Ik heb even vraagje. Weet iemand hoeveel gram een baby van 8 maanden aan warme maaltijd mag hebben? Mijn zoontje eet nu 100 gram groenten, 70 gram aardappels/rijst en 15 gram vlees/ vis. Hij heeft dan best wel weer snel honger hierna. Yoghurt hierna heb ik geprobeerd maar dat komt omhoog.
Maar moet je op het aantal gram letten dan? Mijn dochtertje is 7 maanden en ze eet wat ze eet. Nou krijgt zij ook eten via rapley. Maar ze eet de ene dag meer dan de andere. En zeker wanneer je kindje honger nog heeft, dan kan je toch gewoon meer geven?
Waarom kijk je naar de grammen? Dat is toch nergens voor nodig... Gewoon lekker geven hoeveel hij wil.. Zoals de regel luid: jij bepaald watbze eet je kindje bepaalt hoeveel En even ter vergelijk.. Mijn zoontje eet200 gr 'prakkie' en 100 ongeveer toetje...
Ik snap dat je naar het aantal grammen kijkt. Ik kook zelf namelijk altijd meerdere maaltjes tegelijk voor ons 6 maanden oude zoontje en dan wil je wel weten hoe vol je de bakjes moet doen die je in de diepvries stopt. Ik houd 200 gram aan per bakje (verhouding groente-aardappels ongeveer 2:1 en daarbij ene keer wel vlees andere keer niet). Heb deze 200 gram aangehouden omdat dit ook de inhoud van de olvarit potjes is. Op bureau geven ze overigens aan: 2 eetlepels groente en 1 eetlepel aardappels.
Ik kijk niet echt naar de hoeveelheden. Meer naar de verhouding tussen groente-koolhydraten-vlees. Meestal 5-3-1 (bijv 125-75-25) Hij eet hier die porties al een poos ook. Vaak genoeg over de 200 gram. Een potje vult nog minder, dat zit vaak meer water in, dus ze kunnen van gewoon eten aan 150 gram wel genoeg hebben, en dan van olvarit 200 gram nodig hebben. Als hij een potje krijgt, dan krijgt hij daarna wat meer toetje, of een stukje fruit of groente van ons uit het knuistje. Dat vaste voedsel lijkt ook meer te vullen.
Eeehhhhh, geen idee. Hij eet wat hij opkan. Meestal geef ik hem wel eerst een beetje uit een potje (anders krijst hij alles bij elkaar) en daarna gaat hij zelf aan de slag.
Mijn zoontje heeft nog nooit aan gegeven dat hij genoeg heeft. Hun kan blijven eten. Daarom weeg ik het af. Hij kwam in het begin te veel aan. Toetje krijgt hij nog niet. Dit komt bij hem omhoog.
Met 'in het begin' bedoel je na de geboorte? De groei op basis van melk en in de eerste maanden kun je niet vergelijken met de groei na 6 mnd en op bijvoeding. Hoeveel eet hij als je hem door laat eten? Pureer je zijn eten nog? Want geprakt of gewoon eten moet gekauwd worden, dat bevordert de verzadiging. Dan eten kinderen meestal minder in hoeveelheden, maar halen meer uit de voeding. Ik heb eten nooit gewogen, dus geen idee hoeveel gram. In het boekje van cb staat een richtlijn met aantal lepels van alles, maar dat is meer een indicatie. Daarnaast zou ik idd niet kijken naar hoeveelheid in een potje, daar zit veel water in.
Gisteren aardappels met broccoli gepureerd. In 200 gram van deze puree gaat bijna een halve broccoli. Dat lijkt me bij nader inzien toch wel erg veel (al at ons zoontje dit wel helemaal op).
Inderdaad lekker prakken... en als je kindje graag nog wat eet als het op is, gewoon nog wat extra groenten/aardappels geven! Of gewoon in stukken voor hem leggen als hij het op heeft, zodat hij zelf nog kan knabbelen van boontjes/worteltjes/broccoli oid. Hier ook nooit afgewogen. Ze at ook redelijk snel met de pot mee en kreeg gewoon de groenten die wij ook aten met een aardappeltje of pasta. Hier kan ze goed aangeven wanneer ze genoeg heeft! Inderdaad niet vergelijken met een potjeshoeveelheid, omdat dat gewoon niet te vergelijken is met vers. Er zit sowieso veel meer water in de potjes...
Dames even offtopic, wat betekend rapley? Ik lees het wel vaker hier op het forum. Ontopic, mijn zoontje is 5 maanden en ik weeg zijn eten nooit, hij eet wat ie op kan krijgen. Want baby eten tot ze genoeg hebben en eten nooit extra zoals volwassenen. Maar je moet wel genoeg maken dat hij niet nog honger heeft als het op is.
Bij rapley bied je al het eten in stukken aan, zodat je kindje vanaf het begin zelf kan eten door de stukken naar de mond te brengen. Dus geen prutjes en prakjes maken... Het is dan wel belangrijk om hier pas mee te beginnen na 6 maanden en je kindje moet goed rechtop zitten in de kinderstoel of op schoot (niet half rechtop in wipstoel oid) ivm verslikkingsgevaar. Google er maar eens even op!
Mijn zoontje eet vaak 1 aardappel, zo'n 100 gram groente en dan zo nu en dan een stukje vlees erin. Hij geeft vanzelf aan wanneer het genoeg is. ik weeg het allemaal niet. Bv met specibonen geef ik hem een handje spercibonen. Dat Rapley vind ik echt een beetje eng haha. Ik ben het nu allemaal minder aan het pureren. En brood krijgt hij wel gewoon stukjes...
Maar waarom vind je een stukje aardappel enger als een stukje brood? (even een bewustwordingsvraag, na deze vraag heb ik mijzelf destijds namelijk gerealiseerd dat het vooral tussen mijn oren zat )
stukje brood kan hij weg sabbelen en zelf goed vast houden. aardappel volgens mij niet... ja ik denk ook dat het iets is wat tussen mn oren zit haha. maar ik durf het gewoon nog neit.. haha
Een stukje brood vormt sneller een bal in het mondje. Een gekookte aardappel verkruimelt zo weg. Mijn dochter neemt soms wel een heel grote hap hoor. Maar naar buiten komt het echt wel weer. Zij begint wel altijd pas aan haar aardappel wanneer ze er een beetje griekse yoghurt bij krijgt. Maakt het wat smeuiger denk ik.
Mijn ventje die eet als een dijkwerker Ik ging me zelfs afvragen of hij niet veel te veel at, maar op het cb zeggen ze dat hij lang niet te zwaar is. Hij zit namelijk met zijn gewicht precies in het midden en met zijn lengte aan de bovenkant. Dus als hij dikker gaat worden dat we dan pas iets moeten veranderen. Dus daar ga ik dan maar van uit. Hij eet echt een laat zeggen boterhambordje vol met eten op. Geen idee hoeveel het is. Ik heb het nog nooit gewogen. Gewoon op gevoel gedaan, want als het aan hem ligt kan er nog wel meer naar binnen. Het lijkt soms wel of hij geen rem heeft. Dus als iemand nog tips hiervoor heeft?
@ melovekane Ik vind het soms ook nog eng als er een enorm groot stuk naar binnen gaat, maar ik heb ook wel geleerd dat ze het zelf regelen. Het komt weer naar buiten. En als het geen hele harde dingen zijn helemaal. Dus aardappel kunnen ze met hun tong al fijn maken als het moet. Je kan ook kruimelige aardappels nemen i.p.v vast. Maar als je het erg eng vind kleine stukjes beginnen?
Als je het eng vindt dan wacht je gewoon nog even met stukken. Een stress-mama is niet echt een ontspannen voorbeeld (hier trouwens nooit geprakt).