zoutarme(re) pindakaas

Discussie in 'Voeding' gestart door fafa, 13 jan 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. fafa

    fafa Niet meer actief

    Mijn dochter is dol op pindakaas, en op zich is dat natuurlijk prima broodbeleg, ware het niet dat de calvé die ik altijd in huis heb zo ontzettend zout is.

    Weet iemand een lekker merk pindakaas die wat minder zout bevat?

    Natuurlijk kan ik dieet-pindakaas (natriumarm) kopen, maar ik vind over het algemeen die natrium-arme producten niet lekker. Het mag ook best een beetje zout zijn, maar niet zo erg als calvé. Heeft iemand een goede tip?
     
  2. Hopefultimes

    Hopefultimes Fanatiek lid

    5 sep 2012
    2.209
    1
    0
    NULL
    NULL
    Kun je ze anders niet mengen?

    Of zelf maken, pindakaas maken is eigenlijk peanuts:D
     
  3. Andrea85

    Andrea85 Fanatiek lid

    18 mrt 2011
    4.859
    1
    0
    Hier de natriumarme van de AH en die smaakt echt prima.
     
  4. fafa

    fafa Niet meer actief

    @hopefultimes: nooit over nagedacht eigenlijk... Kun je dat gewoon thuis met je keukenmachientje doen?
     
  5. Hopefultimes

    Hopefultimes Fanatiek lid

    5 sep 2012
    2.209
    1
    0
    NULL
    NULL
    @fafa... ik weet niet precies wat voor één je hebt natuurlijk, maar ik maakte het wel eens zelf.
    Heb namelijk een hele tijd gewerkt voor een noten-zuidvruchtengroothandel en kon dus zo goed als gratis eersteklas kwaliteit pinda's krijgen.
    Daar maakte ik dan pindakaas van.

    Mijn keukenmachine kon dat prima aan en volgens mij was dat geen buitensporig duur of goed ding, dus volgens mij moet je het prima redden.

    En zelfgemaakt is ook echt een stuk lekkerder hoor!:)
     
  6. fafa

    fafa Niet meer actief

    heb net ook even gegoogled op pindakaas"recepten", en het lijkt vrij simpel inderdaad. Deed jij er dan ook een beetje suiker bij? en hoeveel zout ongeveer? want dat loopt behoorlijk uiteen in verschillende recepten.
     
  7. Hopefultimes

    Hopefultimes Fanatiek lid

    5 sep 2012
    2.209
    1
    0
    NULL
    NULL
    Ik deed altijd een pond pinda's en dan die eerst even malen.
    Kijken hoeveel olie er los komt uit de pinda's en dan aanvullen met circa een eetlepel notenolie, theelepel zeezout, en een theelepeltje basterdsuiker.
    Maar moet eerlijk zeggen dat ik er ook een eetlepel sambal doorheen doe, dus ik weet niet hoe die verhoudingen liggen, als je de sambal weg laat.

    En wat het zout betreft... ik zou het zelf gewoon even proeven om te kijken wat acceptabel is.
    Ik eet vrij zoutarm, niet omdat het moet, maar omdat ik zout gewoon niet zo lekker vind.
     
  8. Sceptica

    Sceptica Bekend lid

    9 aug 2012
    517
    0
    16
    NULL
    NULL
    Wij hebben deze ook. Hadden hem gekocht voor ons zoontje, maar vind hem zelf ook zo lekker dat er nu geen andere meer wordt gekocht. :p
     
  9. moniponi

    moniponi Fanatiek lid

    21 sep 2012
    3.167
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wij hebben de gewone van AH (met stukjes) en die is ieg een stuk minder zout dan die van Calve (die dl eigenlijk ook niet eens "moest"...)
     
  10. Bri

    Bri Niet meer actief

    Je zou natriumarm eerst eens kunnen proberen, en als je dochter het lekker vindt ben je klaar met zoeken.
    Sowieso zou ik eens de etiketten van alle potjes die je supermarkt heeft bekijken. Zie je vanzelf welke meer en welke minder zout bevat.

    Calvé bevat 0,6 gr zout per 100 gram (0,1 gr zout per portie). Is dat echt zo veel? Hoe veel pindakaas eet je dochter per dag?
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ja, dat is veel, nl. 10% van de adh zout voor een baby.
     
  12. Bri

    Bri Niet meer actief

    Eén boterham met pindakaas: 0,5 gram zout
    Eén boterham met zoutloos beleg: 0,4 gram zout

    Dus het is ook maar de vraag: wat eet een kind nog meer op een dag, en hoeveel zout zit daarin, en welk zout-aandeel komt er nu werkelijk van die pindakaas.
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    1 bth met pindakaas bevat 0,8 gram zout, da's bijna de hele adh.

    Maar kindje van ts is bijna 1 en dan wordt de adh zout verdubbeld.
     
  14. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik heb mijn cijfers van de zoutwijzer van de hartstichting, van de site van Calvé en van voedingswaardetabel.nl maar blijkbaar is het nóg meer (misschien als je het er heel dik opsmeert? ;))

    Ik was idd uitgegaan van een kind van 1 jaar - onder die leeftijd kan ik mij sowieso nauwelijks voorstellen dat je een kind al pindakaas zou geven, maar dat heeft alles te maken met de allergieën in mijn familie.

    Al met al blijf ik erbij, dat ik denk dat pindakaas niet snel de grootste zoutbron in de dagelijkse intake zal zijn, en dat er meer 'winst' te behalen is door op andere voedingsmiddelen te letten.
     
  15. Sceptica

    Sceptica Bekend lid

    9 aug 2012
    517
    0
    16
    NULL
    NULL
    Bijna 2 zelfs, aangezien ze van februari 2011 is. ;)

    Ik denk ook dat er met andere dingen meer te behalen valt, maar de zoutloze pindakaas van de AH is lekker, dus is het mooi meegenomen. Ook ons brood is zout armer, maar niet zoutloos, want dat vind ik niet eten. :D
     
  16. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Oh ja, het is al 2013!:)

    Bijna 2, ach toen at mijn zoontje dikke boterhammen met kaas. Vind ik gezond, een boterham met pindakaas ook trouwens. In brood en deegwaren zit gewoon veel zout. Ik compenseer het door geen zout aan zoon's eten toe te voegen en niet uit pakjes en zakjes te koken.
     
  17. moniponi

    moniponi Fanatiek lid

    21 sep 2012
    3.167
    0
    0
    NULL
    NULL
    En verder is het gewoon zo dat die van Calve gewoon vies is, zo zout :$
     
  18. Sceptica

    Sceptica Bekend lid

    9 aug 2012
    517
    0
    16
    NULL
    NULL
    Hihi. :p

    Ik kook ook met niet al te veel zout, je staat er van versteld wat je kan doen met andere kruiden en specerijen! Zakjes en pakjes is toch meestal al niet te doen hier, vanwege mijn allergieën.
     

Deel Deze Pagina