Mijn schoonmoeder heeft haar huis bijna te koop staan, huis uit 1911. Mooie hoge plafonds, hele hele ruime kamers echt zeeën van ruimte! Wat wij wel nodig hebben tegenwoordig.(2 kids , 2 honden en 2 katten) Er moet nog wel gebeuren maar dat is niet echt hoognodig wel leefbaar dus. Wij wonen in een rijtjes/eengezinshuisje 110 vierkante meter nogal gehorig, en willen hier weg. Mijn schoonmoeder wil wel graag hier wonen. Maar hoe gaat dat in z,n werk? We zullen van de week wel een notaris bellen, maar was nieuwsgierig of iemand er ervaring mee had.
Als het huis van jouw schoonmoeder naast meer ruimte ook een hogere waarde heeft is echt ruilen niet zo makkelijk. In dat geval zal het gezien worden als schenking en zul jij hierover belasting moeten betalen. Maar als jullie elkaars huis kopen is er geen probleem. Waar je wel op moet letten, ookal is het van familie dat je met dit bouwjaar een bouwtechnisch rapport op laat maken. Het lijkt nu of er weinig moet gebeuren maar mijn ervaring is helaas dat er een heleboel bij komt kijken.
Ja klopt daar zaten wij ook al aan te denken het bouwtechnisch rapport, Is wel meer waard maar moeten we even kijken hoe we dat doen, mijn schoonmoeder zat er over te denken om dan ons huis voor meer te kopen zeg maar. En volgensmij mag je ook tot 50.000 belasting vrij een schenking krijgen.
Ik weet natuurlijk niet hoeveel eigen geld ze heeft maar een Veel hogere hypotheek krijgen dan dat het huis waard is gaat niet lukken. Mocht ze dit verschil zelf kunnen betalen blijft het natuurlijk een heel lastig verhaal als ze er straks weer uit moet/wil als ze ouder wordt. Ze zal er dan een hoop geld op verliezen. Ik zou info inwinnen bij de hypotheker, belastingdienst en notaris.
Ze heeft haar huidige huis bijna afbetaald, onze tussenpersoon beld aankomend week terug, die was natuurlijk vrij
Je zou eens met een fiscale expert moeten kijken. Het verschil zou je dan kunnen zien als renteloze lening waarbij je sm jaarlijks jullie een deel schenkt ( of jullie aflossen). Zijn er nog broers en zussen in het spel? Dat zou het lastiger maken.
tegenwoordig is dat idd een beetje meer romslomp het kan allemaal wel. maar zoals vroeger je huis verkopen voor 1 gulden das er neit meer bij....... dus als er hee lveel verschil is dan is echt ruilen lastig. dan zou1 van de twee partijen toch bij moeten leggen. al kan het wel. vrienden van ons hebben het ook. ze wonen inhuis van ouders maar kregen geen hyp odat ze beide een eigen bedrijf hebben. nu heeft papa dus zat centen en heeft tijdelijk twe huizen en hun betalen hem gewoon hyp zeg maar.
Ja er is nog 1broer, maar hoezo erfdeel dan? Hij erft dan toch wat van mijn sm nieuwe huis mocht haar wat overkomen? Het is niet zo dat ze dan gaat huren ofzo, ze koopt er wat voor terug
In dat geval moet ze dat duidelijk laten registreren bij de notaris. (jullie schenking en de rest voor broer) Er zitten nl. wel wat haken en ogen aan. Wat vindt broer er van. Ik zou het zelf nl. niet zo leuk vinden als mijn broer het huis van mijn vader zou "krijgen" in ruil voor het zijne. Het gaat hier om een hoop geld en dat zou best kunnen ontaarden in een fikse ruzie.
Ja als je van elkaar houd gun je dat elkaar toch gewi, vind ik zon ego instelling weet, ik wil ook wat hoor (zeur zeur klaag klaag) Is toch leuk als het huis zo in de familie kan blijven? Ik zou mijn zus zoiets gunnen al kunnen we soms echt wel eens knokken maar niet om dit soort dingen gelukkig. Karma wie goed gunt krijgt vanzelf wat terug...
Die 50000 euro schenking klopt niet helemaal meer. Dit zijn de bedragen voor 2013: Kinderen 5.141 euro jaarlijks Kinderen 18 t/m 34 jaar, eenmalig 24.676 euro per kind. Let op: vanaf 2013 is dit tot 40 jaar, ook voor het extra deel dat bestemd is voor de eigen woning
Alleen voor een dure studie, of verbetering van een huis mag het bedrag verhoogt worden naar 51000 euro. Maar dan moet je een studie volgen van meer dan 20000 euro, of aan kunnen tonen dat je je huis gaat verbeteren.
wat betreft de erf-vraag. áls dit al van toepassing zou zijn (maar is denk ik niet zo omdat jullie elkaars huis kopen): Alle schenkingen van de overledene die tot 130 dagen voor het overlijden hebben plaatsgevonden, moeten worden gezien als erfenis.
Ik gun mijn broers een heleboel. De een heeft een auto gekregen van mijn vader, de ander heeft tijdens zijn studie en een paar jaar daarna op mijn vaders kosten een huis gehuurd. Wij hebben keihard gewerkt voor ons huisje en zijn ook heel trots op wat we zelf bereikt hebben. Mijn vader heeft mij ook een auto willen geven maar ik had zelf hard gespaard om hem te kunnen kopen en het voelde voor mij niet goed. Hier gaat het om best een groot bedrag en ik kan me zo voorstellen dat dat bij de andere broer niet goed binnenkomt. Daarnaast is het juridisch gezien lastig zulke dingen ( met zon prijsverschil) te ruilen. Ts laat je dus goed informeren voordat jullie deze stap maken. Niks vervelender dan een fikse naheffing van de belastingdienst, welke lastig te betalen is als al het geld in het huis zit.
Hoi, Het verschil van waarde zal niet zo heel groot zijn,ons huisje nu is helemaal af. Haar huis moet nog wel wat aan gebeuren,dat gaan wij dan in de toekomst doen. Zijn broer heeft moeder al wel zo,n 20,000 euro gekost Hij heeft een verleden van cocaine verslaving,en er is heel w,at gebeurd in al die jaren,hij had veel schulden waar mams steeds maar voor heeft betaald. Om zoon een beetje uit de problemen te houden. Daarbij heeft hij gratis 6jaar bij mams gewoond met zijn vrouw uit romenie,en kindje van hun want die konden nergens heen. En er was een kind in het spel dus tja gooi je ook niet op straat. Alles is betaald toen kost en inwoning plus dat ze huis zo,n beetje hadden uitgewoond.(is nu al redelijk opgeknapt) Je kan je voorstellen dat dat voor mijn man ook niet leuk was al die tijd,en nu is het zijn beurt dus. Maar de schenking zal niet groter zijn 10,000 vermoed ik,want wij zijn bereid onze hypotheek ook wel iets te verhogen mocht dat lukken.