Ik heb een tijdelijk contract welke verlengd wordt dus weer tijdelijk. Nu heb ik zwart op wit dat als ik niet zwanger was en dus niet met verlof zou gaan ik een vast contract zou krijgen. Deze correspondentie was niet voor mij bedoeld maar is dus perongeluk tussen mijn stukken gelegd.
Hmmm, twijfelachtig. Ze mogen je niet ontslaan vanwege zwangerschap, dat sowieso. Maar daarvan is hier geen sprake. Het is niet toegestaan om te discrimineren op basis van geslacht en zwangerschap, dus waarschijnlijk zal het niet mogen. Maar normaal gesproken is dat lastig te bewijzen. Nu nog vraag ik me af wie dan opgeschreven heeft dat jij anders een vast cntract had gekregen. Is dat echt een persoon die dat uitmaakt? Of is het een advies van een persoon die het uiteindelijk niet voor het zeggen heeft? Ik zou eens met een kopie van de brief langsgaan bij rechtshulp. Maar bedenk van te voren wel goed: wat wil je ermee bereiken?
Ja dit is discriminatie. Ga het gesprek op een eerlijke en redelijke manier met je baas aan. Een verklaring is natuurlijk het minste wat je mag verwachten. Er een zaak van maken verstoort de werkverhouding dermate dat je er volgens mij niets aan hebt. Succes!
Met 'langsgaan bij rechtshulp' bedoel ik inderdaad niet dat je verrvolgens met aan advocaat op het kantoor van je baas staat. Maar zij kunnen je wel een beetje influisteren wat op welke manier je (in eerste instantie sowieso zelf) met je baas in gesprek kunt gaan. Het praat gewoon fijner als je precies weet wat de regels zijn en welke rechten jij hebt. De reden dat ik vraag: "Wat wil je bereiken?" Is dat je er inderdaad rekening mee moet houden dat als je te veel druk uitoefent, dat dit de verhoudingen waarschijnlijk wel schaadt.
Je moet je in dit soort situaties inderdaad afvragen wat je ermee wilt bereiken. Misschien krijg je straks na je verlof wel alsnog een vast contract. Ik weet niet hoe de relatie met je werkgever is maar kun je hem of haar niet gewoon vertellen dat je dit gelezen hebt en om opheldering vragen?
Ja dat is discriminatie maar wat wil je ermee... Afdwingen dat ze je toch een vast contract geven? Dat komt de werksfeer meestal niet te goede en dan vinden ze wel wat anders... Je kunt het hooguit bespreekbaar maken en aangeven dat dit niet de bedoeling kan zijn en dat je er vanuit gaat dat het tijdelijke contract een vergissing is
Dit is zeker discriminatie. Actergesteld/ beoordeeld worden op basis van sekse-specifieke kenmerken (en dat is zwangerschap) is discriminatie. Ik heb in mijn vorige baan iets soortgelijks meegemaakt. Ik werd ook gediscrimineerd i.v.m. zwangerschap of in mijn geval met herhaalde miskramen. Ze waren bij mij ook zo stom geweest om dit op papier te zetten. Ik heb contact gezocht met de commissie gelijke behandeling en om advies gevraagd. Ook heb ik voor mezelf een dossier aangemaakt met 'bewijsmateriaal'. De eerste keer dat ik achtergesteld werd vanwege mijn miskramen heb ik een gesprek aangevraagd voor opheldering. Bij dit gesprek was op mijn verzoek een notulist aanwezig. Zelf besloten om het hier toen bij te laten, omdat ik op dat moment een nogal stressvolle zwangerschap had. Echter toen het jaar erop exact hetzelfde gebeurde heb ik er werk van gemaakt. Ik was al bevallen, maar de zwangerschappen in het verleden waren nog steeds reden voor afwijzing. Ik heb het hoog opgespeeld en de zaak gewonnen. In principe was het geen probleem dat ik bij dezelfde werkgever zou blijven, maar ik heb zelf besloten dat ik er klaar mee was. Ik had in deze periode twee banen aangeboden gekregen met een beter loon en dat maakte het uiteraard wel een stuk makkelijker om deze beslissing te maken. Anders was ik gebleven. Wat ik bereid heb is een excuses, aanpassing van het beleid van de organisatie, een hele dure opleiding en vooral genoegdoening. Wel heb ik van baan moet verwisselen, omdat ik voor mijn gevoel er niet meer onbevangen kon werken. Ik zou het in jouw geval bespreekbaar maken, dit laten vastleggen, zelf een dossier aanleggen en mocht er weer zoiets gebeuren er iets mee gaan doen. Ik ben van mijn mening dat je dit als vrouw niet hoeft te accepteren. Ook kun je nog advies vragen bij de commissie gelijke behandeling. Succes ermee!
Mijn eigen baas gaat weg als ik met verlof ben dus er komt iemand anders. Als diegene andere ideeën of plannen heeft lig ik we natuurlijk zo uit doordat ik geen vaat contract heb dus wil er wel werk van maken
Heb je een rechtsbijstandverzekering? Ik heb toentertijd zowel de commissie gelijke behandeling als de rechtsbijstand voor advies gebeld. De commissie gelijke behandeling kun je zien als een tussenstap. De zaak komt niet voor de rechter en het advies is niet bindend. Op het moment dat je het wel voor de rechter laat komen, neemt deze in 95% van de gevallen het advies van de commissie over. In mijn geval was dat voldoende, want doordat zij concludeerde dat het discriminatie was heeft mijn werkgever ingestemd met mijn eisen. Als ik het voor de rechter had laten komen, had ik ook nog een schadevergoeding voor geleden emotionele schade kunnen eisen, maar dat leek mij gezien de werksfeer niet verstandig. Ben je lid van een vakbond of beroepsvereniging? Deze kun je ook nog vragen. Mijn beroepsvereniging had ook nog wat bruikbare tips. De eerste stap die overigens iedereen adviseerde was om in gesprek te gaan met leidinggevende en/ of p&O en dit gesprek te laten notuleren. Volgens mij sta je behoorlijk sterk doordat het op papier staat. Dat was hier uiteindelijk doorslaggevend.
Ik zou eerlijk zeggen dat je het gelezen hebt en je zelf afvraagt of je na je verlof langs mag komen? Misschien zou je zelfs een voorstel kunnen doen, van goed u wilt mij dus eigenlijk wel dolgraag, zouden we niet kunnen afspreken dat u mij een vast contract geeft na mijn verlof, misschien zou je dat zwart op wit voor je verlof nog kunnen krijgen.
Heb al een gesprek aangevraagd, hij weet dat dit over me contract gaat maar laat ondertussen niks horen. Spreek hem maandag maar ben best boos omdt hij op zijn minst had kunnen aangegeven het gelezen te hebben en dat we het er nog over hebben.
Dit vind ik interessant om te lezen. Ik heb ook contact gehad met de commissie gelijke behandeling, ivm het mislopen van mijn contractverlenging door mijn zwangerschap. Deze zeiden me dat ik er wel een zaak van kon maken, maar ik twijfel nog steeds. Wat schiet ik ermee op om er een zaak van te maken? Natuurlijk gaat het me om het principe, wat ze doen is oneerlijk en ik wil dit andere vrouwen besparen. Het gebeurt stiekem nog zoveel. Maar wil ik zoveel stress hebben alleen maar om mijn gelijk te krijgen? Weegt dit tegen elkaar op? Waarschijnlijk niet.
Juist, het is aan jou de keuze of je het wilt aankaarten en het niet wilt laten met de feiten die onder jou ogen worden gesteld. Of dat je het misschien juist wel op een vriendelijke manier wilt oplossen en misschien tochh na je zwangerschap een kans maakt op een onbepaalde tijd. (Je onderhoudt je relatie en contacten vooralsnog goed) Aan de andere kant je kan in die 3 maanden zwangerschapsuitkering krijgen100 % , natuurlijk is het nadelig voor werkgevers als ze dit voor die periode willenswetens moeten verlengen. Voor de andere gevallen die wel een zwangerschapsverlof krijgen is het geluk dat ze het niet wisten van te voren..
Eden als het goed is heb je hem gisteren gesproken hoe is het gegaan? Voor mij was het meer dan alleen mijn 'gelijk' krijgen. Ik voelde me erg rot en over hoe ik behandeld werd en dat gaf uiteindelijk meer stress dan de zaak zelf. Ik lag er letterlijk wakker van en werd met de dag bozer over hoe ik gediscrimineerd was en daarnaast wist ik voor 99.9% dat als ik er werk van zou maken dat ik me gelijk zou krijgen. Daarnaast heb ik een lans gebroken voor andere vrouwen in mijn organisatie en daar ben ik best wel een beetje trots op. De stress die de zaak gaf vond ik zelf erg meevallen en gaf me vooral veel opluchting. Ik kon namelijk niet meer op een normale manier met mijn leidinggevende en andere betrokkene omgaan. De vraag is wat geeft meer stress, niks doen of er werk van maken?
Ik sluit mij volledig aan bij Trees. Het is een schande dat er in deze tijd gediscrimineerd wordt t.a.v. vrouwen, zeker in combinatie met een zwangerschap (en discriminatie uberhaupt). De werkrelatie zou inderdaad verstoord kunnen raken, maar dit is in mijn optiek niet aan jou te wijten. Je werkgever is degene die hierin fout bezig is, en dus aangesproken dient te worden. En wat Trees zegt; hoe meer vrouwen hier melding van maken, hoe strenger (wellicht hopelijk ooit) de controle wordt. Neemt niet weg dat ik begrijp dat het een stressvol gebeuren voor je is, en je heeeeel veel sterkte wens. Maar vergeet vooral niet te genieten!
Ja heb m gesproken tijdens me beoordeling welke dus (verrassend) matig tot goed was. Hiermee verdedigd hij ook het feit dat ik door me zwangerschap geen vast contract krijg. Ik weet niet zo goed wat ik er nu mee moet omdat ik eerlijk gezegd ook de energie niet heb om er wat tegen te doen. Veel dingen die ik in zijn ogen niet goed doe komen ook door zijn manier van werken. Nog 4 weken en dan is hij weg en dan zie ik wel verder.
Ik zou dit zeker aanvechten. Het is toch te gek voor woorden dat een vrouw die prima functioneert geen vast contract krijgt omdat ze zwanger is? Misschien vervelend voor ze dat je er even tussenuit moet maar daar krijgen ze een vergoeding voor. Ik vind het echt belachelijk dat bedrijven zo met vrouwen omgaan. Wat moeten we dan doen, geen kinderen meer krijgen?