Kalverproject stage

Discussie in 'De lounge' gestart door fleurtjeuh, 28 nov 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. fleurtjeuh

    fleurtjeuh Actief lid

    15 feb 2012
    456
    0
    0
    NULL
    NULL
    Zwaar respect voor iedereen die alles leest!
    Hallo iedereen!
    Ik ben een paraveterinair studente, en ik loop 2 dagen stage in de week op een veehouderij met aanhang.
    We melken daar iets meer als 180 koeien en hebben dus een hoop jongvee staan.
    Als de melk quota in 2015 stopt, wil je natuurlijk zo veel mogelijk koeien kunnen melken, om je kosten op peil te houden.
    Maar een van de belangrijke periodes in het leven van de koe, zijn de eerste paar maanden.
    Ze moeten eerst genoeg biest krijgen, zodat ze een afweer kunnen opbouwen.
    Daarna moeten ze opbouwend meer melk gaan drinken om goed te kunnen groeien.
    En aangezien mijn school nogal... ahum.. knudde is, en geen opdrachten voor stage meer geeft, heb ik samen met mijn stage begeleider besloten dat ik een projectje ga starten.
    We gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de kalfjes het beste groeien in de periode van geboorte tot het spenen, en ze dus geen melk meer krijgen.

    We hebben nu op het bedrijf 5 eenling iglo's met uitloop, en 3 strohokken waar maximaal 4 kalfjes in passen.
    Deze stro hokjes zijn het knelpunt waar we als eerste mee bezig willen.
    Het was eerst het idee om de tussen muren hier uit te breken, en dan verrijdbare eenlingboxen neer te zetten.
    Maar aangezien ze net de bouw van een nieuwe grote schuur achter de rug hebben, en ze nu een vergader locatie gaan bouwen, moest dit eerst anders opgelost.

    Dus we gaan de eenling boxen in de stro hokken zetten.
    Zo kunnen we in 1 stro hok, zowiezo 6 boxen kwijt. Zo wordt er dus meteen meer capaciteit gevormd.
    En aangezien ze dan apart zitten, is er minder kans op overdracht van ziektes en bacterien die diarree veroorzaken.
    Natuurlijk blijft er sociaal contact mogelijk, maar ze kunnen elkaar gewoon niet meer helemaal aflebberen.
    Ook dat is een probleem wat we willen oplossen. Het aflebberen van elkaar en alle andere dingen die ze kunnen vastpakken, zoals het hek.
    Dit komt doordat de huidige methode van het drinken geven niet optimaal is.
    Ze worden nu nog 1 voor 1 met de fles gevoerd. De fles geeft bijna standaard een te grote stroom melk.
    Hierdoor is de kans groter dat er rauwe melk in het verterrings stelsel komt, wat ook voor diarree kan zorgen.
    Dus willen we overgaan op speen emmers. En dan niet de standaard emmer met een speen eraan, maar een fatsoenlijke goed ontworpen emmer, met een goed ontworpen speen.

    Ik moest het dus uitwerken voor mijn stage begeleider.
    Dus ik heb in word bijna 2 pagina's volgeschreven:

    Ik meen mij te herinneren dat de stro hokken momenteel 3 bij 3 zijn(ongeveer) dus daar baseer ik mijn verhaal op.
    Het duurde even tot ik geschikte hokjes had gevonden, die vast op een verrijdbaar onderstel staan.
    Degene die ik heb gevonden, zijn in verschillende uitvoeringen, met of zonder dak, vier vast op een rij en dergelijke. Maar we wouden een eenling box die verrijdbaar was.
    Degene die ik heb gevonden is 90cm breed en 110cm lang.
    Als we 2 rijen tegenover elkaar zouden zetten zou dat betekenen dan we 80 cm loopruimte tussen de boxjes overhouden. Dit zou in principe genoeg moeten zijn.
    Maar als dat niet zo blijkt, dan hebben de boxjes nog een handige functie: Je kan namelijk de opening voor de kop versmallen. Zo heb je altijd 80cm loopruimte, zonder dat je van alle kanten wordt aangestoten door dorstige kalveren. En als er wel genoeg ruimte is, maar je hebt een klein kalf die tussen de spijlen door past? Geen gedoe meer met touwtjes zodat ze er niet meer tussendoor komen. Je zet gewoon de spijlen wat smaller.
    En de drinkemmer kan aan de buitenkant hangen omdat ze met de kop niet meer tussen de spijlen doorkomen en dus niet de emmer ondersteboven kunnen duwen of stoten. Zo houden de kalfjes meer ruimte over in het hokje.
    En er passen dus 3 hokjes naast elkaar en 2 rijen tegenover elkaar. Zo hou je tussen de hokjes gemiddeld 10 cm manoeuvreer ruimte, zodat er geen geprop komt met de boxjes. En dus 80 cm looppad.
    Bosma Groene Vakzaak - Verf

    En nu de speen emmers.
    Degene die ik bedoelde waren moeilijk te vinden. Bijna niemand verkoopt ze in Nederland.
    Maar ik heb toch 1 winkel kunnen vinden.
    Ze hebben een zeer handig systeem met haken die niet af te stoten zijn, en de haken kunnen aan 2 kanten, zo kan je kiezen of je de emmer aan de binnenkant, of buitenkant van het hok wil hebben.
    Ze zijn makkelijk weer los te halen, geen moeilijk gedoe met vastzittende schroeven of haken.
    Je giet de melk erin, zet het kalf eraan en je kan weer verder naar het volgende kalf. En aangezien je dan allemaal mooie boxjes hebt, kan je makkelijk in een keer overzien wie er goed drinkt, en wie er mogelijk ziekig is. En als je er tussendoor loopt dan kan je naderhand zien wie de melk goed heeft opgedronken.
    Mijn ervaring met deze emmers is erg goed. De kalfjes hadden het snel door, en bijna geen last meer van diarree. Zo kan je dus besparen op het preventief steeds maar poeder blijven voeren.(al heb ik wel iets handigs gevonden wat dat nog steeds makkelijk mogelijk maakt, en de melk ook nog warm houdt, deze licht ik later toe)
    Doordat de kalfjes een natuurlijke manier van drinken aannemen, komt het op de goede manier in het lichaam. En door het ontwerp van de spenen aan de emmers, drinken de kalfjes langzaam en maken ze veel speeksel aan, wat de spijsvertering verder bevordert en diarree ook tegengaat. En omdat de kalfjes veel speeksel aanmaken, gaan ze dus ook niet overal en nergens aan zuigen, dus nog minder kans op diarree! Geen gehoest en geproest meer dus, omdat de kalfjes te snel drinken.
    Milkbar Kalf : Milk Bar 1 Calf Feeder c/w Ezi Lock Hooks

    En dan heb ik nog een mixer gevonden, deze kan grote hoeveelheden melk warm houden/maken.
    Ook kan deze makkelijk poeder mixen. Hij is bedoelt om poedermelk te mixen, maar het lijkt mij dat je ook gewoon poeder door de melk kan mixen. Zo kan je dus makkelijker je kalfjes drinken geven omdat je alle melk, tijdens het melken, gewoon daar in doet, en na het melken rij je dit ding naar de kalfjes toe. Daar kan je op je gemakje alle speen emmers een voor een vullen en ophangen. Dit scheelt ook weer een hoop tijd en geloop.
    Wennemars - Milk Bar Easy melk mixer


    Ik heb echt zwaar respect voor iedereen die alles heeft gelezen. Echt heel zwaar respect.
    Zeker als je ook nog wat leuks achterlaat :)
     
  2. Kyra73

    Kyra73 Niet meer actief

    Leuk onderwerp heb je gekozen voor je stage-opdracht. Wel raar dat school geen opdrachten meer meegeeft.

    Het enige dat ik als een beetje negatief zie is dat ze toch allemaal in een apart hokje zitten. Ik ga zelf wel eens naar een zorgboerderij en daar liggen de kalfjes met een aantal in een groot hok met stro, zonder hokken. Het ziet er heel natuurlijk uit.

    Succes met je stage.
     
  3. Nora1983

    Nora1983 Fanatiek lid

    21 dec 2011
    2.624
    4
    38
    NULL
    NULL
    Wij hebben zelf een melkveebedrijf en verzorg de kalveren. Ben nog aan het "leren", aangezien ik ondanks mijn dierverzorgingsstudie geen verstand heb van kalveren opfokken.

    Wij hebben op dit moment in totaal 20 eenlingboxen. 10 aan elke kant(tegen over elkaar). De ene kant zijn verrijdbare boxen(plastic) en aan de andere kant staan vaste boxen, van hout. Dit stamt nog uit de tijd dat we de kalveren op een andere plek hadden staan.
    In de plasticboxen staan de stier- en vaarskalfjes die weg gaan met de handelaar. Deze krijgen melk uit de speenemmer. Geen kunstmelk maar verse melk wat tijdens melken vd koeien apart wordt gehouden.
    De vaarskalfjes staan in de houten eenlingboxen, die krijgen direct melk uit een gewone emmer, dit omdat wij ze nog met emmers voeren(komt verandering in binnenkort). Na ongeveer een maand verlaten ze deze eenlingboxen en komen ze in groepjes van 2 te staan. In de 3e maand gaan we ze minderen, van 2,5 L(per keer, dus 2x per dag), bouwen we het per week af tot ze op een half litertje zitten. Daarna gaan ze op de roosters(dan zijn ze ongeveer 4 maand, soms ouder).
    Bij heel veel kalveren kunnen we de oudste kalveren nog voor ze op de roosters gaan, verplaatsen naar 2 groepshokken waar er 4 per hok in kunnen. Maar dit is de laatste maanden niet meer nodig geweest.
    Naast de melk krijgen ze brok, mais en hooi. Als de oudste kalfjes minder melk gaan krijgen, laten we ze langzaam wennen aan kuilvoer.

    We gaan echter alles veranderen. We zijn druk bezig met de bouw van 3 groepsverblijven, waarvan 2 verblijven op een Urban drinkautomaat staan. De oudste kalfjes krijgen dus geen melk meer alleen brok, mais, hooi/kuilvoer.
    De kalfjes beginnen hun leven wel in de eenlingboxen waar ze melk met de speenemmer zullen krijgen. Daarna verhuizen ze zo snel mogelijk naar de groepshokken.

    Hoe dit nieuwe systeem gaat verlopen weten we dus nog niet. Het zal allemaal wel efficiënter worden. Nu gebruiken we namelijk verse melk wat opgewarmd moet worden met een dompelaar(gaat veel tijd in zitten als je over de 50 liter melk komt). Daarnaast verdwijnt het vele heen en weer lopen met emmers melk en de bijbehorende afwas en schoonmaakbeurt van de ruimte waar we de melk in de emmers doen enz. Om nog maar te zwijgen over het gesmeer met melk door de kalfjes(ik krijg regelmatig een emmer melk over me heen door het zogenaamde "stoten" in de emmer:x). Ook zal het rondom het verblijf straks een stuk schoner blijven. Maar het grootste voordeel zal straks voor de kalveren zijn; regelmatiger melkopname via een "natuurlijke" weg, veel bewegingsruimte en onderling contact. Gevolg: gezondere kalveren.

    Met het nieuwe systeem zullen dit mijn werkzaamheden worden: 2x per dag brok/hooi voeren, dagelijks de computer op de automaat checken op evt. veranderingen in drinkgedrag, dagelijks speen vd automaat schoonmaken(de drinkautomaat reinigt zich verder zelf), de automaat bijvullen met kunstmelkpoeder, opstrooien(we hebben luiken in de hooizolder gemaakt boven de hokken, dus het is een kwest van touwtjes lossnijden en naar beneden gooien), nieuwe kalfjes wennen aan de speen. En overige werkzaamheden.
    Een groot voordeel is dat je niet meer met vaste voertijden zit. De nieuwe werkzaamheden kun je gerust een uurtje later of eerder doen(tenzij er iets aan de hand is natuurlijk). Het zal allemaal een stuk arbeidsvriendelijker worden en daarmee ook leuker, óók voor de kalfjes!

    Veel succes met je opdracht/opleiding!
     
  4. Nora1983

    Nora1983 Fanatiek lid

    21 dec 2011
    2.624
    4
    38
    NULL
    NULL
    #4 Nora1983, 29 nov 2012
    Laatst bewerkt: 29 nov 2012
    Het apart houden heeft een reden; een pasgeboren kalf is erg kwetsbaar. Het moet zo snel mogelijk leren drinken, of dat nou via een fles, speenemmer of gewone emmer gaat. Krijgt het dier geen voeding, dan zal het binnen een dag erg zwak worden met alle gevolgen van dien. Drinkt het kalf eenmaal goed, is het niet aan de diarree(helaas veelvoorkomend probleem, levensgevaarlijk én besmettelijk) en kan het goed op zijn pootjes staan, dan is het tijd om tussen zijn soortgenootjes gezet te worden.
    Het is net als met mensen-baby's; een pasgeboren baby heeft ook zijn/haar opstart-periode, die doet de 1e weken ook niks anders dan slapen, drinken en zn luier vol poepen. Daarna komt er meer "leven" in en gaat hij/zij contact maken. Bij een kalf gaat dit proces natuurlijk véél sneller dan bij een mensenbaby, maar er zijn echt niet zoveel verschillen in gedrag(keihard bléren om eten, of een heel jong kalf wat lekker gaat slapen als ze de melk heeft gehad).

    De kalfjes in de groepen op de zorgboerderij kun je vergelijken met het peuterklasje op de peuterspeelzaal, de daarop volgende kleuterklas en de bovenbouw vd basisschool. Je stuurt je pasgeboren baby toch immers ook niet naar de peuterspeelzaal?;) Dit voorbeeld geef ik je om je een indruk te geven van het (snelle) groeiproces van een kalf in vergelijking met een mensenkind.
     
  5. fleurtjeuh

    fleurtjeuh Actief lid

    15 feb 2012
    456
    0
    0
    NULL
    NULL
    Dankje!
    Ik had het niet beter uit kunnen leggen!
     
  6. Kyra73

    Kyra73 Niet meer actief

    Bedankt dames, weer wat geleerd. Tja als leek moet ik natuurlijk eigenlijk ook geen opmerkingen maken.

    Ik had niet zo goed uit het stuk begrepen dat het om echt pasgeboren kalfjes ging. Daar snap ik wel van dat ze even 'apart' worden gezet.

    Nora, heel duidelijk zoals je het hebt uitgelegd. Ik kijk dan idd altijd naar de peuterklas.
     
  7. eeneneen isdrie

    eeneneen isdrie Actief lid

    1 jun 2010
    342
    5
    18
    klinkt goed, maar ga je dan ook echt kijken of de kalveren beter groeien door een soort van controlegroep te houden of deze methode beter is? of hoeft dat niet :)

    en als je 80 cm ruimte tussen de boxen hebt en ook nog die emmers aan de buitenkant wilt hangen, dan pas ik er in ieder geval niet meer tussen :)

    succes!!! leuk om te zien dat er meer mensen zijn in deze beroepscatagorie :D
     
  8. fleurtjeuh

    fleurtjeuh Actief lid

    15 feb 2012
    456
    0
    0
    NULL
    NULL
    We gaan nog overleggen wat we precies gaan doen, maar onderzoeken laten zien dat deze verbeteringen/veranderingen bijna standaard een verbetering in de groei opleveren.
     
  9. msroxy

    msroxy Fanatiek lid

    12 dec 2007
    1.040
    0
    0
    Geen kritiek hoor, maar waarom is het eigenlijk zo dat de kalfjes bij de mama-koe weg worden gehaald? Het is toch veel minder gedoe om gewoon de mama-koe met kalfje apart te zetten lijkt me.. dat scheelt toch een bult werk qua melk geven enzo?

    Ik vind het ook altijd zo zielig voor die koeien dat die kalfjes meteen weggepakt worden... maar misschien zie ik het helemaal raar ofzo hoor haha
     
  10. fleurtjeuh

    fleurtjeuh Actief lid

    15 feb 2012
    456
    0
    0
    NULL
    NULL
    Zoals hierboven heel mooi wordt uitgelegd, heeft het te maken met de weerstand.
    Als een koe met kalf in een vies hok blijft liggen, kan het kalf allemaal ziektes krijgen, en dat als ie net geboren is.
    Ook omdat koeien vaak met meerdere in een groot hok zitten als ze moeten afkalven. Het is en blijft een kudde dieren, en de afkalfdatum heeft vaak een speling van 2 week voor tot 2 week na de uitgerekende datum.
    Dus de koeien die het dichtst bij die datum zitten, zitten met zn allen in dat lekkere grote met stro gevulde hok.
    Maar met meer koeien in een hok, heb je ook meer infectie druk.
    Dus vaak wordt het kalf weggehaald als het kalf is schoongelikt, zo is de bloedsomloop goed op gang en kunnen ze bij de koe weg.
    Maar ook omdat ze zo snel worden weggehaald, vinden koeien een kalf erg interressant. Dus staan ze bijvoorbeeld met 5 koeien om 1 zo'n kalf. Oftewel nog meer infectiedruk.
    Dus het is beter als het kalf na een korte tijd bij de moeder weg gaat. Minder kans op ziektes en dergelijke
     
  11. linnim

    linnim Fanatiek lid

    24 mrt 2009
    2.027
    367
    83
    in nederland
    Leuk om te lezen hoe dit in zijn werk gaat. Mijn paardje staat bij een melkbedrijf en vroeg me altijd al af waarom kalfjes nou apart stonden en later weer bij elkaar
     
  12. Fleurrebel

    Fleurrebel Niet meer actief

    Een koe geeft pas melk als die een kalf heeft gekregen. Het kalf word weggehaald bij de koe zodat de koe weer in de stal mee kan draaien en 2 x per dag gemolken kan worden en die melk levert geld op. Een koe wordt voordat die weer een kalf gaat krijgen "droog " gezet, ze wordt dan niet gemolken. Als het kalf dan geboren is geeft de koe weer melk. Als de koe al lang aan de melk is word de melkgift minder en dat kost ook geld.
     

Deel Deze Pagina