Wie eet hier volledig biologisch?

Discussie in 'De lounge' gestart door Tjilpje, 2 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. moontje2008

    moontje2008 VIP lid

    7 aug 2008
    9.366
    87
    48
    Vrouw
    Docente Engels
    Achterhoek
    #41 moontje2008, 3 feb 2013
    Laatst bewerkt: 3 feb 2013
    foutje :)
     
  2. Linnie1985

    Linnie1985 Fanatiek lid

    17 mrt 2010
    3.406
    0
    0
    NULL
    Gouda
    Ik ben wel eens producten bij de natuurwinkel tegengekomen die E621 bevatten.
     
  3. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    #43 zogelukkig, 3 feb 2013
    Laatst bewerkt door een moderator: 3 feb 2013
    Dacht het niet. Zie bold tekst verderop.
    Vanaf volgend jaar mag het overigens alleen nog maar biologisch gistextract zijn.

    Vet-sin, MSG, E621

    Vet-sin, MSG of E621, zijn allemaal namen voor dezelfde smaakversterker. Er wordt veel discussie gevoerd over de overeenkomsten en verschillen tussen gistextract en deze kunstmatige toevoeging. Van oorsprong komt Ve-tsin uit Japan, waar het uit gefermenteerd zeewier wordt bereid. Industrieel wordt het gewonnen uit gluten (het is overigens glutenvrij) en uit melasse (afval product van de suikerbereiding) en dan heet het MSG of E 621.

    De manier waarop men de smaakversterker van oorsprong maakte verschilt nogal van de kunstmatig gemaakte. MSG zit in dezelfde producten als gistextract met de toevoeging dat gistextract ook in producten met het EKO-keurmerk kan zitten. Dus ook in producten die bij de Natuurwinkel liggen. MSG of E621 mag niet in EKO-producten voorkomen.

    De discussies die over MSG en/of gistextract worden gevoerd hebben te maken met de veiligheid van het product. De voorstanders zeggen dat er helemaal niets mee aan de hand is en het 100% veilig is, omdat wetenschappelijke onderzoek geen negatieve effecten toont. Sommigen menen dat het uitmaakt of de stof natuurlijk (uit zeewier of door natuurlijke fermentatie ) ontstaat, dan wel chemisch wordt bereid. De natuurlijke zeewiervariant zou minder gevaarlijk zijn dan de industriƫle variant. Natuurlijke producten en processen hebben een levende oorsprong, namelijk de plantenwereld en chemische bereiding heeft dat niet.
     
  4. Tjilpje

    Tjilpje Fanatiek lid

    3 mrt 2010
    1.950
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ga vooral door dames, ik leer zo een heleboel!!:D Dankjewel!

    Inderdaad denk ik wel dat het heel verstandig is dat ik het onder begeleiding ga doen. Want ik heb snel ondergewicht en mijn oudste dochter heeft ondergewicht.

    Het lijkt me dat je veel afvalt als je zo gezond gaat eten? of zitten er nog wel wat gezonde dikmakertjes tussen?;)
     
  5. dommel

    dommel Bekend lid

    12 okt 2008
    770
    0
    16
    rotterdam
    Hier ook de meeste producten bio maar lukt niet altijd... Sommige producten zijn gewoon zo duur bio dat ik dat echt niet kan betalen ( hoop ooit op het punt te komen genoeg voedingsgeld te hebben dat ik volledig bio kan...)
    Maar in ieder geval alle producten die ah heeft koop ik en 1 x in de zoveel tijd naar biowinkel.
    Voor de baby's ook altijd biobim gebruikt..
    Leuk topic!
     
  6. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Dat is een misverstand hoor! Check my banner.
     
  7. zilvervosje

    zilvervosje Fanatiek lid

    30 jul 2009
    3.133
    3
    38
    docent
    Midden van Nederland
    #47 zilvervosje, 3 feb 2013
    Laatst bewerkt: 3 feb 2013
    :D:D I wish! Genoeg gezonde dikmakertjes, hoor! Sowieso, denk maar aan avocado's, bananen, mango's, noten, vruchtensap, olie, zuivel, etc. En er zijn genoeg biologische chips, koekjes en snoepjes te halen. Alleen die Chocolonely's al.... :) Ik zou willen dat het allemaal dun maakte, dan was ik zo van mijn rolletjes af :D

    Wij eten overwegend biologisch en altijd vegetarisch. Al willen we ook nog wel eens naar de AH vliegen als dat makkelijker is, die is nml. een stuk dichterbij (en helaas is het er niet zo een met veel biologische producten, bij ons in de wijk zijn ze meer van de Redbull en witbrood).

    Het gros van ons groente en fruit is bio, de dierlijke producten (zuivel, eieren, honing) altijd. We eten heel weinig voorbereid voedsel. Eigenlijk alleen zo nu en dan voor het gemak en dan vaak de vleesvervangers. Ook als we afhaaleten halen dan liever versbereid eten (onze Thai is bijv. heel erg goed, alles vers en geen MSG... alleen nog niet bio)

    Ik vond de kookboeken bol.com | Plenty, Yotam Ottolenghi | Boeken en bol.com | World Food Cafe, Chris Caldicott & C. Caldicott | Boeken heel fijn om zo te leren koken (beiden vega, trouwens). En er is een boek over echt eten bol.com | Food Rules, Michael Pollan | Boeken dat ik erg goed vind. Hij is vaak geqoute op websites, bijv. Food Rules van Michael Pollan | Wat aten zij?.

    Wat ik vooral een eye-opener vond, was zijn regel dat je alleen dingen moeten eten die binnen afzienbare tijd zullen wegrotten (dus bijv. geen redbull of cola, wel groenten en fruit). In dat opzicht was ik ook wel blij om te zien dat groenten en fruit van de biowinkel sneller wegrotten dan supermarkt fruit. Ik ging er over nadenken en vroeg me af wat er dan met het fruit van de supermarkt aan de hand is, wat zit daar dan op dat zelfs de schimmels en beestjes het niet meer willen? Volgens mij is het fruit van de bio niet minder vers of van slechtere kwaliteit, het rot ongeveer even snel weg als ik me van vroeger herinner. Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar geef mij honderd keer liever een pruim die je binnen een paar dagen op moet hebben. En liever ook een stukje fruit dan mijn hormoonhuishouding (of die van mijn meisje) verstoort Hormoonverstorende Stoffen - Pesticides in voeding (leuk idee als je probeert zwanger te worden)

    Oh ja, nog een uitsmijter (ik wordt er al misselijk van als ik het lees, maar het is wel handig). Sommige groenten en fruit zijn slechter dan anderen, qua pesticiden. Hier zijn links met de schoonste en vuilste soorten fruit. Mocht je niet alles bio kunnen kopen, dan is dit een handig hulpmiddel. Gif in groente en fruit: Waarop zit het meest? | Mens en Gezondheid: Gezonde voeding en Waar zitten de minste pesticiden op? | Mens en Gezondheid: Gezonde voeding. Als je daar zo een beetje op doorleest, las ik dat AH de slechtste supermarkt was voor groenten en fruit, waarvan in een geval zelfs een acuut gezondheidsrisico voor jonge kinderen. Toch fijn, als je denkt een gezonde andijviestamp te maken. Ik weet niet of dat anno 2013 nog steeds zo is, maar tot voor kort iig wel.
     
  8. Azeb

    Azeb Fanatiek lid

    8 aug 2007
    3.352
    5
    38
    Wij eten zo veel mogelijk biologisch.

    Idd moet je in koudgeperste olie niet bakken.
    Een goed en lekker alternatief is kokosolie.
    Om genoeg vet binnen te krijgen smeer je je brood met roomboter.Alle nepboter (margarine, halvarine, etc) is troep, zoek maar eens op de site van foodwatch.
    En roomboter is ook nog eens veel lekkerder!
    wij drinken wel melk, maar dan wel volle, biologische. We vinden het allemaal zo lekker.
    We doen al onze boodschappen bij de natuurvoedingswinkel. Duurder, maar lekkerder en gezonder.
    Alleen brood koop ik bij de bakker, vind het biobrood echt niet lekker.
    enummers vermijden we zo veel mogelijk, vooral de rode. We hebben het boekje in huis om te checken.
     
  9. Merryl

    Merryl Fanatiek lid

    25 jun 2012
    4.368
    192
    63
    Dit is de goede bouillon Natur Compagnie bouillon zonder gist helder 140 - De Weegschaal

    Er zitten wel degelijk verkeerde e nummers in bio producten. Ah heeft dit in het vega vlees zitten. Een voedingslaborant met wie ik eens gesproken heb vertelde mij echt te moeten uitkijken met gistextract zeker als je allergisch bent zoals zij en ik.

    Ik bak in campina roomboter voor bakken en braden. Dit is het lekkerste vinden wij.
     
  10. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Oh ja, brood koop ik hier ook niet bij de biowinkel, maar bij de bakker.
    Altijd waldkorn, en deze bakker haalt zijn ingrediƫnten bij de plaatselijke molen.
    Soms lekkere witte bolletjes, hmmm.
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Hier geen lekkere gewone bakkers, allemaal plofbrood met broodverbeteraar (sponsbrood) en gebruik van mout om het meer 'volkoren' te laten lijken.

    Ik vind biologisch brood (gist, geen zuurdesem) echt heel lekker. En het is juist dagen te eten! Brood van de gewone bakker is na een dag oud. Eendjesbrood noemen wij dat dan.:) Ja, je betaalt er gemiddels 3 euro voor, maar ik snijd het zelf en eet dan 1 dikke boterham. Man en kind genieten er ook van en we gooien er niks van weg.



    Hier kan je trouwens zien hoeveel gif er op je groente en fruit van de supermarkt zit:

    Weet wat je eet - Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit
    De Weet wat je eet Gifmeter - Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit


    Nu was ik het laatst wel zat met al die dure groente en fruit uit de biowinkel. Ik was de seizoensgroente wel zat: winterwortels, kool en pompoenen. Dus kocht ik wel niet bio boontjes en fruit bij de super of op de markt. Je wilt toch dat je kind ook gevarieerd leert eten!

    Nu heb ik weer een groente- en fruittas.
     
  12. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Zogelukkig, ik vond het ook "leuk/bijzonder/opvallend" te zien dat jij, met je gezonde eetstijl, toch een paar kilootjes kwijt wilt! Dus idd niet superslank omdat je geen kant en klaarproducten koopt.


    Wij eten ook geen kant en klaar producten. Niet volledig bio, we kopen bijna geen kant en klare/verpakte producten. Verder maken we alle maaltijden zelf, ook geen kruidemixen uit de winkel maar zelf de kruiden samenstellen. Bonen week ik vaak en dan in de snelkookpan. Vlees kopen we bij de vleesboerderij.

    Brood aten we toen manlief nog broodbakker was, altijd zeeuws vlegel of spelt; broodverbereraarvrij ( koemelkvrij ) binnenkort zal zoonlief ook brood gaan eten en dan gaan we ook weer "goed" brood eten. Zelf eet ik al een paar weken bijna geen brood meer, bevalt me wel!
     
  13. Aagje90

    Aagje90 Bekend lid

    25 apr 2012
    911
    335
    63
    Vrouw
    Azeb, waar heb je dat boekje gehaald? Wil ook eigenlijk wel zo'n boekje om die e-nummers te checken. Wil me er een beetje in verdiepen ;)
     
  14. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Haha, had jij bij mij een slanke tante voor je?:D

    Ik at gewoon teveel. Een dikke zelfgesneden boterham met evendik kaas of twee borden stamppot of pasta. Door lichamelijke problemen (oa reuma, hashimoto, versleten rug) kan ik niet hard sporten. Ik fiets alles en laat twee grote honden uit, maar dat registreert mijn lijf kennelijk als 'normale' beweging.

    Ik eet nu minder van alles. Minder brood, geen kaas, minder avondeten, meer groente en fruit en het gaat goed zo!;)
     
  15. LiLaLief

    LiLaLief VIP lid

    1 jan 2009
    6.729
    0
    36
    Ik.

    We eten biologisch, e-nummervrij en geraffineerde suikervrij. (En nog steeds lekker!)

    Ik heb jaren van slechte gezondheid en vage klachten achter de rug en heb me nog nooit zo goed gevoeld.
    Ondanks mijn schildklierafwijking ben ik afgevallen, zelfs nog in mijn zwangerschap.
    Ook is mijn lichaam compleet van vorm veranderd en is veel cellulitis verdwenen.
     
  16. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Heb jij een te snelle schildklierwerking dan? Ik kwam echt bij 1,5 jaar geleden, dat was 1 van de indicatoren dat er iets niet goed zat. Achteraf denkt mijn internist dat ik al heel lang een te trage schildklier had.

    Ja, mijn huid is ook zoveel verbeterd na het skippen van geraffineerde suiker, e-nrs en landbouwgif, echt bizar hoor! En mijn reuma, darmen, hoofdpijn, moeheid etc. Helaas heb ik het lichamelijk de afgelopen 4 jaar niet makkelijk gehad, maar toch.
     
  17. LiLaLief

    LiLaLief VIP lid

    1 jan 2009
    6.729
    0
    36

    Nee te langzaam.
    Ik ben benieuwd hoe dat gaat na de zwangerschap, wellicht wat medicatie afbouwen uiteindelijk?
    Ik ben langdurig ziek geweest voordat ik erachter kwam dat ik een schildklieraandoening had.
    Daarna kwam ik erachter dat de Mirena spiraal mij ook ziek maakte!
    Heb me een poos beter gevoeld maar bleef nog darmproblemen en erge vermoeidheid voelen.
    Ik dacht eerst aan voedselallergieen maar sinds ik geen synthetische rommel meer eet zijn de darmproblemen weg, en de vermoeidheid ook.
    (Mijn dochter is ook overgevoelig, met name voor e-621)
     
  18. Mukkie11

    Mukkie11 Fanatiek lid

    13 dec 2009
    3.378
    2
    0
    #58 Mukkie11, 4 feb 2013
    Laatst bewerkt: 4 feb 2013
    Er is ook een app waarop je alle e nummers kan checken!
     
  19. Mukkie11

    Mukkie11 Fanatiek lid

    13 dec 2009
    3.378
    2
    0
    Mijn zoontje krijgt ook weinig suiker.het is nl bijna niet te vermijden tegenwoordig...

    Hij snoept nauwelijks, terwijl ik andere kinderen zie die de hele dag door snoep eten!

    Maar hoe doen jullie dat met verjaardagen als je kind uitgenodigd is ofzo?mag jouw kind dan geen snoep of taart etc?
     
  20. eef80

    eef80 Niet meer actief

    Hi meiden, ik had al gereagreed dat ik biologisch eet en ik lees met jullie mee.
    Goede tip voor de groenteboulion! Ga ik proberen!
    En bedankt voor de andere tips die ik heb gelezen! Echt interessant!

    Ik wil graag reagen op een paar dingetjes die ik zie. Het kan zomaar zijn dat je e nummers in biologische producten tegen komt. De producten van de ah hebben nog wel eens e nummers toegevoegd en ook in de biowinkel kan je het vinden. Het zit hem namelijk in het verschil of het een bio winkel of een natuurwinkel is. Ik dacht dus dat dat 1 pot nat was maar dat is niet zo. Bijvoorbeeld gimsel is een natuurvoedingswinkel en estafette is een winkel die voornamelijk demeter verkoopt. In de natuurvoedingswinkel kan je bijvoorbeeld fruit en groente vinden wat onbespoten is maar wel gekweekt is op een watten ondergrond. Demeter wil zeggen dat het uit de volle grond komt.
    Gewoon goed opletten dus, ook al is het onder de noemer biologisch!

    En ik wil graag de veronderstelling dat biologisch eten veel duurder is onder de loep nemen. Misschien met het idee dat het haalbaarder voelt voor andere mensen om het ook te proberen. Mijn overtuiging is dat het niet duurder hoeft te zijn. Natuurlijk kan je kijken naar een goedkoop brood van een euro en een bio brood van 4 euro. Mijn ervaring is echter dat je van gewoon brood wel 4 boterhammen op kan en van een biobrood zit je na 1 boterham al vol. Dat is dus qua kosten gelijk. Verder kan je heel veel kosten besapren door alles zelf te maken ipv uit pakjes en zakjes te koken. En je kan kosten besparen door groente en fruit van het seizoen te eten. Is ook een stuk natuurlijker dan aardbeien in januari ;)
    Verder maak ik sinds ik biologisch eet mijn spullen op. Ik koop bewuster en daardoor maakt ik ook alles bewuster op.
    Nou,, misschien met mijn pleidooi nog wat mensen over de streept getrokken, hihi!
     

Deel Deze Pagina