Met het oudergesprek laatst is bij ons ook de optie versnellen ter sprake gekomen, maar dan zou het gaan over groep 2 overslaan. Ik vind het een moeilijke beslissing. Er spelen bij groep 3 overslaan wel weer andere argumenten mee dan bij groep 2 overslaan maar ik vind het sociaal-emotionele aspect wel heel erg belangrijk. En wat al vaker is gezegd, wat is hun plan van aanpak? Wat gaan ze doen met VVV. In het geval van mijn dochter zal ze ook in groep 3 weer haar eigen leerlijn met aangepast werk moeten hebben aangezien ze dat niveau ook al voorbij is. Maar wat doe je dan met leerlingen die meer dan 2 jaar voorlopen?
Onze school heeft voor verrijking gekozen en de slimmerds van de bovenbouw mogen op donderdag naar de Plusklas, krijgen ze speciale extra stof op hun eigen niveau. Versnellen speelde dit jaar bij het vriendje van de oudste. Uiteindelijk niet gedaan, ook vanuit het sociaal-emotionele oogpunt en hij heeft nu een verrijkingsmap waaruit hij een paar keer per week meer uitdagende werkjes mag maken. Zit nu in groep 2 ook spelletjes/werkjes van groep 3 te maken in zodat zijn interesse in schrijven/lezen/rekenen ed gestimuleerd wordt. Daar waar mijn zo'n nu AVI start-boekjes wil lezen is zijn vriend al een treetje verder.
Dit doen ze bij onze oudste ook. Er wordt momenteel een nieuw gebouw gebouwd, waar een aparte ruimte in het klaslokaal zit. Hier gaan de kindjes die voorlopen soms apart werkjes maken. Heel handig vind ik. Hij krijgt lesstof voor groep 3 aangeboden. Gelukkig is van een klas overslaan geen sprake. Is ook iets waar wij voor onze zoon niet achter staan. Hij is echt nog een jongetje van 5, en ook nog eens een late leerling. TS, heb verder geen antwoord van je gelezen, maar als je zoontje het sociaal emotioneel aankan, dan zou ik het doen.
Bij onze tweede was dit ook het voorstel. Wij hebben er niet voor gekozen, omdat hij nog erg speels was en klein van stuk. We zijn nog altijd blij met deze keus. Hij zit wel in de plus- groep (krijgt hij extra rekenstof, maar ook scheikunde en filosofie), waar hij toch uitdaging vindt, maar vindt verder wel goed aansluiting bij zijn klasgenoten. één leerling uit zijn klas is wel meteen naar groep 4 gegaan en zij gaat nu, terwijl ze al een vroege leerling was, met nét elf jaar (10 toen het schooljaar begon) naar het engelstalig gymnasium. Elke dag 25 km fietsen op haar kinderfietsje en terwijl haar klasgenootjes druk zijn met make-up en jongens, speelt zij nog graag met haar barbie's. Nee, laat onze zoon nog maar lekker een jaartje naar de basisschool gaan!
Mijn zoon doet nu ( is ook met 5 jaar begonnen ) groep 2 en 3 samen ( hij zit officieel in een 1/2 combi en de middenbouw is 3,4,5 samen ). Hij kan dan af en toe gewoon even spelen omdat hij dat echt wel nodig heeft en verder leest hij lekker mee en rekent mee enz. Helaas is zijn fijne motoriek comfort zijn leeftijd ( loopt bij de fysio om hem een opzetje met schrijven te geven, hij schrijft wel maar echt als een groep 2 kind ), dus daar oefent hij mee in gr 2 omdat het hem frustreert dat het wel in zijn hoofd zit maar niet op papier komt zoals hij dat wil. Als hij volgend jaar nog een keer gr 3 moet doen dan gaat het lezen en rekenen enz gewoon verder met gr 4 aangezien hij daar niet mee opnieuw kan beginnen. We hebben voor de mei vakantie weer een gesprek. Zoonlief was erg gefrustreerd thuis en heel dwars en op school deed hij bepaalde dingen helemaal niet meer in gr 2. Nu merk ik echt dat hij weer zijn hersens kan gebruiken. En met bepaalde dingen is hij ook wel verder ( zoals klokkijken, dat doet hij al lang ), maar op een of andere manier vindt hij dat werk ook geen ramp nu. Helemaal overslaan is best een overgang w.b.t het even kleuter zijn. Mijn oudste gaat wel graag met ouderen kinderen om, maar even ontladen vindt hij wel fijn. Gr MB2005.
Mijn zoon was nog geen 5 toen hij naar groep 3 ging. In groep 3 ging het kwa leren erg hard maar hij was dr echt niet happy. Kwa koppie koppie kan hij groep 4 ook aan maar kwa emotioneel dus niet. Hij liep op emotioneel gebied vast. Hij werd getreiterd omdat hij ver uit de jongste was in de klas. De oudste was 8. Vele gesprekken gehad omdat ik hem naar groep 2 terug wou hebben met groep 3 werkjes. Dat deden ze dus niet. Hij begon ineend in zijn broek te plassen en snachtz in bed. Dat terwijl hij al vanaf 2 jr zindelijk is. Ni zit hij op een andere school in groep 1/2 met werkjes van groep 3. Hij plast niet meer in zijn broek en bed. Hij is emotioneel bij zijn leeftijdgenootjes gewoon beter in zijn vel. Na de zomervakantie gaat hij naar groep 3 met werkjes van groep 4. Hij is nu net 5,5 mnd oud. Word in augustus pas 6.
Dat werkjes in groep 2 van groep 3 doen probeerden ze bij onze zoon ook, maar hij is dan toch afgeleid door de andere ( hij zit op een montessori ). Nu gaat hij dus naar gr 3 en doet daar zijn werk en hij gaat dus ook naar groep 2. Hij zit dus in twee klassen. De overgang is best behoorlijk vind ik, ook al kunnen ze het makkelijk aan cognitief. Gr MB2005.
Mja groep 3 werk in groep 2 zou hier ook niet werken. Zit hier in een kleutercombi-klas.. Veel te veel herrie en lawaai. Zelfs d'r naam schrijven vind ze moeilijk in de klas en dat kan ze echt al een tijdje. Psych zei ook al dat ze heel erg prikkelgevoelig was.. Dus dat past goed bij elkaar vrees ik
Ik kan alleen mijn eigen ervaring aangeven. Ik heb groep 3 overgeslagen en ben mijn hele schoolcarriere gepest. Om dit te compenseren werd ik een pester op de middelbare school. Ik heb me hoe dan ook altijd verveeld op school. 1 klas overslaan is geen structurele optie, je moet even weer wat gas bijgeven om met de rest mee te komen en daarna loop je weer voor. Dus ik zou er serieus heel hard over nadenken. Een hoogintelligent kind vindt niet snel aansluiting met de rest, zeker niet als die de jongste is. Ik sluit me aan bij Tupp dat ik goed zou bekijken waarom de school het voorstelt, in mijn ervaring is het vaak zo dat een slim kind 'lastig' is en dit de makkelijkste oplossing is voor de leerkrachten. Maar bereid je er op voor dat als je kind stuctureel voorloopt je kind zich ook structureel gaat vervelen. Ik heb pas wat uitdaging gevonden op de universiteit omdat ik daar 2 studies tegelijkertijd ben gaan doen.
@juul: daarom ben je tegenwoordig na een versnelling per definitie een zorgleerling.. En daar moet dan een plan voor gemaakt worden Bij voorkeur eentje die de hele schoolcarriere steeds aangepast wordt en mee gaat tot groep 8. Maar goed.. Hoop scholen denken dat ze er zijn na 1x versnellen.. Maar dat is natuurlijk niet zo als je een stuk sneller leert...
Dat is ook een beetje mijn angst... Alleen heb ik een jongetje dat voorloopt op school en zie ik hem niet zo snel met barbies spelen en over jongens kletsen... (al weet je dat natuurlijk ook maar nooit) Als Jelle nu een groep overslaat is hij 11 als hij naar het VO gaat. Wij wonen ook ver van alle VO scholen af, dus dat word minsten 20 kilometer wat hij moet reizen. 11 is dan nog erg jong... Jelle gaat ook erg snel en de juf (groep 2) heeft ook al tussen neus en lippen door laten vallen dat hij groep 3 wel over kan slaan. Jelle leest nu boekjes voor begin groep 4 en soms zelfs van eind groep 4. Hij gaat qua lezen echt enorm snel. Hij is begonnen met rekenen een paar weken gelden en ook daar gaat hij supersnel mee. Schrijven gaat ook goed, al heeft hij daar wat meer moeite mee, maar ondanks dat, loopt hij ook daarmee voor. Sociaal/emotioneel is hij alleen nog niet zo ver. Dat zou de enige reden zijn om hem groep 3 gewoon te laten doen. En eerlijk gezegd vind ik dat een prima reden, als (en dat is een grote als, ik heb nog geen gesprek gehad op school) ze hem in groep 3 dan extra materiaal aanbieden. Als hij gewoon met de rest mee moet doen, gaat het er niet gezelliger op worden. Hij krijgt nu werkjes van groep 3 maar dat is, naar mijn idee, ook niet de oplossing want wat moet hij dan in groep 3 doen? Ik ben dan ook eerder voor verbreding, laar hem maar een andere taal leren, (zweeds zou erg handig zijn, kan hij het woord voeren als we op vakantie zijn... ) of een heel ander vak. Natuurkunde, techniek etc, voor mijn part, hij is altijd bezig met hoe dingen werken. Binnenkort zijn er weer gesprekken, dus dan zal ik eens vragen wat de mogelijkheden zijn.
Nadeel van een andere taal leren is dat het veel begeleiding kost... Dan moet er iemand speciaal komen. (Voor je zoontje zou het ideaal zijn natuurlijk.. Maar ik denk niet dat school er mee instemt tenzij het toevallig toch al kan) Ze zouden ook projecten kunnen laten doen. Zelf dingen opzoeken in de schoolbieb... En daar een werkstuk over maken of een soort van mini-presentatie voor de klas. (Zo gaat mijn dochter vandaag samen met de juf aan de klas vertellen over vulkanen... Eigenlijk wilde ze dat juf ging voorlezen uit haar boek maar dat wilde de juf niet.. Dus nu zo opgelost. Ben heel benieuwd of ze nog wat er over durft te zeggen straks... )
Bedankt voor alle reacties. We hebben er voor gekozen om hem toch te laten versnellen. Volgende week gaat hij van start in groep 3. Onze zoon zelf heeft de doorslag gegeven. Hij heeft er erg veel zin in! De toekomst zal uitwijzen of we de juiste keus hebben gemaakt. Nou vraag ik mij nog af. Ik heb op school gevraagd of ze hem willen testen op hoogbegaafdheid. Maar daar wilde ze niet in mee gaan omdat mijn zoontje geen gedragsproblemen heeft. Kan ik zo`n test afdwingen??
Je kunt ze sowieso niet dwingen. En zelf laten doen valt niet onder je verzekering. Plus.. Wat denk je er mee te winnen als hij op papier hoogbegaafd is? Zijn er voordelen die je nu niet hebt?
Mijn zoon word via jeugdzorg getest op hoogbegaafdheid en adhd. Via buro jeugdzorg kan je een verwijzing krijgen. Op school werd er ook gezegt door de juffen dat ze denken aan hoogbegaafdheid. En dat zou best kunnen want me oudste zoon heeft dit ook . Die mocht ook groep 3 overslaan. Dat hebben we goen ook gedaan. Deze zoon heeft groep 3 al paar mnd gedaan maar kon het emotioneel nog niet aan. Terwijl hij kwa leren op nivo zit van esn kindje van groep 4. Ben benieuwd wat er hier uit de testen komt.