In de herfstvakantie met de oudste heerlijke appelmoes gemaakt. Nu willen we vanavond een pot openmaken en staat er schimmel op, balen!!! Ik heb de groentepotten steriel gemaakt door te wassen met heet soda water, vervolgens hete appelmoes in de potten zo,n 1-2cm onder de rand. Pot op de kop weggezet om te koelen. Iemand een idee want ik wou binnenkort stoofperen in potten maken maar heb er nu niet veel vertrouwen in.
Bedankt voor de reacties. Hoe voorkom ik dat er lucht bij komt? De potten maakten een plop geluid bij het opendraaien, ik denk dat het dan wel vacuüm was.... Of niet? Ik heb van die Hak potten met 1,2 open deksel
Het klinkt wel alsof je het goed oet. Alleen even een vraag: heb je die potten toen je ze voor het eerst gebruikte (dus de rode kool of zo eruit at) open gedraaid of met zo'n wippertje de rand iets open gemaakt zodat ze makkelijker open gaan? Als je dat laatste doet kunnen ze niet meer helemaal vacuum trekken namelijk, ze 'ploppen' dan nog wel wat maar er komt lucht bij. Ik doe ze trouwens altijd helemaal tot aan de rand vol, niet 1 a 2 cm onder de rand. Dus helemaal vol scheppen, deksel erop, schoonvegen en dan op de kop. Er mag helemaal geen lucht in zitten, dus ook geen 1 a 2 cm.
Ik heb ze gewoon met de hand geopend, niet met een wippertje Waarschijnlijk is dan die 1-2cm het probleem geweest.
Ik kook de potten altijd uit en laat ze dan aan de lucht drogen. Daarna direct appelmoes erin, inderdaad zonder lucht.
Die manier ken ik niet. Mijn vader doet ze altijd in een koude oven en die verwarmt hij dan. Tegen de tijd dat de appelmoes klaar is zijn de potten heet. Dan de potten vullen, deksel erop, afvegen en met de deksel naar beneden laten afkoelen. Werkt hier tot nu toe erg goed.
Met de oven is inderdaad ook een manier. Ik ga er maar vanuit dat ik de potten niet vol genoeg heb gedaan. Dit weekend maar eens weer nieuwe maken en dan wel tot de rand vullen.
die 1 2 3 deksels en potten zijn niet geschikt voor het inpotten van van alles en nog wat. Het ligt dus aan het deksel en pot.
Denk ook dat het daar aan ligt ja. Verder, potten zo warm mogelijk, moes zo warm mogelijk, pot zo vol mogelijk doen, deksel erop en omdraaien. Even op de kop laten staan, dan terugdraaien. Ook handig om te weten: Als de deksel na loop van tijd bolstaat is de inhoud niet goed meer.
oh is eigenlijk ook een idee om zelf appelmoes te maken en die dan in te potten! ga maar eens potten verzamelen!