Ik zag net op hart van nederland dat er onbegrip is, omdat ze op de centrale van 112 werd gezegt dat je daar gewoon abn moet spreken. Ik vind het niet meer als normaal, ben ik daar de enige in?
? vreemd, lijkt me inderdaad normaal. dat je een tweede vaak spreekt is natuurlijk ook goed maar abn moet wel een van de talen zijn
Tja het is natuurlijk wel belangrijk dat je goed verstaanbaar bent en niet iedereen verstaat elk dialect...
Ja en nee.. Ik snap dat ze daar bv geen Gronings of Fries verstaan. Echter zullen er mensen zijn die zich beter in t Engels kunnen verwoorden dan Nederlands. En dan vind ik dat Engels ook een mogelijkheid moet zijn. Een toerist woe haar man inzakt kan moeilijk in het Nederlands uitleggen wat er aan de hand is, als dan stug vol wordt gehouden kan niet de juiste zorg geboden worden zoals 2 ambulances! Ik vind Engels dan ook een vereiste voor medewerkers bij de 112alarmcentrale
Daar sluit ik me wel bij aan. Ik verwacht niet dat ze Gronings verstaan. Mijn man spreekt thuis altijd Gronings maar in het openbaar of op zijn werk spreekt hij netjes ABN. Als Nederlander hoor je Nederlands te kunnen spreken en hoor je er zeker geen probleem van te gaan maken als een ander je dialect niet spreekt.
Dat is (sorry) hun probleem Ik versta geen fries en ga t ook niet spreken Neem toch aan dat de inwoners van Friesland ook naar school gaan, en Nederlands krijgen? Mijn dochter leert gronings, haar vader spreekt dat tegen haar, evenals mijn schoonouders. Maar er wordt echt verwacht dat zij op de basisschool Nederlands spreekt. Ik vind dat niet meer als normaal. Ik spreek dan ook Nederlands en mijn ouders ook. Zo krijgt ze van beide evenveel en kan ze straks beide spreken. Thuis mág ze gronings evenals bij bekenden die t spreken. Bekenden en onbekenden die geen gronings spreken kan ze gewoon Nederlands praten.
Ik bedoelde het ook als verwijt en niet als excuus. Ik vinden je je in het Nederlands (of Engels) verstaanbaar moet kunnen maken in Nederland.
Ik zag net op Hart van Nederland dat er ombegrip is omdat er op de centrale van 112 gewoon ABN gesproken moet worden. Ik vind het niet meer dan normaal, ben ik hierin de enige? Ik ben het volledig met je eens. Algemeen beschaafd Nederlands of Engels.
Sorry, ik bedoelde t ook niet als tegengas op jou berichtje Meer dat ik t met de stelling niet eens was
Ik ben het er wel mee eens, maar ik kan me ook goed voorstellen dat, als je 112 belt, je zo in paniek bent dat je echt niet nadenkt over hoe je woorden precies uitspreekt. Ik vind het ook zo raar dat, als je 112 belt, je éérst moet vertellen of je de brandweer, de politie of een ambulance nodig hebt. Toen ik moest bellen wist ik ergens best dat ik de brandweer moest hebben, maar door de paniek kwam het woord 'brandweer' echt m'n mond niet uit. Volgens mij zou dat echt beter kunnen. Ze kunnen je toch exact traceren trouwens? Zou het dan ook niet logisch/handig zijn om meteen iemand uit die omgeving (waardoor je dus een hogere kans hebt dat diegene jouw dialect verstaat) te spreken te krijgen? Ik dacht eigenlijk dat dat al zo was..
Op centrale als telefonist of als beller? Sowieso als beller idd gewoon abn of engels. Maar de telefonist moet sowieso Nederlands en engels kunnen spreken, maar toch niet alleen engels? Als ik in een situatie zit dat ik 112 moet bellen ben ik niet in staat om dat ook nog in het engels te doen.
Fries is officieel een taal in Nederland net als nederlands. Meer talen heeft Nederland niet. De rest zijn dialecten. Degene die 112 belde was zo in paniek dat hij zijn moedertaal fries sprak. Dit werd niet begrepen bij de centrale. Maar hij kon in de paniek zo snel niet omschakelen naar abn. Tja ik weet niet zo.goed wat ik vind, ergens snap ik het wel.
Het kan 'officieel' dan een taal zijn, maar feit blijft dat het voor de meeste Nederlanders gewoon onverstaanbaar is.. Elke provincie kan een dialect tot taal maken, als ze maar hard genoeg drammen. In mijn ogen valt het ook gewoon onder een dialect hoor. Maar goed, daar ging dit topic niet over Denk dat de stelling ook toegepast kan worden op iemand uit Limburg of Twente (of waar dan ook in NL)
kan me voorstellen dat je in paniek niet uit de woorden kan komen, aan de hulpverlener aan de telefoon om de rust te krijgen en tot een begrip te komen, tuurlijk is abn noodzakelijk, maar een oer fries (bv) die altijd fries spreekt kan me voorstellen dat omschakelen in paniek moeilijk is, dus omdat dat niet lukt, die geen maar laten stikken bij wijze van nee, als hulpverlener dan schakelen voor een snelle oplossing. bv dooverbindenn naar iemand uit de omgeving.
Oh ja, dat is wel lastig... Maar ondanks dat het een officiële taal is, is de voertaal in Friesland, nog altijd Nederlands. Ik heb op meerdere scholen in Friesland gewerkt en daar mochten de leerlingen niet eens Fries spreken in de klas. En er zijn zeker gebieden in Friesland waar op de basisschool ook de voertaal Fries is. Het gebied rondom Dokkum is bijvoorbeeld zeer taalarm. Overigens geldt hetzelfde voor Oost-Groningen. Er valt natuurlijk wel iets te zeggen voor een centralist die Fries spreekt, maar moet diegene dan ook Arabisch, Frans, Duits etc spreken? Lijkt me niet. De Fries kan ook Nederlands, echter in zijn paniek gaat het over op het Fries. Ik heb overigens HvN niet gezien (telegraaftelevisie, hou ik niet van)
Eens! Natuurlijk moet iedereen abn kunnen spreken. Toch ken ik genoeg oudere mensen die enkel dialect spreken. Best zielig om hen te laten stikken. Daar moet toch een soort oplossing voor te vinden zijn?
Mja ene kamt vind ik datmensen die geen NLs spreken ook geholpen moeten kunnen worden. Aan de andere kant is het onmogelijk om altijd iemand te hebben voor elke taal en dialect. Oftewel ik vind het ook meer dan logisch dat ze verwachten dat je Nederlands spreekt. Desnoods vraag je iemand op straat of de buurman... Er is toch altijd wel iemand?