vrijwel op alle sites van kinderfysios lees je dat het wel de oorzaak is (naast alleen op de rug neerleggen van baby de eerste 6mnd). Naast de medische motorische oorzaken natuurlijk.
Wat is laat zelfstandig zitten? Mijn dochter kon het precies op haar verjaardag (vond/vind ik niet laat, mijn omgeving wel) Mijn zoontje kon met behulp van zijn speelgoed met 9 maanden zelf gaan zitten, en met 9,5 maand vanuit kruipen zelf gaan zitten. Ik vind dit weer akelig snel.
Ik denk ook nit dat het komt doordat je een kind veel op de billen neerzet. Wij zijn thuis allemaal op de bilen neergezet en toch konden we al kruipen met 8 a 9 maanden, en we liepen allemaal met 14 a 15 maanden. Toeval ?? Denk het niet.
Lees mijn post hierboven. En daarnaast: waarom zou je je kind uberhaupt op de billen neerzetten (behalve om te eten)? Iedereen snapt dat dat niet echt bevordelijk is voor de motorische ontwikkeling.
Vindt het onzin. Wij ( vier kinderen ) hebben toch ook geen motorische ontwikkeling. Ken trouwens ook niemand uit de familie of vriendenkring waarbij het kind een motorische ontwikkeling heeft enkel omdat ze op de billen gezet worden. Mijn kind zet ik ook weleens op de billen hoor, op schoot. Mijn kleine meid geeft duidelijk aan wanneer ze wil zitten om rond te kijken, maar ook wanneer ze moe wordt en weer wil liggen. Zou niet weten waarom ik haar dan niet op de billen neer zou zetten, ook al is ze pas 3 maanden. Trouwens heb ik van het CB nog niet gehoord dat ik dat beter niet kan doen. Ik weet niet wat ze later erop gaan zeggen hoor, maar voor nu krijgen we alleen nog maar van het CB te horen dat we het goed doen. Maar dat zal misschien qua CB verschillen.
Mij is toendertijd door het cb uitgelegd dat kruipen goed is voor de ontwikkeling van de samenwerking tussen beide hersenhelften. Beiden zijn ze eerst gaan lopen (rond dingen) voordat ze gingen kruipen. Onze zoon heeft na zijn eerste stapjes rond dingen nog heel veel gekropen en begon los te lopen met 16 maanden. Onze dochter deed aan billenschuiven, heeft nauwelijks gekropen en liep met 14 maanden.
ja idd mee eens! ik zet hem ook alleen in zijn stoel. en soms op mijn schoot natuurlijk. maar alleen los niet
Ik vind het wel een beetje jammer dat de meeste mensen toch zo'n "laathetcbmaarkletsen"-instelling heeft. Natuurlijk hoeft er niks aan de hand te zijn met het kindje van TS, maar soms is er wel écht meer aan de hand... Achteraf gezien had ik, ondanks mijn eigenwijzigheid, toch graag gezien dat het cb mij meer op de hoogte had gebracht van eventuele mogelijke problemen die zouden kunnen ontstaan door hoe mijn dochter zich motorisch (niet) ontwikkelde. De medewerkers van het cb hebben ook echt wel eens nuttige dingen te zeggen...
Ja ik snap het soms ook niet dat iederen zo negatief is over het CB! want iedereen blijft er wel heen gaan terwijl het niet verplicht is! maar ja ik denk dat veel mensen geen negtieve dingen willen horen over hun kinderen. Ik zelf ga ook vaak met een negatieve houding naar het CB hoor! dus eigenlijk hoor ik zelf ook een beetje bij die mensen. Ik neem de adviezen van het CB wel altijd mee, maar als ik het er niet mee eens ben dan doe ik toch gewoon mijn eigen ding!
Ik denk dat de meeste (negatieve) mensen dit ook bedoelen. Laat je niet gekmaken en denk zelf ook na. Voel jeniets bij hun adviezen, dan volg je ze niet op. En nee het is niet verplicht, maar naar de ha hiervoor is ook niet ideaal. Ik ben ook niet vaak positief over het cb, maar dat komt toch echt door mijn ervaring ermee! Misschien dat ze binnenkort voor het eerst wel iets voor ons kunnen betekenen, dus dan zal mijn beeld ook wel ietsje veranderen. Over het kruipen: ik heb ook geleerd dat dat belangrijk is. Ook ivm het samenwerken tussen de hersenhelften, maar ook door de houding die ze aan moeten nemen. Ivm jezelf opvangen bij vallen..? Geen idee of da waar is. Op de billen zetten hebben wij ook wel eens gedaan. Maar zeker niet lang en vaak. Ontwikkelen doe je het beste door zelf te leren en geen stappen 'gedwongen' over te slaan zeg maar.
Soms is naar je eigen gevoel luisteren niet afdoende en is het belangrijk ook wat van een ander aan te kunnen en willen nemen. Het is niet zo makkelijk om van je eigen kind te zien dat er wellicht een achterstand is in het een of ander. Zeker als het niet zó duidelijk is. Helaas spreek ik uit ervaring...
Dat is jammer en misschien zelfs verdrietig amethist. Hoe is het nu met je kindje dan? Wat was het in jullie geval dan?
Op zich gaat het goed met haar hoor en het is een heerlijk grietje. Maar ze heeft wel en behoorlijke achterstand. Zowel een algehele achterstand als een spraak-/taalachterstand. Die algehele achterstand is naar ons idee ontstaan doordat ze motorisch niet vooruit kwam (met 18 maanden kon ze pas al tijgerend vooruit komen) en zodoende ook de wereld om haar heen niet kon ontdekken en daardoor dus geestelijk ook stil kwam te staan.
Och wat naar. Is er enig idee waardoor de achterstand komt? Kun je er iets aan veranderen dan? Maar met 18 maanden tijgeren is wel erg laat. En vind ik wel een opvallend ding. Had het cb dat niet opgemerkt dan? Of is het weleerder opgevallen dat er iets niet klopte?
Mwah, het cb heeft wel eens aangegeven dat ze haar traag in de motorische ontwikkeling vonden. Ik was zelf ook zo'n trage vroeger , dus ik maakte me eigenlijk nog geen zorgen en daar hebben ze het toen bij gelaten. Pas toen ik met mijn zoontje bij de fysio was en eens vroeg naar haar mening over mijn dochter is het balletje gaan rollen. Na bijna 6 maanden fysio vond de fysio toch wel dat mijn dochter zich zorgwekkend langzaam ontwikkelde en dat ook haar spraak niet verbeterde en zij heeft ons doorverwezen naar een kinderarts. Er zijn allerlei onderzoeken gedaan (bloed en urine), maar een oorzaak is niet gevonden. Ook is er geen idee hoe ze zich verder zal ontwikkelen. Ze zit inmiddels op een medisch kdv. @ TS: Sorry voor het erge off-topic gaan.
TS, als je kindje qua taal en fijne motoriek voor loopt dan is het helemaal niet gek als de grove motoriek wat achter blijft. Sommige kinderen focussen zich meer op een van deze aspecten en later trekken de andere ontwikkelingsgebieden weer bij. Ik zou me niet al teveel zorgen maken, het is de taak van het CB om problemen te signaleren maar hebben daar alleen maar een papieren leidraad en een momentopname van je kind voor. Dat is ze niet aan te rekenen, maar zo kan je het misschien wel weer wat relativeren. Mijn dochter was constant te licht, maar groeide dan later weer bij, maar oh wat heeft het CB mij onrust bezorgd. Mijn jongste is overmorgen 4 weken en vorige week voor het eerst op weegmomentje bij CB en ook toen was het allemaal niet best. Ze drinkt prima, plast en poept en is blij, dat is belangrijker, ik probeer me niet weer op stang te laten jagen. Nogmaals, de normaalwaarden die zij hanteren zegt niets over een individueel kindje. Het is belangrijk wel je kind in de gaten te houden, daar is het CB wel heel goed voor, het signaleren van MOGELIJKE problemen.
Pff lijkt me heel erg wat jullie voor een onzekerheden met haar hebben, amethist. Vanaf wanneer kwam je bij de fysio terecht dan? Is ze geestelijk wel gelijk aan leeftijdsgenootjes? Ts, ook sorry van mij voor het off topic gaan.
We zijn met ongeveer 17/18 maanden bij de fysio terecht gekomen. En nee, geestelijk zit ze niet op het niveau van een kind van 2,5. Ze praat sowieso nog helemaal niet, ze begrijpt wel veel. Maar toch kan ik haar veel dingen nog niet goed uitleggen, dat is dan echt nog te moeilijk. Puzzels kan ze nog niet maken bijv., gewoon van die simpele puzzels waar je mee begint zijn nog te moeilijk.
Gossie.. Geeft het geen verdriet en zorgen voor de toekomst? Maar dan heeft het cb het zeker wel laat opgemerkt.. Dikke knuffel voor jullie!