Was dat maar waar! Maar trouwens wat dan nog, In Nederland gebeurt zoiets zover ik weet niet eens meer in slechte wijken.
Klinkt helaas heel bekend ja. Mijn zoon van 7 jaar heeft een aantal weken geleden een klap op zijn achterhoofd gekregen omdat hij na een aantal keer uitleggen de opdracht niet begreep (daarbij is het een Nederlands kind die de Franse taal niet 100% onder de knie heeft!) Mijn zoontje van toen 3 is vorig jaar geslagen en beschreeuwd omdat hij in zijn broek had gepoept op school. De rest van het jaar durfde hij niet meer te poepen op school. Ik kwam mijn kind ophalen en hoorde bij de voordeur geschreeuw en toen ze de deur opende vroeg ik of ze zo had geschreeuwd tegen mijn kind. Maar nee hoor zei ze, ze schreeuwde tegen de andere kinderen en toen kreeg ik mijn kind hysterisch mee naar huis. Veel later hoorde ik pas van hem dat hij een klap had gekregen en dat ze wel tegen hem had geschreeuwd. Nou heeft die lerares aan het einde van het jaar geen nieuw contract gekregen na een klacht van mij, maar wat heb ik daaraan? Ondertussen is het wel mooi gebeurd!
Je hebt gelijk we hebben pas 4 maanden ervaring ... maar kan me niet voorstellen dat kinderen op de school van mijn uk geslagen worden. Zal eens navraag doen bij andere moeders wat zij er van vinden als het gebeurd! Oef ik houd mijn hart vast ... stel dat het gebeurd weet ik niet wat er met de juf gaat gebeuren! LOL of ik dat durf ... ik ga er dan denk ik wel een gesprek mee aan.
Damn het werkt dus wel! Ik dacht al dat werkt niet maar misschien toch eens proberen! Vind het wel apart ... maar goed ieder land zijn eigen gebruiken al vind ik dit wat anders dan dat je door je leerkracht wordt geslagen (tik dan wel te verstaan). Dat hoort echt niet meer bij deze tijd.
Franse kinderen tot ongeveer 4-5 jaar doen middagslaapjes 's middags, zelfs op school. Of eigenlijk worden ze daartoe verplicht. Verder eten ze later en gaan ook later naar bed, dus ze zijn gewoon aan een ander dagritme gewend, waardoor ze dus idd 's avonds laat nog lief en rustig kunnen zijn in een restaurant.
Op de kleuterscholen wordt er sporadisch eens een tik uitgedeeld is mijn ervaring. Voor zover ik weet is dat bij mijn kinderen 2 keer gebeurd in 5 jaar kleuterschool (2 verschillende kinderen). Maar op de school erna voor kinderen vanaf 6 jaar woren er hier echt wekelijks of dagelijks tikken uitgedeeld aan kinderen. Ik heb zelfs verhalen gehoord over een klasgenoot van mijn zoontje die met een riem aan de stoel werd vastgebonden omdat hij steeds opstond van een stoel. En een ander kind dat teveel praatte kreeg een stuk tape of plakband op de mond geplakt.
Ik ben een gesprek met de huidige juf van mijn zoon aangegaan en zij zei dat ze mijn kind vanaf nu dan geen tikken meer zal geven. Maar ja helaas was het wel al een paar keer voorgevallen dit schooljaar voordat hij me dat vertelde en ondertussen gaat ze wel gewoon vrolijk door met het meppen van zijn klasgenoten hoorde ik van hem.
Dan zou ik maar eens snel een andere school gaan zoeken want ook dit is allemaal niet toegestaan in Frankrijk. Het boek (zover ik het nu gelezen heb) vind ik persoonlijk een redelijk gedrocht op te lezen. Echt een Amerikaanse die de shock van haar leven krijgt wanneer blijkt dat elders in de wereld het er anders aan toe gaat. Maar... er is ook veel herkenning. Veel herkenning als in Parijs getogen Nederlands/Franse maar vooral in de manier hoe er naar kinderen gekeken wordt (tenminste zoals het beschreven wordt). Het is geen wetenschappelijk onderzoek, het is een verhaal van een journaliste die een leuk boekje heeft geschreven met het doel daar een boel geld mee te verdienen. Hulde, want dat lukt! Ik ben halverwege en tot nu toe lees ik vooral dit: - babies / kinderen zijn geen hulpeloze schepselen die niets kunnen of niets snappen (my thoughts exactly) - even wachten doet niemand kwaad en leer je een boel van (even wachten tot iemand je oppakt, antwoord geeft, etc) - nee = nee (en dat is het hier in Nederland in ieder geval heel vaak niet bewees een tochtje Artis gisteren maar weer eens) - leren omgaan met frustratie maar ook jezelf amuzeren - duidelijk kader en veel vrijheid binnen het kader - weinig prestatiedrang maar wel gehoorzaamheid en doorslapen voor 4 maanden is heel gewoon en dat vind ik nou ook! Dit is halverwege... het boek zelf vind ik niet zo geweldig geschreven. Veel dure taal en het domme Amerikaanse druipt er verder vanaf.
Trouwens Nic1976 als je het er met de moeders over wilt hebben noem het dan 'donner une claque' en niet 'taper'. Iedereen zal aangeven tegen slaan (taper dus) te zijn, maar over de corrigerende tik (une claque) denken de Fransen nogal positief.
Vergeet niet dat ze ook de kans krijgen om het te leren... hier is uit eten gaan het plaatselijke pannekoeken restaurant of de Mac... even snel een hap. In Frankrijk leer je snel dat enkele gangen heel normaal zijn en ook dat een vette hap er niet in zit. Net zoals snacken... Je vergeet erbij te vertellen dat de school ook langer door gaat en dat daarom een middagslaapje als kleuter helemaal niet zo gek is.
Aha vandaar dat verklaart veel , maar dan nog verbaas ik me altijd over dat je vaak aan het gedrag kunt zien uit welk land men komt, vooral spanjaarden en engelsen vind ik vaak duidelijk herkenbaar en dat bedoel ik niet positief
En jij bent er misschien niet van op de hoogte dat de middagpauze hier 2 uur duurt? Lijkt me dat je in die 2 uur genoeg kunt uitrusten, zelfs als kleuter.
Mmm, ik heb niet veel met Amerikaanse boeken over opvoeding. Heb wel een goed boek gelezen, Het kinderbrein van John Medina (neurowetenschapper), dit was dus wel wetenschappelijk onderbouwd maar ook zo Amerikaans (en daarom een slechte vertaling, omdat vertaling naar de Nederlandse context gewoon niet mogelijk is). En achteraf, na het uitlezen, denk je: ja, en? Had ik zelfs met dit boek. Misschien had ik de originele versie moeten lezen. De conclusie die je moet trekken aan de hand van dit soort boeken, er ligt niet een oceaan, maar een wereld van verschil tussen Amerika en andere continenten. Overigens vind ik grenzen aangeven in opvoeding alleen maar goed en noodzakelijk, dus en veeleisend zijn als ouders maar ook te allen tijde warmte en genegenheid en liefde bieden, daar doen kinderen het volgens mij het best op.
Nou, inderdaad! Britten hebben hier een 'slechte naam' omdat we vooral de dronken toeristen zien, maar van Spanjaarden heb ik echt geen slecht beeld. Vriendelijke, hardwerkende mensen. En ook gek hoe je naar je eigen 'volk' gaat kijken als je verhuisd. Hier in België is het beeld van Nederlanders ook niet te positief, en als je op een gemiddelde zondag het centrum van Antwerpen ingaat begrijp je ook waarom.
Hier is ie 1 uur 15 minuten en de school is dan uit om 15:00. Kinderen zijn meestal thuis om 15:10.. is dat op de gemiddelde Franse school ook zo.. dacht het niet. Ik was pas rond 17:30 thuis ivm de bus ed. In die twee uur moet naar mijn beste weten wel een warme maaltijd gegeten worden ipv 2 boterhammen... Ik vind het trouwens helemaal niet vreemd dat een 4 of 5 jarige nog 's middags rust.. maar goed, nu doen mijn 4 jarige dat ook (niet slapen maar wel rusten op zijn kamer) en ik geloof dat er hier ook voldoende voorbeelden zijn van kleuters die het nog heel goed zouden kunnen gebruiken. Maar... ik wil helemaal niet zeggen dat het in Frankrijk allemaal zaligmakend is.. verre van.. ik paste helemaal niet in het Franse schoolsysteem (en ook niet van het Lycée) maar een paar principes die worden uitgelicht in het boek spreken me wel aan... (en die hebben niets met school te maken)