Ja inderdaad dat is dus ook lastig maar dat is het altijd. Onze verzekering loopt alleen ergens anders dan onze hypotheek. Kan ik dan de voorwaarden aanhouden van de verzekeraar of van de hypotheek verstrekker?
Kan best zijn dat je het een raar product vindt... Maar zo heb je (of TS in dit geval) wel afgesloten... Daarbij zeg ik niet dat het verplicht is, ik zeg dat ik het logisch vind dat de geldverstrekker vraagt om een verzekering dat de hypotheek lening wordt ingelost, zoals afgesproken met hun. Dat kan middels een levensverzekering, maar als jij het op een andere manier kunt garanderen zullen ze daar ook in mee kunnen gaan. En ja, sommige banken stellen het dus wel verplicht en zullen je anders geen lening verstrekken... Overigens hoort de TP TS zonder extra kosten te adviseren aangezien hij in het verleden inderdaad al provisie heeft ontvangen. Vanaf 1-1-2013 mag de TP geen provisie meer ontvangen Vd maatschappij, maar moet hij de kosten direct bij de klant in rekening brengen. Dit geldt echter alleen voor nieuwe producten, huidige producten heeft hij immers al betaal voor gekregen. Maar helaas werken niet alle Tp's zo eb proberen zij ook voor huidige producten, opnieuw kosten te rekenen...je kunt altijd opnieuw zelf advies bij de maatschappij opvragen.
Je zou idd eens kunnen uitzoeken of je de verzekering ook gewoon elders kunt afsluiten. Dan kun je lekker shoppen op het internet. Daar zijn grote prijsverschillen. Ik zou gewoon eens bellen naar je hypotheekverstrekker.
Het is niet wettelijk verplicht, maar wel volgens het acceptatiebeleid van de bank of NHG. Ik las eerder dat je een hypotheek onder NHG conditeis hebt en dan geldt dit: Bij een hypotheek die is afgesloten onder NHG-condities, is het verplicht een overlijdensrisicoverzekering te hebben voor dat deel van de hypotheek dat boven de 80% van de vrije verkoopwaarde van de woning komt. Wanneer u dus een woning koopt met een vrije verkoopwaarde van 200.000 en de hypotheek bedraagt 220.000, dan heeft u minimaal een overlijdensrisicoverzekering nodig van 220.000 - (80% x 200.000) = 60.000. En aan een ORV verdien je als adviseur echt bijna niks hoor, dus daar zal het niet aan liggen.
Voorwaarden Vd verzekeraar, maar toestemming wijzigingen of overstappen heb je Vd pandhouder nodig. De hypotheekverstrekker dus. Wellicht hebben die zelf ook verzekeringen? Dan krijg je soms korting..
Onzin/geldklopperij of niet..... Wij hebben ook een levensverzekering waardoor onze maandlasten nu niet zo hoog zijn. Deze keert bij leven 30 jaar na afsluiting het volledige hypotheekbedrag uit waardoor het huis hypotheek vrij is. Daarnaast keert hij een deel uit bij overlijden van mij en een deel bij overlijden man. Mijn man is voor meer verzekerd omdat, mocht hij overlijden er een groter bedrag afgelost moet worden zodat we er kunnen blijven wonen met een parttime salaris van mij. Dan kun je dat onzin vinden maar nu betalen we dus alleen de rente en levensverzekering en hebben we alle veiligheid.
Ja, zoveel verstrekkers, zoveel instellingen, zoveel verschillende voorwaarden... Een ORV voor 60k is al een stuk lager dan wat sommigen in hun maag gesplitst hebben gekregen: namelijk het volledige hypotheekbedrag. Bij een volledig aflossingsvrije hypotheek heb ik daar nog nooit mee te maken gehad, gelukkig. Het is dus maar net afhankelijk welk product (of combinatie van) je afneemt. En ook zijn de NHG-voorwaarden al vaak veranderd de afgelopen 10 jaar. Maar nu inhoudelijk: Het gekke van de regels die jij hier neerzet, is dat je juist met een spaarhyp iedere maand netjes je potje verder opbouwt (om straks af te kunnen lossen). Het risico voor de bank wordt dus ieder jaar kleiner. Lijkt mij dus ook logisch dat het verzekerde bedrag naar beneden toe afloopt...? En over het verdienmodel: vroeger kon daar wel op verdiend worden...het afsluiten van allerlei verzekeringen gekoppeld aan je hyp. Koppelverkoop is officieel niet voor niets verboden.
Ik vind het zeker geen onzin! Maar ik vind dat het een vrije keuze moet zijn, of je een ORV af wil sluiten. Bovendien hoort het inzichtelijk te zijn welk deel van je premie je inlegt in je spaarpotje, en welk deel gebruikt wordt voor de verzekering. En die informatie moet je hebben voordat je de hyp aangaat! In principe moet je zelf kunnen shoppen voor een andere ORV als de kosten van deze je niet aanstaan of een bank komt opeens met een actietarief. Eens?
Nee niet mee eens. Want niet alle maatschappijen die overlijdensrisicoverzekeringen verkopen houden zich netjes aan de regel van uitkeren als iemand komt te overlijden. Daar wordt zeker opgelet bij de hypotheekverstrekkers. En over NHG. Ik werk nu bijna 7 jaar in de hypotheken. En al die tijd heeft NHG de regel gehad, alles gefinancieerd boven de 80% van de marktwaarde (voorheen vrije verkoopwaarde) moet afgedekt zijn met een ORV. En in heel veel gevallen gelukkig maar want ik heb genoeg gevallen meegemaakt waarbij mensen achteraf opgelucht waren dat een ORV een (groot) gedeelte aflost, anders konden ze niet rondkomen.