shock... wat kan een 4 jarige

Discussion in 'Peuter en kleuter' started by Cygnet2, Nov 6, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. joyce1838

    joyce1838 Fanatiek lid

    Nov 6, 2008
    1,922
    1
    36
    mkd groepsleidster
    Hier ook 2 dames die niks van puzzelen moeten weten en daarom heeft de middelste van net 3 nog moeite met puzzels van 6 stukjes. Terwijl het een pientere dame is met een taalontwikkeling waar je u tegen zegt.
    De oudste heeft sinds 1 maand het puzzelen ontdekt en is van 12 stukjes naar 60 stukjes gegaan. In een keer had ze hem in de gaten en zag ze de lol er van in. Vaak genoeg aangeboden maar ze was liever druk met fantasiespel en creatief bezig zijn. Ik vind het prima, want thuis moeten ze kunnen doen wat ze leuk vinden.....

    Begrijp ik het goed dat je je hier druk om maakt omdat je bang bent dat het niveau er zo op achteruit gaat?
     
  2. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    Oct 7, 2007
    7,759
    3
    0
    mama!
    Ik vind de leeftijdsindicatie over t algemeen wel handig bij t meeste speelgoed en spellen ja. Maar idd puzzels niet en zo zijn strijkkralen ip ook 5+. Sommige dingen kunnen bijv ook best met een beetje hulp al. Ligt ook een beetje aan de interesse.
     
  3. adi

    adi Niet meer actief

    Met strijkkralen denk ik dat deze leeftijdsindicatie vooral geldt omdat die onderdeeltjes zo klein zijn en makkelijk ingeslikt kunnen worden.
    Niet veel, maar er zijn wel peuters van 3 die nog steeds dingen in hun mond stoppen bijv. En de producent wil daarvoor niet aangesproken worden natuurlijk.

    Bij puzzels: zelfs bij volwassenen puzzels zijn moeilijkheidsgraden, dat is inderdaad vooral afhankelijk van de foto en vormen. Deze moeilijkheidsgraad is denk ik bij kinderen vertaald naar leeftijdscategoriën, 1 puzzel van 36 stuks is de andere niet.
     
  4. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    Oct 7, 2007
    7,759
    3
    0
    mama!
    Hmm ja.. mijn dochter dus. Die is de orale fase nooit ontgroeid ;) Stopt nog steeds alles in dr mond en zit overal aan te likken en sabbelen..

    Hier idd dus ook een puzzel met 60 stukjes waar ze een beetje op is blijven hangen. Die heeft heel veel drukke kleuren door elkaar heen. Boven nog een van 72 liggen (bij de strijk), had ze een tijd geleden eens gedaan en ging best aardig, meen ik me te herinneren.
    Maar voor de 50 stukjes heb ik nooit veel verschil gemerkt in moeilijkheidsgraad, ze deed t in het begin ook meer op routine en passen, dan op kleuren.
     
  5. miekie82

    miekie82 Fanatiek lid

    Jul 8, 2006
    2,797
    28
    48
    noord holland
    Mijn zoon van 5,5 vind puzzelen dus echt niet leuk. hij heeft het nooit leuk gevonden ook. Hij doet nu mert moeite een puzzel van 24 stuks..meer hoef ik niet een ste proberen. Mijn dochtertje van 2,5 maakt grotere puzzels.
    Dit betekend niet dat mijn zoon kwa niveau lager is dan jouw kind. Hij is druk bezig met rekenen, lezen en schijven en heel leergierig.
    Ik snap niet zo goed waarom jij het niveau van het onderwijs/kinderen af laat hangen van een puzzel. Ieder kind is anders en heeft andere interesses.

    Overigens, aan/uit kleden kan hij wel. werk op een kdv en zie veel inderen die dit niet zelf doen. heeft vaak met luiheid te maken, of ouders die het niet stimuleren, niet met het niveau van het kind...
     
  6. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Ik vermoed dat je deze post richt aan mij als TS.. Je zegt dingen die ik niet gezegd heb of die niet relevant zijn..

    Ik snap niet zo goed waarom jij het niveau van het onderwijs/kinderen af laat hangen van een puzzel


    Overigens, aan/uit kleden kan hij wel. werk op een kdv en zie veel inderen die dit niet zelf doen. heeft vaak met luiheid te maken, of ouders die het niet stimuleren, niet met het niveau van het kind

    Het gaat er niet om of een puzzel of het aan- of aankleden van een kind iets met niveau te maken heeft. Het gaat erom dat als het grootste deel van de klas moeite heeft met een puzzel van 16 stukjes, hoe ga je dan om met een kind wat graag een puzzel van 100 stukjes maakt. En als 50% van de klas niet zijn eigen trui of t-shirt kan aankrijgen. Hoe ga je dan om met de rest die dat wel kunnen en geen hulp nodig hebben?

    HOE ga je als school om met verschillen

    en ja.. in mijn wereldje kan een kind van 4 een puzzel van meer dan 30 stukjes maken. Ik ken werkelijk geen kind van 4 die dat niet kan maar is dat belangrijk nee... het verklaart wel waarom ik verbaasd kan zijn toch?
     
  7. chocolaatje

    chocolaatje Niet meer actief

    @cygnet2, je zegt dit:

    en ja.. in mijn wereldje kan een kind van 4 een puzzel van meer dan 30 stukjes maken. Ik ken werkelijk geen kind van 4 die dat niet kan maar is dat belangrijk nee... het verklaart wel waarom ik verbaasd kan zijn toch?


    Mijn zoontje kan en wil dus helemaal geen puzzel maken en word volgende maand 4. En ja, het ligt aan zijn concentratie die zwak is hoorde ik gisteren op de psz. Raar?? Nee, want dat hebben meer kinderen hoor ook van 4 zei de leidster, denk maar eens aan ADHD of een andere stoornis. Dus bekijk het wereldje eens iets breder.

    En een school hoort zich in mijn ogen aan te passen aan de behoeftes van een kind. Helaas is dit niet altijd zo. Ze zouden jou dochtertje dus gewoon een moeilijkere puzzel aan kunnen bieden. En een kind wat het niet kan de juiste begeleiding/stimulans geven zodat een puzzeltje van 10 stukjes al lukt.;)
     
  8. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @chocolaatje: dat is in de kleuterklas nog geen enorm probleem
    Maar in het kader van het breder trekken... In groep 3 een week oefenen op het woordje "ik" is een drama als je al kan schrijven.
    En als je moeite hebt met je motoriek is een week misschien wel te weinig.

    Dat is een stuk lastiger op te lossen dan met een puzzel.

    @cygnet: mag toch aannemen dat jullie school daar best handig mee is.
    Zullen genoeg mensen hun kind daar laten kleuteren met het idee dat ze dan niet perse van school hoeven te wisselen als blijkt dat ze wel iets meer bovengemiddeld zijn dan de rest van de klas.
     
  9. chocolaatje

    chocolaatje Niet meer actief

    @saskia78,ik weet het je hebt gelijk. Maar ik verwacht dus wel als ouder dat een leerkracht/school wel de behoeftes van een kind volgt. En natuurlijk moet ieder kind aan een bepaalde 'norm' voldoen. Maar als een kind daar ver boven zit of eronder moet dat met de juiste begeleiding/stimulans gewoon goed komen. Ik kan er helaas nog niet veel over vertellen, aangezien we eind deze maand ons gesprek hebben op de bassischool verder. Maar na ons laatste gesprek met de directeur heb ik wel een goed gevoel, ze werken in groepjes met verschillende niveau's. Dus ik denk dat het daar wel goed zit, ook gaan we open en eerlijk vertellen over onze zoon van zijn beperkingen zodat er meteen de goede begeleiding geboden kan worden. Want ik wilde hem gisteren weer stimuleren een puzzel te maken, maar hij weigerde gewoon.. Tja wat doe ik er dan verder aan? Dwingen gaat niet.
     
  10. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    Oct 7, 2007
    7,759
    3
    0
    mama!
    Natuurlijk moeten ze om kunnen gaan met verschillen en dat zal tot op zekere hoogte ook overal wel zo zijn.
    Maar het 'probleem' ligt natuurlijk bij de uitschieters, wat niet meer binnen de norm ligt. En ook aan het kind natuurlijk, hoe het erop reageert. Maar er zijn niet voor niets speciale scholen die meer aandacht hebben voor/gespecialiseerd zijn in bepaalde groepen kinderen.
    Lijkt mij ook dat de school van Cygnet, met een Leonardo gedeelte, absoluut prima kan omgaan met kinderen die er aan de bovenkant uit schieten. Neemt niet weg dat je je dan nog mag afvragen hóe ze dan omgaan met die verschillen.
     
  11. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    En dat is dus de reden waarom ik het hier op een forum vraag...

    En ik ga er trouwens ook vanuit dat niet de helft van de klas een of andere stoornis heeft ;)
     
  12. Umm85

    Umm85 VIP lid

    Jun 17, 2007
    26,310
    248
    63
    Female
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Ik zou me daar niet zo druk om maken hoor, dat jouw zoontje grote puzzels kan maken en de helft moeite heeft met kleine puzzels. Dan halen ze toch gewoon een puzzel uit een hogere klas of zetten hem met iets anders neer. Puzzelen kan hij blijkbaar al, genoeg andere vlakken waar hij waarschijnlijk zich meer in kan ontwikkelen.
     
  13. belize

    belize VIP lid

    Feb 25, 2009
    11,105
    203
    63
    cygnet;
    ze schreven in de brief dat ze door puzzelen bepaalde skills willen helpen te ontwikkelen toch?strategie en ruimtelijk inzicht etc. een kind dat 100 stukken op deze leeftijd kan heeft de puzzel niet meer nodig om die skills verder te kunnen ontwikkelen. dan moeten ze iets anders aanbieden(ipv een puzzel van 150 stukken of zo;want met grotere puzzel lijkt het alsof leren puzzelen de doel zelf is)

    misschien kun je nu schaken introduceren, als het een school is waar HB kinderen ook komen dan hebben ze vast en zeker andere kinderen die kunnen schaken en dan doen ze dat ipv puzzelen misschien? of gewoon heel iets anders waarbij je kind ook verder kan gaan in zijn leren van deze skills.
     
  14. chocolaatje

    chocolaatje Niet meer actief


    Nee, klopt maar je gaat er wel vanuit dat iedereen een moeilijk puzzeltje kan.;) Hopelijk vind je snel een oplossing, ik zou het gewoon eens bespreekbaar maken op school. Je mag daar toch ook zeggen wat je voelt? Grtjs
     
  15. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Nee, ik heb de ervaring dat iedereen een moeilijk puzzeltje kan dus is het moeilijk voor te stellen dat kinderen dat niet kunnen. Dat is wat anders. Beetje willen lezen hoor.

    Enne.. het is geen probleem wat opgelost moet worden.. het is verwondering (moet je eens proberen.. maakt het leven erg leuk) en een vraag.
     
  16. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm nou ken ik iemand die werkt op een middelbare school.. Maar tegen die tijd heeft meer dan de helft wel ergens een etiketje opgeplakt gekregen.
    Variërend van diabetes tot autisme of ADHD.

    Best triest toch eigenlijk
     
  17. chocolaatje

    chocolaatje Niet meer actief

    Ach, ik ben niet zo snel verwonderd of verbaasd;)
     
  18. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Diabetes heeft niks met je leervermogen te maken.
     
  19. adi

    adi Niet meer actief

    Als ik het uitstroomniveau op die school lees uit je eerste bericht, kan ik alleen maar concluderen dat de school het blijbaar prima kan regelen en oplossen.
    Ik zou me daar niet zo druk om maken.
     
  20. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Joh...
     

Share This Page