Meepraten over basispakket zorg

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door tupp, 11 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mommy1983

    mommy1983 VIP lid

    30 mrt 2009
    12.507
    5
    38

    Dit vind ik ook wel belachelijk. Een keizernee gebeurd vaak uit nood en tegenwoordig ook een stuk eerder als vroeger. best lullig als je in jan ongepland zwanger raakt en je hebt geen aanvulling dan kan je dus duizenden euros zelf gaan betalen nou lekker dan.
     
  2. knap

    knap Niet meer actief

    Ik qoute Agter weer en vandaar mijn vraag over dat je dan maar moet sterven tijdens de bevalling of zo. Geen geld geen behandeling.
    Niet dat ze dat zo bedoelde maar. Het probleem is met haar. ( wil je niet in een hoekje drukken) dat ze zelf denkt rijk te zijn. Ze alles wel kan betalen en de mensen die het niet kunnen betalen moeten maar dit dat zus en zo. Hier gelukkig aanvullend verzekerd. Maak ook gebruik van de verzekering ook. Diverse gezondheidsproblemen waar onder een psychische( daar kies je niet voor dat heb je of heb je niet). Suiker.( daar ligt wel de verantwoording van uit me zelf had beter eerder goed beter moeten gaan eten).

    Maar ik vond het oude ziekenfons systeem ook zo slecht nog niet. Was duidelijker dan nu. nu betaal je je scheel aan maand premie eigenbijdragen en meer. Ook van uit de aanvullende verzekering worden niet alle medicijnen vergoed.

    Het gaat idd steeds meer Amerikaans klinken hier. Van steeds meer zorg zelf betalen. Het klinkt nog niet zo gek zo als de Belgen het doen.

    En ik vind eend dokter bezoeken voor iedereen een recht of je nu arm bent rijk of in Afrika woont. Iedereen heeft recht op zorg.
     
  3. Flipske

    Flipske Fanatiek lid

    25 mrt 2011
    1.330
    0
    36
    overijssel
    Ik denk ook dat er bij veel mensen een omslag moet zijn in denkwijze over de zorg. Wij Nederlanders zijn behoorlijk gierig en melken get uit tot de laatste druppel. Hoeveel mensen willen niet om de X jaar een nieuwe bril omdat die vergoed wordt? Niet omdat de oude zo slecht is, maar omdat ze er in hun ogen voor betaald hebben via de zorgverzekering. Of die precies het aantal behandelingen van de fysio vol maken elk jaar? Dat kost ook een vermogen.

    Verder denk ik dat veel geld gaat naar levensverlengende behandelingen. Ik denk dat daar een leeftijdsgrens en misschien zelfs een verwachtingsgrens aan gesteld moet worden. De precieze richtlijnen vind ik moeilijk en ik bedoel ook niet dat de volledige medische zorg onthouden moet worden. Maar is het realistisch dat we iemand van 77 nog dure chemo behandelingen vergoeden zodat deze persoon 6 maanden langer kan leven?

    Sowieso zie ik bij oudere veel dure behandelingen die te maken hebben met ouderdom. Mijn oma is daar een perfect voorbeeld van. Ze heeft al verschillende operaties gehad ivm ouderdoms klachten (o.a. Knie, heup, hand, middenrif etc.) maar doet zelf onvoldoende om goed te herstellen waardoor het allemaal niet helpt. Nu heeft ze een elektrische fiets vergoed gekregen zodat ze mobieler is. Ze durft alleen niet te vaak af te stappen omdat opstappen lastig is. Dus ze komt nog nergens omdat ze niet wil oversteken. Zonde van het geld dus.

    Ook vind ik dat er meer gekeken moet worden naar mantelzorg. Daarbij wil ik graag even wijzen op de schoonmoeder van ts. Ze geeft aan dat haar sv best bij kan springen in het huishouden. Maar geld dit niet ook voor ts haar zelf? Als schoondochter (of kind) kan je toch ook een deel van de zorg overnemen voor je schoonmoeder? Wie helpt hier wel eens de buurvrouw met boodschappen of een wasje draaien? Of een nichtje ontlasten omdat zij een gehandicapt dochtertje heeft. Ik doe het zelf ook niet, maar toch zou je bij jezelf na moeten gaan wat je wel kan doen. Maar de maatschappij is tegenwoordig heel individueel ingesteld.
     
  4. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    #44 Agter, 12 feb 2013
    Laatst bewerkt: 12 feb 2013
    Ik had het helemaal niet over een keizersnee, volgens mij...maar gewoon over verloskundige hulp. Verloskundigen doen toch geen keizersnee?
     
  5. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    Ik vind het altijd vervelend als men in normale discussies het maar over de user gaat hebben ipv gewoon on topic te reageren. Komt vaak zo zwak over. En je verpest het topic ermee.
    De discussie gaat er helemaal niet over of ik denk dat ik rijk of arm ben en wat ik allemaal wel of niet kan betalen.

    De vraag is wat je zelf uit de basisverzekering zou halen als het aan jou lag.
    Wat mij betreft vallen daar de behandelingen onder die je zelf bewust gekozen hebt. Zwanger worden is iets wat je meestal bewust doet. En je kunt je prima aanvullend verzekeren voor die kosten.
     
  6. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    Hey, dank je wel!
    Deze ga ik eerst even lezen. :)
     
  7. knap

    knap Niet meer actief

    Nou als je het op een andere manier bekijkt valt een ks ook onderverloskundige zorg. Alleen komt daar een gespecialiseerde arts voor kijken. De gynaecoloog gespecialiseerd in alles wat met vrouwen te maken heeft waar onder de bevalling.

    Maar even over je andere berichten daar na je hebt gelijk laat ik ontopic blijven.

    Wat mij betreft komt er gewoon een complete verzekering met alles er op en er aan. Geen aanvullende niet alleen en of basis. Gewoon een algehele verzekering. Geen onderscheid voor niemand.
     
  8. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    En stel dat zo'n verzekering 250 euro per persoon per maand gaat kosten. Wie moet dat dan betalen volgens jou?
     
  9. mommy1983

    mommy1983 VIP lid

    30 mrt 2009
    12.507
    5
    38

    daar zit natuurlijk een hele hoge prijs aan. Dat is ook niet te doen. Of je moet weer alles op de bredere schouders gaan leggen. Ook niet eerlijk in mijn ogen. Want zo breed zijn die schouders niet meer
     
  10. alamea

    alamea Fanatiek lid

    15 jan 2013
    1.270
    0
    0
    Ok, ik dacht dat je het daar wel over had, aangezien je reactie kwam van de quote van Knap, die het over de keizersnedes had. Uiteindelijk moet je daarvoor bij een specialist zijn, of het ter plekke besloten wordt, of een geplande is.

    Maar goed, wat is er nu eigenlijk verkeerd volgens jou aan het oude ziekenfonds of aan het Belgische zorgstelsel? Ik weet eigenlijk helemaal niet waarom er nu eigenlijk is overgegaan op de nieuwe Nederlandse zorgverzekering, en of het doel daarvan eigenlijk bereikt is. Met Google kwam ik ook niet verder. Het enige dat ik weet, is dat de zorgverzekeraars hierdoor beter met elkaar moesten concurreren.

    Het enige nadeel dat ik merk in België, is dat de medicijnen duurder zijn en er veel daarvan niet wordt vergoed. Het grootste voordeel dat ik zie, is dat er zonder doorverwijzing naar een specialist kan worden gestapt. Geen gesmeek meer bij een huisarts voor een doorverwijzing. De tarieven van huisartsen en specialisten worden voor een groot deel vergoed, maar zij mogen deze wel zelf bepalen. Ik betaal bijvoorbeeld 26 euro voor een consultatie bij mijn huisarts, en hiervan krijg ik bijna 20 euro terug. Hierdoor wordt indirect gestimuleerd om niet voor elk kleinigheidje naar de arts te stappen.
     
  11. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    Ik ken de Belgische situatie niet goed genoeg om die te vergelijken met de Nederlandse. Maar punt blijft, welke vorm van omslag van de ziektekosten je ook kiest, dat iemand moet betalen. Of je dat nu doet via de algemene belastingen zoals in Belgie, of via de ziektekostenpremie zoals in Nederland. Betaald moet het worden.
    Mijn bezwaar tegen het Belgische systeem is dat je als burger helemaal niet ziet hoeveel er van je geld naar de zorg gaat. Wie geeft jou die 20 euro terug? En hoe komen ze aan dat bedrag van 26 euro?

    En wat dat betreft ben ik meer voor het Nederlandse systeem, waarin de burger wel ziet wat de zorg kost (en dan zien we nog maar een gedeelte, want veel wordt alsnog via de algemene belastingen betaald).

    Wat mij betreft mag het in Nederland nog wel veel doorzichtiger worden.

    Wat betreft een eigen bijdrage: Daar ben ik principe ook voor.
     
  12. Mystify

    Mystify Bekend lid

    24 mei 2011
    938
    0
    0
    Voor je ook maar een zinnig woord kan zeggen over de zorg zou je eerst moeten weten waardoor de kosten sinds het afschaffen van het ziekenfonds zo schrikbarend hoog zijn geworden.

    Vergrijzing, meer en betere zorg, hogere inkomens managers en kosten vh zh?
     
  13. Kweenie

    Kweenie Fanatiek lid

    12 aug 2006
    3.199
    1
    38
    Ik denk dat er best het 1 en ander kan veranderen.
    Klein voorbeeldje. De kinderarts schreef een neusspray voor mijn dochter voor. Kom ik bij de apotheek zegt ze: "Als ik m op recept moet maken kost het je 28 euro...maar we verkopen dit middel ook zonder recept en dan kost het 4,50 euro...." Waarom schrijft de arts een recept uit voor een middel dat vrij te halen is. Nu moest ik hier zelf voor betalen maar....

    Ander voorbeeld. Dochter krijgt nu speciale voeding a 25 euro per blik/400 gram. Wordt volledig vergoed....waarom geen eigen bijdrage? Al is het maar 2,50 euro per blik.

    Of het feit dat ik perse op consult bij de kinderarts moest komen. Waarom? Omdat ze wilde weten hoe mijn dochter het op deze voeding doet en om aan te geven dat we nog mee moeten doen aan een provocatietest..... Was een telefonisch consult in deze, i.o.m de ouder, dan niet prima?

    Eige bijdrage voor de huisarts vind ik eigenlijk ook wel oke. 2,50 euro per bezoek of zo? Hoe vaak lees je hier alleen wel niet dat men 1 dag over tijd is, tesr is negatief dus oeh, gauw bloedonderzoek laten doen (en een dag later breekt de menatruatie door).

    Ivf leeftijd verkorten naar 35 jaar. Tussen 35-40 jaar de helft zelf betalen, of aanvullend verzekeren, boven de 40 geen vergoeding meer / aanvullend verzekeren.

    Verloskundige zorg wel intact houden. Gaat ten slotte ook om je gezondheid.
    Eventueel een eigen bijdrage voor de combinatietesten, ongeacht je leeftijd.

    Beter kijken naar medicijnen. Minder kijken naar naam. Ik gebruikte bijvoorbeeld altijd de Marvelon. Maar heb nu xxxx pil, precies hetzelfde alleen andere naam en daarom veel goedkoper.

    Roken....moeilijk! Hoe toon je aan dat iemand rookt? Jaarlijkse fitheidstest? Longinhoud? Je kunt ook iets aan je luchtwegen krijgen door andere stoffen die je inademt, meeroken, domme pech. Partner rookt hier af en toe in de avond wel eens een sigaret (als kinderen op bed liggen) ben ik dan ook niet vasis verzekert omdat ik bewust meerook?

    En obesitas? Alleen door slecht eten of ook door ziekte laten meetellen? En hoe controleer je dat? Ken iemand die claimt dat ze ziek is maar zeer zeker ook van lekker en overmatig eten houdt. En zich slecht aan het dieet houdt....

    Alcohol.... Welke mate? Van 1x eenmalig een fles jenever achteroverslaan of eenmalig een avondje 'comazuipen' op vakantie kun je ook kapot gaan.

    En wat dacht je van zware stess? Tot hoe ver is een stressvolle baan bijvoorbeelf geoorloofd?

    En tellen zaken als; hoeveel beweeg je, hoeveel slaap je en hoeveel uren kom je in de buitenlucht ook mee? Hoe gezond eet je etc....

    Vind het heel moeilijk... Want bij beweging hoort bijvoorbeeld ook sporten. Maar wat als je je been breekt tijdens het skeeleren? Hoort dat ook thuis in de basisverzekering? Of moet je daar een sportmodule voor aanschaffen? Zou ook weer heel dubbel zijn. Aan de ene kant houd je je dan namelijk aan gezond leven, beweging, maar het risico van een blessure....ja, daar betaal je zelf maar voor.

    Consultatiebureau, ook zoiets...die afspraken kunnen ook best minder. Moest met 4 weken komen en prompt 3 weken later weer voor de 1e vaccinatie. Waarom die 2 afspraken bijvoorbeeld niet combineren. Tenzij je je ongerust maakt om 1 of andere reden.

    Denk dat de gezondheidszorg echt veel beter moet kijken naar het individu, overleggen. En niet standaard maar iets doen omdat dat zo hoort.... Mij 2 cremepjes laten kopen terwijl ik er aan 1 ruim genoeg heb etc...

    Oh betalen voor een nacht in het ziekenhuis vind ik ook een dikke nee. Parkeren alleen al kost al gauw 20 euro...En wat als je er langer ligt? Een maand of zo? Kijken of nog een nacht wel echt nodig is lijkt mij weer beter. Na mijn KS moest ik standaard 3 nachten blijven....ik ging na 2 nachten al naar huis maar nou, dat was een hoge uitzondering hoor! Terwijl het ziekenhuis waar mijn zus lag als standaard 2 nachten nam...

    De zorg kan beter geregeld worden denk ik, waardoor het ook goedkoper wordt.
    Xxx
     
  14. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    Net zoiets als de huisartsenpost. Ik dacht altijd dat dat voor echt dringende hulp was, als je niet kon wachten tot de eerst volgende werkdag. Hoe vaak mensen daar wel niet naartoe gaan...jee...

    Wat mij betreft krijg je daar gewoon een rekening voor als je er onnodig naartoe gaat. En dat is dan aan de arts om te bepalen.
     
  15. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Ik woon in het buitenland en ik verbaas mij er elke keer weer over hoeveel mensen voor elk wissewasje naar de huisarts rennen. Ik ken mensen die met hun kind naar de huisarts rennen als het een beetje verkouden is. Je kunt toch voor minder dan 5 euro zelf even een neusspray kopen? Of mensen die met hun kind of voor henzelf perse in het weekend naar de HAP moeten terwijl er eigenlijk niks aan de hand is.
    Ja, ik vind dat best gek. Zo stijgen de kosten idd.
     
  16. knap

    knap Niet meer actief


    Nou neusspray koop ik altijd al zelf. Maar weet je het valt me vaak op maar mijn kinderen worden vaak ziek juist in het weekend of avond.( spreek even voor me zelf)

    De keren dat ik naar de hap gegaan ben was het ook gewoon terecht.
     
  17. Flipske

    Flipske Fanatiek lid

    25 mrt 2011
    1.330
    0
    36
    overijssel
    De huisartsenpost mag inderdaad wel wat selectiever. Maar hoor ook vaak zat mensen die overdrijven zodat ze er maar naar toe mogen met een snotneus. Dat doen wij als maatschappij ook zelf.

    Ik vind dat de huisarts laagdrempelig moet blijven. Het is ook een stuk voorlichting wat hij geeft welke in de toekomst ergere problemen kunnen voorkomen. Bijv. Anticonceptie of dieet voorlichting.

    Ik ben er echt van overtuigd dat wij als maatschappij verwend zijn met de zorg in Nederland en waar wij vinden allemaal recht op te hebben. Ik ken vrouwen die een behandeling bij de schoonheidsspecialist weg laten schrijven als acne behandeling en dit terug vragen aan de zorgverzekering. Als je ervoor betaald moet je toch alles eruit halen.
     
  18. alamea

    alamea Fanatiek lid

    15 jan 2013
    1.270
    0
    0
    Uiteraard moet er iemand betalen, de overheid draagt bij en de burger draagt bij. De premie voor het basispakket is echter 2x zo duur geworden, of zelfs iets meer, dan de vorige ziekenfonds premie. Ik weet nog dat mijn ziekenfonds premie toen 50 euro per maand was. Het punt is dat de burger het niet zo erg voelde in de portomonnee met het oude ziekenfonds als nu met de zorgverzekering. Dus dan vraag ik mij af wat er eigenlijk zo verkeerd was aan het oude ziekenfonds en wat de huidige zorgverzekering beter maakt.

    De tarieven mogen Belgische artsen zelf bepalen. Hoe ze die prijs bepalen, tja, zoals elk bedrijf dat doet: kostendekkend en onder invloed van de marktwerking. De mutualiteiten bepalen hoe veel ze ervan vergoeden. Er zijn ook artsen die akkoord gaan met de voorgestelde officiële tarieven die de mutualiteiten rekenen, dan betaal je dus nog minder zelf.

    In Belgie kan men ook inzien hoeveel de zorg kost. Men kan de artsen contacteren om te informeren naar de tarieven. De websites van de mutualiteiten hebben de tarieven van behandelingen, consultaties, en ziekenhuisverblijven op hun website staan. Zo kan je zelfs vergelijken. Bepaalde ziekenhuizen hebben op hun website ook een tooltje om je verblijfskosten te berekenen.
     
  19. Flipske

    Flipske Fanatiek lid

    25 mrt 2011
    1.330
    0
    36
    overijssel
    Vergeet niet dat we te maken hebben met vergrijzing. De meeste zorg gaat naar de oudere, aangezien dit er veel meer zijn dan 10 jaar geleden zijn die kosten ook veel hoger. Daarbij is er zoveel ontwikkeling in de medische zorg dat er langer behandeld wordt en er veel meer mogelijkheden zijn voor patiënten. De zorg is gewoon vele malen duurder geworden dan 15 jaar geleden.
     
  20. loetje

    loetje VIP lid

    6 jun 2006
    7.446
    1.843
    113
    Weetje, ik denk dat er zo ontzettend veel kosten bespaard zouden kunnen worden als iedere arts openheid van zaken zou moeten geven. Als voorbeeld dat oorsmeer incident. Een ingreepje wat bij de huisarts slechts 9 euro kost, wordt door een specialist weggeschreven als een ingreep van 1000 euro. Daar gaat het toch he-le-maal mis?!?!? Wie weet met hoeveel behandelingen dat nog meer gaat, om maar niet te spreken hoe hoog de bedragen zijn die daarmee gemoeid gaan..

    Waarom kunnen alle ziekenhuizen, net als ze dat met banken doen, niet genationaliseerd worden? Ga er als Nederland bovenop zitten, KIJK gewoon eens wat voor smerige praktijken er uitgevoerd worden over ONZE rug!! Die hele zorg/medicijnen industrie is in mijn ogen een op geld beluste mafiabende. Maar dààr wordt gewoon NIKS aan gedaan.. En wij moeten ervoor dokken..

    En nu mogen wij schaapjes mee gaan beslissen wat er wel/niet in het basis pakket moet zitten. Jaja, laten we met z'n àllen voor God gaan spelen, goed plan!!
     

Deel Deze Pagina