Verloskundige in Nederland of Belgie?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Bulleke, 25 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Bulleke

    Bulleke Lid

    25 feb 2013
    6
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hallo Dames,

    Ik ben in verwachting van ons derde kindje:).. joehoeee... hier zijn we vorige week pas achter gekomen dus t moet nog even doordringen denk ik haha.

    De zwangerschap van mn eerste dochter was onder controlle van de gynecoloog in het ziekenhuis ivm medische indicatie.(ik had te weinig vruchtwater) dit is allemaal heel fijn verlopen.
    Bij onze tweede dochter ben ik in bij de verloskundige geweest, dit is me zo tegen gevallen, vooral de begeleiding bij de bevalling is rond uit schandalig wat tot veel problemen heeft geleid.

    Veel vrouwen die ik ken (wonen in belgie) zijn tijdens hun zwangerschappen en bevallingen in Belgie onder controlle geweest.

    Heeft iemand hier ervaring mee? is de zorg in belgie beter? ik kreeg het idee dat alles beter geregeld is in belgie... en zou graag jullie mening weten.

    Een van de punten wat mij erg aanspreek is dat ze in belgie veel makkelijker zijn met pijnbestrijding, de verloskundige doet er na mijn gevoel alles aan om dit te voorkomen aangezien zij dan de bevalling moet overdragen een een gynecoloog.
    En het idee dat als ik gebruik zou willen maken van de optie, dat die ook gewoon gelijk "voor handen is" zonder dat ik iemand moet overtuigen.
    In belgie zou pijnbestrijding bijna standaard zijn, of ik hier gebruik van zou maken is een tweede maar gevoel van de optie is fijn..

    Ik hoop dat iemand me tips kan geven, want ik zou binnen kort toch voor eerste controlle moeten en op het moment weet ik niet wat ik moet kiezen

    Groetjessss
     
  2. one of kind

    one of kind VIP lid

    14 feb 2006
    22.149
    278
    83
    Ik ben heel tevreden over mijn geweest in ZOL Genk. Pijnbestrijding geen ervaring mee, toen ze hem wilden gaan zetten ging het ineens te snel.
     
  3. Bulleke

    Bulleke Lid

    25 feb 2013
    6
    0
    0
    NULL
    NULL
    bedankt voor je reactie.
    Woon je zelf ook in belgie of nederland?
    ik woon in limburg en had eens gekeken op internet je hebt ook een zol ziekenhuis in lanaken maar deze doen geloof ik geen verloskunde.

    Toen jij wel graag pijnstilling wilde werd hier toen moeilijk over gedaan?
    Groetjes
     
  4. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    bevallen in oost-vlaanderen, 3x.
    Over epidurale wordt helemaal niet moeilijk gedaan, de vrouw beslist en daarmee uit.
    Wel kan het zijn dat je er geen krijgt door omstandigheden, bij nr1 was het al teveel gevorderd en dan krijg je het niet meer.
    Wel vroeg genoeg aangeven, de ideale moment is rond de 5 cm opening. Ze moeten dan ook nog de anesthesist oproepen en als die een dringende operatie heeft, moet je effe wachten.
    Elk AZ heeft ook gewoon dag en nacht een anesthesist, maar s nachts kan het dus wat langer duren (de mijne moesten ze nog van thuis laten afkomen)
     
  5. Tulp21

    Tulp21 Niet meer actief

    Je woont in de buurt van lanaken begrijp ik? Je zou naar Genk kunnen gaan en anders in Maastricht naar een vk. ( daar weet ik een goede zij is echt leuk en respecteert je wensen ook)
     
  6. MLkids

    MLkids Niet meer actief

    Ik ben van de gyn in Belgie veranderd naar de gyn in NL halverwege mijn zwangerschap. Het is zo vreselijk zakelijk en onpersoonlijk!

    Tevens krijg ik geen mogelijkheid om te bevallen hoe ik wil, namelijk niet met de voeten in de beugels. Ik moest het maar met beugels doen want iets anders zijn ze niet gewend.

    Ik ben van het ZMK geswitched naar ZOL Genk en nu loop ik bij het SJG Weert, dit binnen 1 zwangerschap. Een wereld van verschil!

    Pijnbestrijding kon ik met mijn andere 3 bevallingen ook krijgen heb het ook gehad. 2x epidurale maar die werkte niet (2 verschillende ziekenhuizen) en 1x pijnpompje (heerlijk! Maar die kennen ze in België niet).

    Afhankelijk van hoe ver je bent in je ontsluiting kun je in BE een ruggeprik krijgen, meer dan dat niet. In NL kun je nog een pijnpompje krijgen mocht je te ver zijn of mocht de ruggeprik niet werken. Pethedine kan ook maar dat raadt ik echt heel erg af!!!
     
  7. MLkids

    MLkids Niet meer actief

    Overigens zijn de vroedvrouwen hier wel super! Ze nemen echt een uur de tijd voor je! Ik kan je vroedvrouwenpraktijk levenslicht in hechtel eksel aanraden maar ik weet niet hoever zij van jou vandaan zitten.

    Heb je een NL verzekering of een BE verzekering? Heb je ook hospitalisatie? Je moet wel rekening houden met bijkomende kosten, bevallen in Belgie is duurder. De Nederlandse zorgverzekering vergoedt enkel het in Nederland geldende tarief en je kan enkel op zaal liggen (geen privekamer of 2 persoonskamer) en dan nog moet je bij betalen (ongeacht of je aanvullend verzekerd bent!).
     
  8. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    pijnpompje ken ik niet, maar toen ik bij nr1 geen epidurale meer kon krijgen, kreeg ik lachgas.
    Op de site van de CM(christelijke mutualiteit) kan je een simulatie van de kosten doen.
    Bij mij ong 500 euro (poliklinisch met epidurale).
    Maar dit verschilt enorm (alles wordt apart gerekend: dus 1 tube zalf meer gebruiken dan je buurvrouw en je hebt al een andere factuur).
    overigens kan je in belgie ook thuisbevallen en sommige vroedvrouwen doen dit ook.
    Google op kraamexpertisecentrum.
     
  9. MLkids

    MLkids Niet meer actief

    Voor mijn verzekering heb ik een volmacht moeten aanvragen.

    ZMK (het goedkoopste ziekenhuis van Limburg):

    Vaginale bevalling verblijf 4 dagen:

    Zaal 3030.96 euro / 1 persoonskamer 3746.68

    Hierin zit je verblijf 1666/1666, epidurale 194/390, vroedvrouw41/41, gyn 410/770, medicatie 100/100, labokosten 30/30, pediater 103/124, wettelijke forfaits 466/466, kinesist 21 per keer/21 per keer en kamersuplement 0/140.

    Keizersnede verblijf 7 dagen.

    Zaal 4706
    1 persoonskamer 5777.88

    Hierin zit je verblijf, epidurale, vroedvrouw, gyn, medicatie, labokosten, pediater, wettelijke forfaits, kinesist en kamersuplement en toeslag w.f.n. (voor het gemak geen bedragen erbij gezet, zoveel werk;))

    Luxekamer is niet meegenomen in de prijs.

    Vroedvrouwen team Levenslicht doet zowel bevallingen aan huis als in het ziekenhuis! Ik ben zeer tevreden over hun maar helaas zit er voor mij geen thuisbevalling in.
     
  10. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    500 euro is voor belgische ziekteverzekering.
    Kan zijn dat het allemaal zoveel kost, maar ziekenhuis verrekend dit met mutualiteit en dan betaal je dat bedrag ongeveer. Overigens hebben veel belgen ook een hospitalisatieverzekering en die komt ook een stuk tussen, zodat je nog veel minder betaald.
    Overigens mogen ze je enkel een eenpersoonskamer geven als je er zelf om vraagt. Veel ziekenhuizen hebben dan wel enkel eenpersoonskamers op de kraamafdeling, maar vraag dan toch de zaal/meerpersoonskamer. Scheelt een heel stuk in de kosten.
     
  11. MLkids

    MLkids Niet meer actief

    Klopt, de mutualiteit betaalt ongeveer 70% van de kosten terug (de Voorzorg alleszins dan).

    Ik heb zowel een Nederlandse als een Belgische verzekering. Maar in Nederland zijn alle kosten rondom bevalling gedekt, je hoeft helemaal niets extra's te betalen tenzij je poliklinisch gaat bevallen zonder medische indicatie (eigen bijdrage).

    Omdat ik het dus onzin vind dat ik in NL volledig gedekt zou zijn maar in BE enkel het in NL geldende tarief vergoed krijg (beduidend minder als de werkelijke kosten) en de mutualiteit maar 70% vergoed, heb ik een volmacht aangevraagd.

    Met de volmacht krijg ik alle kosten (voor zaal) volledig vergoed via mijn Nederlandse zorgverzekeraar.

    Daarom mijn vraag ook hoe TS verzekerd is, want ze kan flink bedrogen uitkomen..

    Weet jij toevallig als er enkel 1 persoonskamers zijn en je vraagt om een zaal of je dan ook voor de 1 persoonskamer moet betalen of dat je het zaaltarief betaald?
    En klopt het dat gyns je snel onder een medische indicatie op een 1 persoons leggen (dan wordt het namelijk wel vergoed) zodat ze zelf er meer aan verdienen?
     
  12. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    Als je een zaal vraagt, en er zijn enkel eenpersoonskamers, dan heeft het ziekenhuis pech. Het is niet jouw schuld dat er geen zalen/meerpersoonskamers zijn.
    Goed kijken als je je keuze aangeeft en echt voet bij stuk houden.
    Baby lag in 1persoonskamer met RSV-virus (besmetingsgevaar), maar ik heb gezegd dat ze op een zaal moest liggen. Dit doen ze toch niet (dat besmettingsgevaar dus) en daarom heb ik het tarief voor een zaal betaald.

    Verder kunnen dokters je wel op een 1persoonskamer leggen (zie mijn baby met besmettelijke ziekte) maar ze mogen dan alleen het tarief aanrekenen dat jij gevraagd hebt.

    Heb zelf nog niet ondervonden dat gyns je snel op een 1persoons leggen, maar weet wel dat er in veel kraamklinieken er bijna geen meerpersoonskamers meer zijn.
     
  13. Bulleke

    Bulleke Lid

    25 feb 2013
    6
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb een Nl verzekering zij zijn nu aan het uitzoeken hoe en wat maar volgens mij vergoeden ze inderdaad alleen wat het allemaal in nederland zou kosten.

    wat bedoel je met hospitalisatie?

    Groetjesss en bedankt!
     
  14. Bulleke

    Bulleke Lid

    25 feb 2013
    6
    0
    0
    NULL
    NULL
    Heel erg bedankt voor al jullie reacties!.


    als ik het goed begrijp is het bevalling in belgie een flink koste plaatje, ik heb na vraaag gedaan bij verzekering en hun zijn er mee bezig.

    Ik ben bij de eerste in ziekenhuis bevallen en gewoon meteen weer na huis gegaan, bij mn tweede dochter thuis bevallen...
    het liefst zou ik nu gewoon weer in Zh bevallen en meteen weer naar huis.

    Maar de berichten over de VK in nederland... geeft misschien aan dat ik gewoon domme pech gehad heb.
    misschien moet ik gewoon naar een verloskundige gaan en vanaf eerste
    afspraak meteen aangeven waar ik mee zit zodat de verloskundige van moment een weet wat ik graag zou willen.

    De optie pijnpompjes ed waren er geloof ik niet toen ik beviel van de oudste (2007) want hier heb ik eigenlijk nog niet van gehoord.

    Heeeeeel erg bedankt dames!!
    fijn om even alles op een rijtje te hebben, ook de financiële kant want das ook niet nix

    Groetjesss
     
  15. Myrthe

    Myrthe Niet meer actief

    Topic verplaatst van de lounge naar zwangerschap
     
  16. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    @bulleke

    in belgie heb je de verplichte ziekteverzekering bij een mutualiteit.
    Daarnaast hebben veel belgen een hospitalisatieverzekering, die kan je ook afsluiten bij banken/verzekeringsinstellingen ed. Veel werkgevers geven er 1 als extra voordeel.
    Een hospitalisatie dekt dan veel van de zieknhuiskosten die een ziekteverzekering niet dekt.
    Dus bevalling kost bvb 3000 euro, zh regelt met mutualiteit, jij betaalt factuur van 500 euro aan zh (mutualiteit betaalt 2500 euro aan zh). Nu kan jij die 500 euro inbrengen in je hospitalisatie en zo mss nog 400 euro terugkrijgen. Jij betaald dan zelf 100 euro. Maar dit is dus enkel als je zo een hospitalisatie hebt (niet verplicht in belgie, maar wel aan te raden)
     
  17. sinfidel

    sinfidel Lid

    29 nov 2012
    71
    0
    0
    mortsel
    mijn gyneacoloog heeft me gezegd dat belgië een pak verder staat in de verloskunde dan nederland, ze heeft er een jaar zelf gewerkt en spreekt dus vanuit ondervinding, er worden ook meer 'slechte' kindjes geboren in nederland dan in belgie, mede door de 'slechte' opvolging, wij krijgen in belgie elke keer een echo en zo kunnen ze rapper zien als er iets niet in orde is. omdat er in nederland ook veel meer thuisbevallingen zijn, zijn er ook hier meer problemen.
    moet zelf zeggen dat ik het toch veel aangenamer vind om elke keer een echo te hebben en een grondige keuring. ik zou dus aanraden van in belgie opgevolgd te worden en te bevallen. in een ziekenhuis.

    groetjes sinne
     
  18. Bulleke

    Bulleke Lid

    25 feb 2013
    6
    0
    0
    NULL
    NULL
    ik begreep inderdaad ook dat er meer gecontroleerd word, hier krijg je drie echo's vooral bij de tweede zwangerschap erg vervelend omdat ik bij de eerste met enige spoed ingeleid moest worden met 39weken omdat ik nog maar 1cm vruchtwater om de baby zat... erg schrikken
    had graag bij de tweede meer controle gehad zodat je niet steeds onzeker hoeft te zijn, aangezien ze nooit een reden hebben gevonden voor het te kort aan vruchtwater.

    maar ik moet eerlijk zeggen dat €3000 me toch erg afschrikt helemaal aangezien ik geen extra verzekering heb in belgie of iets dergelijks.
    ik wacht nog even het bericht af van mijn verzekering, misschien vergoeden ze we de controle ...wie weet.. hou jullie op de hoogte..

    Heel erg bedankt!
     
  19. MLkids

    MLkids Niet meer actief

    Hier nog wat aanvullende informatie mbt de nederlandse zorgverzekering.

    Ik heb net mijn zorgverzekeraar gebeld en het zit alsvolgt:

    Indien je een medische indicatie hebt: controles, consulten, onderzoeken, groeiecho's, ziekenhuisopname e.d. wordt van je eigen risico ingehouden. De bevalling zelf niet.

    Pijnbestrijding is ook specialistische zorg, die valt ook onder het eigen risico. De bevalling zelf niet.

    Alle verloskundige zorg is wel volledig gedekt.

    Al kom je 1x in het jaar bij de gyn of 100x, het bedrag wat van je eigen risico ingehouden wordt is gelijk. De gyn rekent 1 tarief voor de gehele behandelprocedure, of dit nu voor 1 of voor 100 consulten/behandelingen gaat maakt niet uit.

    Ik heb voor dit jaar mijn eigen risico op 850 gezet omdat ik nooit gebruik maak van zorg en voor alle 3 mijn vorige bevallingen ik nooit een rekening ontvangen heb.

    Nu heb ik het ziekenhuis gebeld met dezelfde vraag, zij beamen dit. Nu was ik gediagnostiseerd in 2012 (DBC loopt sinds 14-12-2012) ivm zwangerschap, mijn nieuwe consulten in 2013 zullen onder het eigen risico van 2012 blijven staan want er is 1 tarief gerekend voor de gehele behandelperiode, of ik nu 1x kom of 10x. (Goddank!)

    Na de bevalling stopt je DBC (je diagnose zeg maar), als je nadien terug komt bij de gyn gaat er een nieuwe periode in en die gaat wel van je eigen risico 2013 af.

    Voorbeeld: Had ik in 2012 gekomen voor bijvoorbeeld menstruatiestoornis en in 2013 voor zwangerschap had de menstruatiestoornis onder het eigen risico van 2012 gevallen maar de gehele zorg rondom zwangerschap onder het eigen risico van 2013.

    Maar als ik in 2013 voor menstruatiestoornis kom en daarna voor zwangerschap zijn dit 2 verschillende DBC's, dus 2x een tarief voor de gyn die van je eigen risico af gaat.

    Ik heb zowel op de site van CVZ als die van de NZA nagelezen dat gyn. hulp rondom zwangerschap onder het eigen risico vallen idd.

    Voor een poliklinische bevalling betaal je altijd een wettelijk verplichte eigen bijdrage en het eigen risico voor pijnbestrijding.

    Hoop dat het zo voor iedereen duidelijk is!
     
  20. Dre79

    Dre79 Lid

    1 dec 2010
    55
    3
    8
    NULL
    NULL
    Wordt iedere echo dan gemaakt door iemand die daar ook voor opgeleid is, of wordt het gewoon door iedereen gebruikt i.p.v. doptone om hartje te luisteren. In dat geval in mijn ogen zeer onnodige medicalisering. Ik zie ook aan de bedragen dat het nogal wat kost die zorg in Belgie, bedragen van ruim 5000,- jeetje. De hele zorg van een verloskundige in NL is ca. 1200,- dat zijn alle zwangerschapscontroles, het begeleiden van de bevalling (en nee, het maakt voor een verloskundige geen enkel verschil of ze je nu bij 1 cm naar de gynaecoloog stuurt, bij 8 cm, tijdens het persen of voor de placenta - bevalbedrag is altijd gelijk) en het begeleiden van het kraambed. Daar komt dan bij termijnecho ca. 40,- evt SEO ca 155,- en nog eens een groei-echo ca. 35,-.
    Zorg in een ziekenhuis is altijd velen malen duurder, alles wordt namelijk doorgerekend.

    Wat betreft het topic, mogelijk een slechte ervaring met een individu. Mijn advies zou zijn contact met andere verloskundige (praktijk) opnemen en uitleggen waar je negatief op terugkijkt. Wellicht alleen daardoor al een veel prettigere ervaring.
     

Deel Deze Pagina