vraag aan de kraamverzorgenden (opleiding)

Discussie in 'De lounge' gestart door Smnee, 8 nov 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Smnee

    Smnee Niet meer actief

    Ik mag binnekort op gesprek voor de verkorte opleiding voor kraamverzorgster. Nu ben ik benieuwd naar wat de werktijden over het algemeen zijn? Tijdens de opleiding is het 23 uur per week gemiddeld, en na de opleiding 20 uur per week. Maar hoe word dit ingedeeld?
    Alvast bedankt :)
     
  2. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Vriendin van mij heeft de opleiding gedaan en diploma behaald omdat het in de praktijk minder goed viel te plannen met haar dochtertje is ze er verder niet in gaan werken. Ze moest een hoop dagen achter elkaar, soms acht en was dan bijv. bijna een week vrij om die uren weer te compenseren. Daarnaast heb je ook standby diensten en kun je op elk moment opgeroepen worden ook midden in de nacht.
     
  3. Smnee

    Smnee Niet meer actief

    daar hik ik dus ook tegen aan.. maar dan moet het dus zo zijn dat je bijvoorbeeld (ik noem maar wat) acht dagen 40 uur werkt, en dan zeven dagen vrij hebt, zodat je gemiddeld op 20 uur zit?
     
  4. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    330
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Waar ga je die verkorte opleiding doen? En hoelang duurt die opleiding dan?
     
  5. Smnee

    Smnee Niet meer actief

    duurt 1 jaar
     
  6. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    330
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Waar kan je die opleiding doen?
     
  7. mausi

    mausi Fanatiek lid

    22 jul 2009
    2.750
    646
    113
    Gelderland
    Met onze kraamverzorgster ook hier over gesproken, omdat ik hier benieuwd naar was. Maar je werkt inderdaad soms 8-9 dagen achter elkaar. Soms moet je 24 uur standby zijn, dan moet je binnen 20 min bij een gezin kunnen zijn.
    Mij lijkt het werk fantastisch leuk, maar dat weegt bij mij niet op tegen de werktijden. Ik heb zelf een tijd onregelmatig gewerkt (psychiatrisch ziekenhuis) en je moet er wel het type voor zijn. Ik ben dát dus niet, ik ben liever de weekenden en feestdagen lekker bij mijn gezinnetje ipv altijd maar werken.
     
  8. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Idd dat heb ik dus ook, ik wilde het ook erg graag maar met kindjes is dat gewoon heel lastig te regelen.
     
  9. Smnee

    Smnee Niet meer actief

    ik ben ook wel benieuwd hoe dit me gaat bevallen :)
     
  10. red88

    red88 VIP lid

    3 dec 2008
    13.137
    0
    0
    Ik heb een contract van 23-26 uur en neem wat ouderschapsverlof op en werk 18 uur per week.
    Je werkt meestal 8 dagen en bij 23-26 uur was ik tussendoor 5-6 dagen vrij. Bij 18 uur een dag of 8.

    't Is idd niet ideaal met kinderen. Wachtdiensten duren meestal 24 uur en je moet dan ook op stel en sprong weg kunnen. Je moet het qua oppas heel goed geregeld hebben. Je werkt meestal zo'n 50 uur achter elkaar en bent daarna vrij.
     
  11. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Misschien kun je van te voren nadenken over hoe je de opvang van (eventuele) eigen kindjes op kan lossen. Als dat haalbaarheid moet je er gewoon voor gaan als je hart daar ligt. Ik zou alleen mijn kinderen niet 8 dagen achter elkaar kunnen missen. Ze hebben alle 3 een sport en dat is gewoon ook niet te regelen, over het huishouden dan nog niet eens gesproken.

    Die vriendin heeft het in 1 jaar gedaan om er vervolgens achter te komen dat het niet haalbaar was en moest toen stoppen en dat is zonde.
     
  12. lies276

    lies276 Niet meer actief

    je moet idd wel heel flexibel zijn.
    de ene keer krijg je misschien een kraambed van 24 uur en ben je maar kort vrij.
    de andere keer werk je misschien 64 uur in 8 dagen en dan ben je langer vrij.
    je hebt dus ws geen vaste werkdagen. alleen een vaste schooldag.
    daarbij heb je natuurlijk wachtdiensten, waarbij je binnen een uur weg kan zijn, maar ook pas na twee dagen.
    je moet dus wel een flexibele oppas hebben.
    ook moet je in je vrije dagen je opdrachten voor school nog doen.

    dit klinkt misschien heel negatief, maar ik vind het altijd heel belangrijk dat je weet waar je aan begint (ben zelf oa praktijkbegeleider bij een grote kraamzorgorganisatie).
    het is een jaar bikkelen, maarrrrrrr dan heb je wel je diploma op zak.
    ik zie in de praktijk genoeg dames beginnen aan de opleiding, met kleine kindjes thuis.
    er zijn er die afhaken, maar ook die het wél volhouden.
    alles staat of valt met het thuisfront. als die achter je staan en je praktisch kunnen ondersteunen, moet het kunnen.
    succes!
     
  13. lies276

    lies276 Niet meer actief

    bedenk wel dat er in die 8 dagen ook altijd een weekend zit, waarbij de partner vaak thuis is bij de kinderen en de werkdagen in de kraamzorg zijn over het algemeen niet 8 dagen van 8 tot 5;)
     
  14. Smnee

    Smnee Niet meer actief

    flexibel ben ik wel, daar zal het niet aan liggen. ik heb nu nog geen kindjes thuis natuurlijk, dus dat maakt niet zo uit.
    maar ik krijg dus te horen wanneer je wachtdienst begint, en vanaf dan begin je 'werkweek'? en dat ligt dan aan hoeveel kraamzorg er vergoed word toch?
     
  15. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Niet helemaal en niet altijd. Heb je een korte client, kunnen ze er wat achteraan plakken. Het kan ook zo zijn dat je een collega aflost die er al een hoop dagen op heeft zitten. Dan kunnen ze er ook nog een gezin aanvast plakken.

    Lastige is dat je straks misschien ook kindjes zou willen. Dan moet je echt een goede achterban en opvang hebben.
     
  16. MamavanJordy

    MamavanJordy Fanatiek lid

    14 aug 2006
    4.408
    0
    36
    Kraamverzorgende
    Helmond
    Ik ben kraamverzorgende,

    Ik heb alleen niet de opleiding met werken gedaan dus ik kan je niet helpen hoe het daarmee zit.

    Wat ik wel gehoord heb van medecollega's die de opleiding volgen is dat het best pittig is. School, werken, huiswerk en dan ook nog je gezinsleven thuis met kind evt. en poetsen enz.
    Ze stonden dan ook op wacht als extra en gingen dan met een ervaren kraamverzorgster mee als die opgeroepen werdt. Later mag je ook alleen opstarten en komen ze een keer binnen gelopen hoe het gaat geloof ik.

    Hoe het hier is: ik heb zelf 3 kids in de leeftijd van 3, 4 1/2 en 6 1/2 jaar.

    Ik heb de jongste bij een flexibele gastouder zitten 2 dagen in de week. Ik breng ze al weg als ik in de wacht zit.
    De oudste 2 zitten op die dagen op de voorschoolse en naschoolse opvang. Die gaan ook al als ik in de wacht nog zit. Hou er niet van om op het laatste moment ze nog weg te moeten brengen en voor de gastouder is het ook fijner dat ze niet hoeft te wachten van wanneer kom ik haar brengen.

    De andere 3 dagen is mijn moeder hier in huis en in het weekend is mijn man gewoon thuis.

    Wij hebben 3 verschillende soorten wachten. Dag van te voren hoor ik welke ik heb. En als je voor half 8 s'avonds niks gehoord heb ben je de volgende dag vrij.

    Je kan dus in principe niet ver van huis af als je in de wacht zit want ze verwachten dat je binnen een half uur tot uur ter plekke kan zijn.

    Je kan een gezin hebben van 24 uur in 8 dagen (3 uur per dag, dat is bij ons verdeeld over 2 controle momenten per dag), meestal krijg je er dan nog eentje bij van 24 uur zodat je tussen die 2 gezinnen aan het rijden bent. Je overlegd met het gezin hoe laat ze willen dat je komt (wij beginnen tussen 8 en 9 in de ochtend in principe) en ook afhankelijk hoeveelste dag bij beide is.

    Een intern gezin is 45 tot 49 uur verdeeld over 8 dagen. Je overlegd met de mensen wat ze fijn vinden qua werktijden. Meestal werk ik de eerste dagen wat langer en bouw naar het einde toe af in uren in overleg.

    Je kan dan denken aan bijv. de eerste dagen van 8 tot 4 a 5 uur bijv., dan een paar dagen tot 15.00 uur en zo verder afbouwend.

    Gemiddeld is het 6 uur per dag in een gezin met borstvoeding en 5 1/5 uur gemiddeld in een gezin met flesvoeding.

    Op indicatie kunnen ze nog extra uren of dagen bij krijgen. Bijv. als ze al 2 kinderen onder de 4 jaar nog hebben dan krijgen ze elke dag een 1/2 uur extra erbij. Als het voeden niet goed gaat uren erbij. Kind in ziekenhuis in overleg vaak uren eraf. Enz.

    Ik werk gemiddeld 16 uur per week. Ik sta 2x 8 dagen gemiddeld ingepland in een rooster. Gemiddeld ben ik een dag of 5 a 7 tussendoor vrij.

    Lastig is wel dat ik soms meteen aan het werk ben maar soms kan het ook best 4 dagen duren of meer. Wordt je niet vrolijker van. Maar ja, hoort bij het vak. Ik probeer wel als het thuis lukt allemaal de gezinnen af te maken en niet dat ze bijv. nog voor 1 dag iemand anders krijgen maar dit lukt niet altijd.

    En soms ben je een hele week ergens onder de pannen, soms is het een aflos van een collega voor nog bijv. 2 dagen, aflos van een collega die ziek is geworden. Dan kan het zomaar zijn dat je van je 8 dagen die je ingeroosterd staat maar 5 aan het werk bent. Daarna als je met dat gezin klaar bent kunnen ze je nog inzetten of op wacht voor die resterende 3 dagen.

    Ik vind het op zich goed te doen met kids mits je een goede achterban hebt! En ik heb een hele lieve moeder die hier ook wat in het huishouden doet als ik er niet ben. Hoeft ze niet maar ze kan niet stil zitten haha.

    I love mijn vak! Vind het geweldig! Kan er uren over door praten haha. Maar je moet alles wel goed geregeld hebben.

    Zo een heel verhaal!
     
  17. Smnee

    Smnee Niet meer actief

    Komt er dus op neer dat als je flexibel bent, en je hebt geen kinderen het best te doen is. Maar zodra je kinderen hebt, en geen flexibele opvang het eigenlijk niet te doen is...

    Ik zou een klein contract na de tijd krijgen, dan krijg ik gewoon minder gezinnen eigenlijk.
    Bedankt voor de info :) ik ga de rest vragen als ik mijn gesprek heb... het lastige vind ik namelijk het feit dat ik natuurlijk graag een kindje wil, en geen idee heb waar ik die zo flexibel heen moet brengen
     
  18. MamavanJordy

    MamavanJordy Fanatiek lid

    14 aug 2006
    4.408
    0
    36
    Kraamverzorgende
    Helmond
    Smnee: dan zou je op zoek moeten gaan naar een flexibele gastouder.

    Kinderdagverblijf is vaak pas om 7.30 uur open, misschien is er bij jou wel een nachtopenstelling of eerder? Moet je ook willen natuurlijk.

    Kunnen je ouders of schoonouders niet oppassen of willen ze dat niet? Weet niet of je het daar al eens over gehad hebt ooit?
     
  19. lies276

    lies276 Niet meer actief

    een zwangerschap duurt altijd zo'n 9 maanden, hé?!
    dan kun je al een heel eind zijn met je opleiding.
    afgelopen jaar had ik een zwangere leerling die zwanger was van haar vijfde kind.
    ze is met vlag en wimpel geslaagd!

    bij onze organisatie mag een gedeelte van het personeel volgens rooster werken.
    dat houdt in dat je een rooster voor drie maanden krijgt waarop al ingepland staat wanneer je moet werken. dan weet je dus nog niet of je meteen in een gezin kan starten, maar dat is het probleem/de verantwoordelijkheid van de organisatie.
    zit je werkblok er op, ben je gewoon vrij.
    ideaal als je een gezin hebt.
     
  20. Smnee

    Smnee Niet meer actief

    Mijn ouders en schoonouders werken zelf ook, en kunnen niet flexibel oppassen. Hier moet ik me even in verdiepen.

    En wat de roosters betreft, ik ga hun dat vragen dan weet ik het ook meteen :)
     

Deel Deze Pagina