De wetgeving heeft besloten dat een medische bevalling wél onder het eigen risico valt. Dit valt niet onder verloskundige zorg. Kijk maar eens op de website van het CVZ. Echter zijn er nog verzekeringsmaatschappijen die het eigen risico niet hierop toepassen, terwijl dit wel bepaald is door de overheid. Er is veel onduidelijk rondom deze vergoeding. Ik werk bij een grote zorgverzekeraar en zie dit regelmatig. Helaas zijn veel adviseurs hier niet van op de hoogte, terwijl de informatie duidelijk in de systemen staan. Gevolg? Er worden correctie verzoeken ingediend en uit eindelijk goedgekeurd, door onjuiste communicatie en informatie die niet juist wordt gelezen.
Mijn ervaring is dat een gyn ook niet zomaar instemt met pijnbestrijding. Je hebt er als vrouw recht op, maar het moet in hun ogen ook wel een redelijke vraag zijn. Dus wil je in het ziekenhuis bevallen, en kom je met 7 cm binnen, en gaat de ontsluiting snel, krijg je geen pijnstilling meer. Dan vergoed het ziekenfonds dus ook niet.
Nou dan heb ik geluk ofzo? Ik ben medisch door vorige ks en bij mij wordt alles vergoed nu, hiervoor natuurlijk ook door de ks.
Dit geeft mijn verzekering aan Eigen risico De kosten van bevalling en verloskundige hulp vallen nooit onder het eigen risico, ook niet onder het verplichte eigen risico. Kosten van eventuele nazorg bij een zwangerschap vallen wel onder het eigen risico. Ook overige kosten tijdens de zwangerschap zoals bloedonderzoek door een laboratorium, GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek) uitgevoerd in het ziekenhuis, ziekenvervoer en vruchtwaterpuncties vallen wel onder het eigen risico. Meer informatie over het eigen risico. Eigen bijdrage Er geldt een wettelijke eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer bij een poliklinische bevalling zonder medische indicatie, geleid door een verloskundige of huisarts. Deze eigen bijdrage wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering vanaf 2 sterren.
Dit is bij mij ook zo dus wordt mijn bevalling compleet vergoed, maar mocht ik weer pijnstilling willen zou ik ook nu er weer om vragen
@ts: naast of een bevalling medisch is of niet zou ik me ook goed laten informeren over de soorten pijnbestrijding die een ziekenhuis heeft. Ik wilde bijv ook het pompje, maar mijn ziekenhuis beschikte nog niet over deze vorm van pijnbestrijding. Dit vanwege het juridische aspect v.w.b de verantwoordelijkheid. Ligt deze bij de gynocoloog of de patiënt.
Niet medisch geldt een eigen bijdrage. Medisch(ook voor enkel pijnbestrijding) geldt geen eigen bijdrage. Zorg rondom zwangerschap en bevalling vallen niet onder het eigen risico, wel laboratorium-kosten, vervoer per ambulance e.d.
Ik heb net mijn zorgverzekeraar gebeld en het zit alsvolgt: Indien je een medische indicatie hebt: controles, consulten, onderzoeken, groeiecho's, ziekenhuisopname e.d. wordt van je eigen risico ingehouden. De bevalling zelf niet. Pijnbestrijding is ook specialistische zorg, die valt ook onder het eigen risico. De bevalling zelf niet. Alle verloskundige zorg is wel volledig gedekt. Al kom je 1x in het jaar bij de gyn of 100x, het bedrag wat van je eigen risico ingehouden wordt is gelijk. De gyn rekent 1 tarief voor de gehele behandelprocedure, of dit nu voor 1 of voor 100 consulten/behandelingen gaat maakt niet uit. Ik heb voor dit jaar mijn eigen risico op 850 gezet omdat ik nooit gebruik maak van zorg en voor alle 3 mijn vorige bevallingen ik nooit een rekening ontvangen heb. Nu heb ik het ziekenhuis gebeld met dezelfde vraag, zij beamen dit. Nu was ik gediagnostiseerd in 2012 (DBC loopt sinds 14-12-2012) ivm zwangerschap, mijn nieuwe consulten in 2013 zullen onder het eigen risico van 2012 blijven staan want er is 1 tarief gerekend voor de gehele behandelperiode, of ik nu 1x kom of 10x. (Goddank!) Na de bevalling stopt je DBC (je diagnose zeg maar), als je nadien terug komt bij de gyn gaat er een nieuwe periode in en die gaat wel van je eigen risico 2013 af. Voorbeeld: Had ik in 2012 gekomen voor bijvoorbeeld menstruatiestoornis en in 2013 voor zwangerschap had de menstruatiestoornis onder het eigen risico van 2012 gevallen maar de gehele zorg rondom zwangerschap onder het eigen risico van 2013. Maar als ik in 2013 voor menstruatiestoornis kom en daarna voor zwangerschap zijn dit 2 verschillende DBC's, dus 2x een tarief voor de gyn die van je eigen risico af gaat. Ik heb zowel op de site van CVZ als die van de NZA nagelezen dat gyn. hulp rondom zwangerschap onder het eigen risico vallen idd. Mijn vorige bericht mag je dan ook achterwege laten... Hoop dat het zo voor iedereen duidelijk is!
Ik heb in 2011 geen 1rekening gezien betreft de bevalling of de zorg er rondom, enkel van de bloedonderzoeken. Heb meerdere malen aan de ctg gelegen, extra echo's gehad, onder medische indicatie bevallen in het ziekenhuis, pijnstilling, nachtje blijven slapen met mijn man na de bevalling etc. En mijn eigen risico was nog niet op, maar heb er niks van terug gezien.
Ik ben in 2007/2008/2010 op medische indicatie bevallen (en ziekenhuisopnames en extra dopplers/echo's etc..) maar ook nooit een rekening gezien, volgens mij is dit een aanpassing sinds dit jaar (2013).