Ik werk halve dagen tot 12.30 uur. De opvang voor de kinderen heb ik daar precies op aangepast en ik haal ze dus gelijk op als ik van mijn werk kom. Nu hebben we elke maand een vergadering met lunch, ik ben hier nooit bij aanwezig aangezien deze vergadering altijd om 12.30u begint en ik dan de kinderen moet ophalen. Ook hebben we regelmatig uitjes van het werk met cliënten waar gewoon een beetje wordt verwacht dat ik daarvoor oppas regel. Helaas heb ik niet zoveel mensen die kunnen oppassen, en om er extra kdv voor te betalen ben ik ook niet van plan. Nu vind ik het zelf eigenlijk best wel vervelend worden dat ik nooit ergens bij aanwezig kan zijn. Maar ik vind het ook jammer dat er niet specifiek even aan mij gevraagd wordt of ik opvang kan regelen en dat ze er eventueel wel voor willen betalen. Er wordt gewoon vanuit gegaan dat ik wel iets kan regelen. Nu heb ik vandaag een maitje gekregen dat we volgende week dinsdag een belangrijke werkbespreking hebben. Als afsluiting staat erbij...we gaan er vanuit dat iedereen aanwezig is... Pff wat moet ik hier nu weer mee? Wil best heen en opvang proberen te regelen, maar baal eigenlijk van de manier waarop...
tja heel eerlijk . Hoe jij het regelt met je kinderen is niet het probleem van je werkgever . Ik vind het niet meer dan logisch dat jij voor vergaderingen ed oppas regelt.
Ik zou voor een werkbespreking wel een oppas proberen te regelen en vind zelf dat dat wel zo hoort. Mits dit op een vaste dag in de maand is natuurlijk, of ver van tevoren kan worden aangegeven zodat je wat kan regelen. Het hoort bij de functie die jij doet. Werk is werk. En stel dat je iets belangrijks mist, kun je je werk misschien niet, of niet goed doen. Uitjes met werk zijn volgens mij niet verplicht en zou me niet bezwaarlijk voelen als ik steeds niet mee kan gaan. Naar je baas toe is het geen verplichting bedoel ik. Als je het zelf vervelend zou vinden, zou ik wel oppas regelen, maar als dat niet kan zou ik 1 keer balen, en dan doorgaan.
Lijkt me geen probleem. Je werkt tot 12.30 uur. Punt. Daarna start jouw eigen tijd. Als ze willen dat iedereen erbij is, dan moeten ze het plannen op een ander tijdstip. Bijvoorbeeld om 09.00 uur. Ik vind dit ook van de werkgever uit onnodig dwarsliggen. Maar daar zal ik wel de enige in zijn!
Kijk ff in je CAO. In mijn CAO schijnt te staan dat ik slechts 4 keer per jaar extra hoef te komen voor vergaderingen. Buiten die 4 keer per jaar mag ik weigeren zonder dat het werkweigering is. Ik kies er wel voor om naar de overleggen te gaan want het zou wel heel raar zijn in mijn functie als ik er voor zou kiezen om de verleggen te mijden.
Je hebt wel een algemeen recht op parttime werken, maar de meeste mensen hebben niet het recht om hun eigen werktijden te bepalen. Dus tja, als er werk is wat na 12.30 gedaan moet worden (maar nog wel onder wat voor jouw werk normale werktijden zijn), dan moet je gewoon opvang regelen. Voor eigen rekening ja. Dan vind ik het wel normaal dat de uren die je na 12.30 werkt gecompenseerd krijgt. Of zijn er aparte regelingen rondom overwerk voor jouw functie? Als bij die functie hoort dat je met cliënten op stap gaat, dan hoort dat er ook voor een parttimer bij. Liefst wel in overleg natuurlijk, maar je kunt moeilijk zeggen dat je alleen ontbijt- of koffieafspraken kunt maken, als de norm is dat je met ze uit eten gaat.
Zo is het dus ook op mijn werk dat ik maar ook elke keer moet komen opdraven en eerlijk gezegd gaat dat ook niet van harte bij me. Maar nu heb ik het voor het volgende overleg wat op mijn vrije dag valt geregeld dat dit dus om 9.00 uur is en niet om 12.30 uur want ik moet mijn zoontje om 12.00 uur van school halen voor een boterhammetje. En ik kan gewoon niet elke keer iets regelen en ik wil dat ook helemaal niet. De uren dat ik dan ben geweest krijg ik wel vrije tijd voor maar dan nog sta ik niet te springen om op mijn vrije dag extra naar mijn werk te komen voor een overleg.
Wat ik mij afvraag: wat voor afspraken heb je gemaakt toen je deze werktijden bent overeengekomen met je werkgever?
Helaas ben ik gewoon totaal niet flexibel met 2 kids. Mijn moeder werkt bijna fulltime, mijn man is alleen de weekenden thuis, en vriendinnen werken ook allemaal. Nu kreeg ik vandaag dus een mailtje, dat we volgende week dinsdag een overleg hebben...dus best kort van te voren. Als de kids al extra naar de opvang kunnen...betekend dat dat mij 80 euro aan extra opvang kosten gaat kosten. Best veel geld voor 2 uurtjes werkoverleg. In het verleden ben ik wel meerdere malen naar een vergadering geweest, maar kreeg daar toen niks voor betaald. Dus toen ik dat merkte ben ik er maar snel mee gestopt...want op die manier had ik er ook geen zin om heen te gaan. Nu werken we sinds dit jaar via cao dus zou ik het wel kunnen indienen dat ik het gewoon betaald krijg.
Tsja ik vind dat je niet voor niets tot 12:30 werkt... zou ze vragen of ze niet mee mogen... want ja jij kan ze nergens anders kwijt... misschien snappen ze dan hoe het voor je is!
Er is afgesproken dat ik werk van 8.30u tot 12.30u, er is toen niks gezegd over vergaderingen. Later toen ik er al werkzaam was en er een vergadering was buiten mijn werktijd werd er gezegd dat ik van harte welkom ben en dat het fijn zou zijn als ik er bij kon zijn. Dus was het vrijblijvend. Toen ik merkte dat ik er niet voor betaald kreeg, ben ik dus ook gestopt met heen te gaan en oppas te regelen. Nu moet ik ook zeggen dat er bij het vergaderen meestal wel een half uur bidden bij in zat (christelijke organistatie) nu vind ik dat voor mij als niet christen niet echt relevant om bij te zitten.
Bij mij op het werk wisselende we van dag en tijdstip met vergaderingen zodat iedereen er een keer bij aanwezig kon zijn, zonder extra oppas te regelen. Misschien dat eens voorstellen?
Tsja als het je eerder niet verplicht was en ze het nog rekken met niet werk gerelateerde dingen vind ik het helemaal belachelijk als jij daar een dure oppas voor moet regelen eigenlijk... kun je niet gewoon een gesprek aangaan waarin je het uit legt wat de gevolgen voor jou zijn? Misschien weten ze dat gewoon niet...
Misschien gewoon bij je leidinggevende voorleggen..? Ik kan me voorstellen dat je bij sommige vergaderingen er moet zijn. Vind dan ook dat he die uren of uitbetaald moet krijgen of tijd voor tijd..(moet wel van twee kanten komen denk ik dan) Maar verwachten dat je werkgever de opvang betaald vind ik nogal onredelijk.. En.. 80 voor een extra halve dag vind ik erg veel geld!?! Spelen ze daar met gouden speelgoed
Ik werk op maandag en dinsdag. Woensdag een halve dag. Op de maandag en dinsdag heb ik het KDV. Hier gebeurt het ook steeds vaker dat een overleg verplaatst wordt van woensdag (vast overleg dagje) naar donderdag. Ik heb GELUKKIG mijn moeder in dezelfde wijk wonen. Ik moet haar dus lief aankijken. En 1x in de 4 weken draait mijn vriend avonddienst dus kan hij in de middag oppassen.. Volgende week vrijdag moet ik komen opdraven voor 2 uurtjes. Kreeg ik ook pas deze week te horen. Het moet niet, maar ik weet dat er irritaties komen wanneer ik niet kan. Ik ben een van de weinige met kinderen dus.................. Er zijn naast mij twee anderen aangenomen..Wil ik een verlenging moet ik wel flexibel zijn! Die twee anderen hebben géén kids. Dus die kunnen altijd wel komen. Ik vind niet dat dit elke week moet gebeuren, maar 1x in de 4 weken kan ik mee leven....
hier idem , verplichte bijeenkomsten bla bla bla kost mij ook gewoon geld plus nog eens het feit dat ik 20 km heen en nog eens 20 km terug aan brandstof heb , ik verlies gewoon op dit soort momenten geld. Vind het een enkele keer geen ramp , maar gemiddeld komt dat 2 keer per maand voor ondertussen en daar pas ik voor ik werk parttime heb ouderschapsverlof dagen onbetaald en dan nog eens terugkomen daar ben ik wel wat terughoudender in , heb ook wel eens kind meegenomen en op afdeling gestald onder toezicht van collega , maar jouw kind is wel wat jonger ! ik zal zeggen aanwezig zijn met beide kids. niemand die jouw kan verwijten er niet aanwezig te zijn toch.
ik ga er van uit als ik overleg van 14.00 tot 16.00 kost mij dat opvang van 13,30 tot 16.30 dus 3 uur voor mijn jongste. vanaf 15.00 mijn oudste dus bijna 25 eur netto en nog eens brandstof kost mij een overleg dus zo 30 eur buiten mijn geplande uren.....
tja als het werkoverleg niet betaald wordt, zou ik gewoon rechtstreeks je probleem uitleggen, dat je geen 80 euro gaat neerleggen voor 2 uurtjes werkoverleg, heb jehet al eens zelf aangegeven, of hou je zelf ook je mond, even in overleg gaan, dat werkt vaak het beste, wat je rechten en plichten zijn geen idee, kijk in je cao.
Bij ons waren de vergaderingen verplicht, buiten werktijden. Wij hadden, locatie overleg, team overleg, video werkbegeleiding oudergesprekken en cursussen dus dat betekende dat ik minimaal 2 uur per maand kwijt was aan extra werk en dus ook extra opvang.. (reistijd was 1,5 uur totaal...) helaas stond bij ons in het cao dat je hierbij aanwezig moest zijn en moest je zelf maar bekijken hoe je dat thuis op ging lossen. Ik had dus een flexibele gastouder die ik extra in kon schakelen (bij de oudste ben ik ook nog een tijd alleenstaand geweest dus dan kun je niet zonder een flexibele oppas). Ik weet alleen niet hoe dat nu geregeld is met die opvanguren norm van de belastingdienst moet ik zeggen. Ik kreeg ook tijd voor tijd en voor extra reiskosten zeiden ze dat als je ziek was of met vakantie je de reiskosten ook gewoon doorbetaald kreeg.. ja dat was ook wel zo moet ik zeggen.
Plus 1.... Ze kunnen ook niet naar iedere situatie kijken van die kan dan niet en die kan dan niet. Wel zou je kunnen overleggen steeds op een verschillende dag zodat ieder er een keer voor terug moet komen. Vergaderen hoort er nu eenmaal bij.