We hebben hier rond de eerste verjaardag een brief van de gemeente gehad, dat we ons toch vooral snel moeten gaan oriënteren wat betreft de basisschool. Populaire scholen hebben kennelijk een wachtlijst. Dus ik op internet uitgezocht wat hier allemaal in de buurt zit. En al afspraken gemaakt om voorlichtingsbijeenkomsten te bezoeken, met m'n man. Maar ik vind het nog zo vroeg. Ik kan nog niet goed inschatten wat voor een type kindje het is. Zijn er meer mensen al zo vroeg bezig met de schoolkeuze? En waar ga je op letten? Wat zijn normale klasgroten? Klopt het dat er weinig meesters zijn? Zie voornamelijk veel juffen op het internet.
Hier moesten we voor de tweede verjaardag inschrijven. Wij hebben geen bij inkomsten gehad.wij zijn persoonlijk met de school in gesprek gegaan. Wij hebben gemiddelde klassen van 18 personen. Hier is het tot groep 5 juffen en daarna meesters
Niet zo heel vroeg, wij gaan begin maart naar een open dag van de school van onze keuze. Mijn dochter wordt in mrt 3 jaar. Ik let met name op de kwaliteit van het onderwijs, hoe het dus aangeschreven staat, dat kun je opzoeken nl (weet even de site niet mee, maar heb je vast een folder van gekregen) Wat ik ook belangrijke punten vind is: hoe komt de school over? als fijne lichte lokalen, is het personeel vriendelijk? of komen ze star over? Hoe zijn ze tegen de kinderen die er al op school zitten (wanneer die aanwezig zijn) hoe gaan ze om met een ongehoorzaam kind? Hoe is het pestbeleid? de speelplaats? Kun je na schooltijd de klas binnenlopen en even met de juf praten, of moet er een afspraak voor worden gemaakt? En vraag eens rond bij kennissen/buren en familie die er een kind op school hebben hoe het ze bevalt? Kijk dus niet alleen naar het karakter van je kindje, aangezien dat per jaar kan verschillen en een kind er zo'n 8 jaar op zit. Kijk ook met name of de school bij jullie als ouders past, kunnen jullie je vinden in de aanpak qua opvoeding binnen school? Geloof evt etc.
Ik wil eigenlijk ook wel weten hoeveel kinderen van allochtone ouders, of rugzakkindjes, er zitten. Niet omdat ik bijv. een blanke school wil, maar meer omdat ik het belangrijk vind dat er een normale afspiegeling van de samenleving is. Is dat een normale vraag? En wat is een normale schoolbijdrage? Ik lees bedragen van 19 euro per jaar tot een paar honderd euro per jaar.
Ja hoor, ik vind het zeker geen rare vraag, mits je erbij vermeld waarom idd. Anders komt het over dat je perse een blanke school wil hebben. Normale schoolbijdrage voor de lagere school was destijds bij mijn oudste 45 euro, maar dat was een andere school (SO) dan waar mijn dochtertje straks heen gaat, dus geen idee eigenlijk.
hier hebben we geen allochtone kinderen Maar die wonen hier ook bijna niet. Dus die vraag heb ik nooit hoeven stellen. De ouder bijdrage is hier vastgesteld op 30 euro per jaar
wij kiezen voo montessori...en de ouderbijdrage is inkomensafhankelijk..en inclusief oveblijf en alle uitjes en extra dingen tussen 200 en 300 ( de hoogte heeft ook te maken met de subsidie die ze -niet- genoeg van de gmeente krijgen klassen zijn in onze stad gemiddeld 29/30 kinderen
ja ik vind het niet erg...maar veel geld daar niet van. Voind het wel prettig dat ik nergens verder geld voor hoef mee te geven, alles wodt er van betaald...
Mag ik vragen waarom jullie voor montessori gekozen hebben? Staat hier ook op onze shortlist namelijk.
Montessori is over het algemeen goed onderwijs, maar moet wel bij je kind passen idd, en dat is wel moeilijk als je dat op 1 jarige leeftijd moet beslissen, nu snap ik ook waarom je het zo'n lastige keuze vind.
Kan je via internet ook opzoeken: Elke basisschool in Nederland op 10.000scholen.nl Schoolbijdrage is hier iets van 35 per kind per jaar, 200 vind ik echt heel veel geld.
check de website van de onderwijsinspectie. Daar sstaan van elke school inspectierapporten. In jou/onze omgeving zijn veel scholen met problemen. Ik vermoed vanwege de enorme groei die veel scholen in korte tijd maken. Daarnaast zijn de meeste scholen scheef verdeeld, openbaar veel 'allochtone' kinderen en katholieke of protestante scholen meer blank. Ik vond het ook belachelijk hoe vroeg je je moest inschrijven. maar de eerste school waar ik haar op wilde inschrijven kon alleen nog maar op de wachtlijst, de klassen voor over 3 jaar waren al vol. Uiteindelijk een leuke school gevonden in de buurt, nog wel afwachten hoe het straks werkelijk gaat bevallen
ik ben gewoon heel erg voor het zelf ontwikkelen en niet van richtlijnen en moeten presteren .. ik ken het montessori ook uit eigen jeugd. Daarbij vind ik persoonlijk de kleutertijd erg belangrijk..en dmv van montessori mateiaal etc blijft het kind lekker kind... Ik weet ui ervaing hoe gaaf het is zelf iets te ontdekken wat je met het materiaal kan en kan te weten komen. Ik vind de verschillende leeftijden bij elkaar een pluspunt, steeds onderaan beginnen ( jongste kleuter of jongste bovenbouwer)..Daarbij dus ook oudste kleute of oudste bovenbouwer en elkaa helpen vind ik allemaal erg goede dingen voor later. De zelfstandigheid die ze er mee opbouwen en zelfverzekerdheid is ook echt een pluspunt. ( spreek uit eigen ervaring en als ik nu kijk naar de mensen met wie ik op school heb gexeten en wat zij nu doen en hoe zij dingen aanpakken enz) Verder heb ik me erg verdiept in de montessori gedachte en het spreekt me ontzettend aan. Veel mensen zijn bang dat het niets voor hun kind is, maar het heeft vooral te maken met hoe goed ze jouw kind volgen in de ontwikkeling. En dan wordt je kind ook gewoon een montessori kind, het weet niet beter, dan dat dat de manier is om te leren.
Klopt! Maar omdat het nieuwbouw is, hebben veel scholen nog geen echte onderwijshistorie. Cito-toets-uitslagen zeggen nog niet zoveel. Naast de Montessori staat ook een wat kleinere katholieke school op ons lijstje. Waar hebben jullie naar gekeken, als ik vragen mag?
Ik ben ook al aan het rondkijken en mijn dochter is nog geen jaar. Ook wonen wij in Utrecht en hebben dus te maken met wachtlijsten. Wel vind ik dat ik al veel kan zien van het karakter van mijn dochter. Ik zoek hier ook de school bij uit. Het is natuurlijk geen garantie maar het za wel loslopen dan. Belangrijk vind ik je eigen indruk op een school. Op internet kunnen ze een prachtig verhaal neerzetten over hun pedagogische visie, maar dat kunnen ze allemaal Waar woon je ongeveer? Ik ben namelijk op twee erg leuke scholen geweest.
Woon in LR, in het noorden. Maar vertel eens waar jij dan op let qua karakter van je 1-jarige? Kan ik mss wel wat van opsteken..
Wij kregen pas bij zijn derde verjaardag een brief hierover, toen hadden we allang een school uitgezocht. Ga ook eens praten met ouders die hun kinderen op school hebben. We hebben hier het geluk gehad dat we relatief veel ouders kenden met kinderen (of gehad) op deze school waardoor we een goed beeld hebben gekregen.
trouwens wel erg aardig van jouw gemeente je te informeren over wachtlijsten...pff hadden ze bij mij ook mogen doen! er zijn hier wactlijsten tot 2016 zelfs!..en ik begon met 2 jaar rond te kijken uit mezelf pff nou succes haha