Pfoe ben ik blij dat wij gewoon een groot deel van onze hypotheek aflossen.. Maar wat lijkt het me vreselijk als je nu in de stress zit hoe het verder gaat met je huis en hypotheek..
Even nagekeken maar in Duitsland is er helemaal GEEN hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dus dat minder mensen een eigen huis hebben maar dat er wel een veel groter aanbod is aan betaalbare huurwoningen.
Wij hebben onze hypotheek ruim 5 jaar geleden afgesloten. En onze adviseur adviseerde ons een niet te hoge aflossingsvrije hypotheek. Op dat moment leek een aflossinsvrije hypotheek gunstig maar volgens hem zouden ze daar ooit aan gaan rommelen.. Maar bij een spaarhypotheek heb je wel ergens een spaarpotje. Dat ook wordt uitgekeerd als je je huis verkoopt..
Maar dat is dan ook een niet belangrijke overeenkomst . Het verschil is veel interessanter: bij een aflossingsvrije hypotheek krijg je na 30 jaar de complete schuld op je bordje terwijl je bij een spaarhypotheek gegarandeerd het hele bedrag in één keer aflost. Dat je dat tussendoor niet doet, heeft weer te maken met het systeem van de hypotheekrenteaftrek om zo maximaal van de aftrek te profiteren. Anders zou er uiteraard wel gelijk afgelost worden.
Bij een spaarhyp bepaalt de bank hoeveel je maandelijks moet sparen. Bij aflossingsvrij bepaal je dat zelf. Bovendien is het erg makkelijk om tussentijds wat af te lossen. Vraagt wel wat meer discipline, maar je krijgt er bijzonder veel flexibilteit voor terug. Heb wel eens uitgerekend dat tussentijds aflossen heel zinvol is. Des te minder hoef je per maand aan rente te betalen, des te meer hou je over om weer mee af te lossen. Maar dat mag je helemaal zelf bepalen bij een afl.vrije hyp. Helaas kunnen veel mensen niet goed omgaan met die vrijheid.
Ook bij een spaarhypotheek mag je extra aflossen maar dat is inderdaad wel gebonden aan limieten/procenten. Ik ben het helemaal met je eens dat tussentijds aflossen heel zinvol is. Het scheelt je direct aan maandlasten, ook al is de teruggave van de hypotheekrente natuurlijk wel minder! Wij lossen ook ieder jaar af op het aflossingsvrije deel van de hypotheek maar ik vermoed, en ik ben daar volgens mij niet de enige in, dat veel mensen die discipline niet hebben. Zij houden ook geen of te weinig geld apart omdat de hypotheekadviseur hen destijds vertelde dat 'dat na 30 jaar wel goedkomt'. Deze mensen hebben alleen maar voor een aflossingsvrije (gedeelte van de) hypotheek gekozen omdat de maandlasten voor zo'n hypotheek er zo aantrekkelijk uitzien en beseffen niet dat ze een gegarandeerde restschuld hebben als ze niet sparen. Daarom vind ik het heel goed dat het aflossingsvrije deel van een hypotheek aan banden wordt gelegd.
Ik heb er naar gekeken maar wat betreft huurwoningen zitten er veel variabelen in. Zeker in de grote steden worden uitzonderingen gemaakt wat betreft aanvullende toeslagen. Want zoals genoemd in het document 'in de grote steden is de vraag naar woningen in goedkopere prijsklassen veel groter dan het aanbod'. En daar gaan ze nog steeds uit van een huurtoeslag zoals die er nu is.
Klopt. Maar persoonlijk denk ik dat dit ook wel zal moeten omdat je een overgangsfase zult hebben waarin vraag/aanbod op de koop- en huurmarkt zich opnieuw zal moeten gaan verdelen. Om in zo'n fase bepaalde kwetsbare groepen te beschermen, zul je dat soort maatregelen moeten nemen. Ik ben het persoonlijk niet één op één eens met dit complete plan, hoor, maar de hoofdmoot is goed!
'VVD en PvdA verlagen aftrek hypotheekrente in 18 jaar' De PvdA en VVD willen vanaf 2014 de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met een half procent verminderen. Zo wordt de fiscale stimulans in 18 jaar tijd beperkt van de huidige maximale 52 procent naar 38 procent. Dat meldt De Telegraaf. De maatregel zou eerst huizenbezitters raken die nu in het hoogste belastingtarief vallen. De maatregel zou volgens de krant 770 miljoen euro opleveren, dat via de inkomstenbelasting wordt teruggegeven aan de burger. Het hoogste belastingtarief zou verlaagd worden van 52 procent naar 49 procent. De derde schijf (42 procent) wordt verlengd. Gisteren lekte al uit dat een regering van VVD en PvdA met een beperkt pardon voor asielkinderen komt. Ook wordt de versoepeling van het ontslagrecht teruggedraaid. In totaal hebben de partijen bezuinigingen van ruim 15 miljard euro netto voor ogen. Het CPB is aan het rekenen geslagen, om de financiële gevolgen van de plannen van beide partijen in kaart te brengen. De medewerkers van het CPB hebben te horen gekregen dat er het hele weekend doorgewerkt zal worden. Volgende week voorgelegd aan de fracties Naar aanleiding van de berekeningen van het CPB zullen de onderhandelaars van VVD en PvdA nog wat aanpassingen doen. De plannen zullen vervolgens begin volgende week, vermoedelijk dinsdag, worden voorgelegd aan de beide fracties.
NOS Nieuws - Bestaande hypotheken aangepakt Zoals ik het nu lees valt het voor ons reuze mee. Wij vallen bepaald niet in de hoogste belastingschaal . En een half procent per jaar is niet veel. En sowieso volgend jaar nog volledige aftrek.
Zoals ik het nu lees geld het voor alle hypotheken? Lees ik dat goed van die link, ik vind dit een prima oplossing, toch een besparing maar niet dta het gelijk zo drastisch is dat mensen in de prolemen komen. Klinkt oke!! Zo op het eerste gezicht. Waar ik trouwens wel beneiuwd naar ben is hoe ze het gaan doen met inkomstenbelasting want was van de week een stuk hier in de krant dat er nog maar 2 schijven komen, voor werkende gunstig maar mensen met bijstand wao en aow moeten ineens meer belasting gaan betalen en dat is een groot probleem voor velen, dus is daar ook al wat meer over bekend?
Zover ik het nu begrijp is deze regeling voor de bestaande hypotheken. Voor nieuwe gevallen krijg je alleen HRA alsof je een annuiteitenhyp hebt. Er komen dus twee regelingen.
Inderdaad! En zoals ik al dacht komt er met de verlaging van de inkomstenbelasting ook compensatie voor het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Ingewijden bevestigen ook dat de maximale hypotheekrenteaftrek vanaf 2014 elk jaar met een half procent vermindert. De aftrek gaat op termijn omlaag van de huidige maximaal 52 procent naar 38 procent; daardoor worden de huizenbezitters die in het hoogste belastingtarief vallen als eerste getroffen. De beperking van de hypotheekrenteaftrek moet structureel zo'n 770 miljoen euro opleveren. Dat geld wordt via de inkomstenbelasting teruggegeven aan de burger. Dat gebeurt door het hoogste belastingtarief te verlagen van 52 naar 49 procent en de derde schijf te verlengen. Bovendien gaat die schijf van 42 naar 38 procent.
Mwa, dat is maar hoe je het leest. Het eerste jaar wordt het geld via de IB teruggegeven aan de burger. En alle jaren daarna? De HRA wordt wel ieder jaar steeds een stukje minder. Maar de IB wordt niet ieder jaar steeds een stukje verlaagd... Een erg mooi voorbeeld hoe je mensen een rad voor ogen kunt draaien. Trouwens, ik weet niet of het jou ook opgevallen is, maar volgens mij klopt er iets niet in dit stukje: de aftrek wordt verlaagd van max 52%, maar de IB wordt 49%... dan is de aftrek toch ook 49%...en niet 52...
Mmmmm... Alle jaren daarna wordt de IB in feite ook nog steeds lager dan de bijv. 52% die je anders betaald had als de IB niet verlaagd was. Dat voordeel blijft in procenten dus ieder jaar hetzelfde (in dit voorbeeld ieder jaar 3% lagere IB dan zonder deze wijziging). In het begin zal, als ik dat zo even snel bedenk, het voordeel van de verlaging van de IB juist groter zijn omdat de renteaftrek dan nog heel weinig beperkt is. Later zal het juist andersom liggen en inderdaad, het is natuurlijk ook een bezuinigingsmaatregel dus uiteindelijk zul je er netto op achteruit gaan tenzij (!!!) je hierop anticipeert (want daar krijg je keurig de gelegenheid voor!) door ieder jaar, al is het maar een klein bedrag, af te lossen zodat de rente die je betaald langzaam minder wordt en je hiermee de achteruitgang qua teruggaaf compenseert.
Ja. Uiteindelijk is het dus een bezuinigingsmaatregel. Inderdaad. Het is dus niet zo dat de burger het verlagen van de HRA volledig gecompenseerd krijgt via een verlaging van de IB. Trouwens, Je krijgt straks alleen nog maar HRA over de eerste drie schijven. Mijn probleem is niet zozeer dat je wel of niet de kans hebt om in te lossen op je hypotheek. Mijn probleem zit hem veeleer in de hoek van de betrouwbare overheid, en is dus veel fundamenteler van aard. Kijk, als je een huis koopt ga je een financiele verplichting aan voor 30 jaar. Dit doe je, mede met het oog op bepaalde afspraken die je onderling maakt. De bank houdt je aan de afspraken die in de hyp.overeenkomst overeen gekomen zijn. En nu gaat de overheid halvewege het spel de spelregels veranderen. Ik vind dat niet kunnen. Het maakt de overheid er niet betrouwbaarder op.
Waarom gaat de 3e schijf naar 38%, net nu de 1e en 2e schijf naar 37% gaan? Was het voorstel van een 'vlaktaks' op 37% (of 38%) dan niet veel praktischer geweest?
Totdat je je huis helemaal hebt afbetaald is het helemaal niet van jou, maar huur je in feite van de bank. Als je eens echt wilt schrikken, maak dan eens een spreadsheet waarin je over dertig jaar je maandbedragen invult en tel eens op hoeveel je betaalt aan je huis t.o.v. de aankoopprijs... Voor ons was dat aanleiding om flink te gaan bezuinigen en een deel van het spaargeld in ons huis te steken. Met als leuk voordeel: lagere maandlasten (voor de rest vanons leven...als we maar niet verhuizen). Veel plannen die je in verkiezingstijd hoorde waren gebaseerd op meer sparen en minder op de pof leven, o.a. opmerkingen van Zalm, em het startersplan van CDA.