Iemand verstand hiervan? (korte uitleg, we konden in 2008 een hypotheek krijgen op 1 salaris van 145.000 en nu nog maar 120.000 dus we wilde op 2 salarissen een hypotheek afsluiten van 135.000 en dan wilde ik daarna stoppen met werken zodat het voor ons nog wel betaalbaar was) Nu word er mij verteld dat mijn schoonouders de schenking willen verhogen maar dat ik dan buiten schot gesteld word. Mijn salaris doet niet mee, ik doe niet mee en het hele huis word op zijn naam gezet. Aangezien we nog niet getrouwd ben is de hele huts dan van hem. Toen ik vroeg waarom ik buiten schot gezet werd ineens kreeg ik het antwoord dat het niet mogelijk is om een gift te geven aan een koppel en dat ze deze gift alleen kunnen geven mits het huis ALLEEN op zijn naam komt te staan. Ik vind het prima dat ze meer willen schenken maar dan steken we dit liever in onze spaarrekening of een verbouwing. (ik weet namelijk wel dat de schenking in het huis gestoken moet worden) Ik heb er totaal de ballen verstand van dus mijn vraag is of iemand hier weet of je inderdaad een gift in een huis (die belastingvrije schenking van max 50.300,- bedoel ik dan) alleen kan geven mits het huis op 1 naam staat, namelijk de naam van de ontvanger. Of dat het huis ook op 2 namen mag staan voor die gift. We zijn nog niet getrouwd en hebben verder ook geen samenlevingscontract o.i.d.
Nou ik weet niet hoe het werkt hoor maar mijn schoonouders hebben ons ook een schenking gedaan toen we ons huis kochten, ik heb er nooit iets van gehoord dat het een probleem was dat het huis op allebei onze naam stond.. Het geld is toen ook gewoon overgemaakt naar onze gezamelijke rekening (die we toen nog hadden ) Mijn schoonzusje heeft ook een schenking gekregen toen ze ging samenwonen en zij waren toen ook niet getrouwd. Daarbij zou ik het echt niet prettig vinden wanneer het huis alleen op naam van je vriend komt te staan.. Stel dat het fout loopt kan hij jou er zo uit trappen..
Ik heb er geen verstand van in de vorm van dat ik precies weet hoe het zit, aangezien wij alles op papier precies geregeld hebben wat dit betreft... Volgens mij kan dat wel hoor dat het huis op twee nameb staat alleen moet je je afvragen of je schoonouders dan nog willen schenken. Stel het loopt fout ga jij er met de helft van hun geld vandoor... Wij hebben met het oog hierop de schenking afgewezen en we hebben het zelf gedaan...
Je schoonouders kunnen hun zoon persoonlijk geld schenken zodat bij een evt scheiding jij niet met hun spaargeld er vandoor gaat (logisch) maar jullie kunnen het huis wel op jullie naam zetten. Tenminste dat is bij ons wel zo. Misschien in de notariële acte vast laten leggen hoe het zit met alle schenkingen ed... Maar laat je goed voorlichten het is een heel gedoe (belastingtechnisch)
Waarom stel je niet een samenlevingscontract op? In verband met je gezin is het toch wel verstandig die dingen goed te regelen. Trouwen kan ook, hoeft helemaal niet zo duur te zijn als je alleen naar het stadhuis gaat en daarna lekker eten ofzo. Jij hoort ook bij jullie gezin, alle reden om dat officieel te maken!
Ik kan alleen maar zeggen hoe het in belgie is. Als je als ouder iets wilt schenken dan doe je dit best alleen aan je kind en laat dit vast leggen. Het geld zelf stort je best niet op een gezamelijke rekening omdat de belasting anders geld hiervoor kan vragen ( dit omdat de rekening op beide namen staat en jij bent uiteraard geen kind van dus dan moet je schenkingsrechten betalen). Wanneer je er een huis mee wil kopen of een stuk ervan,dan kan het handig zijn dit te laten beschrijven bij de notaris. Gaan jullie scheiden of dergelijk dan kan het geld,wanneer de woning verkocht word teruggaan naar je partner. Ik weet natuurlijk niet hoe het zit in ned he,kan zijn dat het juridisch een stuk anders in elkaar steekt.
Wat je schoonouders denk ik veilig willen stellen is dat hun schenking bij hun zoon blijft. Je zou kunnen voorstellen dat je bij notariele akte (bij de overdracht van het huis bijvoorbeeld) vast laat leggen dat je vriend vor 50.30 euro meer eigenaar is van het huis, en dat de rest van de waarde van het huis verdeeld wordt over jullie tweetjes. Gebeurt heel vaak hoor, het lijkt een beetje op huwelijkse voorwaarden. Daarmee ben je wel eigenaar van het huis maar van een kleiner deel.
Inderdaad! Zo hebben wij het dus ook gedaan. Ik heb van mijn ouders een schenking gekregen op mijn naam, dit hebben we notarieel laten vastleggen. Mijn man en ik zijn gewoon in gemeenschap van goederen getrouwd. Maar als we bijv gaan scheiden heeft hij geen recht op dat geld van mijn ouders.
Bedankt voor jullie reacties! Wij trouwen a.s. Februari en ook in gemeenschap van goederen dus ookal is de constructie zoals mijn schoonvader beweerd goed, dan nog houd hij die schenking niet bij mij weg. Dit kan hij dan wel doen door een uitsluitingsclausule op te stellen. Dus als dat zijn bedoeling is, prima, maar dan moet hij het toch iets anders regelen. Super bedankt voor jullie antwoorden ik ga even met ze in gesprek en dan komen we hier vast uit.
Jij gaat nu trouwen dus voor jou is het niet meer van toepassing, maar in ons samenlevingscontract staat standaard al dat de een geen recht heeft op eventuele schenkingen aan de ander. Daar hebben we niet speciaal om hoeven vragen.