Zwakke tongspier / kort tongriempje

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Antje77, 19 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    4.320
    238
    63
    Ons zoontje heeft sinds september logopedie ivm taalachterstand. Het zit hem in de taalexpressie er articulatie. Nu blijkt zijn mondmotoriek niet goed te zijn. Zijn tongspier is zwak. Hij kan moeilijk zijn tond naar zijn mondhoeken bewegen en zijn tong richting neus heffen kan hij helemaal niet.
    Hij heeft ook een kort tongriempje. Nu moeten we zijn tongspieren trainen en als dit geen effect heeft, dan moet hij naar een KNO arts ivm het tongriempje.

    Zelf denk ik dat het tongriempje de oorzaak is. Tongspieren train je dmv praten, eten en drinken. Als ik zie hoe de jongste haar tong beweegt, lijkt mij niet dat het zomaar zwakke spieren betreft.

    Iemand die er ervaring mee heeft??
     
  2. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    4.320
    238
    63
    Niemand ervaring met zwakke tongspieren of kort tongriempje en daardoor spraakproblemen??
     
  3. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.472
    4.922
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Geen ervaring met spraak, omdat wij er vroeg bij waren.
    Onze dochter had ook een tekort tongriempje en er werd al snel gewaarschuwd dat dit op den duur spraakproblemen kon veroorzaken.
    Het tongriempje is geknipt. Een ingreepje van niets kan ik je zeggen!
    Op de terugweg naar huis stak onze dochter haar tong uit. Ik vond het zo'n 'raar' gezicht... Tot ik me bedacht dat het voor mij enkel raar was omdat ik het haar nog nooit had zien doen. Toen realiseerde ik me opeens dat ze dit nooit heeft gekund! Wat een openbaring!
    Mocht je ook overwegen het tongriempje te laten knippen: zoek een goede kinderarts uit!
    Er moet ergens een site zijn met kinderartsen in nederland die er in gespecialiseerd zijn. Te ver knippen kan namelijk ook zenuwen raken/beschadigen.
     
  4. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    4.320
    238
    63
    Helaas is het op deze leeftijd niet meer zo makkelijk door te knippen. Is stugger en zou dan onder narcose moeten.
    Ik heb er naar gevraagd toen hij 6 weken oud was. Echter omdat hij goed dronk, wilde ze er niks aan doen.
    Toen hij met 9 maanden weer bij een ka kwam, wederom gevraagd, maar ook deze arts vondt het niet nodig er iets aan te doen. Zei: als hij ooit onder narcose moet, kan je het laten doorknippen.

    Zijn lipriempjes zijn ook kort. Ik ben er vrijwel van overtuigd dat het tongriempje de oorzaak is van zijn slechte mondmotoriek en niet zomaar slappe spieren.

    Dank je voor de tip van artsen die gespecialiseerd zijn. Eens zoeken of ik dat kan vinden en of er 1 in de buurt zit.
     
  5. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.472
    4.922
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Ow, dat wist ik niet, dat het na een bepaalde leeftijd niet meer kan.
    De kinderarts die ons heeft geholpen vertelde dat het vroeger een standaard ingreep was, zelfs al bij de geboorte. Dat het in heleboel culturen nog steeds zo is. Zo had hij een paar maanden in India gewerkt en daar schijnt de vk een hele lange nagel te hebben (dat hebben wel meer culturen, meestal de pink) en als ze bij de geboorte een tekort tongriempje ontdekken, dan halen 1 keer uit met die nagel... Moest er wel om lachen! Toch blij dat het bij ons met een steriel schaartje gebeurde.
    In Nederland is het beleid toen omgedraaid: Waarom al 'snijden' in iets waarvan je niet zeker weet of het in de toekomst problemen gaat geven? (niet alle kindjes krijgen problemen met eten/drinken/praten). Bovendien zitten er dus ook zenuwen waar je mee op moeten passen.
    Op het moment lijken ze toch weer terug naar 'ooit' te gaan (aldus de kinderarts). Veel verloskundigen en ook lactatiekundigen kunnen nu weer een cursus volgen om een bevoegdheid te krijgen deze ingreep toe te passen.
    Het lijkt of jij net tussen wal en schip bent beland.
    Hoop dat er toch nog iets aan gedaan kan worden!

    Hier overigens ook een kort lipriempje, maar daar verwachte men (de kinderarts) geen soortgelijke problemen van als dat een tekort tongriempje kan geven.
     
  6. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    4.320
    238
    63
    Heeft jou kindje ook een spleetje tussen de tanden door het lipriempje? Mijn zoontje heeft het bij zowel boven als onderlip. De tandarts zei dat het los kan gaan met wissel van tanden en dat ze pas bij 12 jaar kijken of het eventueel los gemaakt moet worden.

    Wij hebben helaas de pech gehad kinderartsen te treffen die het niet nodig vonden.
    Morgen weer naar de logopedie. Eens vragen hoe lang ze de tong wilt trainen. Zoonlief heeft er niet altijd zin in, zegt dan ook: lukt niet mama. Voor hem frustrerend.
     
  7. kleintje88

    kleintje88 VIP lid

    17 nov 2008
    9.362
    2
    0
    #7 kleintje88, 22 feb 2013
    Laatst bewerkt: 22 feb 2013
    Gelukkig was onze kraamhulp er bij ons zoontje achtergekomen (vk etc zeiden er niks van) en is ons zoontje geholpen toen hij 5 dagen oud was, zijn tongriem is geknipt wat volgens de KNO arts echt nodig was..
    Hij heeft er verder geen last van gehad maar ja ze zeggen hoe jonger ze zijn hoe minder pijn..
    Als we het niet hadden gedaan had ons zoontje er waarschijnlijk ook last van gekregen bij het ouder worden.. En had hij nooit zo goed kunnen doen als wat hij op mijn avatar doet ;)
     
  8. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Mijn oudste had ook zwakke tongspieren, of misschien wat lui.. Hij deed de klanken voor en boven in zijn mond niet, en verving ze door makkelijke klanken. Daar zat geen tongriem in de weg, en hij heeft het met oefenen in een 8-9 maand wel doorgekregen. Maar hij kon wel zijn tong uitsteken, dus dat scheelt al een stap met de jouwe..

    Mijn jongste had wel een kort tongriempje. Dat gaf niet direct problemen bij het drinken. Maar gezien de problemen bij de oudste hebben we het toch laten doorknippen bij 2-3 maand. Dat was zo gedaan.
    Nu kijken hoe hij zijn spraak ontwikkelt
     
  9. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    4.320
    238
    63
    @ Deepfreeze, hoe ging dat dan met oefenen? Als wij oefenen raakt hij gefrustreerd omdat het hem niet lukt. Hij gaat dan ook met zijn handje zijn tong optillen.
    Omdat het niet lukt, wilt hij ook niet oefenen. Dan moet ik van alles uit de kast trekken om hem toch te stimuleren.
     
  10. Monique27

    Monique27 Fanatiek lid

    10 mrt 2006
    2.096
    28
    48
    Gemert
    Mijn oudste had ook een te kort tongriempje en een lipriempje wat vast zat. (Lipriempje kwamen we later achter)

    Vk, CB en kinderarts wilden er niets aan doen. Moesten idd ook afwachten. Heb daar altijd van gebaalt, wilde het ook liever los.

    Tot we op een dag bij de tandarts kwamen en die begon erover, die liet toen dus ook het lipriempje zien.
    Hij vroeg, waarom laten jullie dat niet gewoon los maken?? Ik dacht dat ik van mijn stoel afviel, jaren mee getobt en hij zegt gewoon doodleuk, is zo gebeurd als we het via tandarts in ziekenhuis doen.

    Meteen afspraak gemaakt en ze is toen ook geholpen.
    Tongriempje geknipt en lipbandje los gemaakt.

    Ze had niet echt spraakproblemen maar we merken wel dat ze sommige klanken toch duidelijker uitspreekt.

    Het kan dus echt op latere leeftijd, was idd wel met een roesje maar tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.
    Je moet alleen even de goede ingang zoeken
     
  11. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Dat viel hier wel mee. De logo is begonnen met makkelijk oefeningen, en zo speels mogelijk. Bijv lolly likken, maar dan zonder in je mond te stoppen. Of in spelletjes verstopt (bijv 4 kaartjes met tong oefening die je dan door de kamer ging verstoppen).
    Mijn jochie had er echt lol in, en de logo zorgde ervoor dat hij niet gefrustreerd raakte door te moeilijke oefeningen.

    Ik geloof dat de k de eerste letter was die we oefenden, die valt achterin en moet je toch je tong gebruiken..
     
  12. Be Happy

    Be Happy Niet meer actief

    Aiden is met 7 dagen geholpen. Hij is met een keizersnee in het ziekenhuis geboren. Ik vond al dat hij een aparte slangachtige tong had, maar het is mijn 1e kindje, dus weet ik veel. De kinderarts heeft niks gezegd. De verloskundige hield zich ook wijselijk stil, maar de kraamhulp heeft ons er wel op geattendeerd. Ook op de mogelijke problemen die zouden kunnen ontstaan.

    Ze adviseerde ons het tongriempje door te laten knippen, maar dat er heel veel artsen zijn die weigeren dat te doen. Wel wist ze een ziekenhuis in Groningen waarvan een kinderarts het wel deed.

    Rondom mijn kraambed ontstond trouwens nog een heftige discussie tussen de verloskundige (die bij mij de controles deed) en de kraamhulp. Verloskundige vond het ab-so-luut niet nodig om het tongriempje door te laten knippen. Ze vond het maar onzin en onnodig.

    Toch hebben wij het tongriempje laten klieven, zoals ze dat noemen en er geen seconde spijt van gehad. Aiden vernam er haast niks van en heb hem gelijk na die tijd borstvoeding gegeven.

    TS, heb verder geen adviezen voor je helaas. Wel sneu dat het zover heeft moeten komen.
     
  13. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.472
    4.922
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Bij onze dochter staan de tanden idd wel wat uit elkaar, maar of dat echt van die likpriempjes komt??? De andere tandjes staan ook niet pal naast elkaar namelijk.
    Wat wel opvalt is dat het lijkt of er tussen de voortanden een stukje (extra) vlees zit.

    Heeft jouw zoon ook een beetje een hartvormige tong? Onze dochter wel, maar moet zeggen dat het heel iets lijkt weg te trekken nu het riempje geknipt is. Gaat wel langzaam, maar hij lijkt toch wat ronder te worden.
     
  14. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    4.320
    238
    63
    Als ik de verhalen zo lees, had ik eigenlijk op het doorknippen moeten bestaan. Het is gewoon een ingreep van niks als ze zo klein zijn. Bij ons zag ook de kraamhulp het.

    @ Monique, als straks toch het tongriempje geknipt moet worden, laat ik ook meteen de lipriempjes knippen. Ga ik echt niet weer wachten tot zijn 12e, zoals onze tandarts zegt.

    @ Deepfreeze, we hebben nu andere oefeningen gekregen, zoals hagelslag oplikken. Dus vanaf nu ook spelenderwijs oefenen. Gelijk ook gevraagd hoe het zit met zwakke tongspieren. Er zijn kindjes waarbij het slechter ontwikkeld is. Ze vroeg wat we wilde, of nog oefenen of al naar de KNO arts. We gaan eerst nog oefenen. Kijken of het dmv spelletjes beter gaat.

    @ Merah, bij zoon ziet het idd ook wat uit als extra vlees. 1e keer dat ik het zag dacht ik dat hij de binnenkant van zijn lip had vast zitten tussen zijn tanden. Hij gaf toen steeds pijn aan. Daarvoor was het mij nog niet eens opgevallen. Hij heeft zowel boven als beneden een spleet tussen de voortandjes. Bij andere tandjes niet. Dochter heeft het ook bij de voortanden, maar zij heeft ook nog niet alle tandjes. Heeft ook een kort lipriempje.
    Zoon heeft een hartvormige tong als hij hem uit steekt. Dan krult het ook zo raar.
     
  15. bramtim

    bramtim Fanatiek lid

    1 feb 2008
    2.107
    0
    36
    Bij mij zijn op latere leeftijd het tongriempje (14) en lipriempje (22) doorgesneden.

    Beide onder plaatselijke verdoving. Klein hechtinkje, ingreep van niks.
     
  16. MB2005

    MB2005 Fanatiek lid

    30 apr 2006
    1.290
    0
    0
    Spijkenisse
    Hoi,
    bij onze middelste is vorig jaar ook zijn tongriempje geknipt.
    Hij krijgt al logopedie sinds hij 2,5 jaar is.
    Hij hoorde achteraf niet goed en zijn tongriempje was te kort.
    Doordat hij al 2,9 jaar was is het tongriempje gelijk met zijn buisjes plaatsen en neusamandel onder narcose gedaan.
    Het cb heeft er nooit op gelet.
    Hierdoor hebben wij bij de nacontrole gelijk onze jongste na laten kijken door de kno arts en die constateerde ook bij hem een korte tongriem. Omdat hij nog net geen 6 maanden was heeft ze hem gelijk tussendoor gepland en hebben ze hem geknipt.
    Nou de jongste heeft niet eens gehuild, echt helemaal niet, dus ik ben blij dat het zonder narcose is gebeurt.
    De reden dat ze oudere kinderen wel een roesje geven is omdat het traumatisch kan zijn werd mij verteld. De ingreep zelf stelt niet veel voor.
    Gr MB2005.
     

Deel Deze Pagina