Dat las ik idd, ik vind het zelf ook heel prettig. Ik reageerde meer op het stukje wat je schreef dat je het argument vwb borstvoeding niet zo begreep. Als je borstvoeding geeft is het juist nog belangrijker zo zal het sneller op gang komen.
Het hoeft niet, maar is wel heel makkelijk. Zeker in het begin, als je nog nachtvoedingen hebt, of als je aby 's nachts erg onrustig is, dan ben je er gelijk bij en kun je het goed in de gaten houden. Je kunt ook je kinderwagenbak gebruiken trouwens. Dat deden wij met de eerste twee. Nu heb ik een cosleeper gekocht, dat lijkt me nog wat makkelijker.
nee niks moet. wij hadden zeker geen extra wieg/ledikant gekocht. de gewone ledikant stond de eerste 2 maanden bij ons in de kamer, maar na 2 maanden snel naar zijn eigen kamer gedaan. ik sliep een stuk beter. (je gaat op elk geluidje letten)
Wat een aantal al schreven: het is wat je zelf prettig vindt. Wij hebben bij allebei wel een wiegje gehad. De eerste heeft er 5,5 maanden bij ons op de kamer in geslapen, de tweede twee maanden oid, daarna hebben we het ledikantje op onze kamer gezet en daar ligt ze nu nog steeds in. De eerste heeft tot 5,5 maanden gedeeltelijk borst- en flesvoeding gekregen, de tweede krijgt flesvoeding, maar op verzoek (en tot drie nachten geleden met een nachtvoeding ), en ik vind het gewoon fijn en ook makkelijk om ze zo dichtbij te hebben. Maar nogmaals: vooral doen wat je zelf prettig vindt! Je kunt altijd nog veranderen als op het moment zelf blijkt dat je je kindje toch liever dichtbij je wil hebben (of juist niet).
Ja kul. Uit het protocol preventie weigendood van de nederelandse vereniging voor kindergneeskunde: Borstvoeding verlaagde in het LWW-onderzoek het risico voor wiegendood, gecorrigeerd voor samen slapen, roken en leeftijd van het kind, met een factor 3 (OR 0.36; 95% CI 0.21 0.60). Maar tijdens samen slapen domineert het nadelige effect van samen slapen zo sterk dat dit niet opweegt tegen het beschermende effect van borstvoeding (tabel). Samen slapen met een ouder op een bank of in een armstoel heeft een zeer groot risico; volgens Blair et al (1999): OR 49.99; 95 % CI 5.04-475.6. Tabel. Extra risico (Odds Ratio en 95% Confidence Interval) voor wiegendood van samen slapen met ouders, voor kinderen van 1 tot 6 maanden na correctie voor roken van beide ouders en voor de leeftijd van de baby en al of niet gecorrigeerd voor borstvoeding, gebaseerd op vergelijking met een controlegroep: model 30-60 dagen 60-90 dagen 90-120 dagen 120-180 dagen niet gecorrigeerd voor borstvoeding OR 9.1 CI 4.2 19.4 OR 4.0 CI 2.3 6.7 OR 1.7 CI 0.9 3.4 OR 1.3 CI 1.0 1.6 gecorrigeerd voor borstvoeding OR 11 CI 5 24 OR 4.9 CI 2.8 8.4 OR 2.1 CI 1.1 4.2 OR 0.9 CI 0.3 2.7
Even de link: samen in bed slapen is echt gevaarlijk advies. Over op de slaapkamer van de ouders slapen als wiegendoodpreventie is wetenschappelijk niets te vinden. Wiegendood, preventie van
Juul: hele volksstammen slapen samen en in Nld kan het niet? Juist moeders die bv geven zijn in staat om hun lichamelijke alertheid af te stemmen op hun baby. Wanneer alcohol of drugs in spel zijn, dan is het zeker af te raden, maar een moeder die op verzoek bv geeft is in staat om zelfs in haar slaap haar kindje niet in een onveilige situatie te brengen. De hormoonuitwisseling, de verbondenheid tussen moeder en kind maken dat mogelijk. Het is de natuur!! De gegevens die jij aanhaalt zijn naar Nlds begrippen en laten we wel zijn bv geven en dan met name langer dan 6 maanden is niet iets dat op grote voet wordt uitgevoerd. Stel een beetje vertrouwen in je eigen lichaam. En laten we wel wezen hoe vaak heb jij nou gehoord dat een kindje dood is gedrukt wanneer er geen drugs/alcohol en bv in spel was??
Wiegendood is iets heel anders dan op je kindje gaan liggen in je slaap. Bij wiegendood is er nl geen doodsoorzaak. Samen op één kamer slapen is een risicoverlagende factor. Samen in één bed is risicoverhogend. Waarom is een raadsel. De kans op wiegendood is ongeveer 1 op 10.000. Met risicofactoren vergroot je die kans welliswaar maar nog altijd is de kans dat je kind sterft nihil. Iedereen moet voor zichzelf afwegen of je die kans wil vergroten en de voor en nadelen tegen elkaar afwegen. Maar ga het niet ontkennen of adviezen geven waar je niks vanaf weet. Geloof me, je schuldgevoel is groot genoeg als er geen risicofactoren aanwezig waren om nog niet te spreken over de ouders die één of meerdere adviezen niet opvolgden omdat dat beter voelde op dat moment. En helaas ken ik inmiddels een aantal ouders van wiegendoodkindjes. Een aantal lag in het ouder bed en nee die mensen gebruikten geen alcohol of drugs. Maar om concreet antwoord te geven op je vraag: jaarlijks sterven er nog altijd 15-20 kindjes tussen de 0 en de 1 plotseling en onverwacht in hun slaap, zonder dat daar een oorzaak voor wordt gevonden. Overigens is Nederland het land met de laagste frequentie wiegendoodgevallen per levend geborene en dat hebben we enkel te danken aan veel onderzoek en goede preventie. We komen van 250 kindjes in 1986 en ik neem aan dat je met me eens bent dat we daar niet naar terug willen. Fijn beeld trouwens wat je schetst van wiegendoodouders. Dankje! Misschien iets langer nadenken voor je iets schrijft....? Overigens wordt het gunstige effect van borstvoeding ernstig in twijfel getrokken in de meest recente onderzoeken. Maar daar zal ik verder niet over uitwijden.
On-topic: Een baby kan prima in een ledikantje slapen. Doe waar jij je goed bij voelt. Mocht je midden in de nacht toch naast je baby willen slapen kun je daar prima de kinderwagenbak voor gebruiken. Wij hadden bedacht dat Sven heel goed in zijn bedje op zijn eigen kamertje kon slapen maar dat viel behoorlijk tegen. We deden alle drie geen oog dicht en midden in de nacht hebben we hem toch naast ons genomen. Uiteindelijk tot hij een week of 6 was. Het fijnste vond ik dat ik hem makkelijk kon troosten. Een hand op zijn buikje was vaak genoeg voor hem om weer lekker in slaap te vallen.
Jullie hebben dus je zoon verloren aan wiegedood begrijp ik? Verschrikkelijk zeg, wat een nachtmerrie!!!
Wow meteen in eigen kamertje? Vind dat persoonlijk erg zielig. Vooral na 9 maanden bij mama geweest te zijn. Maar denk dat je daar na de geboorte echt anders over denkt en je beeb bij je in de kamer neemt. Ik heb lang BV gegeven en trust me, mijn baby bleef naast me anders kon ik voortdurend mijn warme bed uut, brrr. En lijkt me slopend. Ik voedde liggend (snel onder de knie), kon dan gewoon blijven slapen hahaha.
Veilig samen slapen is trouwens de eerste 4-5 maanden de baby in een co sleeper! Het wordt afgeraden een newborn bij je in bed te nemen. Een co sleeper is veilig samen slapen. De baby heeft tenslotte zijn eigen matras, eigen deken en kan niet onder de ouders, onder hun kussens of dekbed komen en niet te warm komen te liggen door het kachel effect van ouders.
Dat is pertinent niet waar wat je schrijft. Samen slapen verkleind juist het risico op wiegendood. Net zoals slapen op 1 kamer, stemt het kindje zijn of haar ademhaling af op de moeder of andere aanwezige. Het is onzin om te zeggen dat het samen slapen risicoverhogend is, daar is nooit bewijs voor geleverd. Zou ook een beetje raar zijn dat wat de natuur heeft bedoeld, dat het niet werkt. Daarbij in landen waar samen wordt geslapen, daar zijn de cijfers van wiegendood lager of gelijk, in ieder geval niet hoger dan in Nederland. Ook al een signaal dat samen slapen niet risicoverhogend is mbt wiegendood. Bovendien in de rapportage van Juul wordt ook roken meegenomen als risicofactor. Dan lijkt het mij idd niet een veilige situatie om wiegendood te voorkomen. Maar an sich als er geen andere risicofactoren aanwezig zijn, dan is samen slapen veilig. Alcohol, drugs etc. slaat niet op wiegendood, maar op veilig slapen. Dus dat klopt idd niet in deze setting, dat is het enige wat klopt aan jouw redenering.
nou dit soort opmerkingen bedoelde ik dus eerder:x wat nou zielig??? MIjn kindjes heb ik de hele dag bij mij, met uitzondering van slapen en dat hoeft dan ook niet, want dan slapen ze he Onzin om te zeggen dat dat zielig is...praat andere ouders ff iets aan zeg! Ik las eerder dat jij werkt...wat zielig voor je kindjes zeg, zijn ze 9 maanden en daarna nog een aantal weken steeds bij je geweest.
Kwestie van goed lezen: In de rapportage die ik aanhaal, een meta-onderzoek nog wel, staat klip en klaar dat inj 1 bed slapen een verhoogd risico geeft op overlijden van het kindje als ze jonger zijn dan 4 maanden, zelfs gecorrigeerd voor BV. Dus ik weet niet waar jij je statement vandaan haalt dat samen slapen veilig is. Roken en alcohol geeft een nog grotere kans, maar samen slapen bij heel jonge kinderen (tenzij in een co-sleeper) is gewoon hardstikke link. En daar kun jij wel persoonlijk van vinden wat je vindt. maar een groot aantal onderzoeken spreken je tegen.
Maar goed sorry wel on-topic, wat ik al eerder zei: doen waar je je goed bij voelt n dat weet je waarschijnlijk pas wanneer je kindje er is. En dan is een oplossing snel genoeg gevonden. Maar ik wilde alleen even reageren op de oorspronkelijke opmerking van volgens mij Agter die zei dat je kindje wel bij je in bed kan slapen, dat dus svp niet doen. Voor de rest: gewoon wat goed voelt voor jou, je kindje en je man.
Volgens mij zei Agter dat veilig samen slapen wel mogelijk is en zegt zij daar niet bij dat ze het heeft over samen in 1 bed slapen?
inderdaad; samen slapen hoeft niet te zijn samen in 1 bed. Het veiligste is gewoon baby in de co sleeper!
Het kwam hierdoor, en direct de reactie van Agter: Zodoende kwam ik erbij dat samen in een bed slapen niet veilig is.