Mijn leefgewoonte is wel/niet biologisch omdat:

Discussion in 'De lounge' started by Ummi92, Oct 17, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Echnie!:D

    Maar ik kook wel 1 dag per week vega. Vis wel in de zomer, maar man (lust alleen tonijn) en kind zijn er niet dol op. En als ik iets duur vind, is het wel vis.
     
  2. maartje84

    maartje84 VIP lid

    Oct 8, 2008
    12,810
    4,446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    1 keer een vleesvervanger gegeten en alle vleesvervangers nu op 1 hoop gooien??

    Er zijn vele lekkere vleesvervangers te koop. Kijk eens in het schap bij de appie. Gooi eens vegagehakt door de macaroni, je proeft amper verschil. Wedden dat jullie mannen het niet eens door hebben als je het niet verteld. Misschien een leuk experiment: vegagehakt halen en dat gebruiken. En dan na afloop hier vertellen of manlief het door heeft gehad ;)

    Verder gebruik ik veel champignons, vreet ik me suf aan de lekkerste noten :)

    Hebben jullie al eens vega'vlees' van de vegatarische slager gegeten??
    Ik vond het smerig!!! De smaak, de structuur... Het was net echt!!! Ieuwwww!!! Haha, ik hou er niet meer van. Manlief vond het heerlijk: ,,schat, weet je zeker dat je niet in de maling bent genomen in de biowinkel en dat ze je gewone kipfilet als zijnde vega hebben verkocht?''

    Grijns!!!
     
  3. Within

    Within Niet meer actief

    Ik eet niet biologisch omdat het simpelweg niet kan betalen, het niet bewezen is dat het beter is voor milieu en/of jezelf en ik het gewoon belachelijk duur vind. We letten wel op ons vleesverbruik.
     
  4. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Je reactie staat onder de mijne, dus voor jouw informatie: ik ben 18 jaar vegetariër geweest en weet wel van de hoed en de rand. In mijn jeugd kwamen die vegaschijven voor het eerst in de supermarkt.

    En over smaak valt niet te twisten. Ik zeg dus: IK VIND vleesvervangers niet lekker en ik zeg niet dat iets niet lekker IS, zoals jij dat stelt.;)
    Jij vindt nepvlees dus lekker, ik vind het vies, heel vies.

    Ik ken mensen die al janken bij de aanblik van een kipschnitzel of biefstuk, "och och, die arme beestjes" maar dan wel iets kopen, bereiden en eten met de vorm en smaak van echt vlees. Althans, zo is het bedoeld. Ik omnivoor vind de smaak van nepvlees écht niet te vergelijken met echt vlees. En ja hoor; de nepvleesschnitzel en het nepgehakt hebben hier echt weleens de revue gepasseerd, maar dat soort mannetjes die het verschil niet proeven komen alleen voor in de reclame.
    Mijn moeder wordt onpasselijk van vlees. Ik had eens bolognesesaus gemaakt van quorn, ze stond bijna te kokalzen. Ze weet niet eens meer hoe vlees smaakt, maar de quorn deed haar denken aan vleesgehakt en alleen al dat idee maakte haar misselijk.
     
  5. LiLaLief

    LiLaLief VIP lid

    Jan 1, 2009
    6,729
    0
    36
    "absoluut" niet waar of "volgens jou" niet waar?

    Vraag me af waarom dat volgens jou niet waar is?
     
  6. Jo79

    Jo79 VIP lid

    May 6, 2007
    25,067
    3,860
    113
    #126 Jo79, Oct 18, 2012
    Last edited: Oct 18, 2012
    Ik denk de reactie van Maartje op die van Pinter sloeg, die 1 x vleesvervangers had gegeten.

    Anyway, ik koop ook wel eens vleesvervangers, maar ik weet er maar 2 die ik lekker vind en de rest van wat ik heb geprobeerd vond ik echt niet lekker. Ik vind het ook niet naar vlees smaken, maar dat is ook niet mijn insteek of verwachting.

    Vegatarische slager hebben we hier niet, mocht ik zoiets ooit tegenkomen, dan wil ik het wel proberen.
     
  7. Agter

    Agter Fanatiek lid

    May 3, 2012
    2,266
    0
    0
    In een huis
    Vervanging voor vlees:
    Champignons
    Noten
    Kaassoufle
    Of bijv witlof met geitekaas, pasta met feta, lasagna met groente en mozzerella.
    Vis

    Er is genoeg te bedenken om niet iedere avond vlees te hoeven serveren.
     
  8. Luffy90

    Luffy90 Niet meer actief

    Niet, vind het te duur. Als het 20 cent scheelt dan koop ik wel liever biologisch, zoals knoflook, thee(fairtrade) en melk enzo. Maar het meeste is gewoon een stuk duurder.

    Ben trouwens een echte vlees eter, kan echt niet genieten van een maaltijd zonder vlees. Maar plofkippen komen er hier niet in.
     
  9. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Behoorlijk eenzijdig. Op deze manier krijg jij geen B12 en ijzer binnen. Zeker voor een dame die voedt heel belangrijk. Ik hoop dat je een goede multi slikt!
     
  10. Agter

    Agter Fanatiek lid

    May 3, 2012
    2,266
    0
    0
    In een huis
    Ik ben geen vegetarier hoor.
    Maar ik schreef dit op als voorbeeld hoe je soms, zeg 1 a 2 dagen in de week, vlees kunt vervangen aan tafel. :)
    Verders natuurlijk wel gewoon peulvruchten en gevarieerd eten.
     
  11. Suzanne1984

    Suzanne1984 Fanatiek lid

    Dec 30, 2011
    1,613
    0
    36
    Hier niet 100% procent biologisch. Wel met heel veel dingen: eieren en vlees voor dochter. Mijn man en ik zijn vegetariër dus wij eten geen vlees. Puur om het feit dat ik tegen de bio industrie ben en ik het onnodig vind dat een dier sterft voor mijn eten.

    Dat biologisch vlees te duur is voor vele is een argument waar ik het maar deels mee eens ben. Vlees uit de bio industrie wordt gewoon veel te goedkoop verkocht. Zo zie ik het.
     
  12. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Ik ben zelf geen echte vleeseter, maar manlief wel. Een maaltijd zonder vlees is volgens hem geen maaltijd :D Nu lust hij ook graag vis, net als ik, dus eten we minstens 2 keer per week vis. Verder vooral kip en een of twee keer in de week rood vlees.

    Eieren en vlees koop ik altijd biologisch. Het prijsverschil is niet zo groot hier en daarbij denk ik dat het echt beter is voor het milieu en het dier. Eet je liever eieren van een legbatterijkip of van een dier dat gewoon buiten heeft kunnen rondscharrelen?
     
  13. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Even een indicatie: hoeveel kost kipfilet per kilo bij de eerste de beste supermarkt in Nederland?

    In België kost kipfilet (uit de supermarkt) zo 13 euro per kilo. Is dat in vergelijking met Nederland niet heel veel? Heb daar te lang geen boodschappen gedaan om het nog te weten...
     
  14. LiLaLief

    LiLaLief VIP lid

    Jan 1, 2009
    6,729
    0
    36
    Wij kopen overigens vleespakketten bij Ko Kalf (www.ko-kalf.nl)
    waar de dieren goed behandeld worden.
    Ik kan er wel vanalles over typen, maar de website zegt genoeg denk ik..
    Wat een verschil in smaak overigens ook!
    Het wordt netjes aangeleverd in gelabelde pakjes, kan zo de vriezer in.
     
  15. Cynnie1984

    Cynnie1984 VIP lid

    Feb 25, 2009
    6,014
    141
    63
    R'dam
    6 euro de kilo voor gewone kipfilet biologisch ligt op 9 a 10 euro
     
  16. mamavan2

    mamavan2 Actief lid

    Jan 29, 2011
    315
    0
    0
    Absoluut niet waar. In noten zit meer B12 dan in vlees, en is nog gezonder ook. En wat dacht je van peulvruchten, bonen, eieren en appelstroop...? Nee, men kan heel goed zonder vlees. Als je maar vit.B binnenkrijgt. Champignons zijn trouwens geen vleesvervanger!
     
  17. mamavan2

    mamavan2 Actief lid

    Jan 29, 2011
    315
    0
    0
    En waarom is het absoluut niet waar dat biologisch niet beter is voor het dier? Is het beter om een dier maandenlang vet te mesten in een hok op stalen roosters waar het precies in past en niet kan bewegen, vol te proppen met hormonen en antibiotica (dus ziek is!)en nooit daglicht te laten zien, of kies je liever voor een dier dat in de wei gelopen heeft en zodanig natuurlijk gedrag heeft kunnen vertonen, natuurlijk voedsel heeft verkregen en daardoor niet gestressed en gezond is? Sorry, maar op zo'n domme opmerking moet ik gewoon even reageren. De massale vee industrie is afschuwelijk en dieren worden er als produkten behandeld. Dus kom bij mij niet aan dat biologisch vlees niet beter is. Het is zowel beter voor jezelf als voor de dieren!
     
  18. maartje84

    maartje84 VIP lid

    Oct 8, 2008
    12,810
    4,446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Mijn stukje sloeg idd op mensen die na 1 groenteburger oid ooit geproefd te hebben inmiddels jaren lopen te zeiken dat het zooooo smerig is ;)

    Zogelukkig, over bloedwaardes gesproken: wanneer is jouw TSH en Ft4 + T3 voor het laatst gecontroleerd?
     
  19. Kolibrie

    Kolibrie VIP lid

    Jun 29, 2008
    5,767
    423
    83
    Female
    Zuid-Holland
    Hoi meiden, ik vond onderstaand stuk op internet. Misschien dat jullie er wat aan hebben. Wij eten geen biologisch vlees, omdat het zo ontzettend duur is.

    Bron: www.gezondheidsnet.nl

    Biologisch is populair. De consumentenbestedingen aan biologische voeding in de Nederlandse supermarkten zijn in het eerste halfjaar van 2011 met 29,1 procent gestegen naar 195 miljoen euro. Hoog tijd dus om de feiten en fabels over biologisch eten en gezondheid op een rij te zetten.

    1. Biologisch is gezonder

    Waar en niet waar. Als je naar de lange termijn kijkt, lijkt dit onbetwist. Immers, een gezonde planeet, daar hebben we allemaal baat bij. Maar directe winst voor je lijf, dat is wat anders. Er zijn meer dan 100 grote studies gedaan en daaruit blijkt dat er in elk geval geen groot verschil is tussen biologisch en normaal voedsel. Voor mooie ontdekkingen, zoals dat je van biologisch eten een beter immuunsysteem krijgt, is maar amper bewijs.


    2. Een koe die graast, levert gezondere melk

    Waar. Het blijkt dat een koe die lekker in de wei graast, melk geeft met minder verzadigd vet en meer omega-3, CLA vetzuren, vitamine-E en bètacaroteen. Goed dus voor koe en mens. Maar, niet alleen biologische koeien eten gras. 80 procent van de Nederlandse koeien komt meer dan 120 dagen buiten. Voor biologische koeien is dit een eis, daarbij is het dus 100 procent. Overigens is de melk van álle koeien in de winter minder gezond dan in de zomer, want dan staan ook biologische koeien meer binnen.


    3. Een dier dat biologisch eet, levert een gezonder product op

    Niet waar. Er wordt veel geëxperimenteerd met voer, omdat dit veel invloed heeft op de gezondheid van dieren en mogelijk dus ook op het uiteindelijke product. De kans bestaat dus dat in de toekomst ook diervoeders ontwikkeld worden die echt gezondere producten opleveren. Nu is dit nog niet bewezen voor biologisch voer. Soms geldt zelfs het tegendeel, bijvoorbeeld bij kippen met vrije uitloop naar buiten. Eieren van deze kippen kunnen meer dioxines bevatten. De sector probeert de hoeveelheid dioxines zo laag mogelijk te houden.


    4. In biologische producten zoals chips zit minder acrylamide

    Soms waar. In bewerkte aardappelproducten, zoals chips en frites, zit acrylamide. Deze stof is bij proefdieren kankerverwekkend gebleken. Bij mensen geldt dit volgens wetenschappers waarschijnlijk ook. Er zijn biologische producenten die echt ingezet hebben op een lager acrylamidegehalte, maar dat geldt ook voor sommige gewone producenten. Bij een test van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2007 bleek er geen groot verschil te zijn tussen biologische producten en gewone producten. Op andere fronten scoren biologische frites en chips vaak wel goed. Bij de ontwikkeling heeft de producent dan niet alleen op het milieu, maar ook op de gezondheid gelet. Er zitten dan minder calorieën en verzadigd vet in dan in doorsnee producten.


    5. Biologische groente en fruit zijn niet giftig

    Waar. Maar, dat geldt volgens het VWA ook voor gewone groente. Er zijn strenge normen voor de resten van bestrijdingsmiddelen die op de groente en fruit mogen zitten. Toch gaat het af en toe mis. Helaas kan dit ook bij een biologisch product gebeuren, omdat niet alle (bacteriële) bestrijdingsmiddelen in die sector verboden zijn. Toch worden bij biologische producten nauwelijks overschrijdingen gevonden. Biologische groente en fruit zouden volgens bepaalde onderzoeken wel wat meer gezonde stoffen, zoals antioxidanten bevatten, maar ook dit is weerlegd door ander onderzoek. Vitaminegehaltes hangen veel meer samen met of een product snel van het land in je kar belandt, in welk seizoen je het koopt, etcetera.


    6. Door biologisch te eten, voel je je beter

    Misschien waar. Vaak koop je biologische producten ook voor het goede gevoel. De onderzoeken richten zich tot nu toe heel erg op de producten. Zijn bepaalde stoffen op te sporen, wat zijn de verschillen? Op dit moment wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Voel je je beter als je biologisch eet? Had je klachten die verminderd zijn nadat je overstapte? Er zijn mensen die hun allergieën zagen verminderen of die zich fitter voelden. Bovendien geldt voor fans van biologisch misschien wel hetzelfde als voor vegetariërs. Vegetariërs blijken uit onderzoek vaak gezonder te eten dan vleeseters. Dit komt volgens sommige wetenschappers vooral omdat zij bewuster kopen, koken en eten. Daar heeft je lijf altijd wat aan.
     
  20. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,228
    7,276
    113
    Female
    Brabant
    Ik weet niet waar je die biologische kipfilet gezien hebt, maar hier betaal ik zo'n 20 euro per kilo. Is dus 6 euro per 300 gram en daarom eten we het maar 1 keer per 2 weken. Ik kan niet echt meer genieten van niet-biologische kip (wat volgens mij dan dus plofkip is maar volgens mijn man hoeft dat niet? Wat kan het dan nog meer zijn?) En ik heb van dichtbij gezien hoe varkens in de bio industrie gehouden worden, nee dank je, dat vlees hoef ik niet. Nu ben ik niet zo panisch dat ik moeilijk doe bij anderen of als we uit eten gaan, maar ik zou het zelf niet kopen.

    Verder haal ik biologisch wat ik makkelijk biologisch kan halen, dus: melk, yoghurt, vlees voor het avondeten, eieren en fair trade rietsuiker. Soms ook wortels en komkommer maar vooral de komkommer vind ik erg duur en het gaat mij voornamelijk om het dierenleed. Ik vind het wel vervelend dat biologisch niet zo makkelijk te krijgen is, of dat de keus beperkt is.
     

Share This Page