Ja da het ervan achteruit gaat...ben meteen na bloedprikken met 1000ie begonnen, maar ja...wist het ook eigenlijk wel, je moet alles zelf checken!! Maar klopt het dat dat drankje 50.000ie is, en is het wel veilig dat in 1x te nemen dan??
Ja, 1ml is 50.000IU. Het is veel ja. Je zit op de grens (30) dus lijkt me dat wekelijks niet nodig? Ik had na 8 weken mijn waarde van 30 opgevijzeld naar 80 met 2000IU.
50.000 is een goede dosering voor zo'n groot tekort. Mijn internist adviseert dat standaard bij dit soort lage bloedwaardes. Het stijgt er lekker snel mee
Maar zijn er lange termijn effecten bekend van zo'n hoge dosering? Mijn waarde is dus ook 33 en ik doe het liever een beetje rustig aan met een niet al te hoge dosering. Mijn dietiste zei dus minimaal 25mcg (1000iu) voor minimaal 3 maanden. Tegen die tijd kom ik ook weer meer buiten/meer zon, dus hoop dat dat wel voldoende zal zijn. Pillen gaan nu goed. Dat is bij mij ook altijd maar de vraag, hoe ik reageer met maag/darmen.
Mijn ha zei dat de huisartsenstandaard ligt bij waardes ONDER de 30. Mijn waarde was ook snel weer hoog zonder spuitjes. Maakt verder ook niet uit toch?
Volgens mijn internist geen risico. Groter risico bij te korten. Zonlicht is bij slechts weinig mensen genoeg om tekorten mee op te lossen. Merendeel van de bevolking heeft een tekort.
Ik had getekend voor die spuitjes, maar de koekebakker van een huisarts van mij vertikte het. deveron 400 iu was het. de internist schreef me 5 keer 400 iu voor, ipv het drankje maar heb hem ervergeten naar te vragen. een vitd te kort langdurig heeft volgens mij meer schadelijke gevolgen als even snel de boel ophogen, denk datje daar zelf ook echt gebaad bij bent. 1000 iu is echt te weinig om het een beetje normaal op te hogen. maar goed, iedereen moet natuurlijk doen waar hij/zij zich goed bij voelt. manlief krijgt donderdag de uitslag ben heel benieuwd wat daar uitkomt.
Het is inderdaad wel zo dat je lever die 50.000IU op dat moment moet verwerken. Je kan in de tropen tot max 10.000IU per dag aanmaken.
Meiden, ik slik een multi waar per 3 tabletten 5 ug vitamine D inzit. Kunnen jullie me vertellen hoeveel IE 5 ug vitamine D is?
Vroeger was als de R in de maand was (dus de maanden met minder on) haring en andere vette vis vrijwel dagelijks voedsel.
In Volendam of Scheveningen wellicht! Mijn ouders kregen gewoon de lepel levertraan en ik heb hem heel vroeger ook wel gehad. Dagelijks vis; echt niet! Woensdag kabeljauw als het meezat, maar die 's niet vet. 'Vroeger' werkte men op het land en speelden de kinderen buiten. Bovendien was smeren met factor 50 niet de norm, factor 4 wel. Ik weet nog dat factor 8 in de handel kwam. Dat is nu laag.
En hoeveel ben je daarna gaan slikken om het rond 80 te houden? Wat merkte je qua gezondheid/klachten voor verbetering? Mijn lever is mogelijk al overbelast oid, maar ik reageer sowieso heel snel als ik van iets te veel krijg. Dan kan ik ook niet meer tegen kleine hoeveelheden.
Getver, iedere dag vis Moet er niet aan denken, hihi. Ok, we smeren nu met hogere factor, maar ik begreep uit een eerdere post dat je in de wintermaanden sowieso helemaal geen vit D aanmaakt in de r-maanden (ook al ben je veel buiten)? In de zomer smeer ik me niet altijd direct in hoor, of als ik maar eventjes naar buiten ga. Dochter wel als de zon echt heel fel is, maar ook zij vangt de meeste dagen wel onbeschermde zon. Als dat kwartiertje (onbeschermde) zon per dag genoeg is, dan halen we dat volgens mij wel.
Bedankt voor jullie feedback op de 50.000 IE, ik denk dat ik het gewoon even aankijk en neem aan dat als ik er niet tegen kan ik het wel meteen zou merken? Vind het wel weer raar advies van HA - bij waarde 33 - 400 IE en bij waarde 30 - 50.000 IE. Alles zelf vantevoren checken voortaan dus!! En hopen dat het snel weer lekker zomer wordt!
Ik heb het over vroeger in de zin van 'gouden eeuw', niet 'grootmoeders tijd'. Toen was haring volksvoedsel nummer 1 en had men nog nooit van zonnefactoren gehoord.
Oh, de gouden eeuw, jaaaaa, toen we nog pest hadden en geen schoon drinkwater en geen dokters, althans de arbeiders niet. En die aten ook echt geen vette vis, maar een homp brood en gortepap. Rachitis kwam pas echt tot uiting in de 18e eeuw ten tijde van de industriƫle revolutie, de luchtvervuiling, de hoogbouw in de straten en het werk dat naar binnen was verplaatst. Niet omdat men geen haring meer at. Daarvoor had men ook nog geen kennis van dit soort aandoeningen. Ik noem 30/40 jaar terug al 'vroegah'.
Hihi, ik bedoelde eigenlijk niet grootmoeders tijd en ook niet de gouden eeuw, maar heul vroeger. Het stenen tijdperk ofzo, dus van nature Maar goed, toen hadden mensen ook geen last van diabetes, hart- en vaatziekten en wat nog meer voor welvaartsziekten waar vit D dan misschien tegen kan beschermen.. Maar ik geloof ook niet zo dat er tijden geweest zijn dat alle mensen zich de hele winter lang door voedden met iedere dag een vette vis. Nou ja, in Scandinavie misschien?