Maar stel je nou eens voor, dat het werk stil komt te liggen als iedereen maar zomaar vakantie pakt als zij willen. Wat nou als iedereen net dezelfde weken weg is? Of als er twee zijn die hetzelfde werk doen of dezelfde kennis hebben en die twee zijn er tegelijk niet en de hele afdeling kan daardoor niet verder? Dat kan funest zijn voor het bedrijf!
Nu heb ik de uber-luxe om in een dergelijke positie te zitten, ik "deel" meestal mee wanneer ik vrij wil zijn (overigens NA overleg met mijn directe collega's), maar ik kan je verzekeren dat wanneer je werkgever niet mee zo makkelijk uitzendkrachten aanneemt voor de zomer vakantie (dat zijn namelijk wel hoge extra kosten voor je werkgever) dat je dan echt moet gaan plannen ... Dus ja, geniet van je positie, maar neem alsjeblieft aan dat dat echt een uitzondering is. Het gros moet dat gewoon plannen
Dan hoop ik voor je dat je eigen baas bent. Mijn man werkt voor de centen maar ook om het bedrijf van zijn baas draaiende te houden. Dit jaar liep een project op het laatste moment een project de mist in (niet zijn schuld) dus hebben we de vakantie uitgesteld. De tweede vakantie die we hadden is die eerder aan het werk gegaan om een paar problemen op te lossen. Zelfs al werk ik niet, ik vind het normaal. We hopen namelijk dat zijn baan er de komende jaren er ook nog steeds is.
Goed, een fabriek dus. Stel, er zijn 5 mensen die weten hoe ze een bepaalde machine moeten bedienen. En die gaan alle 5 in de bouwvak op vakantie. Ik neem aan dat een uitzendkracht niet in z'n eentje verantwoordelijk mag zijn voor een zware machine? Dat er altijd een ervaren persoon bij moet zijn? Of een opzichter bijvoorbeeld. Iemand die echt specifieke kennis nodig heeft, die niet zomaar ingehuurd kan worden. Of een monteur met specifieke kennis van een machine... wat als de machine stuk gaat en die monteur EN zijn backup, zijn allebei op vakantie?
@babyhope: Als uitzendkracht hoef je natuurlijk helemaal niks maanden van tevoren door te geven, lijkt mij. Maar als vaste kracht wel, want op basis van wat er van tevoren wordt afgestemd met de vaste krachten, moet extra capaciteit worden ingekocht bij de uitzendbureaus.... (en dan moet er wel een basis van vaste krachten over blijven, want anders heb je je productielijn volstaan met uitzendkrachten, dat lijkt me ook niet wenselijk). Dus ik snap nu wel waar je verbazing vandaan komt. Aan je intercedente hoef je geen goedkeuring te vragen voor je vakantie; daar geef je juist door wanneer je wel beschikbaar bent voor werk. @ladyxochi: dat lijkt me balen! hebben ze daar dan ook niet van geleerd, dat ze dat soort dingen toch even wat handiger moeten plannen? mijn ervaring is dat ontwikkelklussen juist in vakantieperiodes pieken qua uren, daar loop je er dus extra hard tegenaan als het niet goed geregeld is (als externe kan het dan fijn zijn als de deadline zo hard is dat er wordt ingehuurd voor die ene klus, dat is een mooie verkoopkans ) Het is overigens iets wat ik wel vaker ben tegengekomen in de stafafdelingen van ambtenaar-achtige omgevingen. Kostenbewustzijn, of een gevoel van verantwoordelijk zijn voor het goed draaien van het geheel, zie je daar dan wat minder.
Heb bij nog geen 1 bedrijf gewerkt waar dit niet zo is.. heb er ook nooit moeite mee gehad want de mensen met kids hebben geen keuze en gaan dus voor. Ik zou gewoon 1 dag nemen of paar weken later een week vrij nemen..
Nou ik zou dus echt NOOIT boeken als je nog geen vrij hebt gekregen. De baas laat zich 9 van de 10x echt niet voor het blok zetten, ook echt not done en asociaal.. En over het algemeen zijn vakanties in de periodes dat kids schoolvakantie hebben 2x zo duur.. dus ook dat is niet interessant voor mensen zonder kids.
Ik hoef me er gelukkig niet druk om te maken want ik werk niet. Maar er zijn genoeg monteurs en operator's die wel weten hoe een machine werkt. En meestal word je al een week ingeleerd voor dat die persoon op vakantie is. Sommige mensen denken echt zo moeilijk waarom moet er altijd een discussie komen en moet de een het altijd beter weten dan de andere? Ik werk vanaf mijn 14de en heb altijd vrij kunnen krijgen wanneer ik wilde. Nog nooit is het afgewezen vandaar. Sinds 2 jaar ben ik thuis waarschijnlijk is er nu het een en ander veranderd
Ik vind het wel eerlijk dat mensen met kinderen eerder vrij krijgen, jullie kunnen in principe ook buiten de schoolvakanties om op vakantie gaan, dat kunnen mensen met schoolgaande kinderen niet. Tuurlijk is het heel sneu voor jullie maar ik begrijp de baas eerlijk gezegd wel.
TS, ik heb de schoolvakanties er even bij gezocht. Alleen in regio zuid valt de eerste week van juli in de schoolvakantie, dus ik neem aan dat je daar woont. Dan zijn jullie vast in 2014 weer aan de beurt voor een late vakantieperiode, en dan kunnen jij en je man dat jaar weer lekker verjaardag en trouwdag vieren zoals jullie het willen. Zo kun je het toch mooi afwisselen? eerste week juli is vaker niet dan wel in de schoolvakantie.
Dit. En het is helaas niet anders maar misschien als je met een redelijk voorstel komt je baas als nog je te gemoed komt. Zo niet is het idd jammer. maar ik begrijp zeker dat ouders met kinderen ( voorrang hebben zeker als de kinderen leerplichtig zijn). Succes er mee in elk geval.
Precies om die reden konden wij de afgelopen 6 jaar niet tegelijk vakantie krijgen. Op mijn werk zijn we tijdens de vakantie 3 weken gesloten en daarom ben ik verplicht dan vakantie te nemen. Maar mijn man kon nooit vrij krijgen omdat elk jaar alle collega's met kinderen die periode al kregen. Nou fijn hoor! Zij elk jaar lekker samen vakantie vieren, en omdat wij geen kinderen hadden (maar wel zeer gebonden waren) hoefden wij niet met vakantie of zo. Echt heel flauw!
Dan heb jij waarschijnlijk altijd een hele makkelijke baas gehad, of werk dat makkelijk door een uitzendkracht kan worden overgenomen. Ik werk op het secretariaat van een advocatenkantoor met nog 3 andere parttime secretaresses, waarvan er 2 schoolgaande kinderen hebben. Die 2 dames hebben in de schoolvakanties vrij en ik en de andere collega passen ons (met liefde) aan. Ik heb er geen problemen mee en wij kunnen nou eenmaal niet zomaar een uitzendkracht inhuren. Buiten dat vind ik het gewoon onzin dat je staat op vakantie gedurende de schoolvakanties als je nergens aan gebonden bent.
Dát vind ik idd wel erg oneerlijk. In dit geval ben jij en daarmee dus ook je partner wel degelijk gebonden aan een bepaalde periode en daar moet m.i. ook rekening mee worden gehouden.
oneerlijk inderdaad want stel je hebt geen kinderen en je man kan alleen die weken vrij krijgen dan kun je dus al geen vakantie samen vieren. belachelijk hier is het elk jaar een probleem sommige boeken gewoon al hun vakantie maar weten dondersgoed dat het niet zeker is dat ze vrij krijgen. hier word nu elk jaar gekeken wie vorig jaar die tijd vrij had en zo word er gewisseld.
Ik snap het eigenlijk wel. Kan me voorstellen dat jij ervan baalt maar mensen met kinderen hebben natuurlijk helemaal niet de vrijheid om eerder/later vrij te nemen. Het zou overigens wel fijn zijn als er misschien toch deels (dus misschien korter/combinatie van andere dagen) een oplossing voor te vinden is en het niet direct een 'nee' is.. maar dat ligt denk ik ook aan de flexibiliteit van je werkgever en in hoeverre je collega's de mogelijkheid en/of bereidheid hebben zich aan te passen.
Dit bedoel ik dus. Is toch oneerlijk allemaal. Een gezin is niet meer of minder dan iemand die nog geen gezin heeft.
Het zou eerlijker zijn als er vanuit de werkgever wordt gekeken of er gezinsleden zijn die aan een bepaalde tijd gebonden zijn. Of het nou kinderen zijn of een partner. Nu snap ik ook wel dat je een partner makkelijker alleen thuis laat Maar zes jaar geen mogelijkheden vind ik lang.