Frituren in olijfolie?!

Discussie in 'De lounge' gestart door mm7, 23 nov 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mm7

    mm7 Fanatiek lid

    9 feb 2010
    2.801
    28
    48
    Ik heb zin in bitterballen, maar geen zonnebloemolie in huis, wel olijfolie. En geen frituurpan. Kan ik de olijfolie net zoals zonnebloemolie in de pan doen en daarin frituren?
     
  2. sm1

    sm1 Fanatiek lid

    17 dec 2011
    1.889
    115
    63
    Ja dat kan, wij frituren alleen maar in olijfolie.
     
  3. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Jazeker, ik heb altijd olijfolie in de frituurpan, vind ik veel lekkerder.
     
  4. Vitamientjuh

    Vitamientjuh Fanatiek lid

    3 dec 2011
    3.069
    1.124
    113
    Vrouw
    Mag je wel frituren in olijfolie?? Olijfolie mag toch niet te heet worden ofzo?
     
  5. mm7

    mm7 Fanatiek lid

    9 feb 2010
    2.801
    28
    48
    Ik heb geen idee daarom vraag ik het haha!
     
  6. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Dat heeft weer te maken met de vitamines of zoiets (weet niet precies wat hoor) die erin zitten, daar heb je dan geen profijt van, maar je kan er dus wel gewoon in frituren, de smaak is wel lekkerder met olijfolie vind ik. Maar olijfolie is koud het gezondst
     
  7. Coquelicot

    Coquelicot Niet meer actief

    Olijfolie kun je niet op dezelfde hoge temperatuur verhitten als bijvoorbeeld zonnebloemolie, daardoor is het minder geschikt voor frituren (zeker als je dezelfde olie meerdere keren gebruikt, want het 'verbrandt' eerder). Maar je kunt het echt wel gebruiken hoor (en al helemáál als het voor een keertje is). Eet ze! (ik ben wel jaloers, kan hier in Frankrijk geen bitterballen kopen en heb er trék in... :))
     
  8. mirell

    mirell VIP lid

    17 jul 2007
    15.021
    1
    0
    in een hele leuke winkel de xenos
    ik woon in julianadorp aan zee
    als je olijfolie verhit dan veranderen de gezonde vetten in gevaarlijke vetten

    olijfolie is absoluut niet geschikt voor hoge temperaturen

    in griekenland/spanje bakken frituren ze alles in arachide olie
    de olijfolie word wel als de stoofpot al af is toegevoegd
    dan is het dus al gekookt
    maar nooit in gebakken...

    het worden transvetzuren niet goed voor hart en bloedvaten

    dit is dan de extra vierge olie
    waar ik het over heb
     
  9. Mukkie11

    Mukkie11 Fanatiek lid

    13 dec 2009
    3.378
    2
    0
    Klopt!olijfolie staat in die landen bekend als veroorzaker van darmkanker wanneer je het verhit in hoge temperaturen! :$ heb jarenlang in Griekenland gewoond vandaar...ik bak niet in olijfolie, doe het alleen door sla of door m'n eten wanneer het al bereid is..
     
  10. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Mirell en Mukkie: Serieus??? :$ okee dacht ik gezond te doen... frituren doe ik zelden, maar bakken in olijfolie dagelijks, zowel mijn vlees als mijn roerbakgroenten, gebakken aardappels etc :$ per direct mee stoppen begrijp ik?
     
  11. mirell

    mirell VIP lid

    17 jul 2007
    15.021
    1
    0
    in een hele leuke winkel de xenos
    ik woon in julianadorp aan zee
    ik twijfelde er vaak over
    en heb het toen inderdaad aan griekse kok(vriend van ons)
    gevraagt
    waar heb jij altijd gewoond in griekenland?
    heerlijk land fijne mensen
    ik hou van Hellas
     
  12. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    alleen boven de 180 graden is het slecht...

    Dus niet frituren...maar gewoon bakken kan wel

    gezondNU
     
  13. FEE88

    FEE88 Niet meer actief

    Zonnebloemolie ook niet ;) niet heter dan 180 en niet vaker gebruiken dan een keer of 5/6... geloof zelfs dat olijfolie nog beter is... maar pin me daar niet op vast ;) weet iig zeker dat zonnebloemolie niet gezond is...
     
  14. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Gewone olijfolie is juist uitstekend geschikt om in te frituren!!!

    Frituren doe je op 160 - 180 graden. Het kookpunt van olijfolie is ongeveer 210 graden en ongeveer net zo hoog als zonnebloemolie.

    Uiteraard gooi je geen extra vergin olijfolie in je pan, die gooi je over je sla.
     
  15. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Ja uiteraard :):):) hahahaha, goed dat ik het NU weet. ;)
     
  16. Coquelicot

    Coquelicot Niet meer actief

    Maar goed.. @TS: hoe smaakten de bitterballen? (jaloers)... :(
     
  17. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Meis, waarom maak je ze niet zelf? Ragout maken en dan door de paneermeel heen halen? niet dat ik het recept hebt, maar kun je vast wel googelen. vers is nog veel lekkerder.......
     
  18. kleinesam

    kleinesam Fanatiek lid

    15 mrt 2009
    1.409
    0
    0
    Mijn Spaanse schoonmoeder frituurt en bakt alleen in de classico olijfolie. De vierge wordt gebruikt in de salades.
     
  19. mm7

    mm7 Fanatiek lid

    9 feb 2010
    2.801
    28
    48
    Hoop reacties, ik wist niet dat het slecht was.. Maar.. Ik heb het niet gedaan, wel bedacht deze week nog een frituurpan te gaan kopen, leek me toch een veiliger idee dan in een pannetje. Vandeweek dus aan de bitterballen :)
     
  20. Zara75

    Zara75 VIP lid

    10 jul 2007
    12.032
    6.135
    113
    Happyland

Deel Deze Pagina