Hi meiden, Ik word momenteel onderzocht op zwangerschapscholestase. De gynaecoloog vertelde me vandaag dat als uit de bloedtest blijkt dat mijn leverwaardes gestegen zijn, ik opgenomen zou kunnen worden. Nu ga ik daar niet vanuit, maar stel nu dat het wel zo is, zijn er dan rechten waardoor mijn vriend minder zou kunnen gaan werken om voor onze dochter te zorgen? Ik zocht net al op zorgverlof, maar dat gaat alleen om levensbedreigende situaties? Hoop dat jullie me een beetje verder kunnen helpen. Alvast bedankt!
Kortdurend zorgverlof... Kijk ook eens hier: Kan mijn werkgever langdurend zorgverlof of kortdurend zorgverlof weigeren? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl
Ik werd opgenomen met 30 weken zwangerschap met een hoge vliesscheur. Man heeft toen zorgverlof op kunnen nemen op zijn werk. Het is idd alleen een bepaald aantal uren, dus hebben mijn man en moeder allebei deels zorgverlof opgenomen zodat zoon smorgens bij mij moeder kon zijn en smiddags bij mijn man. Ik was namelijk vanaf week 30 uitgerangeerd. Hele poos opgenomen, naar huis, opgenomen , naar huis enz enz en ik had platte rust..dus mocht thuis ook niks doen. Deed ik dus wel een keer en kreeg direct weeen, kon ik weer naar het zhuis..weeenremmers..
Dit klopt niet. Zorgverlof is voor het verlenen van zorg aan bijvoorbeeld je partner. Als je opgenomen bent in het ziekenhuis, dan verleent de verpleging die zorg. Sommige werkgevers kennen wel zorgverlof toe, maar dit is uit coulance en hier mag je dus niet zondermeer vanuit gaan. Volgens mij zijn er geen wettelijke regelingen voor. Je man kan denk ik het beste het gesprek aangaan met z'n werkgever. Succes!
Denk idd dat je man het beste even een gesprekje kan hebben op zijn werk. Volgens mij is er niet echt iets voor, zeker als je ook familie e.d. om je heen hebt die kunnen helpen. Ik lig dan niet in het ziekenhuis maar heb platte bedrust. Mag dus helemaal niets en kan ook niet voor mijn dochter zorgen. Manlief werkt gewoon, hebben overigens ook niets gevraagd aangezien hij net aan een nieuwe baan is begonnen. Sterkte en hopelijk valt het toch mee!
In dit geval gaat het toch ook om zorg aan het kind. Je kan een minderjarig klein kind niet aan zijn/haar lot overlaten. Als de ene ouder wordt opgenomen, moet de andere ouder daar voor zorgen. Ik zou ook zeggen kortdurend zorgverlof oid.
Maar er bestaat kinderopvang, want je hebt ook genoeg gezinnen waar beide ouders werken. Dus ik weet niet of dat argument op gaat. TS, ik hoop dat de werkgever van je man mee wil denken, maar ik ben bang dat er geen regelingen voor zijn.
Gaat wel degelijk op, je hebt als ouder recht op zorgverlof!Mijn zusje ging vroeger vaak het ziekenhuis in en me moeder kreeg ook zorgverlof!Dat de zorg in het ziekenhuis gegeven word is onzin, want het kind word niet 24 uur p/d verzorgd en vermaakt, mijn moeder moest alle niet medische dingen gewoon zelf doen! Ik denk dat een werkgever alleen kan weigeren als hij kan aantonen dat je onmisbaar bent en geloof dat dat niet makkelijk gaat...
Als advocaat van de duivel, jou moeder had zorgverlof omdat er iets met je zusje was. Nu gaat het om een volwassen vrouw die in het ziekenhuis ligt. Ik ken e regels niet, maar kan me voorstellen dat het in deze situatie anders zit.
Hoi meiden, Heel erg bedankt voor alle reacties! Vooralsnog is het niet nodig, ik heb thuismonitoring gekregen Mocht het onverhoopt toch nodig worden dan lijkt het me inderdaad het beste als mijn man dit bespreekt op zijn werk.
Kind is niet ziek dus valt het niet onder zorgverlof Als TS in het ziekenhuis ligt krijgt man geen zorgverlof want man verzorgt je niet, maar de zusters in het ziekenhuis Dus ook al heb je nog meerdere kindjes huis rondlopen die niet ziek zijn, krijg je geen zorgverlof
Dan is de werkgever van je moeder zeer coulant geweest Volgens de rijksoverheid heb je geen recht op zorgverlof als je kindje in het ziekenhuis ligt, officieel alleen als je kind ziek thuis is en jij er voor moet zorgen.
Volgens mij is er bij wet geregeld dat hij max. 72 uur zorgverlof kan krijgen. Mijn man had een topbaas toen ik ook met zwangerschapscholestase was opgenomen. Hij is zes weken vrij geweest en het heeft hem niks gekost. Ik hoop dat het mee gaat vallen voor jou. Maar als je wel opgenomen moet worden, bedenk dan, dat je aan het hoogste adres bent en dat ze in het ziekenhuis weten wat ze doen. Alles komt goed. Sterkte
Je krijgt wel degelijk zorg verlof als je partner in het ziekenhuis ligt en er niemand anders voor je kinderen kan zorgen hoor
Kortdurend zorgverlof Kortdurend zorgverlof is bedoeld om enkele dagen noodzakelijke zorg aan (pleeg)kinderen, de partner of ouders te kunnen geven. De werkgever betaalt minstens 70% van het loon door. Kortdurend zorgverlof Met kortdurend zorgverlof kunnen werknemers inspringen op situaties waarin (pleeg) kinderen, de partner of ouders tijdelijk zorg nodig hebben. Een ouder hoeft niet op het adres van de werknemer ingeschreven te staan. Dat geldt wel voor partner en kinderen. Voor pleegkinderen moet er een pleegcontract zijn. Duur kortdurend zorgverlof Werknemers kunnen meerdere keren per jaar kortdurend zorgverlof opnemen. Er geldt wel een maximum van 2 maal het aantal uren dat iemand in een week werkt. Voor werknemers met een 36-urige werkweek is dit maximaal 72 uur per jaar. Aanvragen kortdurend zorgverlof Kortdurend zorgverlof kan worden aangevraagd bij de werkgever. De werkgever kan het kortdurend zorgverlof alleen weigeren als door het verlof het bedrijf of de organisatie in ernstige problemen komt. Als het zorgverlof eenmaal is begonnen, mag de werkgever dit niet meer stoppen. De werkgever mag wel achteraf vragen naar bijvoorbeeld een doktersrekening of een afspraakbevestiging voor een medisch onderzoek. Doorbetaling loon en vakantiedagen De werkgever moet ten minste 70% van het loon doorbetalen. Als dat minder is dan het minimumloon, geldt het minimumloon. Tijdens het kortdurend zorgverlof bouwt de werknemer vakantiedagen op. De werkgever mag de dagen dat het zorgverlof wordt opgenomen, niet aftrekken van de vakantiedagen. Afwijkende afspraken over kortdurend zorgverlof Werkgever en werknemers kunnen over het zorgverlof afwijkende afspraken hebben gemaakt in bijvoorbeeld de cao. Bijvoorbeeld dat de werknemer een deel van het kortdurend zorgverlof compenseert met bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn de vakantiedagen die een werknemer heeft boven op het minimum aantal vakantiedagen. Ziek of werkloos tijdens kortdurend zorgverlof Als u ziek wordt, kunt u, in overleg met uw werkgever, het kortdurend zorgverlof stoppen. Kortdurend zorgverlof heeft geen gevolgen voor uw eventuele uitkering op grond van de Ziektewet en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Als u tijdens uw kortdurend zorgverlof werkloos wordt, stopt uw zorgverlof direct. Het opnemen van kortdurend zorgverlof heeft geen gevolgen voor uw eventuele WW-uitkering. Uw zorgverlof wordt beschouwd als werktijd. Wetsvoorstel voor flexibeler verlof Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt dat het voor werknemers makkelijker maakt om voor korte tijd meer of minder uren te werken om zorgtaken uit te voeren. Dit moet dan wel in overleg met de werkgever gebeuren. In augustus 2011 heeft het kabinet hiervoor het wetsvoorstel modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede en Eerste Kamer moeten het voorstel nog goedkeuren.
Er bestaat ook nog calamiteiten verlof, maar hier heb je denk ik alleen op de dag van opname wat aan. Calamiteitenverlof Calamiteitenverlof is bedoeld voor problemen in het privéleven die de werknemer onmiddellijk moeten oplossen. Kortdurend zorgverlof is bedoeld om enkele dagen noodzakelijke zorg aan kinderen, partner of ouders te kunnen geven. Het calamiteitenverlof is nadrukkelijk bedoeld voor de eerste opvang van privéproblemen. Als een ouder een ziek kind van school moet halen, valt dat onder het calamiteitenverlof. Als de ouder de volgende dag thuis moet blijven om voor het kind te zorgen, valt dat onder het kortdurend zorgverlof. Duur calamiteitenverlof Het calamiteitenverlof duurt zo lang als nodig is om de eerste problemen op te lossen. De lengte van het verlof kan daardoor variëren van een paar uur (regelen van een loodgieter bij een gesprongen waterleiding) tot een paar dagen (regelen van een begrafenis). Het loon wordt tijdens het verlof doorbetaald. Een werkgever kan een redelijk verzoek voor calamiteitenverlof niet weigeren. De werknemer is wel verplicht om het verlof zo snel mogelijk bij de werkgever te melden. Daarbij moet de werknemer ook aangeven hoe lang het verlof naar verwachting duurt. Gevolgen calamiteitenverlof voor vakantiedagen en salaris Het salaris wordt gewoon doorbetaald tijdens het calamiteitenverlof. Maar in een cao of met de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) kunnen hierover andere afspraken zijn gemaakt. Werkgevers en werknemers kunnen ook afspraken hebben gemaakt om het calamiteitenverlof te compenseren met de extra vakantiedagen. Dit zijn de vakantiedagen die een werknemer heeft boven op het minimum aantal vakantiedagen. De werknemer moet daar uitdrukkelijk toestemming voor geven. Voor zover ik weet, heeft je man dus wel recht op kortdurend zorgverlof en op calamiteiten verlof. Langdurig zorgverlof is alleen van toepassing als de persoon waar hij voor moet zorgen levensbedreigend ziek zou zijn. En dat is gelukkig niet het geval. Succes
Ouderschapsverlof kun je pas opnemen als een kindje geboren is en helaas moet je dit ook ver van ter voren aanvragen.