VIP lid

    May 14, 2007
    9,519
    1
    36
    Female
    Office Manager
    Nieuw-Engeland, Utrecht
    Maar dan ben je erna dus wel ervanaf.. Ook al ben je dus helemaal gesloopt.

    Ik hou dit gevoel dus echt de hele avond/nacht tot ik de volgende ochtend naar het toilet moet.. En dan is het wel normale ontlasting gewoon vaak.
     
  9. Marjanneke

    Marjanneke Fanatiek lid

    Aug 11, 2008
    1,477
    1
    36
    Thuiszorg medewerker
    Vlissingen
    Ik heb dat niet hoor, ik hoef niet direct naar het toilet, heb 'alleen' vrijwel gelijk hele erge buikpijn. Mijn probleem is meer dat het heel lang duurt voordat ik eindelijk naar het toilet kan, dus ook zolang die buikpijn.

    Maar soms kan ik ineens, zonder dat ik eigenlijk door het waarom (achteraf toch wel te verklaren van een paar dagen geleden vaak) een dag echt diarree hebben, dus echt de hele dag door heen en weer lopen. Joepie. ;) Maar ik heb ook wel regelmatig dat ik een paar dagen niet kan en dat eindigt ook altijd weer in een diarree aanval.

    Het verschilt inderdaad enorm, de symptomen, vandaar dat het ook vaak moeilijk is om een diagnose te stellen, of dat er vaak een verkeerde diagnose wordt gesteld. Ik ben wel blij dat bij mij destijds het e.e.a. werd uitgesloten, ik hoefde niet aan een heel streng dieet. Ik moest toen vooral de zuivelproducten (lactose werkt bij mij enorm laxerend) beperken en het vet en suiker. En meer vezels eten, juist omdat het bij mij afwisselend het één of ander is. Vroeger zei men, bij diarree vooral witbrood producten eten e.d. maar dat werkte bij mij dus compleet averechts.
    Je moet dat soort dingen ook veelal uitproberen omdat het heel moeilijk is vast te stellen waar je darmen precies overgevoelig voor zijn. Dat moet je wel doen met een diëtist denk ik. Uiteindelijk leer je jezelf dan meer en meer kennen en weet je wat je kunt doen en wat niet.

    @Arevinol; als je maar 6 producten kunt eten zoals jij is het natuurlijk niet 'zomaar' vervelend. Dat is heel erg!! Maar bij de meerderheid bij mensen die PDS hebben is het natuurlijk niet zo ernstig. En bij die mensen kan het wel helpen om je leefstijl een beetje aan te passen en qua voeding op te blijven letten. Ik kan me niet voorstellen hoe het is als je maar zo weinig kunt eten, het lijkt me verschrikkelijk.
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Nee, ik zal nooit wennen aan de voedingsmiddelen die ik opnoemde.

    Ik kan ook niet tegen veel vlees, ook niet als dat rundvlees is. Dan moet ik heel de avond winden, van de eiwitten. Dus het zou kunnen dat je daar last van hebt. Van champignons moe ik ook winden. Een half bakje door het eten voor 3 volwassenen kan ik wel hebben.
     
  11. mamavanjuul

    mamavanjuul VIP lid

    Aug 10, 2010
    11,954
    31
    48
    Female
    Publieke sector
    Ik heb dat ook niet. Ik krijgt juist het gevoel dat er een blok beton in mijn dikke darm zit die steeds meer op gaat zetten.
    Dan kan ik juist 2 dagen niet naar de wc, en zit alleen maar te "ontluchten" zoals wij het hier noemen.
    Na veel warme thee drinken gaat het meestal wel weer.

    Juist pittig eten moet ik wel van naar de wc, meestal wel 3x ofzo :)
    Dan is het ook krampen met kippenvel etc.

    Ooh en rookworst..zoo daar kan je last van hebben!
     
  12. Within

    Within Niet meer actief

    Vaak wel, niet altijd.
     
  13. MissyZuilen

    MissyZuilen VIP lid

    May 14, 2007
    9,519
    1
    36
    Female
    Office Manager
    Nieuw-Engeland, Utrecht
    Jaa idd, heb t gevoel dat ik dan wel 20kg zwaarder ben ineens en 7 maanden zwanger. Man, mijn hele onderbuik voelt dan als beton.
    Pittig eten doe ik al maanden niet meer, dus misschien dat ik daarom ook niet meteen naar de wc hoef te rennen. Weet gelukkig nu wel zo ongeveer waar ik heftig op reageer en dat eet ik dan echt niet meer.
    Maar bepaalde [producten waar ik matig op reageer, probeer ik wel om de zoveel tijd te eten in de hoop dat me darmen er ooit aan wennen.
     
  14. mamavanjuul

    mamavanjuul VIP lid

    Aug 10, 2010
    11,954
    31
    48
    Female
    Publieke sector
    Heel herkenbaar!
    Ik ban het ook niet uit mijn voeding, maar eet het wel met mate.

    Bij mij is het in de loop der jaren wel minder erg geworden. Maar ik vermoed dat het beter is geworden na mijn eerste zwangerschap. Sindsdien er niet meer in die mate last van gehad dat ik ziek in bed lag.
     
  15. Bika

    Bika Niet meer actief

    Kan de klok gelijk zetten op 15 min. Begint dan met krampen, eerst harde ontlasting, uiteindelijk diarree. Maar kan rustig in 2 uur tijd 4x opnieuw heftige krampen krijgen en terug naar de wc moeten rennen
     
  16. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    Oct 7, 2007
    7,759
    3
    0
    mama!
    #36 Arevinol, Oct 5, 2012
    Last edited: Oct 5, 2012
    @MissyZuilen, de criteria voor PDS zijn de zgn Rome III Criteria:

    1. De patiënt heeft last van steeds terugkerende pijn (of onaangenaam gevoel) in de buik, met tenminste twee van de onderstaande kenmerken:
    a. De pijn wordt minder na de stoelgang
    b. Het begin van de (pijn)klachten hangt samen met een verandering in de frequentie van de ontlasting.
    c. Het begin van de (pijn)klachten hangt samen met een verandering in de vorm van de ontlasting.

    2. Om de diagnose ‘PDS’ te kunnen stellen moeten de klachten tenminste 6 maanden geleden begonnen zijn. Als de patiënt gedurende drie van die zes maanden voldoet aan de criteria, kan de diagnose ‘PDS’ gesteld worden.
    3. Als de klachten ook kunnen wijzen op een andere aandoening, dan moet die eerst uitgesloten worden.


    PDS valt onder de functionele buikklachten. Die kunnen heel erg verschillend zijn (van slokdarm tot anusklachten), overlappen, samen voorkomen etc.

    Voeding is net als de klachten heel persoonlijk. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen vaak wel makkelijker opgebouwd worden dan andere.
    Zelf is het me nog niet gelukt om voeding 'op te bouwen' (ben daar nu wel weer mee bezig met hulp van een gespecialiseerd dietiste). Maar tot nu toe is het alleen of keihard achteruit gegaan met het verdragen van voeding of dat ik opeens weer wat kan verdragen.

    De onoplosbare vezels schijnen bijv wel goed op te bouwen te zijn (tot op zekere hoogte), maar dit moet heel langzaam. Je darmen dwingen om ergens er aan te wennen, werkt meestal niet (helaas is dat wel wat veel reguliere dietisten nog adviseren). Maar als je klachten 'te doen' zijn, is het vaak wel verstandig om het niet helemaal te vermijden of iig geregeld uitproberen of je er alweer tegen kunt..
     
  17. Chebu

    Chebu VIP lid

    Dec 17, 2007
    7,174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Ik lees overal: veel vezels eten, maar veel onoplosbare vezels, zoals volkoren brood etc. kunnen toch juist meer prikkeling geven?

    Ik heb zelf de darmziekte Colitis Ulcerosa en geen PDS, maar als ik (veel) onoplosbare vezels eet, dan krijg ik ook last van mijn darmen. Ik weet wel dat het niet bij iedereen zo is, maar mijn MDL raadt juist onoplosbare vezels af omdat ze toch voor gasvorming kunnen zorgen.

    Maar goed, ik ben geen expert mbt PDS;), maar het viel me gewoon in veel antwoorden op.
     
  18. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    Oct 7, 2007
    7,759
    3
    0
    mama!
    #38 Arevinol, Oct 5, 2012
    Last edited: Oct 5, 2012
    Klopt idd. Onoplosbare vezels kunnen veel klachten geven. Maar helaas zijn het juist de producten met (veel) onoplosbare vezels die ook heel gezond zijn; veel vitamines en mineralen bevatten. Dus het is wel belangrijk om die zoveel mogelijk te blijven eten, zo ver als het gaat. Als je dat in combinatie doet met voeding met veel oplosbare vezels, wordt het vaak beter verdragen. 'Witte' producten als basis van je maaltijd en daarbij proberen om een klein beetje onoplosbare vezel-groente te eten (gekookt/gepureerd etc) en zo opbouwen..
    Volkorenbrood is echt de allerergste, heeft weinig zin om dat te proberen als je er gevoelig voor bent.
    Maar dan nog moet je zorgen dat je voldoende (oplosbare) vezels binnenkrijgt (en genoeg vocht). En dat is een stuk lastiger als je geen volkorenbrood ed kunt eten.

    Overigens kan het bij PDS (oid) ook zo zijn dat onoplosbare vezels juist wel goed verdragen worden.
     
  19. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik had IBS met vooral verstopping en ernstige pijn. Maar als ik iets verkeerd at, ging ik aan de race.

    Als ik geen volkorenproducten eet, verstop ik weer ernstig. Tegen peulvruchten kan ik niet goed. En als ik te weinig drink gaat het ook niet goed.

    Nog een tip: hooggedoseerd probiotica slikken!

    En stoppen met roken.
     

Share This Page