Toen ik erachter kwam dat ik mijn portemonnee niet Meer had, had ik alles al geblokkeerd. Je weet maar nooit wie je portemonnee hebt. Het kon ook dat iemand aan de haal ging met mijn pinpas of identiteitsfraude. Maar er zitten foto's in van mijn zoontje
Eens. Er wordt zoveel verloren aan voorwerpen bij de NS, dat ze daar een compleet depot voor moeten hebben. Die kosten kunnen ze of doorrekenen in de prijs van een treinkaartje, of naar de mensen die er gebruik van willen maken. Mij lijkt het logisch dat de gebruiker betaalt.
Nee, TS staat in haar recht!!! Er staat namelijk letterlijk op de site van de NS, dat ze haar portomonne, binnen 5 dagen kan ophalen op het station waar die gevonden is. GRATIS! Pas NA 5 dagen sturen ze gevonden voorwerpen door naar het depot, en dan treedt die 15 euro in werking! Maar die 5 dagen zijn toch nog niet voorbij!! Het is toch van de zotte dat TS nu al die 15 euro zou gaan betalen, omdat ze bij de NS een fout maken..
Als je die 5 dagen overschrijdt vind ik dat ook logisch, maar niet als hun een fout maken en het al voor die tijd doorsturen.
Dat de vinder recht heeft op een beloning naar waarde en zolang je dat niet geeft de vinder het goed onder zich mag houden. Komt er geen overeenkomst, kan je een procedure starten bij de rechtbank. Waarde is vaak rond 10% maar dat is niet wettelijk geregeld, de procenten. Als jij bijv wat verliest en iemand vind t, maakt een advertentie op mp, jij ziet dat etc, moet jij de eventuele advertentiekosten ook betalen,
De vinder heeft in principe recht op een naar omstandigheden redelijk vindersloon. Wat een redelijk vindersloon is hangt af van de omstandigheden, vinder en verliezer moeten daar samen uitkomen. Uit de rechtspraak blijkt dat er niet altijd recht op vindersloon bestaat. In praktijk wordt vaak volstaan met een cadeaubon, een bloemetje of een bescheiden beloning in geld. Als de eigenaar het vindersloon niet wil betalen moet de vinder het gevonden voorwerp toch aan de eigenaar teruggeven. Hij kan zijn beloning dan via een gerechtelijke procedure opeisen. De kosten van die procedure zijn bijna altijd hoger dan het vindersloon. NS is NIET de vinder (neem voor het gemak even aan dat een reiziger die portemonnee gevonden heeft). NS gedraagt zich hier gewoon als een arrogante klootzak.
nounounou niet gelijk met die termen gooien, snap best dat mensen het vreemd vinden, maar snap ns ook, echter vind ik 15 euro best veel maar kennelijk wordt t zo vaak opgeslagen dat t geld kost.
Dat is het vaak ook, lees mijn tekst er maar op na. Die 15 euro heeft trouwens niks met vindersloon te maken, maar met administratiekosten/opslagkosten die de NS maakt.
Je kan het zelf bepalen of je een vindersloon wilt of niet, de hoogte kan je niet zelf bepalen. Eis je een vindersloon en de eigenaar geeft dat niet, dan kan je een beroep doen op 5:10 lid 2 waarin staat : De vinder die aan de op hem rustende verplichtingen heeft voldaan, heeft naar omstandigheden recht op een redelijke beloning. Je kan het goed WEL onder je houden als vinder, je beroept je dan op het retentierecht. retentierecht is het recht van een schuldeiser om een goed dat hij onder zich heeft niet af te geven aan de schuldenaar zolang zijn prestatie niet is betaald. Gaat vaak om grotere dingen.
vindersrecht of niet.. Er staat bij de NS in de regels, dat je je gevonden voorwerpen binnen 5 dagen GRATIS op kunt halen. Als ik 15 euro moet betalen, is dit in mijn ogen niet gratis. Ik had de rechtsbijstand gebeld, om te vragen of ik hier wat mee kon. NS gaat tegen hun eigen regels in.