ik zat een boek te lezen daarin stond een interresant voorbeeld in vorm van een vraag aan peuters-kleuters. je neemt 10 rode en 2 gele houten blokjes. en je legt dat bij het kind en vraag: zijn er hier meer 'rode' of meer 'houten' blokjes? grappig is dat (volgens piaget)dat peuter-kleuters als antwoord snel rode blokjes als juiste antwoord zullen geven. terwijl dus allemaal houten blokjes zijn.
o ja ik vergat bij te schrijven. zoontje zei meer houten blokken. ik was bijna zeker dat hij ook rode blokken ging zeggen. niet dus.
leuk! wat ik wel weet is dat piaget al lang geleden tegengesproken is.dus is helemaal niet relevant waarom enzo of dat het wel klopt etc. het is maar een oud boekje dat ik vandaag toevallig kreeg.
hier was het antwoord idd rode blokjes maar ik moet erbij zeggen dat ze nog niet zo in de materialen thuis is, want haar stenen toetjesschaaltje noemt ze altijd glas. Alles wat kapot kan vallen is bij haar van glas Dus hout en plastic zal ze ook nog wel niet kunnen onderscheiden
die van mij ligt te slapen Wat zegt deze test eigenlijk? Daar ben ik benieuwd naar. Of eigenlijk; welke betekenis heeft de uitspraak van je kind?
hahaha het zegt niet veel ben ik bang. ik ben niet zo goed in uitleggen, maar probeer wel. is echt zo onbenullig iets: het is van een geleerde (Piaget d.:1980) die de verstandsontwikkelingsfases van kinderen beschreef vanuit wat het kind nog niet kan binnenin zo een fase. kleuters en peuters zitten in een groep (netals hier op ZP) en deze fase heet preoperationele fase. een van de kenmerkende zaken is dat ze gewend zijn om 2 dingen met elkaar te vergelijken als ze nadenken. vergelijking van 2 eigenschappen tegelijk lukt dus nog niet. wanneer je zegt 'Rood of... ' zit het kind al helemaal vast in "rood of niet rood". hele simpele wijze van nadenken. 'hout' verliest het kind makkelijk uit het oog. (of andersom). zo denken dus peuters en kleuters volgens piaget; maar niet dat klopt of geldt voor iedereen... een oud idee dus testen hier op zp of het klopt? nee joh, daar gaat het niet om, ik vond het een leuke 'valse' 'gemene' vraag om aan mijn zoontje te stellen.
Hier ' rood' geantwoord. Maar dat is logisch, want hier zijn we nog niet heel bewust bezig met verschillende materialen.
Wat ze bij hun op kdv doen is ook leuk ( maar dan echt op niveau van 3 jaar): bijv een hoop badeendjes op tafel zetten ( verschillende grootte en kleuren). En aan elk kind vragen om de eendjes die bij elkaar te horen te pakken. Kinderen maken hele verschillende groepen ( op grootte, op kleur, een familie eendjes, van ieder kleur 1 enz). En dan praten ze over vorming van groepen, en ' wat hoort bij elkaar'.
kga de test hier ook wel keertje doen dat met kleuren/vormen sorteren doet mijn zoon ook. maar dan uit zichzelf al. hij legt alles op kleur. altijd al gedaan
het ligt hem niet welke eigenschap het is, 2 parameters en 1 vraag waarmee die 2 eigenschappen echt tegelijk mee moeten. zoon gaat nr antroposofische PSZ, niets met eendjes of leren/nadenken etc. ze bakken alleen eigen brood en zingen+veel buiten spelen. hahaha. geen gemene vraagjes!
hij denkt dan rood en niet rood, geel of niet geel wanneer hij soorteert op kleur. ik ben benieuwd. meeste kids liggen al in bed...morgen komen er meer antwoordjes hoop ik!
Haha! Ik zeg tegen dr even goed opletten en goed nadenken voor je een antwoord geeft. 'Zijn er meer rode..' Dochter: 'meer rode blokjes!!' Ja, wacht even, goed luisteren. Dochter: 'ga je een kasteel bouwen '. Maar nee, ze bleef erbij. Meer rode blokjes. Ook toen ik dr vroeg waar de rode blokjes en gele blokjes van gemaakt waren. Beide van hout, maar er waren echt meer rode blokjes. En nu is ze een mooi kasteel aan het bouwen. Las laatst ergens een testje dat een kind volgens een bepaalde geleerde goed zou moeten beantwoorden voor t zou mogen gaan lezen (anders kans op problemen later; dyslexie, faalangst etc). Vul 2 dezelfde glazen met evenveel water. Giet daarna de inhoud van 1 van de glazen over in een breder glas. En vraag in welk glas meer water zit. Dochter zei dat er in het smalle glas meer water zat, ook na uitleg bleef ze er bij. Maar ja, ze kan wel al woordjes lezen.
hahah je doet het goed averi: want dat glas test hoort ook bij preoperatief!!!!he toevallig zeg. maar dat hft dus niets te maken met leren lezen en dyslexie hoor!!! wel met faalangst omdat je het op een manier kunt doen dat het boven haar nivoo ligt....maar je let wel goed op haar stemming etc.
Ik heb het aan mijn zoontje van 3,5 gevraagd en hij zei 'meer houten blokjes'. Maar of hij het helemaal begreep, weet ik eigenlijk niet... Hier doen ze trouwens dit soort dingen ook helemaal niet op de opvang.
Leuk! Maar het gaat niet zo zeer om groeperen aan zich, maar om de gesprekken daarna. Als Pietje alle gele heeft gepakt, en Jantje alle grote als zijnde een 'groep', kun je dan een leuk gesprek voeren met peuters. Doe ik hier thuis ook vaak.
Mijn dochter vindt t wel eens leuk om kleuren op volgorde van de regenboog te leggen Want regenbogen zijn mooi. Vond ik vroeger ook.