Luister idd niet al teveel aan het CB. Ieder kind heeft zijn eigen tempo. Je zou eventueel naar de fysio kunnen en zij kunnen je tips geven om het buikliggen te stimuleren. Succes!!
@ts, niet gek laten maken hoor! Ik vind dat je kindje al goed de fijne motoriek kan hee! Heb het vaker gezien, een kindje leert niet alles tegelijk. En een kwartier op de buik is al goed toch? Knap dat je het nu meer naast je neer kan leggen! Een zoontje van een vriendin van mij weigerde te lopen, tot 17 maanden. Een week later rende hij de tuin door. Zelfde met praten, nooit wat gezegd, tot 2 jaar en een week later gelijk een zin. Ieder kind is anders, cb ziet het gemiddelde.
Wat vervelend dat je zo een naar bezoek aan t cb hebt gebracht. Hier vind ik t cb ook niks aan om te bezoeken alleen het wegen en meten. De eerste keer moest ik met 5 weken en werd ze op haar buik neergelegd (wat ze yoen ook echt niet leuk vond) en ze tilde haar hoofdje niet op. Terwijl ze dat al deed met 3 dagen. Er is direct in de computer gezet dat ze het niet kon. Het tweede bezoek werd dan ook gevraagd kan ze het nu wel. Pfffff. Derde bezoek had ik weer de zelfde arts als de eerste keer en ze had toen neergezet dat er iets met de heupjes kon zijn. Vierde bezoek werd dit ons medegedeeld(gelukkig was er niks) Met het tweede bezoek werd er gevraagd toont ze al interesse in haar handen. En laatst met het 6 mnd bezoek werd dat weer gevraagd en zouden ze kijken wat ze allemaal al kon. Ze keken alleen of ze een blokje pakte met beide handen. Bij een vriendin van me hebben ze zulke vragen nog nooit gesteld.v Dus mij lijkt dat elke cb een andere gemiddelde hanteerd en ze alleen maar zeuren. Je meid zegt al een paar woorden kan al beetje zelf eten dat is echt heeeel goed hoor ! En dat stimuleren op de buik ik ging altijd met haar spelen. Pas sinds het kdv kan ze haar echt op dr buik vermaken. Vanwege alles wat ze ziet etc. Dus als jij jouw kleine met baby tv kan vermaken op haar buik. Gewoon doen. Kunnen ze ook niet meer zeuren straks.
Met mijn grotere kids moest ik naar een ander cb dan nu en daar werkte ook mensen die me vaak heel onzeker maakte en ook niet de beste adviezen gaven. Na veel onzekerheid en veel aanklooien heb ik met mijn huisarts overlegt en kon ik terrecht bij de huisarts. Ik hoefde alleen nog voor de inentingen naar het cb omdat dat makkelijker was. Nu wonen we ergens anders en probeer ik het weer bij het cb. Als ze weer zo slechte adviezen geven en me onzeker maken, ga ik ook hier naar de huisarts ipv cb. Misschien ook wat voor jou om naar je ha te gaan ipv cb.
En trouwens, maak je niet te snel zorgen over de ontwikkeling van je kindje. Ik heb bij mijn kids veel verschillen gezien in de snelheid en volgorde van hun ontwikkeling en nu zijn ze groter basisschoolkinderen en ze kunnen alles prima zelf. Ook nu op deze leeftijd zie je nog steeds verschil, alleen dan in leren. Op scholen zijn ze ook vrij pusherig wat betreft dat. Kinderen ontwikkelen zich gewoon in eigen tempo en het cb en scholen verwachten steeds meer en steeds sneller. Natuurlijk moet je wel zelf opletten dat het niet in het extreme gaat lopen en optijd aan de bel trekken als je het niet vertrouwd.
Wat vervelend dat je er zo'n naar gevoel aan over hebt gehouden. Heb je ook gezegd dat je er behoorlijk onzeker van werd? Misschien bedoelde ze dat helemaal niet zo, maar is dit nu eenmaal haar manier van communiceren. Overigens vind ik het jammer dat er gelijk gereageerd wordt dat je alles wat CB zegt maar naast je neer moet leggen. Ik vraag me dan serieus af waarom je dan nog heen gaat. Er is niemand die je dwingt om ernaar toe te gaan. Er is mij eens door een kinderfysiotherapeut verteld dat de richtlijnen die het CB hanteert, gebaseerd zijn op de overgrote meerderheid. Zij hanteren bijvoorbeeld de richtlijn dat een kindje met 9 maanden moet kunnen omrollen, terwijl de helft van de kinderen zich al veel eerder kan omdraaien. Dan is het toch alleen maar goed dat ze meedenken? Ik denk altijd: liever 1 keer teveel gezegd dan 1 keer te weinig. En ja, hier is bij onze dochter ook wel eens verkeerd geadviseerd, maar daardoor ben ik het vertrouwen in het CB niet gelijk verloren. Ik vertrouw ook erg op mijn moederinstinct en dat combineer ik met een vleugje CB en zo werkt het voor ons prima.
Hoi, Als kinderfysio en ergotherapeut meng ik me even in het gesprek..... Zoals anderen al zeiden ontwikkelen kinderen zich in hun eigen tempo.Er is wel een soort volglijn net als die van lengte en gewicht. Pas als een kind met 12 maanden zich nog niet voortbeweegt is het raadzaam om bij een fysio langs te gaan. Wat betreft het billenschuiven en de zogenaamde gevaren voor de ontwikkeling of verhoogt risico op achterstanden bij kinderen die dit doen,dit is erg achterhaalt.Er zijn nog kinderfysio's die hiervoor waarschuwen,maar de laatste onderzoeken en richtlijnen spreken dit tegen. Het is veel belangrijker dat een kind zijn lijf en ledematen beweegt. Weinig bewegen of weinig variatie in bewegen is eerder een signaal dat er iets niet goed is. Als je je echt zorgen maakt of juist eens wilt dat er iemand naar de gehele ontwikkeling kijkt en advies geeft voor het dagelijkse leven zou je eens bij een kinderergo langs kunnen gaan. Dit word trouwens gewoon vergoed via de basisverzekering. Mocht die toch een achterstand die belemmerend werkt zien,dan zal je doorverwezen worden naar een kft Groeten Arwe
ik heb de rest nog niet gelezen, maar van dat oefenen op de buik heeft ze gelijk. Je kindje zal niet leren tijgeren of kruipen door op haar billen te zitten. En aangezien ze zich niet optrekt zetten jullie haar op de billen? het is niet fijn dat je je onzeker voelt maar ik vind het geen gekke adviezen. Ze wil jullie in de juiste richting helpen.
Rollen kon mijn dochter al vrij snel... maar verder? Met 9 maand kon ze nog niet eens zelf zitten om vervolgens in de 11e maand een inhaalslag te maken: zitten, kruipen, optrekken, staan en langs de tafel schuivelen... Ieder kind zijn eigen tempo... Maar hoe men op het CB er ineens bijkomt dat ze voor een jaar al moeten kunnen lopen is mij een raadsel. Onze kinderfysio is het "normaal" als een kind tussen 14 en 22 maand echt leert lopen zelf. Alles voor 14 maand is daarbij vroeg en alles na 22 maand is laat.... maar dat is geen man overboord. Het ene kind ontwikkelt gewoon in een andere volgorde dan het andere kind. Je kunt geen appels met peren vergelijken.
Er zijn al heel veel reacties gegeven maar ik wil er toch ook even op reageren. Ik kreeg met 11 maanden precies hetzelfde "gezeur" met hetzelfde gevolg. Ik verdrietig, mijn kindje doet het niet zoals het hoort, naar de kinderfysio gestuurd en je twijfelt aan jezelf als moeder (doe ik het dan wel goed..) Mijn dochter is inmiddels 13 maanden, gaat als een dolle op dr billen door het huis heen, trekt zich overal aan op en loopt ook sinds twee weken achter dr houten poppenwagentje. Ze heeft het kruipen overgeslagen en doet t lekker op haar manier. Maar om nu te zeggen dat ze motorisch laat is, nee ze is heel goed met kleine dingen, beweegt heel veel , maar ze heeft gewoon een hekel aan op haar buik liggen en dus vind ze kruipen ook niets, ze zit liever recht op (deed ze dan ook al met 7 maanden helemaal zelfstandig). Ik ben naar de fysio geweest en wat tips gekregen en we oefenen wat dingen boven op bed (rollen van rug naar buik zodat ze zich zelf tot zitten kan brengen) en verder laten we dr lekker dr gang gaan. T is een heerlijk grietje en doet t geweldig! Meid maak je niet druk en geniet van je kindje! Lekker zwemmen is altijd goed en heb plezier met haar!
Hier hetzelfde!!! mijn zoon is 9 maanden en ze willen ook graag dat hij nu eens goed gaat draaien. Ik maakte mijzelf daar ook al zorgen over en heb dat ook aangegeven. op het CB zeiden ze dat hij bij de volgende afspraak toch wel zeker beide kanten op moet draaien en anders fysio. IK heb aangegeven dat ik het eerst zelf wil proberen met hem. Maar lukt het niet dan ga ik binnenkort weer naar het cb voor een verwijskaart. Hij wil namelijk zo graag zitten maar ja dat lukt hem gewoon nog niet. Het rare is dat hij eerst heel goed van buik naar rug draaide en nu doet hij dat ook niet meer. Rug naar buik is nog nooit gelukt. Met een klein beetje hulp wel.. dus dat oefenen we nu..
@ Melovekane: voor kinderfysio heb je geen verwijskaart nodig hoor... zodra je ziet dat er geen verandering komt hoef je niet te wachten op een briefje van het CB, aangezien je voor de fysio al sinds 2006 geen doorverwijzing meer nodig hebt om het vergoedt te krijgen.
Ach hier ook ee kereltje wat niet de snelste is... Hij kan wel rollen maar heeft daar gewoon geen zin in... Hij doet wel kontenschuiven maar kan zelf nog niet gaan zitten. Optrekken zijn we nu aan het "uitleggen". Hij heeft er echt hulp bij nodig om iets uit te vinden hoe het moet... Zal dat niet op eigen houtje uitproberen... Als hij twee keer iets probeert en het lukt niet dan probeert hij het heel lang niet meer...
Ja ik vond het al zo apart!!! ik dacht ook dat dat niet meer hoefde! maar ze zeiden dat daar! Hij draait heel goed naar zijn zij, maar het is net het laatste stukje. Maar hij wil gewoon graag meer, dat merk je gewoon aan hem. Mn man is het er niet echt mee eens, die vind dat ze zeuren op het CB. Ik ook wel een beetje, maar toch heb ik zoiets van: ik wil dat hij verder kan! En mijn man was vroeger motorisch ook niet helemaal. Dus ja dan heb ik zoiets van... zou mijn kindje dat ook hebben?!?! Dus vandaar dat ik ook misschien wel sneller naar de fysio ga...
Wat mij opvalt in deze topic is dat er veel reacties komen over kindjes die billenschuiven. Hoe komt dat? Uit de statistieken doen ong 7% van babys billensvhiiven ipv kruipen en merendeel daarvan zou fysio krijgen, want billenschuiven is nou niet bepaald een normale ontwikkelingsfase in grove motoriek.
Ik durf het eigenlijk niet hardop te zeggen (zal nu heel veel commentaar krijgen), maar gebeurd dat niet omdat kinderen op hun billen worden neergezet? In mijn vriendenkring hebben we lekker veel jongen kinderen in de leeftijd van mijn kinderen. Ook hier 2 billenschuivers gehad, beide zijn op hun kont neergezet en begonnen billen te schuiven. Toeval? Geen idee de andere kinderen (inclusief die van mijzelf) zijn alleen op hun billen neergezet in de kinderstoel om te eten, verder nooit. Die zijn ook nooit gaan billenschuiven.
Niet zo druk om maken hoor , ons meisje is bijna 9 maanden maar doet ook nog niks wat lijkt op tijgeren, kruipen , staan die kun je op een speelkleed zetten ( zitten kan ze wel goed zelf ) en zit er een half uur later nog op dezelfde plek te spelen ze kan heel goed ini mini pluisjes of kruimeltjes vinden op de tafel en die tussen 2 vingers pakken, dat dan weer wel ieder kindje ontwikkeld anders, hier bij het CB zeiden ze, als kindjes met 14 maanden nog helemaal niets doen aan willen vooruitkomen qua beweging dan pas denken aan fysio oid
Van onze fysio en ka heb ik begrepen dat billenschuiven zonder medische oorzaak idd veroorzaakt wordt door te weinig buikliggen en te veel zitten bij jonge babys. Dat lijkt me ook logisch, maar ik vind het opvallend te lezen dat het gebracht wordt als volkomen logische motorische stap en niks om je zorgen over te maken. Uit intensieve contacten met kinderfysios afgelopen jaren heb ik het idee dat zij deze mening niet delen. Wij mochten kinderen vrijwel niet op de billen neerzetten juist om billenschuiven te voorkomen.
Ik denk niet dat het daardoor komt. Ik heb mijn oudste 4 kids ook veel op de billen laten zitten, maar ze zijn alle 4 niet gaan billenschuiven maar gaan kruipen. Daarbij konden ze ook pas laat goed en zelfstandig zitten, misschien is dat het verschil.