Die ouders geven hun kinderen in elk geval mee dat er gewerkt moet worden voordat je geld kunt uitgeven. (en dat kun je kinderen ook op een andere manier leren, maar ik vind het heel eervol om hard te werken voor je gezin!) Voor de rest heb ik er geen mening over. Er zijn zát kinderen die veel naar het kdv gaan en een prima opvoeding krijgen. Toon mij maar eens aan dat de kinderen die 5 dagen per week naar het kdv gaan, degenen zijn die zich later zo misdragen.
dat is alleen maar lekker veroordelend. Op kdv leren kinderen dat je in een groep moet functioneren, zich aan de regels houden en moet luisteren naar gezag. Een hoop dingen dat veel kinderen thuis helemaal niet leren ( en tegenwoordig juist vaak kinderen die constant gewend zijn om volledige aandacht en vermaak te krijgen) echte waarden en normen en omgangsvormen leren kinderen pas op schoolleeftijd, op moment dat alle kinderen evenveel van thuis zijn.
Hier ben ik het mee eens! Ik heb (nog) geen kinderen maar weet toch zeker wel wat ik normaal of abnormaal vind. Merk vaak dat er geen (duidelijke) grenzen worden gesteld. Zo houdt bij mijn buren 'straf' in dat de kinderen geen snoepje na het eten krijgen. Dus staat dat oudste joch (8 jaar oud) zijn moeder midden op straat voor k*twijf uit te schelden. Want tsja, het enige wat hem kan overkomen is dat ie geen snoepje krijgt na het eten.... En zo zie en hoor ik wel vaker dingen. Als dat mijn kind was geweest dan had ik hem echt onmiddelijk naar binnen gestuurd en zonder speelgoed op zijn kamer neergezet. Jammer dan, volgende week mag je weer buiten spelen. Ik weet van mezelf dat ik dat ook zou doen, heb vaak genoeg buurtkindertjes op hun kop gegeven en hen de troep op laten ruimen die ze gemaakt hadden (zoals houtsnippers uit onze tuin op de oprit gooien, ik laat ze dat echt opruimen en guess what? Het werkt! Ze doen het daarna heeeeeel lang niet weer)
Nee, jij geeft het goede voorbeeld om zo veroordelend te zijn In ieder geval leren deze kinderen wel dat er gewerkt moet worden voor geld.
Nou dit vind ik toch wel zoiets belachelijks!!! Mijn zoontje gaat 3 dagen naar de opvang en 1 dag naar oma. Is dus 4 dagen per week bij een ander ( scheelt maar 1 dag met 5 dagen ) En toch breng ik hem nu al normen en waarde bij en leer ik hem dat nee ook echt nee is. En dat sommige dingen niet mogen! Hij mag van mij best veel maar nee is nee en ga niet te ver want dan word ik boos ( en nee niet in de zin van slaan en schreeuwen ) En hij luistert overal. Er hoeft nergens wat van tafel gehaald te worden hij blijft overal netjes van af komt niet in kastjes etc. Ook in die paar dagen kun je je kind normen en waarde leren. En op het KDV leren ze je kindje ook wat wel en niet mag! En meer thuis zijn met je kind lost niets op als je een moeder hebt die alles maar goed vind en accepteert hoor.. En als ik vrij ben maak ik tijd voor mij en mijn gezin om tijd met elkaar door te brengen en doen we niet alleen maar leuke dingen en accepteer ik niet alles "omdat ik hem de overige dagen niet zie"
Ach van de andere kant: Kinderen die elders worden opgevangen, leren ook dat ze anderen, behalve papa en mama, moeten luisteren. Ook leren ze juist voor andere mensen respect te hebben. Namelijk voor leidsters, voor opa en oma of whatever! Opvoeden gebeurt niet alleen in huiselijke kring.
Ik ben het hier wel mee eens. Denk dat consequent zijn erg moeilijk is in deze tijd. Misschien wel offtopic, de mensen die zich vaak echt asociaal in het openbaar gedragen zijn vaak veel ouder. Babyboomgeneratie.
Dit is inderdaad een vooroordeel, het is voor mij niet op feiten gebaseerd. Maar tegelijkertijd heb jij ook een vooroordeel... Ben dan toch heel benieuwd wat "echte" normen en waarden zijn? Normen en waarden komen voort uit onder andere leefomstandigheden en opvoeding, dit begint dus al voordat zij naar school gaan. Ook als kinderen naar school gaan vind ik het belangrijk dat ouders er zijn voor hun kinderen en niet alleen bezig zijn met werken. @Mamavanjuul hard werken is iets wat kinderen zeker mee moeten krijgen maar in mijn ogen is 5 dagen werken niet meteen hard werken... Daarbij is een vooroordeel hebben in mijn ogen niet iets negatiefs, zolang je maar open blijft staan voor de vooroordelen van anderen.
Maar weet je wel hoeveel mensen er 5 dagen moeten werken. Hoe graag ze er misschien ook gewoon 3 zouden werken? ( denk aan alleenstaande ouders etc? Al hun kinderen zijn dus volgens jou kinderen zonder normen en waarde? )
Ik ben volgens mij toch echt goed opgevoed (in de tijd dat ze nog goed konden opvoeden), maar als ik in Nederland ben erger ik me echt vaak aan de lompheid van 'openbare' mensen, dus mensen in uniformen, achter loketten, achter kassa's enzo. Ik hou me in, ik zal niemand over de ballie heentrekken, maar ik kan me vaak echt voorstellen dat mensen die neiging hebben. Als je als persoon in uniform, achter balie of waar dan ook met respect behandeld wilt worden dan moet je de mensen met wie je omgaat ook met respect behandelen, en niet (zoals ik pas een agent nog zag doen) op onbeschofte wijze bejegenen.
Nee, geen idee hoeveel ouders 5 dagen MOETEN werken. De voorbeelden die ik ken zijn van 2 werkende ouders die het belangrijk vinden om meerdere vakantie's per jaar te hebben en dure auto's. Welke dus in mijn ogen de vakantie's en auto boven hun kind stellen... Je hoort mij niet zeggen dat deze kinderen geen normen en waarden hebben. Wel denk ik dat deze normen en waarden er wellicht sneller voor zorgen dat ze vatbaarder zijn voor "foute" activiteiten omdat de ouders drukker zijn met werken dan er zijn voor hun kinderen. En voordat je hier weer generaliserend op gaat reageren. NEE, ik denk niet dat dit voor alle gevallen op gaat.
Hou toch op...in de jaren 70 werd er heel wat vrijer opgevoed dan 10-12 jaar geleden...anti-autoritair opvoeden en anarchistische creches had je toen. Nederland is de laatste 15-20 jaar hevig vertrut...
Nou inderdaad! En die gaan momenteel allemaal met pensioen. Hebben eerst lekker lang banen vastgehouden zodat mijn generatie van tijdelijk naar tijdelijk kon blijven fladderen, en nu ze met pensioen gaan worden ze vervangen door goedkope jonge krachten (met even grote bekken, dat dan weer wel).
Tot nu toe ben je zelf elke keer de geen die zo reageert hoor.. Zoals ik al zei ik werk 4 dagen 22 uur toch is mijn zoontje 4 dagen weg. Ik zelf ben opgevoed door mijn moeder. Die werkte 5 dagen per week ( alleenstaande moeder dus ja moest wel ) Ik zat op het kdv daarna bso en basisschool.. Ik heb van mijn moeder geleerd dat je respect moet hebben voor je mede mens en dat je respect niet af kan dwingen. Dat een ieder gelijk is en je je zelf nooit beter moet voelen als een ander. Ik heb nooit een grote mond gehad tegen andere mensen ( zoals ik nu vaak hoor op straat in de tram of bus oid ) Ik scheld niet met ziektes oid. Spreek oudere mensen aan met u. En zo heb ik dat geleerd van mn moeder. Maar ondanks dat had ik ook een meisje kunnen zijn die zich meer van haar vriendinnen aan trok ipv mn moeder en dus net zoals mn vriendinnen wel een grote mond kunnen gaan geven.. Enkel om er bij te horen.. Want ook dát speelt een grote rol...
Ik denk ook dat veel kinderen niet vaak genoeg horen "Nee, dat mag niet." of "Je moet / gaat nu ..." Daar worden kinderen niet slechter van hoor. Integendeel. In het echte leven moet je ook wel eens iets of zijn er dingen die niet mogen of niet kunnen. Kinderen zijn de volwassenen van de toekomst. Lten we ze daar ook op voorbereiden. Maar een grote groep ouders kiest (te) vaak voor de weg van de minste weerstand. Je kind z'n zin geven levert namelijk minder gekrijs op en dus minder stress. Alleen bewijs je jezelf èn je kind daar geen dienst mee. Je kweekte er kinderen (en dus volwassenen) mee die gewend zijn altijd hun zin te krijgen. Ze kunnen net omgaan met frustratie en tegenslag en zullen dus eerder 'uit hun plaat' gaan als het eens tegenzit. En dat zijn dan de ouders die in groep 6 of 7 bij mij verzuchten dat ze echt niet meer weten hoe ze hun kind zo ver moeten krijgen dat hij / zij doet wat de ouders willen. Of helemaal mooi: aan mij (juf) vragen of ik alsjeblieft tegen hun kind wil zeggen dat hij op een bepaalde tijd naar bed moet of z'n huiswerk moet maken enzovoorts. Tja, in de meeste gevallen denk ik dan toch dat je beter wat eerder had kunnen beginnen met opvoeden. Tegen de tijd dat ze op de basisschool zitten ben je al vrij laat om daarmee te beginnen en zal het vaak ook nauwelijks meer lukken om dat ineens op te starten.
Vandaag in de kruidvat: Klein meisje (+/- 4 jaar) tegen oma: "ik wil die nepnagels, dat is kei cool". Oma tegen kleine meisje: "flikker toch op". Dat meisje weet dadelijk niet beter en zal ook zo'n weerwoord geven tegen een leerkracht, agent of ouder van een vriendinnetje. Daar gaan mijn nekharen echt van overeind staan.
Mijn zoontje hoeft trouwens niet alleen door mij of mijn vriend opgevoed te worden. Wij hebben onze gastouder juist uitgekozen omdat zij ons zoontje ook normen en waarden zal bijbrengen en zal leren dat in een ander huis ook andere regels gelden waar je je aan dient te houden. Natuurlijk zijn wij de hoofdopvoeders, daarom ben ik ook minder gaan werken. Hopelijk zijn en blijven wij zo consequent als we nu denken te zijn, we shall see.
Ik heb een vooroordeel, ik generaliseer niet. Dat is in mijn ogen ook simpelweg niet mogelijk omdat niet in alle gevallen op gaat. Ik denk dat ouders meer tijd moeten vrijmaken om hun kinderen normen en waarden bij te brengen. Tijd nemen voor de opvoeding van hun kind en dit niet over laten aan anderen.
*proest* Mijn man vertelt net dat hij recent heeft gelezen dat uit onderzoek is gebleken dat ouders vinden dat juffen en meesters best strenger voor kinderen mogen zijn, maar dat uit hetzelfde onderzoek bleek dat ouders vinden dat juffen en meesters te streng zijn voor hún kind.