Hmm hier weer een gezellige discussie mbt deschoolarts. Maar wat doen ze dan precies allemaal? Ik begreep iets over tekenen en een ogentest Maar verder?
Dat is toch het bezoek rond de 6 jaar? Wij mogen er hier niet meer bij zijn, kind wordt gewoon uit de klas gehaald door de arts. Maar ze worden gewogen, gemeten, oogtest en gehoortest.
Hier is het niet op school... Maar ik zou daar wel gewoon bij willen zijn toch Vroeg net of ik dat niet door de huisarts kon laten doen en ik werd zeer subtiel de deur gewezen. Dat vond ik nogal raar.
Hier deze test al gehad net voor de herfstvakantie. Ze worden inderdaad weer gewogen en gemeten. De ogentest en gehoortest. De ogentest heb ik geweigerd omdat wij onder controle in het Zh bij oogarts en ortoptist lopen 3-4 x per jaar. De schoolarts vond het niet leuk dat wij weigerde. Ze moest over een lijntje lopen, op een been staan, hikkelen. Er werd gevraagd hoe ze eet. Wat ze lekker vind. Wij mochten wel gewoon mee. Verpleegkundige vertelde eerst ook dat ze vragen aan mamma en ook aan onze dochter stellen. Wil je meer weten, gef maar pb. Woon ook in Rotterdam. Dus dat zal ongeveer het zelfde zijn als bij julie.
Tot vorig jaar was het hier ook zo dat je een oproep kreeg van de GGD en je als ouders zijnde mee moest. Maar lang leve de bezuinigingen! Nu is het gewoon op school en komt je kind ineens thuis met het bericht; oja, ik ben naar de schoolarts geweest:x
Als je geluk hebt! Thijmen zou dat gewoon niet melden... wie weet is hij al wel geweest. Zal het eens nagaan op school.
Ik kreeg van te voren wel een vragenlijst opgestuurd. Die moest ik online invullen, maar daar stond niks in over wanneer de afspraak was en of die op school was. Zelfs de juf wist van niks. En de uitslag kreeg ik 4 weken later per post. Vind het echt zo ruk!
Wij moesten vorige week, ze zijn nog maar 4 en zitten in groep 1. Dit was in opdracht van onze kinderarts wegene extreme vroeggeboorte. Ze kregen een ogentest, test op kleurenblind etc. En gewicht, lengte etc. Wat ik begreep is dat ze dit volgend jaar weer krijgen.
Bij mij op school vroeger 26 jaar geleden kwam de arts ook al op school. De ouders waren daar ook niet bij. We gingen wel in groepjes van twee kindjes, dat vind ik wel beter. Voelen ze zich wat veiliger. Geen idee hoe ze het bij mijn dochtertje doen, ik heb nog niks gehoord. Hoop wel eigenlijk dat ik er bij kan zijn. Op deze leeftijd mis ik het consultatiebureau nog wel eens in verband met het slechte eten van mijn dochter. Op zich wel fijn dus dat er nog naar gekeken wordt. Als ik er niet bij zou zijn dan weet ik bijna zeker dat mijn dochter niet zal vertellen dat ze niet zo goed eet. Ze vind zelf namelijk dat ze heeeel goed groente en fruit eet.... dus beetje begeleiding is wel fijn.
@wendelaa: vind ik wel een heel aparte gang van zaken inderdaad. Wij kregen gewoon net als bij het cb een oproep om naar centrum jeugd en gezin te komen. Erg onhandig vond ik vorige keer ook al. Ze maken enkel afspraken onder schooltijd en het is een behoorlijk eind van school af. "Ja maar daar krijg je gewoon vrij voor mevrouw!" Tja van school wel maar m'n werkgever vindt het een veel minder vanzelfsprekend verhaal. Dus voor even wegen/meten ben je zo de halve ochtend of middag weg. Onze afspraak was eigenlijk 3 weken terug om 10 uur... Nou dan heeft het geen zin om d'r naar school te brengen als ik d'r na koud een uur alweer uit de klas moet plukken.. En daarna tot 12 uur naar school schiet ook niet op Nu afspraak om 9 uur.. En hou d'r gewoon lekker thuis verder. Enige wat ze echt leuk vind op woensdag is muziekles en daar is ze dan toch te laat voor. En we wonen ook niet naast school of iets dergelijks... Maar gevraagd of onze huisarts niet gehoor/ogentest kon doen en deze weigerde dat dus gewoon. Dus denk dat we enkel oren/ogen gaan laten testen. Hinkelen en balkjes lopen lijkt me ook geen probleem. Maar die vragenlijst vind ik echt niet kunnen, die vullen we dus niet in. Vervelende is dat cjg hier absoluut niet houdt van weigerachtige ouders dus ben benieuwd
Hier is t op school. De kleuters zijn aan het begin van t jaar in de aula geweest en daar zat de schoolarts op t podium . Hij kwam vertellen wie hij was en dat hij n andere x onderzoekjes zou gaan doen en de kinderen mochten hem vragen stellen. Mijn dochter hoeft dit jaar nog niet maar heeft m dus wel al gezien. Volgend jaar is ze aan de beurt en ouders gaan dan gewoon met hun kinderen mee naar de schoolarts. Ik ben blij dat t zo geregeld is, ik zou t vervelend zijn als ik als ouders er niet bij mocht zijn!
Hmm kan de vragenlijst zo gauw niet vinden. Preventief geruimd denk ik Typisch genoeg klonk de titel van formulier heel positief alsof ze mogelijkheden wilden signaleren. De vragen waren heel suggestief. (J zou ze zonder moeite foutloos kunnen invullen maar dan kun je het net zo goed niet invullen) En onderaan stond een blokje in te vullen door de arts. Blijkbaar hadden diverse vragen en antwoorden kleurtjes... En kon je dan de antwoorden invullen in de blokjes die bij de vragen hoorden. En dat was dus netjes onderverdeeld in 5 categorieën die begonnen met de tekst "verhoogd risico op..." Niks mogelijkheden dus... Gewoon zo simpel en snel mogelijk afvinken welke psychisch/sociale stoornissen evt van toepassing kunnen zijn.
Ik heb de moeite genomen om uit te zoeken wie de schoolarts is en daarmee kennis gemaakt. Dat scheelt een boel
ik snap het probleem van die vragenlijsten eigenlijk niet. Ze moeten toch iets kunnen signaleren. de verpleegkundige is bij Emma in de klas geweest om uit te leggen wat er ging gebeuren en we zijn opgeroepen om het CJG langs te komen. Ik had alles keurig ingevuld. Ook dat ik op dat moment opgenomen was ivm depressie. Daar werd heel relaxed mee omgegaan. Kreeg niet het gevoel dat ik voor slechte moeder werd uitgemaakt of dat er nu heel erg meer op me gelet werd. Zo'n schoolarts bezoek is maar zo weinig een keertje vrij nemen is dan toch geen probleem lijkt me. Ze moet nu pas weer over een paar jaar. Emma is gewogen , gemeten, ogen test, gehoortest en er werd gevraagd hoe het met eten en slapen ging.
Ben nog niet thuis met schoolartsen (zoonlief gaat mei 2013 naar groep 1). Ligt het aan mij, of staan er hier veel mama's wat vijandig tegenover? Ik heb nooit problemen ondervonden met het consultatiebureau. Dit is toch gewoon de opvolging daarvan, of zie ik dat verkeerd? Ik weet er het zijne niet van, maar een vragenlijstje invullen over je kind is toch niet zo vreemd? Ik zou wel graag weten wanneer de arts op school zou komen, maar dat zoon alleen gaat zou ik niet zo'n probleem vinden hoor. Als ik maar wel 'een uitslag' krijg . Er zijn kindjes waarbij te thuissituatie niet zo best is. Ik denk dat de arts snel genoeg door een 4/5/6 jarige heen prikt, terwijl dat veel lastiger is als daar een papa of mama naast zit. Wellicht worden ze daarom alleen opgeroepen?
Bij ons is de schoolarts in Oktober op school geweest. 2 weken ervoor ongeveer kregen we een brief met vragenlijst, gewoon standaard dingen om inderdaad te signaleren of er speciale situaties zijn, of er ergens rekening mee gehouden moet worden etc. In de brief stond ook nog specifiek gemeld dat de onderzoeken gewoon met kleding aan zouden zijn, dus niet in het ondergoed ofzo. De schoolarts zat in een kantoortje vlak bij de kleuterklas en een voor een werden de kinderen bij haar geroepen. De kids werden gewogen en gemeten, orentest, ogentest en wat gekletst. Duurde volgens de juf hooguit 10 minuten per kind. Er waren (logisch) geen ouders bij aanwezig, je wist ook niet van tevoren op welke dag of tijdstip jouw kind aan de beurt was. Na afloop kreeg ze een brief mee, waarin het gewicht en de lengte genoteerd stonden en de uitslag van de testen. En of ze wel of geen aanleiding zag voor een vervolgafspraak.
Ik sta niet negatief tegenover een schoolarts, maar ik vind de gang van zaken hier in NB nogal raar. Vanwege bezuinigingen is het ineens heel anders en weten zelf leraren niet wat er gebeuren staat. Vroeger toen ik op school zat, ging mijn moeder ook altijd mee kan ik me herinneren.
Ik heb het even nagevraagd bij een klasgenootje. Het duurt dus een volledig uur. Wel in ondergoed. (En met dat ondergoed heb ik zo'n problemen niet hoor.. Dat moet kunnen bij een arts en kleuters) Maar inderdaad.. Vervolg van het consultatiebureau waar we ook niet zulke beste ervaringen mee hebben Vandaar mijn eh.. Tja vijandig niet.. Maar ik word er ook niet blij van En van die ongebreidelde registratiedrang nog veel minder eerlijk gezegd. Statistieken genereren is leuk... Maar daar hebben ze toch wel andere instanties voor die daar goed in zijn. Artsen (ook in preventieve zorg) horen interesse en hulp te tonen/bieden ipv dreigen en zeuren zonder te luisteren hoe je er zelf tegenover staat. En helaas is dat laatste bij ons wel meestal hoe het gaat.
Ik vind het helemaal niet zo logisch dat een kind van 5/6 alleen naar een arts gaat. Kinderen op die leeftijd zeggen soms maar gewoon wat als hun iets gevraagd wordt. Daarnaast als ze 10 minuten gesprekken kunnen inplannen, dan kunnen ze zoiets ook inplannen...