Mijn man ging vandaag mijn zoontje ophalen bij de psz. De leidster zei tegen hem dat ze wat testjes had gedaan met hem en dat ze vond dat hij goed was met wiskundige puzzels. Ook zei ze dat ze graag een keer een gesprek met ons wilde. Nu ben ik nogal achterdochtig ingesteld dus ik vroeg aan hem, is dit dan gebruikelijk dat ze een gesprekje willen met de ouders? Ja, weet ik niet, zei die... Vervolgens vroeg ik hoe haar intonatie was, positief of negatief? Maar hij vraagt dan niet door... Ik denk nu de hele tijd, wat zou er toch aan de hand zijn dat ze ons wil spreken. Denkt ze dat er iets met hem is? Of is het gebruikelijk?
Op de psz van mijn zoontje is het gebruikelijk om wanneer het kind 3 jaar is en bij vertrek van de psz een gesprek te hebben
hier een antroposofische psz= geen puzzels of dingen leren.gesprek kun je altijd krijgen. ze doen absoluut geen testjes etc.
Oké, dus rond de drie jaar een gesprek is gebruikelijk... We hebben nogal een stress periode gehad. Man heeft in het ziekenhuis gelegen. Ik ben nogal angstig en achterdochtig ingesteld. Ik blijf dan maar malen, waarom willen ze ineens een gesprek? Maar dit stelt me wel gerust.
Bij ons zijn er ieder jaar rond mei 10 min gesprekken. Testjes doen ze helemaal niet, zijn ze volgens mij ook niet toe bevoegd..? Ons is wel vaker verteld dat ze haar snel/slim vinden en dat ze haar daarom extra materiaal aanbieden ivm verveling/uitdagend gedrag. Ik zou me er dus niet druk om maken, het is waarschijnlijk niets schokkends
Het is toch juist leuk en interessant om te horen wat ze bij je kindje hebben gezien en hoe hij het doet op het kdv? Natuurlijk kijken ze naar de ontwikkeling want dat proberen ze te stimuleren en ze spelen erop in tijdens het spelen (belevingswereld van het kind). Ik begrijp niet zo goed dat sommige ouders meteen denken dat er iets mis is. Goede dingen worden ook gezegd hoor en zijn echt niet minder belangrijk! Nee hoor, echt, maak je geen zorgen! p.s. en als er wel iets is kun je je daar later altijd nog druk over maken. Uiteindelijk is het dan ook goed dat dit besproken wordt.
Hier krijg je helemaal geen gesprek op de psz, alleen als je dat zelf als ouder wil en dat vond ik juist raar. Hier word een peuter 2 keer geobserveerd en de laatste keer voordat de peuter bijna naar de basisschool gaat. Dan krijg je een formulier mee wat je moet ondertekeken zodat de betreffende informatie aan de bassiscool door word gegeven. Dus misschien willen ze gewoon even een gesprekje, hoeft niets te betekeken.
Ik zou het ook vreemd vinden als er helemaal geen gesprek is. Wij hebben op kdv meerdere keren een oudergesprek over de ontwikkeling en het welbevinden van het kind. Met een uitgewerkt model waarbinnen ze het kind uigebreid observeren op verschillende vlakken en dit bespreken met de ouders. We zitten dan zeker een uur met de leidster te praten, wel voor 3 kinderen natuurlijk. En daaruit kun je verschillende afspraken maken over diverse zaken (van zindelijksheidstraining, tot eten-slapen, tot stimuleren van bepaalde ontwikkelingsgebieden)
Als hier de testen zijn geweest wordt dta ook besproken met de ouders, hier doen ze dat vaak direct na psz tijd met de ouder die het kindje ophaalt of de volgende keer bij het brengen, maar niks om je zorgen over te maken . En mocht er wel wat zijn wat hun opvalt is het toch alleen maar fijn dat ze het aangeven. @ Arevinol, sommige psz leidsters wel, hier bewust gekozen voor een piramide psz en de leidsters zijn dus wel bevoegd om testjes af te nemen, de resultaten daarvan worden door gegeven aan de basisschool zodat die gewoon verder kunnen waar het kind gebleven is qua ontwikkeling ipv dat hij veel herhaling gaat krijgen of juist dingen mist
wij hebben volgende week een knutselavond voor de ouders en we krijgen allemaal een 10 min gesprekje , vind t wel leuk en ben benieuwd
Hier ook gesprekjes hoor, ik geloof 3 keer in totaal (na een paar maanden, met ruim 3 en aan het eind ofzo). Toch juist leuk? Ik ben altijd juist heel nieuwsgierig hoe ze daar is, of ze daar anders is dan thuis, etc!
Thx voor de antwoorden. Een 10 minuten gesprekje vind ik ook altijd leuk hoor! Zeker, om te horen boe de kinderen zich ontwikkelen. Dit kwam op mij alleen vreemd over, omdat mijn man het dan zo dom overbrengt. Halve informatie geven en geen zin hebben om te vertellen hoe dat gesprek dan verliep.
ts, hoogstwaarschijnlijk is het onderdeel van het vve programma wat de psz aanbiedt, dan is het nl een verplicht onderdeel om ouders minimaal 1 keer per jaar een gesprek aan te bieden. Het zou kunnen dat jouw zoontje opvalt omdat hij in dat soort dingen erg handig is. Want niet alleen de kindjes die "achterlopen" worden gevolgd in vve, maar ook de pientere kindjes. Kan bv op 1 onderdeel zijn, maar als zij dus andere/moeilijkere dingen willen aanbieden, dan moeten ze dat officieel eerst even met jullie bespreken.
@Blaine, maar wat houdt dat dan in? Ik bedoel, ze weten op de psz hier natuurlijk ook wel wat ze allemaal ongeveer kan en dat dat meer is dan gemiddeld. Dat zullen ze ook wel doorgeven aan de (in het zelfde gebouw gelegen) kleuterschool.. Daar hoef je toch geen testen voor te doen? Een observatie van 1 middag, wat zegt dat nou? Je zult zien dat ze op dat moment net geen zin heeft om dr 'kunstjes' te laten zien. Ik vind het vreemd dat zoiets nu al geobserveerd zou moeten worden, dat weet je toch als je dr ondertussen een beetje kent. Nu is mijn dochter ook wel redelijk aanwezig. En er zijn altijd dezelfde 2 leidsters, 3x per week. Als die haar ondertussen nog niet kennen.. En waar ze 'aan toe' zou zijn, wat ze iig thuis doet, ik weet zeker dat ze haar daar op de psz echt niet méér in gaan stimuleren.. Waarom zouden ze ook, ze gaat daar naartoe om te spelen, wat mij betreft. En als ze zich verveelt/lastig wordt, kunnen ze haar proberen uit te dagen, als ze denken dat dat helpt. Hoeft nog niet eens met 'moeilijke' dingen te zijn, lijkt me, kan ook met lekker knoeien met verf zijn of ingaan op dr waarom-vragen oid . Het is meer dat ze ons niet kunnen vertellen 'hoe slim' ze is. Dat vinden we nu ook (nog) niet van belang. En dat soort testen mogen alleen door gespecialiseerde mensen gedaan worden. Straks op de kleuterschool vind ik het een ander verhaal worden. Want dan gaat ze dagelijks en heel wat meer uren. En krijgen ze ook tijd voor 'verplichte' leerwerkjes. Dan hoop ik dat ze wel genoeg uitgedaagd gaat worden op haar 'niveau' en vooral dat ze zich niet teveel gaat vervelen. Maar ook daar vind ik de aansluiting met leeftijdsgenootjes, spelen, groepsdingen etc zó veel belangrijker dan het leergebeuren.
Vve is anders natuurlijk, voor kindjes die echt achter lopen. Maar ik kan niet opmaken dat dat hier aan de orde is (lijkt me niet)??
Bij ons doen ze standaard huisbezoeken afleggen. Ze willen binnenkort een afspraak maken om bij ons thuis langs te komen. Stond er ook van te kijken, maar van de andere ouders begreep ik dat ze dit altijd doen. Langs komen mag natuurlijk altijd. Koffie staat klaar.
Het is in principe zo dat er gewerkt wordt met thema's elke 4 weken een ander thema, de thema's zijn hetzelfde als op de basisschool zodat als je meerdere kinderen hebt met allemaal met hetzelfde bezig bent. Bij elk thema horen bepaalde knutselwerkjes, opdrachtjes boekjes enz. Daarnaast wordt het vve programma zoals jullie het noemen voor alle kinderen actief gebruikt in het lokaal, hierbij wordt echt gekeken naar wat je kind kan en daar wordt op aangepast wat er met ze gedaan wordt, dus best kans dat het ene kind van 4 nog mee doet met het peuterboekje terwijl een ander kind van 2,5 al actief mee doet met het kleuterdeel. Met 3, 3.5 en 4 worden er testen afgenomen vergelijkbaar met de cito op de kleuterschool, maar wel spelenderwijs, zo zien de testen er ook uit, aan de hand daarvan krijgen ze dus een score net als met de cito en wordt er gekeken hoever je kind met elk onderdeel is, zoals taal, rekenen ruimtelijk inzicht, maar staat bijvoorbeeld ook in tot hoever hij kan tellen, welke letters er al herkend worden, dit ingevulde formulier van alle testen gaat dus naar de basisschool en komt dara in het dossier, de juf gaat dus echt verder met je kind waar hij gebleven is dus ene kind dat al tot 20 kan tellen hoeft niet opnieuw mee te doen met een oefening tot 10 maar krijgt dan direct een moeilijker opdracht, de overdracht naar de basisschool is niet iets dat elke psz standaard doet, merkten wij hier vandaar de bewuste keuze voor een piramide psz van ons. En natuurlijk wordt niet alles opgehangen aan 1 toets maar het geeft wel een goede indicatie. De leidsters zijn er ook speciaal voor gecertificeerd om dit te mogen doen, niet elke leidster mag het bij ons doen . Mijn zoontje gaat voornamelijk om dingen te leren en te doen die ik thuis niet met hem kan oefenen maar vind het wel belangrijk aangezien hij 4x per week gaat dat hij ook uitdaging krijgt en niet alleen maar komt en gaat spelen. Hij gaat 4x ivm mijn gezondheid en niet omdat hij achter zou lopen, hij loopt eerder voor