ik had het pas bij de c1000 het was 17 euro en 28 cent dus ik ging tellen en ik kwam tot 17 euro 29 cent. dus in principe had ik gewoon genoeg geld. ze wilde het niet aannemen...want het was 30 cent gelukkig had ik nog ergens 20 cent zitten dus had uiteindelijk wel genoeg. Maar ik vond het echt te belachelijk dat ze het niet wilde aannemen en het toch afrondde naar boven... het is toch een wettelijk betaalmiddel...
Wettelijk? Dan wil ik van die kassiere namelijk wel weten waar dat staat. In principe zijn supermarkten zelfs VERPLICHT om groot geld aan te nemen. Dat ze dan een manager moeten bellen om het te wisselen in de grote kluis, tja dat is dan maar zo. Maar het is een wettig betaalmiddel. Ze mogen het niet weigeren. Als jij met centen wil betalen, mag dat ook. Als je pint, betaal je ook tot op de cent. Dat mag met cash geld ook.
Pfffff, dit is mierenneuken hoor. Je weet toch dat alles tegenwoordig wordt afgerond? Om dan stampij te maken over 0,01 cent. Zucht.
Dat kan echt niet dat dat wettelijk zo is, het is een wettelijk ingesteld betaalmiddel. Dus zij mag het niet weigeren en MOET het accepteren, dat is zelfs met 200 en 500e zo. Alleen hierin is er nog een maas in de wet omdat dat grotere bedragen zijn en die heel fraudegevoelig zijn.
die hebben dan niet terug van 100 euro als je iets van 5 euro koopt. Maar als je iets van 200 euro koopt mag je gerust met 2 biljetten van 100 betalen. Is wettelijk.
Nou ik weet dankzij mijn studie ontzettend veel van wetten, maar ik ken geen wet die dit letterlijk zegt dat winkeliers alle betaalmiddelen moeten toestaan? Dus dan ben ik wel benieuwd over welke wet we het hier hebben? Een creditcard is ook een wettelijk betaalmiddel, maar mag ook prima geweigerd worden indien dit duidelijk kenbaar wordt gemaakt aan klanten. Er bestaat (naar mijn weten) geen (wettelijke) formele acceptatieplicht. Het staat partijen volgens mij vrij om bij een betaling bepaalde betaalmiddelen te weigeren wanneer zij er bijvoorbeeld een onevenredig nadeel aan ondervinden wanneer zij het accepteren. Een wettig betaalmiddel zoals het woord zegt een middel waarmee je kunt betalen, zoals geld en chipknip. Er bestaat niet iets als een formeel (wettelijk vastgelegde) acceptatieplicht. Het staat partijen vrij om bij een betaling bepaalde munten en/of bankbiljetten te weigeren mits men voldoet aan bepaalde voorwaarden. Een chipknip is bijvoorbeeld ook een wettelijk betaalmiddel. Kan ik een winkelier dan verplichten om mij te laten betalen middels een chipknip? Nee. Winkeliers hebben trouwens meerdere redenen om bepaalde betaalmiddelen te weigeren. Zo zijn er winkels waar je helemaal niet meer contant kunt betalen i.v.m. hun veiligheid (na veel overvallen bijvoorbeeld) en er zijn ook winkeliers die pinnen te duur vinden en daar kunnen dus geen pinbetalingen worden gedaan. Brief geld (groot) wordt vaak geweigerd ivm te weinig kasgeld, maar ook ivm het feit dat ze er weinig mee kunnen (je kunt het niet als wisselgeld teruggeven) en ze hebben dan teveel geld in kas wat weer niet veilig is. Dus ook wanneer je voor 480 aan kleding koopt en je geeft 1 briefje van 500 dan hoeft dit niet geaccepteerd te worden. Dat jij maar 20 terug hoeft te hebben doet er dan niet toe, het gaat om het feit dat er dan een briefje van 500 in de kas zit. Zolang het maar duidelijk staat aangegeven mag een winkelier dit volledig zelf bepalen.
Even los van de discussie of dit wettelijk toegestaan is of niet, ik heb niet de indruk dat Albert Heijn dit beleid voor alle filialen voert aangezien ik bij andere vestigingen nog gewoon mijn kleingeld kwijt kan. Geloof trouwens niet dat ik ergens vermeld heb gezien dat je niet meer met (te veel) klein geld zou mogen betalen in de desbetreffende vestiging, dit in tegenstelling tot de melding van het grote brief geld. Maar ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe het wettelijk echt zit....
Maar dat is toch logisch? Het kan wel een wettig betaalmiddels zijn ,maar afronden is toegestaan. Ik bedoel er wordt nou éénmaal afgerond en dan gaan ze geen uitzonderingen maken als je het wel hebt. Als het 17,27 was werd het na beneden afgerond, dan hoef je dus ook niet die 2 cent er bij te betalen.
en als voor het vak 7,97 stond had je het vast niet gepind, maar wel het afgeronde bedrag 7,95 betaald zeker? Wat een mierenneukerij zeg
Nou dit vind ik wel heel frapant.. slechte service! en het gaat al zo goed met de appie hier (not) action net zo, als je op 0,05 cent na te kort komt en je vult het aan met 0,01&0,02 dan weigeren ze het aan te nemen. kinderachtig
Zoals al aangegeven is dit een beleid vanuit het hoofdkantoor... er zijn weinig winkels die dit beleid volgen!
als ik pin is het wel die 17,28. Dan vind ik het wel raar als ik dan met 2 en 1 eurocent aankom dat ze dat niet willen hebben en dat het dan inene 2 cent meer moet zijn. en het gaat me niet om die 2 cent, maar gewoon over het feit dat het pinbedrag wel op de cent af is en bij gewoon contant geld het afgerond wordt naar boven.
Wat apart, ik heb dat nog nooit gehad bij AH :/ wel dat je kleingeld niet meer mag inwisselen voor briefgeld of ander muntgeld, sommige winkels doen dat dus nog wel en zijn er dan ook erg blij mee, maar AH doet daar dus niet meer aan omdat ze daar een bepaalde regeling oid hebben.
1 en 2 cent zijn in Ned al heel lang geen wettelijk betaalmiddel meer.. winkels hoeven dit dus niet aan te nemen..
Mogen winkeliers betalingen afronden op 0 eurocent of 5 eurocent? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl wist niet dat ze het eigenlijk aan moesten geven. maar weet wel dat het in princiepe landelijk is om af te roden in NL. dat hadden we al met de gulden en nu met de euro.. wel stom dat de cassiere geen geld wilde aannemen. zou een mail schrijven aan AH hoofdkantoor om te vragen hoe en wat.
Ik snap wel wat je bedoeld, maar winkels hanteren gewoon een afrond beleid ongeacht of je het nou wel of niet kan afpassen. Het wordt overigens echt niet alleen maar omhoog afgerond hoor. Het wordt bij contant geld even vaak naar beneden als naar boven afgerond. Wil je daar niet aan mee doen moet je idd gewoon pinnen.
Ik vind dit altijd zo'n onzin redenering de ene keer betaal je 2 cent meer en de andere keer 2 cent minder en op het eind van het jaar scheelt het misschien 5 cent wat je meer of minder hebt betaald. Afronden was hier altijd al,normaal ook met de gulden omdat we gewoon niet kleiner dan 5 cent hadden dus het is niet iets vreemds. Heb altijd het gevoel dat mensen denken dat ze vreselijk te kort worden gedaan door het afronden maar dta is niet zo. Bij ene grote supermarkt met flinke omzet is het verschil in afronding op het eind rond de 5 cent de ene week meer en de andere week minder maar het maakt dus geen fluit uit. On topic, de meeste winkels zijn blij me klein geld en nemen het graag aan dus erg raar beleid van de ah medewerkster, volgens mij een gevalletje klok horen luiden maar weet niet ....
Dat is niet juist. 1 en 2 cent is gewoon wettelijke betaalmiddelen. Winkeliers kunnen echter aangeven dat ze ze niet accepteren. Dat zijn echt 2 verschillende dingen!
Slaat nergens op, geld is geld! Als ze dat bij mij zou zeggen had ik mn spullen gepakt en aangelopen wil je betalen mag je het niet haha