Ik zit de hele tijd al met iets in me hoofd en het is zo stom dat ik me zorgen maak. Normaal met insuline gebruik (zwangerschapsdiabetes) word je ingeleid met 38weken zwangerschap. Bepaalde redenen weet ik wel maar echt niet alles. Nu krijg ik dus een keizersnee 3 dagen voor mijn uitgerekende datum. Voor een keizersnee zou dat beter zijn voor de baby. Het schijnt dat bij een normale bevalling tijdens de weeen de longetjes nog rijpen en tijdens een keizersnee niet. Wat ik ook erg goed snap. Tussendoor geen ctg's geen extra controles, niets. Gewoon vertrouwen op mijn eigen gevoel en bij verandering bellen. Ik en mijn kindje doen het verder prima. Mijn bloeddruk blijft prachtig vanaf dag 1 rond de 110/65. Voldoende leven en regelmatig meld ze zich. Flink wat vruchtwater en zeer grote baby. Ook me bloedarmoede voelde ik zelf en heb de gyn om ijzertabs gevraagd en onderzoek. Mijn schildklier is onder controle met gebruik van thyrax en nu is dus ook mijn glucose waarde eindelijk stabiel met insuline (sinds 2 weken) en prik ik niet meer hoger dan 6.4 na maaltijd. Meestal veel minder. (hele nette waarde) Enige ongemakken zijn nu de bekken instabiliteit en de pijn van het kindje in mijn bekken waardoor ik nauwelijks nog kan lopen. Wat denken jullie. Loopt mijn kindje nu meer risico door de keizersnee pas na week 39 te doen of zou het nu juist beter zijn. Wat vinden jullie van het beleid??? Ik hoef niet eerder een keizersnee. Ik wil wel graag dat ze komt, maar wel de beste start voor mijn meisje. Voor mezelf maken die paar dagen ook echt niet uit.
Goede vraag waar ik ook antwoord op wil. Volgende week vrijdag wordt de inleiding besproken en heb al bepaalde dingen die ik wil weten op papier gezet. Weet nog niet of het een keizersnee word, of een natuurlijke bevalling. Mijn vaste gynaecoloog is namelijk niet zo van veel info geven. Ben ook erg benieuwd naar anderen die ervaring hebben met Mcl.
Waarom ze bij een vaginale bevallig rond de 38 weken inleiden en bij een keizersnede niet is omdat het kindje anders te groot wordt. Voor een vaginale bevalling kan dit problemen geven, bij een keizersnede niet. Voor het kindje zelf is het niet erg, behalve als het eenmaal geboren is, dan moeten suikercontroles gedaan worden (bij vaginaal en keizersnede bevalling). Het is sowieso beter het kindje te laten zitten tot het vanzelf komt, maar dat gaat in jou geval niet op. Waarom ze geen extra controles van het kindje doen is omdat dat niet iets is waar ze zich zorgen om maken. Het enige risico bij zwangerschapssuiker is eigenlijk een groot kind. Ik hoop dat ik het goed uitgelegd heb Succes met de laatste loodjes.
Dank je voor de uitleg. Vanwege dat mijn kindje zo groot is en complicaties bij vorige bevallingen doen ze dus een keizersnee. En nu maakt de grote van mijn kindje dus niets meer uit. Ik dacht dat er ook bij zwangerschapsdiabetes verhoogd risico was met de placenta. Maar weet er het fijne niet van. Maar fijn om te horen. Dan hoef ik me verder niet druk te maken om de gezondheid van de kleine (teminste niet meer dan voorheen).
Mijn gyn werkt ook in het MCL en ik ga daar ook bevallen. Ik vind de gyn's daar erg prettig en ook het overige personeel. Ik ben daar eerder opgenomen geweest tijdens deze zwangerschap en vond vond ze erg vriendelijk en kundig op de verloskamers en de afdeling. Mijn gyn geeft wel voldoende info, heb onderhand stapel boekjes dat ik me eigen infopunt kan beginnen. Maar toch blijven er af en toe wat vragen die je vergeet of waar je over twijfelt. Mijn eerste is in Ede in gelderse vallei geboren en mijn 2de, 3de en 4de kindje in Rijnstate in Arnhem. Ben nu toch erg tevreden over het MCL.
Even iets heel anders! Ik lees dat je bevallen bent in Rijnstate Arnhem. Ik kan daar eventueel naar uitwijken, want wij wonen precies tussen 3 ziekenhuizen.in. Wat is je ervaring daar? Ik twijfel zelf nog héél erg over thuis of in ziekenhuis. Het lijktme zo fijn om alles thuis te kunnen doen. Maar ja, bij complicaties zitten we minimaal 20 minuten van een ziekenhuis af :S
Volgens mij is er geen risico voor de placenta bij zwangerschapsdiabetes. Maar 100% zeker weet ik dat niet. Ik dacht dat de risico's zijn: een hoog geboortegewicht/groot kind en problemen met het reguleren van de suikerwaardes bij de baby na de geboorte.
Rijnstate, opzich fijn ziekenhuis. Controle bij de gyn wel lange wachttijd en voelde me daar soms een nr. Bevallingen ook heel kundig. Maar mijn laatste bevalling daar is ruim 6 jaar geleden. Helaas heb ik tijdens de bevallingen veel complicaties gehad en ze hebben daarna goed en snel gehandeld. Ze hebben daar ook een goed bv beleid en doen de baby niet direct na de bevalling in bad, wat ik heel prettig vond.
Bij MCL zijn ze inderdaad aardig. Kreeg afgelopen maandag te horen dat ik op z'n vroegst de 22ste wordt ingeleid... maar het kan ook een week later. Kreeg al van een collega die daar vorige jaar is bevallen te horen dat ze daar standaard op maandag inleiden. Wie weet komen we elkaar nog tegen . Heb ook inderdaad een hoop boekjes . Maar er blijven toch vragen rondhangen, vandaar dat ik het ook allemaal opschrijf want mijn geheugen laat me de laatste tijd flink in de steek . Tot nu toe ken ik 2 van de gynaecologen daar, en merk wel wat verschil in info verstrekken. Misschien komt het omdat ik een betere click heb met de vrouw en de gesprekken wat spoeler verlopen dan met de beste man . Dat van verminderde werking van de placenta bij gebruik van insuline heb ik ook van gehoord maar dat weet ik ook niet 100% zeker. Mijn baby groeit netjes volgens de groeicurve, dus ben benieuwd wat ze volgende week zeggen.
Net bij de internist geweest en beleid na de bevalling is duidelijk. De thyrax gaat met 1 tabletje (0,025mg) omlaag en direct na bevalling hoef ik geen insuline te spuiten en houden ze me glucose in het ziekenhuis in de gaten. Voor de keizersnee is de regel, niet eten geen insuline spuiten. Dus heel duidelijk. Ook de internist snapt niet waarom ze de keizersnee 3 dagen voor mijn uitgerekende datum hebben gepland. Volgens hem is normaal beleid bij 38weken zwangerschap. Ook vertelde hij dat er door schildklier problemen en zwangerschapsdiabetes grotere kans is op een zwangerschapsvergiftiging. Ik moest morgen het maar bespreken met de gyn. Hijzelf kon geen antwoord geven waarom het beleid nu anders is dan anders.
Het is volgens mij echt beter om rond 38 weken te bevallen. Dat is ook het normale beleid bij diabetes. Al weet ik alleen eea over diabetes type 1, misschien maakt dat nog verschil met type 2? In dit document staat ook veel, onder andere over een verhoogde kans op loslating van de placenta: http://www.isala.nl/patient/patientenfolders/Documents/5611.pdf Er staat ook iets over minder longrijping bij diabetes. Maar met 38 weken lijkt me dat nou niet bepaald een issue meer. Ik zou er zeker over in gesprek gaan met de gyn, vooral na wat je internist heeft gezegd.
Over de diabetes weet ik helemaal niets, wel weet ik van een keizersnede dat de longetjes niet de trigger krijgen door de bevalling en het dus kán dat het kindje er nog niet klaar voor is als het eerder plots uit de buik wordt geplukt. Het kan zijn dat het kindje even aan de beademing moet om op te starten. Onderzoek wees uit dat dit tussen de 38-39 weken vaker voorkwam dan tussen de 39-40 weken en daarom is die grens enkele jaren geleden op 39 weken gezet (daarvoor was het vanaf 38 weken). Ik stond ook gepland voor een keizersnede op 39+1 maar uiteindelijk vervroegd naar 38 weken omdat er een complicatie bij kwam (niet ingedaald, stuitkindje en onderliggende navelstreng, risico geval dus) en heb aangegeven dit niet op te vinden wegen tegen het bovengenoemde risico en zo is in overleg onze dochter op precies 38w gehaald. Als je er dus echt mee zit en denkt dat er risico's zijn die niet genomen moeten worden; spreek er nog eens extra over! Misschien kunnen hun je angsten wegnemen of in overleg iets anders besluiten. Succes met de laatste loodjes.
Ppppff vind het wel eng dat placenta loslating en overlijden in baarmoeder verhoogd is. Ik snap dat de gyn liever het kindje na week 39 laat komen, maar 4 dagen na week 39 vind ik echt teveel. Morgen een goed gesprek met de gyn voeren en kijken over we de keizersnee eerder kunnen zetten op precies 39weken of eerder. Heb er gewoon een raar onderbuik gevoel bij. Maar misschien ben ik gewoon bang dat er iets mis gaat.
Ik zou het gewoon aankaarten bij de gyn, als jouw gevoel zegt dat eerder bevallen beter is voor jou en je kindje kun je dat zeker vragen. Je staat dan ook wel sterk denk ik gezien het advies van de internist. De link was in elk geval niet bedoeld om je ongerust te maken. Het gaat nog altijd om een káns, het gaat vaker wel goed dan niet. Succes!!
Die link geeft me echt geen raar of ander gevoel. Ik had zoiezo mijn twijfels. Bijna het gevoel dat de gyn ff mijn diabetes vergeten was ofzo. Wil gewoon het beste voor mijn kindje, vandaar dat ik hier advies vraag. Bedankt voor alle reacties.
Ik ben net bij de gyn geweest en die vond het ook handiger als de keizersnee eerder gepland zou worden. Dus nu zijn ze bezig om te kijken wanneer wel en bellen ze me terug. Waarschijnlijk word het nu rond de 25 okt. Ook doen ze tijdens de keizersnee gelijk een sterilisatie. Mijn gezinnetje is straks ruim compleet met 5 kids en ze maken me toch al open, kunnen ze dat net zo goed gelijk doen.