Meepraten over basispakket zorg

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by tupp, Feb 11, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,859
    19,260
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Op dit moment is in het nieuws, dat artsen en patiënten (wij dus) mee mogen praten over wat er wel of niet in het basispakket zorg zou moeten zitten. Ik ben erg benieuwd wat er volgens jullie mag/moet veranderen. Let daarbij wel op: hoe meer er in het basispakket zit, hoe duurder het voor iedereen wordt.

    Nu met de crisis zijn er steeds meer mensen die niet betalen, waardoor de zorg voor degenen die wel betalen alleen maar meer gaat kosten. Dus ik denk persoonlijk wel dat het goed is om zorg die echt medisch noodzakelijk is en waar in principe iedereen mee te maken kan krijgen in het basispakket te houden (en die dus zo goedkoop mogelijk te maken.) Daardoor kunnen hopelijk zo veel mogelijk mensen de premie voor de basisverzekering betalen en hoeft niemand te creperen. En houden mensen door de lagere basispremie met wat geluk geld over om aanvullende modules af te sluiten die voor hun specifiek van toepassing kunnen zijn.

    Hieronder een linkje wat nu in het basispakket zit:
    Wat zit er in het basispakket van de zorgverzekering? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl
     
  2. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,859
    19,260
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Het liefst zie ik natuurlijk dat er zo veel mogelikk vergoed wordt. Maar het wordt steeds duidelijker dat dit niet meer betaalbaar is. Dus als er dan toch geschrapt moet worden, dan zou ik de volgende dingen voorstellen:

    Van mij mag vanaf 2020 alle zorg voor long-, mond- en keelkanker uit het basispakket voor mensen die in dat jaar 18 jaar worden en roken. Dat zijn nu nog kinderen die (mag ik hopen) niet roken. We zorgen ervoor dat voortaan op alle scholen vanaf groep 7 elk jaar een keer verteld wordt wat de gezondheidsrisico's zijn van roken en wat een een behandeling gemiddeld kost. Als je er dan toch nog voor kiest om te gaan roken, mag je van mij zelf de financiële gevolgen dragen. (Of je sluit een aanvullende verzekering af voor rokers, ook prima.) Ook hulp om te stoppen met roken mag vanaf dat moment uit het pakket voor die groep. Net als inhalers voor patiënten met astma en andere luchtwegaandoeningen die er toch voor kiezen te roken.

    Van mij mag er ook een apart aanvullend pakket komen voor mensen met een kinderwens. Daar kan dan de kraamzorg is, vruchtbaarheidsbehandeling, eventueel een extra echo, bloedonderzoek e.d.
    Verloskundige zorg + twee echo's zou ik wel in het basispakket houden, omdat er natuurlijk ook mensen zijn die onverwacht zwanger raken en die hebben natuurlijk wel gewoon recht op de basiszorrg.

    Voor verblijf in het ziekenhuis mag van mij een eigen bijdrage komen van € 2,50 per dag. Dit bedrag spaar je al gauw uit, omdat voor die persoon geen eten en drinken meer gekocht hoeft te worden uit het 'huishoudpotje'. En je bespaart daarnaast natuurlijk ook wel wat op water enzo.

    Volgens mij is thuiszorg een apart potje, maar ook daar kan op bezuinigd worden. Ik zie bijvoorbeeld dat mijn schoonmoeder eens in de twee weken huishoudelijke hulp krijgt. Als je alleen naar haar zelf kijkt, is dat ook terecht. Ze kan nog net met een stofdoek ergens langs, maar stofzuigen, dweilen, ramen lapen e.d. gaat gewoon niet meer. Maar: ze is getrouwd en mijschoonvader zou dat allemaal best kunnen. Oké, hij werkt voltijds. Maar er zijn ook voltijd werkenden alleenstaanden en die doen het toch ook zelf. Dus vind ik het zonde dat hiervoor uit gemeenschapsgeld iemand ingehuurd wordt. Dus bij thuiszorg moet er veel meer gekeken worden naar de andere personen in het huishouden en wat die nog kunnen doen. Dan kan er meer geld uitgegeven worden aan mensen die deze hulp ècht nodig hebben. Want daar wordt nu ook op beknibbeld. Maar als er niemand n huis is die kan stofzuigen, is 1x in de 2 weken hulp in de huishouding natuurlijk weer veel te weinig. Dus liever minder mensen elke week hulp, dan een hoop mensen onnodig om de week.
     
  3. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Wat mij betreft is de basisverzekering prima zo en heb je voldoende mogelijkheid om bij te verzekeren 'ala carte'.
    Ik zou graag zien dat ze eens onderzoek doen naar de organisatie van ziekenhuizen en andere zorgverleners. Want volgens mij kost het ook zoveel omdat we slecht georganiseerd zijn.
     
  4. Agter

    Agter Fanatiek lid

    May 3, 2012
    2,266
    0
    0
    In een huis
    Oh, dat is wel interessant om over na te denken.
    Wat mij betreft alles wat te maken heeft met niet noodzakelijke medische zorg. Ik denk daarbij aan:

    -vruchtbaarheidsbehandelingen
    -verloskunde
    -kraamzorg

    Ook zou ik een eigen bijdrage per keer dat je de huisarts bezoekt okay vinden.
     
  5. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Tupp, dat is moeilijk te onderscheiden van de overmatige alcoholconsumpties of elke dag patat bij mensen met hart dn vaat ziektes. Ik noem maar iets.
     
  6. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Hier ben ik het eigenlijk ook wel mee eens.
     
  7. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,859
    19,260
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Dat is waar. Goed, dan doen we vanaf 2020 ook leverschade door alcohol erbij. En hart- en vaatziekten bij mensen met een BMI boven 35. Dan neem ik het nog ruim.
     
  8. alamea

    alamea Fanatiek lid

    Jan 15, 2013
    1,270
    0
    0
    Het hele systeem zou eigenlijk wel op de schop mogen. Ik zie als Nederlander in België hoe het ook kan, en dat is een flink stuk goedkoper.

    Zorgkas: 25 euro per jaar
    Ziekenkas (mutualiteit): 60 euro per jaar
    Hospitalisatieverzekering: 277 euro per jaar

    Ik sta ingeschreven via mijn vriend zijn werkgever voor hospitalisatie. Toen ik nog werk had, was het een van de extra voordelen en dus gratis. Maar voor mijn leeftijd zou ik dan dit bedrag moeten betalen. Hoe ouder je wordt, hoe duurder het wordt.

    Maandelijks zou ik dus ongeveer 30 euro kwijt zijn, inclusief die hospitalisatieverzekering. In Nederland betaalde ik toen 90 euro per maand.
     
  9. Amezen

    Amezen Fanatiek lid

    Aug 13, 2012
    1,421
    0
    0
    Haarlemmermeer
    En wat dan als die mensen zo'n hoog BMI hebben door ziekte en/of medicijnen?

    Ik ben het deels wel met je eens, maar het is erg moeilijk om het zo zwart-wit te zien en zo vallen er altijd mensen buiten de boot.
     
  10. alamea

    alamea Fanatiek lid

    Jan 15, 2013
    1,270
    0
    0
    Tupp,

    Het doel van de zorgverzekering is om de bevolking gezond te houden, zodat zij voldoende kan functioneren en de toekomst van het land veilig kan stellen.

    Bepaalde mensen zorg weigeren, als zij zelf verantwoordelijk zijn voor de oorzaak, is niet te doen en druist tegen het doel in.

    Wat vruchtbaarheidsbehandelingen betreft, houd je vast voor de eventuele rel die hier gaat komen.
     
  11. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,859
    19,260
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Dat hoeft toch geen rel te zijn? Ik zeg niet dat ze niet vergoed moeten worden, maar dat het niet uit de basiszorg hoef. Met als doel de basiszorg goedkoper te maken, zodat je je bij kunt verzekeren voor zorg die je zelf nodig denkt te hebben.

    En inderdaad; het doel moet zijn de bevolking gezond te houden. Maar er zitten nu dingen dpin het basispakket die niet bijdragen aan dat doel. Sterker nog, door niet meer alles standaard te vergoeden maak je mensen (voor zover mogelijk) alleen maa emer verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid. Waardoor hopenlijk mensen zich bewuster worden van de gevolgen van hun keuzes en er dus bijvoorbeeld minder gerookt wordt. En mensen eerder aan de bel trekken als ze te zwaar dreigen te worden.
    En ja, er zijn mensen die te zwaar zijn door aandoeningen of medicijnen. Daar kunnen natuurlijk uitzonderingen voor worden gemaakt. Bij de meeste te zware mensen in mijn omgeving, zie ik dat dit vooral mensen zijn die bijvoorbeeld graag een biertje lusten en nooit sporten. Prima, maar accepteer dan dat je hierdoor hogere zorgkosten krijgt en verzeker jezelf daar dan aanvullend voor.
     
  12. Agter

    Agter Fanatiek lid

    May 3, 2012
    2,266
    0
    0
    In een huis
    In Belgie wordt de rest van de zorgkosten gewoon uit de algemene pot betaald (belastingopbrengst). Dat systeem willen we nu juist vanaf in Nederland.
    Lijkt me dus niet dat we Belgie als voorbeeld kunnen nemen. Want dan krijgen we gewoon het ziekenfonds weer terug.
    Die discussie kan heel interessant zijn, maar is momenteel geen optie in Nederland, en bovendien de vraag uit de OP niet.
     
  13. Agter

    Agter Fanatiek lid

    May 3, 2012
    2,266
    0
    0
    In een huis
    Helemaal mee eens.
    Er zou meer ingezet moeten worden op een gezonde leefstijl. En dit kun je stimuleren door een ongezonde leefstijl niet automatisch mee te verzekeren. Zoals nu wel het geval is.
     
  14. Bri

    Bri Niet meer actief


    Hoezo is verloskundige zorg niet noodzakelijke medische zorg??
    Wil je dat zwangeren het zelf maar uitzoeken, en met alleen wat mantelzorgers om zich heen thuis bevallen? Dat lijkt me een prachtrecept voor een hoge sterfte onder baby's en jonge vrouwen.
     
  15. Agter

    Agter Fanatiek lid

    May 3, 2012
    2,266
    0
    0
    In een huis
    Ik neem aan dat de meeste vrouwen bewust zwanger worden, het is tenslotte niet zo dat voorbehoedsmiddelen moeilijk verkrijgbaar zijn.
    Tevens kun je je gewoon aanvullend verzekeren hiervoor.

    Als je er zelf voor kiest om zwanger te worden, zie ik niet in waarom de maatschappij voor de kosten op moet draaien voor de bevalling. Eigen keuze, eigen verantwoording.
     
  16. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik denk dat er veel striktere eisen moeten worden gesteld voordat behandelingen worden gestart. Dus éérst stoppen met roken, of afvallen, of juist aankomen (m.n. bij ouderen, die zijn vaak ondervoed als ze het zkh in komen), of fitheid bevorderen door training en daarna pas starten met behandelingen of operaties die niet meteen op dat moment noodzakelijk zijn.
    Dat wordt nu soms wel gedaan, maar nog lang niet altijd.

    De kans op succes is dan veel groter, en de kans op complicaties veel kleiner. Dit vereist dat een specialist en/of een verzekeraar veel meer dwang moet kunnen uitoefenen t.a.v. leefstijl en trainingsprogramma's dan nu het geval is.

    Verder denk ik dat er nog veel meer dan nu moet worden ingezet op zelfzorg/zelfmanagement. Omdat dit omzet scheelt voor het zkh en de specialist komt dit nog onvoldoende van de grond (iemand die regelmatig op controle komt in het zkh levert meer op dan iemand die het thuis zelf monitort en alleen aan de bel trekt als de meetwaardes daar aanleiding toe geven). Als dat zo blijft, moeten de verzekeraars en de minister hier volgens mij hard op ingrijpen. Zorg in het zkh zou dan alleen nog moeten zijn voor die mensen die het echt niet zelf op afstand kunnen monitoren, en wanneer er metingen zijn gedaan die het nodig maken om door de specialist gezien te worden.

    De allergrootste kostenpost zit overigens in de psychische stoornissen. Ook hier denk ik dat dokters veel meer aandacht moeten besteden aan leefstijl. Wie ongezond eet en drinkt, inactief is en te weinig contacten heeft, zou daar iets aan moeten doen. En niet meteen aan de antidepressiva moeten of in langdurige therapie.
    En dit geldt eigenlijk ook voor alle chronische ziekten. Leefstijl krijgt veel te weinig aandacht van de huisarts. Die zou zich daar meer mee moeten bemoeien, en actiever mensen moeten wijzen op hun eigen gedrag.
     
  17. Bri

    Bri Niet meer actief


    Misschien omdat de maatschappij gebaat is bij een gezonde nieuwe generatie?
     
  18. Agter

    Agter Fanatiek lid

    May 3, 2012
    2,266
    0
    0
    In een huis
    Is dat zo?
    Om een goede afweging te kunnen maken wat wel en niet in de basisverzekering moet blijven, zouden we eigenlijk moeten weten hoeveel geld naar welke post gaat.
    Is er zo'n staatje bij jouw weten?
    We kunnen er wel wat uit gooien of erin houden, maar als we niet weten hoeveel geld ermee gemoeid gaat, zegt dat nog niets.
     
  19. knap

    knap Niet meer actief


    Dan komt het hier op neer. Je mag van jou wel kinderen krijgen maar het mag geen geld kosten.

    Zeker zelf een normale zwangerschap en bevalling gehad??

    Moeten vrouwen zo als ik dan maar sterven in het kraambed?? Aangezien ik mijn kinderen niet zelf kon baren en een ks noodzakelijk was. De eerste lag in een stuit en de tweede schoot de bevalling niet op. Als ik honderd jaar geleden geboren had geweest was ik dus gestorven tijdens de bevalling??/?

    Wil je daarnaar terug.???
     
  20. wasmachine

    wasmachine Niet meer actief

    Van mij mogen dokters elke keer dat er door onvoldoende onderzoek en niet serieus nemen geen goede diagnose en behandeling komt het consult zelf betalen. Zou denk ik een hoop geld schelen als er snel en goed gereageerd wordt ipv af te wachten en dat je 100 keer terug moet komen en dan uiteindelijk evenveel of meer onderzoeken krijgt.
     

Share This Page