Als je echt goed op gaat letten, kan je als vegetariër bijna niets meer eten wat uit de 'gewone' supermarkt komt. Zo zit er varkenshaar in broodverbetermiddel en dat spul waar ze appels mee laten glimmen is ook dierlijk (weet even niet meer wat). En in zoveel artikelen zit gelatine, terwijl ze net zo goed pectine of agar agar kunnen gebruiken.
Slotje aanvragen Je moet gewoon doen en laten waar jij je goed bij voelt. Vraag honderd vegetariërs naar hun eetgewoonten en ze zullen allemaal verschillen, want er is niet één standaardrichtlijn voor vegetariërs. Je bepaald dus zelf wat je wel en wat je niet eet, kan me alleen wel voorstellen dat het lastig is om te bepalen waar je de grens trekt.
Ongeschikt 913 (Lanoline, Wolvet) 921 (L-cystine) Advocaat (Eierlikeur) Alaska koolvis (Alaska pollak) Ansjovis Ansjovis extract Banketbakkersroom (Banketbakkersboter) Bergkäse Biefstuk (Beefsteak) Bonito Bonito extract Boter (Roomboter) Boterconcentraat (Geconcentreerde boter) Buffelmelk Buikspek (Varkensbuikspek) Cheddar Cheddarpoeder Chorizo Collageen Crème fraîche (Franse zure room) Cysteïne Cystine Darm Dier Dierlijk eiwit Dierlijk stremsel (Chymosine, Kalfsleb) Dierlijk vet Dierlijke excretie E1000 (Cholinezuur) E1105 (Lysozym, Lysozym hydrochloride) E120 (Cochenille, Karmijn, Karmijnzuur, Carmine) E160a met visgelatine als dragerstof (Caroteen, Gemengd caroteen, Beta-caroteen, Alfa-caroteen, Gamma-caroteen, Provitamine A) E234 (Nisine) E640 (Glycines) E640i (Glycine, Aminoazijnzuur, Glycocoll, Glycosthene) E640ii (Natriumglycinaat) E901 (Bijenwas) E901i (Witte bijenwas) E901ii (Gele bijenwas) E904 (Schellak) E920 (L-cysteïne) E966 (Lactitol) Edammer (Edammer kaas, Edam) Eend Eendenvet Ei (Kippenei, Heelei) Eierdooier (Dooier, Eigeel) Eierdooierpoeder (Eigeelpoeder) Eipoeder (Heeleipoeder) Eiwit (Kippenei-eiwit, Ei-eiwit) Eiwitpoeder (Kippenei-eiwitpoeder) Eiwitstof Emmentaler Feta (Feta kaas) Garnaal Garnaalextract Geconcentreerde magere melk (Geconcentreerde afgeroomde melk) Geconcentreerde volle melk Gecondenseerde melk Gecondenseerde volle melk Gedemineraliseerde weipoeder Gedemineraliseerde weipoeder verkregen mbv dierlijk stremsel Gefermenteerde magere melk Gefermenteerde melk Gefermenteerde melkpoeder Gehydroliseerd melkeiwit Gehydroliseerde boterolie Geitenkaas Geitenmelk Gelatine (Glutine, Puragel, Voedingsgelatine) Gepasteuriseerd ei Gepasteuriseerde melk (Gepasteuriseerde koemelk) Gepasteuriseerde room Gerehydrateerde magere melk Gerookt spek Gerookte zalm Gevogelte (Vogel) Gorgonzola Gouda (Gouda kaas) Grijze garnaal (Noordzeegarnaal) Gruyère Halfvette room Halfvolle melk (Gedeeltelijk afgeroomde melk) Halfvolle melkpoeder Halfvolle yoghurt Ham (Hesp, Varkenshesp, Varkensham, Varkensachterham) Hemoglobine Hoki Honing Honingpoeder Isinglass Kaas Kaas met dierlijk stremsel (Niet-vegetarische kaas) Kaaspoeder Kaaspoeder van kaas met dierlijk stremsel Kabeljauw Kalf Kalfsvlees Kalkoen Kalkoenfilet Kalkoenseparatorvlees (Separatorvlees van kalkoen, Mechanisch gescheiden kalkoenvlees, MRM van kalkoen, Mechanisch ontbeend kalkoenvlees) Kalkoenvlees Karnemelk (Botermelk) Karnemelkpoeder (Botermelkpoeder) Kip Kippenaroma Kippenbouillon Kippenbouillonpoeder Kippencollageen Kippenhuid (Kippenvel) Kippenvet Kippenvlees Kippoeder Kipseparatorvlees (Separatorvlees van kip, Mechanisch gescheiden kippenvlees, MRM van kip, Mechanisch ontbeend kippenvlees) Koolvis Krab Kreeft Lactose (Melksuiker, Zandsuiker) Lactose uit melk Lactose uit weipoeder Lactosepoeder Lam Lamsvlees Mager varkensvlees Magere kaas Magere melk (Afgeroomde melk) Magere melkpoeder (Afgeroomde melkpoeder) Magere verse kaas (Magere platte kaas, Magere kwark, Magere wrongel) Magere yoghurt Magere yoghurtpoeder Makreel Makreelfilet Melk (Melkbestanddelen, Koemelk) Melk met verlaagd lactose-gehalte (Koemelk met verlaagd lactose-gehalte) Melkchocolade Melkeiwit (Caseïnaat, Melkproteïne) Melkpoeder (Niet-magere melkpoeder, Volle melkpoeder) Melkvet (Botervet, Boterolie) Mossel Mozzarella Mozzarella (met microbieel stremsel) Natuurlijk cheddar aroma Natuurlijk kaas aroma (Natuurlijk aroma van kaas) Oude Gouda (Oude Gouda kaas, Belegen Gouda, Belegen Gouda kaas) Paard Paardenvlees Pamesello kaas (Parmesello kaas) Parmezaanse kaas (Parmezaan) Pladijs (Schol) Pluimveeseparatorvlees (Gevogelteseparatorvlees, Separatorvlees van pluimvee, Separatorvlees van gevogelte, Mechanisch gescheiden pluimveevlees, Mechanisch gescheiden gevogeltevlees, MRM van pluimvee, MRM van gevogelte, Mechanisch ontbeend pluimveevlees, Mechanisch ontbeend gevogeltevlees) Rivierkreeft Rivierkreeftenstaart (Staart van rivierkreeft) Room Roompoeder Rugspek (Varkensrugspek) Rund (Koe, Stier) Rundercollageen Rundereiwit Rundvet Rundvlees Rundvlees extract Sambal Sardien Schaaldier (Zeevrucht, Schelpdier) Schaap Schaapsvet Schapendarm Schapenvlees Scharrelei (Scharrelkippenei) Scharrelei-eiwit (Scharrelkippenei-eiwit) Scharrelei-eiwitpoeder (Scharrelkippenei-eiwitpoeder) Separatorvlees (Mechanisch gescheiden vlees, MRM, Mechanisch ontbeend vlees) Spek (Varkensspek) Steur Tagatose Tonijn Trassi Varken Varkenscollageen Varkenseiwit Varkensgelatine Varkenshemoglobine Varkensvet (Reuzel) Varkensvlees Vegetarische kaas Verdunde room Verse kaas (Platte kaas, Kwark, Wrongel) Vis Visbouillon (Bouillon van vis en schaaldieren) Viscollageen Visgelatine Visolie Vispoeder Vitamine D3 (Cholecalciferol) Vitamine D3 uit wolvet (Cholecalciferol uit wolvet) Vlees Vleesextract Volle buffelmelk Volle melk Volle yoghurt Watervrij melkvet Wei (Melkwei, Melkserum, Lactoserum) Wei eiwit Wei verkregen mbv dierlijk stremsel (Melkwei verkregen mbv dierlijk stremsel) Weipoeder Weipoeder verkregen mbv dierlijk stremsel Weipoederderivaat Yoghurt Yoghurtpoeder Zalm Zure room Zure roompoeder
Oke, wat de kaas betreft weet ik nu genoeg, lang leve Wikipedia. Maar dan een vraag, welke kaas eten jullie dan? Welke kaas zonder dierlijk stremsel is nou toch nog lekker en is gewoon goed verkrijgbaar? (supermarkt)
Roze koeken at ik idd ook niet meer. Dat luizen verhaal kende ik idd al! Wist ook dat bij alle producten is die roze/ rood gekleurd zijn!
Weet je wat het is, iedereen trekt ergens anders zijn grens. Ik vind het nu al soms moeilijk om op een kaart te kiezen wat ik nog wel kan eten, als ik het nu nog strenger ga doen kan ik altijd voortaan mijn eigen eten meenemen, ben ik bang... Ik vind het wel goed zo. Waar houdt het anders op?
Dat is ook zo! Ik probeer bijv al een tijd de e nummers te schrappen maar ook dat is ook echt lastig want de vleesvervangers bevatten ook al weer e nummers!
Wat wil je dan niet eten? Alleen geen vlees en vis of ook geen stremsel en gelatine of ook geen honing en wolvet enzo?
De gedachte waarmee ik 10 jaar geleden begon was geen vlees en vis. Zo denk ik er nu nog over. De e nummers zijn daar eigenlijk bij gekomen sinds zoonlief mee is gaan eten. Maar als ik dan varkensgelatine lees krijg ik de kriebels!
Eet je wel kaas? Het stremsel van de kaas is namelijk in de meeste gevallen van dierlijke maagenzymen gemaakt. Edit: laat maar, spuit 11 moet eerst lezen, dan reageren...
Er is meer kaas dan dat je denkt wat met plantaardig stremsel gemaakt wordt. Echter, dat zetten ze niet op de verpakking! Plantaardig stremsel is namelijk goedkoper. Er zijn veel producten die je niet mag eten als je ook geen dierlijke producten wilt eten. Zoals bijv. drop (gelantine). Voor mijzelf heb ik de grens een beetje gelegd bij, restproducten, daar doe ik niet moeilijk over. Soep uit blik e.d. moet van mij ook vegetarisch zijn, anders hoef ik het niet. Alleen toen ik laatst de lasagnette van Knorr ging klaarmaken zag ik dat daar spek doorzat. Dat had ik dus niet verwacht!
ik ben lacto vegetarier dus eet wel dierlijke producten en gebruik ze ook. Als je niks van dieren wilt dan ben je een veganist en dan word het dus echt lezen lezen lezen . kleurstoffen kunnen van insecten zijn gemaakt. snoepjes zitten vol met dierlijke dingen. Uit eten word een stuk lastiger . Het is maar net hoe ver je wilt gaan. Ik eet dus wel alles zolang er geen vis vlees gevogelte in verwerkt is. Maar om alle E nummers nou uit te pluizen dan word het leven wel erg zwaar. Onze dochter voed ik niet vegetarisch op die keuze mag ze dus zelf maken later wel laat ik haar vegetarische producten eten.Maar als ik voor haar kook of dr brood smeer krijgt ze ook vleeswaar.
Ik eet vegetarisch en let niet op gelatine, stremsel, luizenkleurstof e.d. Wel kijk ik op kant-en-klaarproducten of er vlees of vis inzit, dus in soep en wereldgerechten e.d. Kippenvet ofzo eet ik niet, wel de e-nummers van dierlijke oorsprong. Het moet wel leuk blijven vind ik. In restaurants denk ik er maar niet teveel over na, ik ga er maar gewoon vanuit dat het klopt als ze zeggen dat iets vegetarisch is. Het is mijn eigen keuze, ik word er niet ziek van ofzo, het is puur ideologisch. Ik heb er wel over nagedacht en bewust deze keuzes gemaakt. PS. Ik ben lacto-ovo vegetariër, dus wel melk en ook ei.
Pfiew ben ik blij dat ik geen vegetarier ben! Niet verkeerd opvatten hoor ik bedoel het niet verkeerd! Ik vind het juist heel knap als je vegetarisch bent. Er is namelijk zooooo veel waar je op moet letten. Ik heb nu al moeitr met boodschappe doen en koken, volgens mij zou ik dan elke dag met een groot vraagteken boven mijn hoofd staan te denken wat we vandaag dan weer gaan koken. Nogmaals ik bedoel het niet beledigend ik vind het juist knap! Zijn jullie partners ook vegetarisch? En hoe gaan jullie daar mee om als je partner niet vegetarisch is?
??? Lacto en lacto-ovo? Had ik nog nooit van gehoord! De e nummers schrappen was hier niet uit vegetarische overwegingen maar meer omdat het me niet gezond lijkt om die te eten! Zoon krijgt ook wel vlees maar ook vega. Over het algemeen heeft dat laatste zelfs zijn voorkeur! Hij mag uiteindelijk ook zelf bepalen!
Haha, zo moeilijk is het niet hoor! Waar jij aardappels, boontjes en verse worst eet, eet ik aardappels, boontjes en een vegaschijf! Mijn man eet wel vlees, voor hem bak ik dan die verse worst, bijv. Hij heeft er geen moeite mee. Als we pasta eten maak ik deze vega en dat vindt ie prima. Bij nasi haalde ik voor hem saté, hij vindt de vegasate lekkerder dus geen gewone saté meer dus! Toen ik nog thuis woonde moest het apart. Mijn vader en broertje waren altijd aan het miepen als er geen vlees was!
Ik koop altijd de biologische kaas van AH en die is héérlijk! Het bevat geen dierlijk stremsel, alleen vegetarisch. Het is ietsje duurder, maar ik heb het er graag voor over.
hier is me vriend niet vegatarisch en dochter ook niet dus maak wel vlees alleen kan het niet maken hahaha verpest het altijd hahaha. macaroni spaghetti enz maak ik met veg gehakt.