Ben ik nou gevoelloos of is dit herkenbaar?

Discussie in 'De lounge' gestart door mamabri, 26 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Even n.a.v. het topic over je vader/moeder verliezen.

    Mijn vader is al jaren ernstig ziek, hij heeft z. v. Huntington. Wanneer ik hem zie is hij weer behoorlijk achteruitgegaan en hij denkt zelf dat hij het einde van dit jaar niet meer haalt. Ook de neuroloog denkt dat hij max 1,5 jaar te leven heeft.

    Uiteraard vind ik dit heel erg, maar omdat ik het al jaren weet heb ik het idee dat ik het op de een of andere manier al verwerkt heb. Natuurlijk moet de grootste klap nog komen, maar ik merk dat ik me irriteer als mensen in mijn omgeving zeggen: ach wacht maar tot hij er niet meer is, het komt alsnog onverwachts straks, het verdriet komt echt nog wel, zulk soort opmerkingen. Ik snap heus wel dat ik straks verdrietig zal zijn, maar ik geloof ook dat ik juist erg opgelucht en "blij" zal zijn dat mijn vader dan niet meer hoeft te lijden. Bovendien, zoals gezegd weet ik al zeker een jaar of 7 dat dit moment eraan gaat komen, dus heb ik het voor een deel al een plaatsje kunnen geven, geloof ik tenminste.

    Maar als ik mijn omgeving moet geloven is dit maar een rare redenatie. Heeft iemand hier ervaring met een heel ernstig zieke ouder en hoe je dat (blijkbaar van te voren al een deel) verwerkt?
     
  2. wendy339

    wendy339 VIP lid

    27 okt 2010
    9.740
    1.061
    113
    Ik snap je wel.. Jij hebt de afgelopen jaren steeds een beetje vader verloren.. De man die hij nu is, is waarschijnlijk in de verre verste niet meer de man die jij vroeger papa noemde.. Tuurlijk ga je hem straks missen, maar 'papa' is er voor jou al even niet meer denk ik.

    Werk zelf in de zorg en zie/hoor dit vaker..
    En houden van is soms ook loslaten.. Mooi als je dat oprecht ook kunt toch?
    Sterkte!
     
  3. Mama-in-love

    Mama-in-love VIP lid

    11 mei 2010
    7.354
    158
    63
    Vrouw
    Verpleegkundige
    Snap het ook.
    Mijn vader had kanker. Hij is uitgemergeld en uiteindelijk overleden 1.5 jaar terug.
    Tot mijn grote verbazing wil het grote verdriet niet komen...... Alsof ik het al verwerkt heb en het een plekje heeft....
     
  4. wodjeka

    wodjeka Bekend lid

    25 feb 2013
    860
    60
    28
    Hellevoetsluis
    Ik snap je ook helemaal.
    Mijn vader heeft een ernstige longziekte en is al jaren slechter en slechter aan het worden.
    Paar jaar terug een longtransplantatie gehad, op het randje van de dood heeft hij gelegen, en nog steeds aan het kwakkelen.
    Ik merk dat dingen me nu anders raken, pas lag hij weer in het ziekenhuis en kan ik veel beter met dingen omgaan dan voorheen.
    Denk dat je een deel van mijzelf zich er al bij neer heeft gelegd dat ik op niet al te lange tijd afscheid moet nemen.
    Het zal moeilijk zijn hem te verliezen, maar het zal ook zeker een opluchting zijn dat hij niet meer hoeft te lijden.

    Dus nee, ik vind het niet gek dat je zo denkt.
     
  5. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Aan de ene kant heel herkenbaar. Mijn vader was ook al 2 jaar ziekenhuis in ziekenhuis uit voor hij overleed. Omdat hij een aantal keer echt heel slecht op de IC heeft gelegen neem je dan toch al een soort van afscheid. Na het daadwerkelijke overlijden merk je dat je dan toch al een stuk had afgesloten omdat je er al op voorbereid was.

    Aan de andere kant vond en vind ik het heel hard dat hij echt weg is, dat hij er echt niet meer is, nergens meer. Vind het nog steeds onverdraaglijk om mee te moeten leven :(
     
  6. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Zoals jij het zegt, zo bedoel ik het ook idd, telkens wanneer ik hem zie, is hij alweer minder zichzelf. Eigenlijk heb ik al zeker een jaar of 3/4 geleden afscheid genomen van mijn vader van hoe hij was. Hij is nu zo anders als, nou ja hoe zeg ik dat, als zichzelf zeg maar. Zijn karakter is anders en hoe hij er uit ziet . Maar iedereen vind het raar als ik dat zo zeg, terwijl ik mijn vader wel zie, maar het eigenlijk niet mijn vader is zoals ik hem kende. moeilijk uit te leggen.
     
  7. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Hoi,

    Ik ken de andere kant van een ouder verliezen. Mijn vader is zo van de een op de andere dag overleden. Nooit ziek. Ook geen ziekte ofzo. Gewoon in zijn slaap. Ging 's avonds naar bed, werd de volgende ochtend niet meer wakker. Dat was heel heftig (bijna 14 jaar geleden). Nooit afscheid kunnen nemen. Geen vragen meer kunnen stellen. We hebben ons niet kunnen 'voorbereiden' zeg maar. Voor mijn vader is het een 'mooi;)' dood; hij heeft geen lijdensweg hoeven ondergaan.

    Jij kunt je als het ware "voorbereiden" dat je vader niet lang meer heeft te leven, da's erg en dat hij heel ziek is, het een lijdensweg is(ken de ziekte die je noemt niet) . Maar ik kan me je gevoel, hoe je je hier in opstelt wel voorstellen. Je kunt nog aan hem vragen, bij hem zijn als je dat wilt. Wellicht geeft het zelfs een soort van 'rust' als je vader niet meer hoeft te lijden.
     
  8. Eefje86

    Eefje86 Bekend lid

    21 mrt 2012
    856
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik weet nog goed toen onze buurvrouw overleed aan kanker en dat haar kinderen s'middags gewoon buiten speelden.
    Dit zijn natuurlijk kinderen, die reageren zowiezo anders, maargoed ze hebben er naar toe geleefd , ze wisten dat het ging komen..
    Toen we er verbaasd over begonnen zeiden ze.. ja we wisten toch dat het ging komen en we zijn ook wel opgelucht..
     
  9. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Dank jullie wel voor de reacties, ik ben blij om te lezen dat dit blijkbaar een "normale" reactie is. Als ik mijn omgeving moet geloven is het namelijk vreemd om er zo over te denken.

    Polletje piek: Dat lijkt mij heel moeilijk, juist wanneer iemand zo plots komt te overlijden. Natuurlijk is het wel een "mooie dood" (voor zover je dat kunt zeggen) maar idd je kunt niets meer vragen en het komt denk ik als een enorme schok.

    Aan de andere kant kan ik er met mijn vader ook niet over praten, hij heeft er nooit over willen praten, er zijn hooguit 2 uurtjes aan besteed in pakweg 7 jaar tijd. En alleen omdat ik er dan over begon. Momenteel kan ik eigenlijk helemaal niet meer met hem communiceren jammer genoeg, want hij is het vermogen tot praten bijna volledig kwijt. Dat vind ik best moeilijk, dat hij er nooit over wilde praten, maar dat heb ik inmiddels geaccepteerd. Ik weet dat hij (bijna) geen pijn heeft, dat is uiteraard ook een troost.
     
  10. knap

    knap Niet meer actief

    Her ken het wel maar dan toen mijn opa.s oma overleden. Van het was goed zo. Niet echt verder er om getreurd natuurlijk wel het gemis maar. Bij twee van de drie was het duidelijk een aantal jaar dat het einde naderde en het was gelijk goed. Andere opa overleed in eens maar daar heb ik om een andere reden niet zo om gerouwd. Nu zit er nog een oma in het verpleeg te huis. Ook kwestie van tijd niet meer van jaren denk ik. En als ze gaat is er denk ook weer die berusting van het is goed zo.
    Dus ja snap het. Weet alleen niet of ik zo zou reageren als het mijn ouders betrof, hoop daar nog lang niet voor te staan maar je weet het maar nooit het leven is zo onvoorspelbaar.
     
  11. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Ik denk ook dat wanneer hij er echt niet meer is, dat ik dat ook wel moeilijk ga vinden aan de ene kant. Nu kan ik nog naar hem toe, straks niet meer. Heb jij nu je vader er niet meer is en niet meer hoeft te lijden niet zoiets van: gelukkig maar? Ondanks je gemis bedoel ik? Dat je ergens toch blij voor hem bent? Hoe moet ik dit goed uitleggen zonder kwetsend over te komen? hopelijk begrijp je hoe ik het bedoel?
     
  12. sepherine

    sepherine Niet meer actief

    herkenbaar !!
    mijn mama is al JAAAAAAAAAAAREN ziek , laatste 3 jaar heeft ze aantal keer in coma gelegen , dokters hebben ons vaak bijeen geroepen om afscheid te nemen maar wonder boven wonder , leeft ze nog . We vrezen allemaal dat dit niet lang meer gaat duren maar raar maar waar ik heb me helemaal bij die gedachte neergelegd , tuurlijk gaat het pijn doen en veeel verdriet met zich mee brengen , maar eigenlijk na haar meer dan 3 keer bijna dood te zien liggen heb ik dat al ergens een plaatsje kunnen geven . Ik weet dat het er zit aan te komen en dat we er vrede mee moeten nemen .
     
  13. lioness74

    lioness74 Niet meer actief

    O ik herken je gevoel heel erg goed mamabri!

    Hier mijn verhaal:

    In september 2001 werd mijn broertje ziek. Ik wist toen net dat ik in verwachting was van mijn oudste zoon.
    In oktober 2001 werd duidelijk dat hij acute lymfatische leukemie had.

    Eerste chemo leek aan te slaan en we hadden hoop.
    Tweede chemo sloeg niet goed aan, maar omdat hij nog zo sterk was, wilden de doktoren nog een andere chemo proberen.
    Als onderwijl zou blijken dat die niet aan zou slaan, zou er meteen gestopt worden en zou hij uitbehandeld zijn.

    Zo is het ook gegaan....op 12 december 2001 is hij naar huis gekomen.
    Tot dat moment had ik wel een heel onbestemd gevoel en was ik ook wel verdrietig, maar tranen komen bij mij gewoon niet zo gemakkelijk.
    Maar ik weet nog heel goed: Broertje kwam thuis (net 21 geworden), ons ma en ik zitten achter aan de tafel.
    Mijn broertje zit voor op de bank.
    Zn ellebogen op zn bovenbenen...gebogen hoofd....verslagen..

    Toen knapte er iets in mij.Ik ben naar huis gegaan( woonde 4 huizen verderoip).
    Ik heb gejankt, gebruld en geschreeuwd. Tranen bleven maar komen, ik was er doodziek van.
    Dat was voor mij het moment van afscheid.
    Ik zie hem na 11 jaar nog steeds daar op die rotbank zitten, stil, met zn sigaretje, die arme arme jongen.

    Toen duidelijk werd dat de dag was gekomen dat hij zou gaan sterven, wilde hij naar het ziekenhuis (13 januari 2002).
    Die maand dat hij nog geleefd heeft was zo'n verschrikkelijke lijdensweg. Hij had veel complicaties erbij gekregen.
    Zn lichaam wilde niet meer, maar zn hart was nog jong en bleef maar doorkloppen.
    Nou om een lang verhaal kort te maken: toen hij uiteindelijk stierf, kreeg ik een golf van opluchting over me heen.
    Het klinkt achtelijk maar ik was gewoon "blij"dat het gebeurd was.
    Als je iemand van je zoveel houd, zo moet zien lijden, dat komt het moment van afscheid nemen waarschijnlijk eerder.
    Zoals bij mij dus.
    Geen traan meer gelaten. al mis ik hem tot op de dag van vandaag natuurlijk.
     
  14. jewe

    jewe VIP lid

    16 feb 2009
    9.544
    0
    0
    verkoopster baby artikelen
    noord brabant
    Ergens snap ik wat je bedoeld. En zo was mijn gevoel ook toen mijn moeder zo aan het aftakelen was door de kanker. 1,5 jaar hebben we gevochten maar de strijd was eigenlijk bij voorbaat al niet te winnen. Dus we wisten dat we haar gingen verliezen. Doordat ze elke keer weer minder kon nam je elke keer een beetje meer afscheid. En tooch toen was het moment er ineens nu 3 maanden geleden en merk nu pas dat ik eigelijk alles aan het verwerken ben. Misschien ook omdat het afgelopen jaar een emotionele achtbaan is geweest. Baan kwijt door de crisis, 2e kindje geboren, werk zoeken, de zorg voor je moeder.
    Toen ze net was overleden ging ik meteen door met voor iedereen zorgen en alle ballen in de lucht houden, maar nu ben ik alleen maar bezig mijn hoofd boven water te houden. Het voeld een beetje alsof ik rock bodem heb bereikt.

    Ben niet zo heel goed met gevoelens beschrijven. Maar voor mij is de periode na de dood ook nog hele verwerking ondanks dat ik tijdens haar ziekte voor mijn gevoel ook al afscheid heb genomen.
     
  15. glimworm

    glimworm Niet meer actief

    Ja!
    mijn moeder werd in 2003 ziek (kanker) ze heeft een hele lange en zware tijd doorgemaakt. Pas het laatste half jaar van 2006 ging ze zichbaar achteruit, steeds vaker naar het ziekenhuis. Op een gegeven moment was ze zo ver achteruit gegaan dat ze ook niet meer naar huis kon en was het kwestie van weken. (haar medicatie was ook al een tijdje stopgezet want het had geen zin meer)Ze werd in een soort slaap gehouden en langzaamaan vielen alle organen uit.
    In die 3 jaar dat ze ziek was heb ik beetje bij beetje afscheid kunnen nemen, (we wisten toen al dat ze echt ongeneeslijk ziek was.)
    Die laatste weken waren een hel, je kunt niks meer doen en je wacht maar tot ze uit haar lijden verlost word.
    Ik was toen het eenmaal zo ver was ook niet heel verdrietig, maar net wat jij zegt opgelucht dat zij haar rust heeft na al dat vechten, hoe groot dat gemis ook zou zijn.

    We zijn nu bijna 7 jaar verder, ik heb het er soms wel moeilijk mee, voral op speciale dagen (kerst, verjaardag, sterfdag) in die zin van het missen. Ik had nog zoveel met haar willen meemaken, ik had graag gewild dat ze mijn man en kinderen nog kon leren kennen. Maar het intense verdriet heb ik nog steeds niet gevoeld, en ik weet ook niet of het nog komt.

    Maak je er maar niet druk om, iedereen verwerkt zoiets heftigs op een eigen manier, de 1 die jankt hele wereldzeeen bij elkaar, de ander doet het weer op een hele andere manier en er is geen enkele manier fout. Anderen kunnen niet voor jou bepalen hoe jij moet rouwen.

    Sterkte ;)
     
  16. mamabri

    mamabri Niet meer actief


    wat een heftig verhaal, en wat afschuwelijk, zooooo jong :( Idd wat jij omschrijft dat er iets knapte en dat je zo huilde, en dan vooral die machteloosheid, dat herken ik wel, dat heb ik dus wel gehad nadat mijn vader vertelde dat hij Huntington had. Het zit bij hem in de familie dus ik wist direct welke gevolgen het zou hebben en hoe de ziekte zou gaan verlopen. Al had ik toen al mijn vermoedens, toen hij het uitsprak dat hij het had ben ik door een vreselijke periode heengegaan, dat is dus voor mij heel herkenbaar.

    En net wat jij zegt: het hart blijft doorgaan..... terwijl je ergens diep van binnen hoopt dat iemand snel van zijn lijden verlost mag zijn, ondanks dat je weet dat je iemand zoooo gaat missen.

    Misschien is het ook wel omdat ik weet dat hij niet beter zal worden. Al had je nog maar een sprankje hoop dat iemand beter kan worden, maar die hoop is er niet (die is er nooit met Huntington) Je weet alleen maar dat hij zieker en zwakker wordt totdat het hart stopt.
     
  17. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Voor jou is het eigenlijk net gebeurd, gecondoleerd :( En ook nog alles tegelijk, dat lijkt mij ook moeilijk, want ik kan me best indenken dat je even "rust"wilt hebben om alles te verwerken, heel veel sterkte.
     
  18. Zena

    Zena Fanatiek lid

    9 dec 2006
    2.428
    0
    36
    Ik kan me erg vinden in wat jewe zegt. Maar wij zitten denk ik zo'n beetje op het zelfde punt in het proces. Mijn moeder is ook pas 3 maanden dood. In eerste instantie opluchting. Ze hoeft niet meer te lijden. Toen door op de regel modus. Ik ben enig kind en een regelaar, dus hoppa, kom maar, ik doe dit en dat en zus em zo. En nu zijn we in rustiger vaarwater en komt t besef, ze komt écht nooit meer terug. Ik voel me nu slechter dan 2 maanden geleden eigenlijk.
     
  19. Anakin

    Anakin VIP lid

    17 mrt 2006
    6.694
    301
    83
    Wat ontzettend herkenbaar, deze regels van Eylem..... :(

    Mijn vaders overlijden was in 2007 een soort opluchting.
    Hij was erg ziek, zichzelf niet meer en moest in een verpleeghuis leven waar hij diep ongelukkig was.

    Nu, een paar jaar later voel ik me zoals Eylem.
    Inmiddels hebben we prachtige kinderen gekregen die geen opa meer hebben.
    Ook heb ik vaak schuldgevoelens.
    Ik had vaker naar mijn vader moeten gaan, meer met hem moeten praten, meer met hem moeten knuffelen etc. Dat kan allemaal nooit meer.


    Ik begrijp je gevoel.
    Maar toch denk ik dat het anders zal zijn als je vader echt dood is.
    Koester de momenten die jullie nog hebben!
     
  20. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Herken het ook. Mijn vader was al vanaf 1995 aan het kwakkelen. Op en af, hartoperaties, dotteren, longemfyseem, hartinfarct, herseninfarct, hartfalen steeds vaker en vaker. Ambulance omdat hij weer niet goed was geworden kwam vaker. Hij was depressief, mijn moeder was kapot van het zorgen. Tot april 2011, papa had uitgezaaide longkanker. Zaten we bijna op te wachten leek het. 3 maanden later was hij dood. Iedereen in tranen op de crematie, behalve mijn moeder, zus en ik terwijl we echt geen ongevoelige vrouwen zijn. We waren gewoon op, papa was nu dan echt overleden.
     

Deel Deze Pagina