Vraag aan de vegetariërs onder ons..,

Discussie in 'De lounge' gestart door Sukke, 23 okt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Steph80

    Steph80 Bekend lid

    26 apr 2012
    881
    1
    16
    NULL
    NULL
    Als je echt goed op gaat letten, kan je als vegetariër bijna niets meer eten wat uit de 'gewone' supermarkt komt. Zo zit er varkenshaar in broodverbetermiddel en dat spul waar ze appels mee laten glimmen is ook dierlijk (weet even niet meer wat). En in zoveel artikelen zit gelatine, terwijl ze net zo goed pectine of agar agar kunnen gebruiken.
     
  2. topper12

    topper12 Niet meer actief

    Slotje aanvragen ;) Je moet gewoon doen en laten waar jij je goed bij voelt. Vraag honderd vegetariërs naar hun eetgewoonten en ze zullen allemaal verschillen, want er is niet één standaardrichtlijn voor vegetariërs. Je bepaald dus zelf wat je wel en wat je niet eet, kan me alleen wel voorstellen dat het lastig is om te bepalen waar je de grens trekt.
     
  3. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ongeschikt

    913 (Lanoline, Wolvet)
    921 (L-cystine)
    Advocaat (Eierlikeur)
    Alaska koolvis (Alaska pollak)
    Ansjovis
    Ansjovis extract
    Banketbakkersroom (Banketbakkersboter)
    Bergkäse
    Biefstuk (Beefsteak)
    Bonito
    Bonito extract
    Boter (Roomboter)
    Boterconcentraat (Geconcentreerde boter)
    Buffelmelk
    Buikspek (Varkensbuikspek)
    Cheddar
    Cheddarpoeder
    Chorizo
    Collageen
    Crème fraîche (Franse zure room)
    Cysteïne
    Cystine
    Darm
    Dier
    Dierlijk eiwit
    Dierlijk stremsel (Chymosine, Kalfsleb)
    Dierlijk vet
    Dierlijke excretie
    E1000 (Cholinezuur)
    E1105 (Lysozym, Lysozym hydrochloride)
    E120 (Cochenille, Karmijn, Karmijnzuur, Carmine)
    E160a met visgelatine als dragerstof (Caroteen, Gemengd caroteen, Beta-caroteen, Alfa-caroteen, Gamma-caroteen, Provitamine A)
    E234 (Nisine)
    E640 (Glycines)
    E640i (Glycine, Aminoazijnzuur, Glycocoll, Glycosthene)
    E640ii (Natriumglycinaat)
    E901 (Bijenwas)
    E901i (Witte bijenwas)
    E901ii (Gele bijenwas)
    E904 (Schellak)
    E920 (L-cysteïne)
    E966 (Lactitol)
    Edammer (Edammer kaas, Edam)
    Eend
    Eendenvet
    Ei (Kippenei, Heelei)
    Eierdooier (Dooier, Eigeel)
    Eierdooierpoeder (Eigeelpoeder)
    Eipoeder (Heeleipoeder)
    Eiwit (Kippenei-eiwit, Ei-eiwit)
    Eiwitpoeder (Kippenei-eiwitpoeder)
    Eiwitstof
    Emmentaler
    Feta (Feta kaas)
    Garnaal
    Garnaalextract
    Geconcentreerde magere melk (Geconcentreerde afgeroomde melk)
    Geconcentreerde volle melk
    Gecondenseerde melk
    Gecondenseerde volle melk
    Gedemineraliseerde weipoeder
    Gedemineraliseerde weipoeder verkregen mbv dierlijk stremsel
    Gefermenteerde magere melk
    Gefermenteerde melk
    Gefermenteerde melkpoeder
    Gehydroliseerd melkeiwit
    Gehydroliseerde boterolie
    Geitenkaas
    Geitenmelk
    Gelatine (Glutine, Puragel, Voedingsgelatine)
    Gepasteuriseerd ei
    Gepasteuriseerde melk (Gepasteuriseerde koemelk)
    Gepasteuriseerde room
    Gerehydrateerde magere melk
    Gerookt spek
    Gerookte zalm
    Gevogelte (Vogel)
    Gorgonzola
    Gouda (Gouda kaas)
    Grijze garnaal (Noordzeegarnaal)
    Gruyère
    Halfvette room
    Halfvolle melk (Gedeeltelijk afgeroomde melk)
    Halfvolle melkpoeder
    Halfvolle yoghurt
    Ham (Hesp, Varkenshesp, Varkensham, Varkensachterham)
    Hemoglobine
    Hoki
    Honing
    Honingpoeder
    Isinglass
    Kaas
    Kaas met dierlijk stremsel (Niet-vegetarische kaas)
    Kaaspoeder
    Kaaspoeder van kaas met dierlijk stremsel
    Kabeljauw
    Kalf
    Kalfsvlees
    Kalkoen
    Kalkoenfilet
    Kalkoenseparatorvlees (Separatorvlees van kalkoen, Mechanisch gescheiden kalkoenvlees, MRM van kalkoen, Mechanisch ontbeend kalkoenvlees)
    Kalkoenvlees
    Karnemelk (Botermelk)
    Karnemelkpoeder (Botermelkpoeder)
    Kip
    Kippenaroma
    Kippenbouillon
    Kippenbouillonpoeder
    Kippencollageen
    Kippenhuid (Kippenvel)
    Kippenvet
    Kippenvlees
    Kippoeder
    Kipseparatorvlees (Separatorvlees van kip, Mechanisch gescheiden kippenvlees, MRM van kip, Mechanisch ontbeend kippenvlees)
    Koolvis
    Krab
    Kreeft
    Lactose (Melksuiker, Zandsuiker)
    Lactose uit melk
    Lactose uit weipoeder
    Lactosepoeder
    Lam
    Lamsvlees
    Mager varkensvlees
    Magere kaas
    Magere melk (Afgeroomde melk)
    Magere melkpoeder (Afgeroomde melkpoeder)
    Magere verse kaas (Magere platte kaas, Magere kwark, Magere wrongel)
    Magere yoghurt
    Magere yoghurtpoeder
    Makreel
    Makreelfilet
    Melk (Melkbestanddelen, Koemelk)
    Melk met verlaagd lactose-gehalte (Koemelk met verlaagd lactose-gehalte)
    Melkchocolade
    Melkeiwit (Caseïnaat, Melkproteïne)
    Melkpoeder (Niet-magere melkpoeder, Volle melkpoeder)
    Melkvet (Botervet, Boterolie)
    Mossel
    Mozzarella
    Mozzarella (met microbieel stremsel)
    Natuurlijk cheddar aroma
    Natuurlijk kaas aroma (Natuurlijk aroma van kaas)
    Oude Gouda (Oude Gouda kaas, Belegen Gouda, Belegen Gouda kaas)
    Paard
    Paardenvlees
    Pamesello kaas (Parmesello kaas)
    Parmezaanse kaas (Parmezaan)
    Pladijs (Schol)
    Pluimveeseparatorvlees (Gevogelteseparatorvlees, Separatorvlees van pluimvee, Separatorvlees van gevogelte, Mechanisch gescheiden pluimveevlees, Mechanisch gescheiden gevogeltevlees, MRM van pluimvee, MRM van gevogelte, Mechanisch ontbeend pluimveevlees, Mechanisch ontbeend gevogeltevlees)
    Rivierkreeft
    Rivierkreeftenstaart (Staart van rivierkreeft)
    Room
    Roompoeder
    Rugspek (Varkensrugspek)
    Rund (Koe, Stier)
    Rundercollageen
    Rundereiwit
    Rundvet
    Rundvlees
    Rundvlees extract
    Sambal
    Sardien
    Schaaldier (Zeevrucht, Schelpdier)
    Schaap
    Schaapsvet
    Schapendarm
    Schapenvlees
    Scharrelei (Scharrelkippenei)
    Scharrelei-eiwit (Scharrelkippenei-eiwit)
    Scharrelei-eiwitpoeder (Scharrelkippenei-eiwitpoeder)
    Separatorvlees (Mechanisch gescheiden vlees, MRM, Mechanisch ontbeend vlees)
    Spek (Varkensspek)
    Steur
    Tagatose
    Tonijn
    Trassi
    Varken
    Varkenscollageen
    Varkenseiwit
    Varkensgelatine
    Varkenshemoglobine
    Varkensvet (Reuzel)
    Varkensvlees
    Vegetarische kaas
    Verdunde room
    Verse kaas (Platte kaas, Kwark, Wrongel)
    Vis
    Visbouillon (Bouillon van vis en schaaldieren)
    Viscollageen
    Visgelatine
    Visolie
    Vispoeder
    Vitamine D3 (Cholecalciferol)
    Vitamine D3 uit wolvet (Cholecalciferol uit wolvet)
    Vlees
    Vleesextract
    Volle buffelmelk
    Volle melk
    Volle yoghurt
    Watervrij melkvet
    Wei (Melkwei, Melkserum, Lactoserum)
    Wei eiwit
    Wei verkregen mbv dierlijk stremsel (Melkwei verkregen mbv dierlijk stremsel)
    Weipoeder
    Weipoeder verkregen mbv dierlijk stremsel
    Weipoederderivaat
    Yoghurt
    Yoghurtpoeder
    Zalm
    Zure room
    Zure roompoeder
     
  4. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    Oke, wat de kaas betreft weet ik nu genoeg, lang leve Wikipedia.
    Maar dan een vraag, welke kaas eten jullie dan? Welke kaas zonder dierlijk stremsel is nou toch nog lekker en is gewoon goed verkrijgbaar? (supermarkt)
     
  5. Sukke

    Sukke VIP lid

    14 jan 2010
    5.538
    1
    0
    Roze koeken at ik idd ook niet meer. Dat luizen verhaal kende ik idd al! Wist ook dat bij alle producten is die roze/ rood gekleurd zijn!
     
  6. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    Weet je wat het is, iedereen trekt ergens anders zijn grens. Ik vind het nu al soms moeilijk om op een kaart te kiezen wat ik nog wel kan eten, als ik het nu nog strenger ga doen kan ik altijd voortaan mijn eigen eten meenemen, ben ik bang... Ik vind het wel goed zo. Waar houdt het anders op?
     
  7. topper12

    topper12 Niet meer actief

    Volgens mij heb je nu een veganistisch lijstje te pakken hoor ;)
     
  8. Sukke

    Sukke VIP lid

    14 jan 2010
    5.538
    1
    0
    Maar als je dat allemaal schrapt dan eet je toch veganistisch?
     
  9. Sukke

    Sukke VIP lid

    14 jan 2010
    5.538
    1
    0
    Dat is ook zo! Ik probeer bijv al een tijd de e nummers te schrappen maar ook dat is ook echt lastig want de vleesvervangers bevatten ook al weer e nummers!
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Wat wil je dan niet eten?
    Alleen geen vlees en vis of ook geen stremsel en gelatine of ook geen honing en wolvet enzo?
     
  11. Sukke

    Sukke VIP lid

    14 jan 2010
    5.538
    1
    0
    De gedachte waarmee ik 10 jaar geleden begon was geen vlees en vis. Zo denk ik er nu nog over. De e nummers zijn daar eigenlijk bij gekomen sinds zoonlief mee is gaan eten.

    Maar als ik dan varkensgelatine lees krijg ik de kriebels!
     
  12. yenolah

    yenolah Fanatiek lid

    12 dec 2008
    4.038
    83
    48
    Vrouw
    fysiotherapeut
    Caldas da Rainha
    #32 yenolah, 23 okt 2012
    Laatst bewerkt: 23 okt 2012
    Eet je wel kaas? Het stremsel van de kaas is namelijk in de meeste gevallen van dierlijke maagenzymen gemaakt.

    Edit: laat maar, spuit 11 moet eerst lezen, dan reageren...
     
  13. famke80

    famke80 Bekend lid

    2 aug 2012
    730
    1
    18
    NULL
    NULL
    Er is meer kaas dan dat je denkt wat met plantaardig stremsel gemaakt wordt. Echter, dat zetten ze niet op de verpakking! Plantaardig stremsel is namelijk goedkoper.

    Er zijn veel producten die je niet mag eten als je ook geen dierlijke producten wilt eten. Zoals bijv. drop (gelantine). Voor mijzelf heb ik de grens een beetje gelegd bij, restproducten, daar doe ik niet moeilijk over. Soep uit blik e.d. moet van mij ook vegetarisch zijn, anders hoef ik het niet.

    Alleen toen ik laatst de lasagnette van Knorr ging klaarmaken zag ik dat daar spek doorzat. Dat had ik dus niet verwacht!
     
  14. Melanina

    Melanina VIP lid

    20 mei 2008
    9.070
    0
    0
    Pedagogisch medewerkster
    Spijkenisse: Eindelijk na 13 rondes zwanger !!!!
    ik ben lacto vegetarier dus eet wel dierlijke producten en gebruik ze ook.

    Als je niks van dieren wilt dan ben je een veganist en dan word het dus echt lezen lezen lezen . kleurstoffen kunnen van insecten zijn gemaakt. snoepjes zitten vol met dierlijke dingen.
    Uit eten word een stuk lastiger .

    Het is maar net hoe ver je wilt gaan.

    Ik eet dus wel alles zolang er geen vis vlees gevogelte in verwerkt is.
    Maar om alle E nummers nou uit te pluizen dan word het leven wel erg zwaar.
    Onze dochter voed ik niet vegetarisch op die keuze mag ze dus zelf maken later wel laat ik haar vegetarische producten eten.Maar als ik voor haar kook of dr brood smeer krijgt ze ook vleeswaar.
     
  15. fenneke80

    fenneke80 Niet meer actief

    #35 fenneke80, 23 okt 2012
    Laatst bewerkt door een moderator: 23 okt 2012
    Ik eet vegetarisch en let niet op gelatine, stremsel, luizenkleurstof e.d. Wel kijk ik op kant-en-klaarproducten of er vlees of vis inzit, dus in soep en wereldgerechten e.d. Kippenvet ofzo eet ik niet, wel de e-nummers van dierlijke oorsprong. Het moet wel leuk blijven vind ik.

    In restaurants denk ik er maar niet teveel over na, ik ga er maar gewoon vanuit dat het klopt als ze zeggen dat iets vegetarisch is. Het is mijn eigen keuze, ik word er niet ziek van ofzo, het is puur ideologisch. Ik heb er wel over nagedacht en bewust deze keuzes gemaakt.

    PS. Ik ben lacto-ovo vegetariër, dus wel melk en ook ei.
     
  16. Adorable

    Adorable Fanatiek lid

    20 dec 2008
    2.601
    0
    0
    Huisvrouw
    Brussel, Belgie
    Pfiew ben ik blij dat ik geen vegetarier ben! Niet verkeerd opvatten hoor ik bedoel het niet verkeerd! Ik vind het juist heel knap als je vegetarisch bent. Er is namelijk zooooo veel waar je op moet letten. Ik heb nu al moeitr met boodschappe doen en koken, volgens mij zou ik dan elke dag met een groot vraagteken boven mijn hoofd staan te denken wat we vandaag dan weer gaan koken. Nogmaals ik bedoel het niet beledigend ik vind het juist knap!

    Zijn jullie partners ook vegetarisch? En hoe gaan jullie daar mee om als je partner niet vegetarisch is?
     
  17. Sukke

    Sukke VIP lid

    14 jan 2010
    5.538
    1
    0
    ??? Lacto en lacto-ovo? Had ik nog nooit van gehoord!

    De e nummers schrappen was hier niet uit vegetarische overwegingen maar meer omdat het me niet gezond lijkt om die te eten!

    Zoon krijgt ook wel vlees maar ook vega. Over het algemeen heeft dat laatste zelfs zijn voorkeur! Hij mag uiteindelijk ook zelf bepalen!
     
  18. Sukke

    Sukke VIP lid

    14 jan 2010
    5.538
    1
    0
    Haha, zo moeilijk is het niet hoor! Waar jij aardappels, boontjes en verse worst eet, eet ik aardappels, boontjes en een vegaschijf!

    Mijn man eet wel vlees, voor hem bak ik dan die verse worst, bijv. Hij heeft er geen moeite mee. Als we pasta eten maak ik deze vega en dat vindt ie prima. Bij nasi haalde ik voor hem saté, hij vindt de vegasate lekkerder dus geen gewone saté meer dus!
    Toen ik nog thuis woonde moest het apart. Mijn vader en broertje waren altijd aan het miepen als er geen vlees was!
     
  19. mamavan2

    mamavan2 Actief lid

    29 jan 2011
    315
    0
    0
    Ik koop altijd de biologische kaas van AH en die is héérlijk! Het bevat geen dierlijk stremsel, alleen vegetarisch. Het is ietsje duurder, maar ik heb het er graag voor over.
     
  20. Melanina

    Melanina VIP lid

    20 mei 2008
    9.070
    0
    0
    Pedagogisch medewerkster
    Spijkenisse: Eindelijk na 13 rondes zwanger !!!!
    hier is me vriend niet vegatarisch en dochter ook niet dus maak wel vlees alleen kan het niet maken hahaha verpest het altijd hahaha.

    macaroni spaghetti enz maak ik met veg gehakt.
     

Deel Deze Pagina