Hoi, Ik wil geen drie topics openen, dus ik bundel mijn vraagjes in 1 topic als dat mag. Onze kleine grote meid wordt volgende week alweer 1 jaar (hoera!) en nu beginnen er wat dingetjes te kriebelen: 1) Is het noodzakelijk dat we haar speentje nu beginnen af te bouwen? Ze gebruikt 'm voornamelijk bij het slapen, overdag en 's nachts. En soms wanneer we buiten wandelen, dan wordt ze erg onrustig en gaat ze uit het niets jengelen. Speentje erin en dan is ze lang rustig. 2) Wanneer en hoe beginnen we met het zindelijk maken? Volgens mijn moeder is een dreumes voor haar 2e verjaardag allang zindelijk (met het plassen dan). Lijkt me zo lastig, hoe werkt dit? 3) Hoe corrigeer ik mijn kindje op een prettige en effectieve manier? Het is af en toe echt een boefje! Soms probeer ik verschillende methoden maar lijkt geen van ze echt 100% effectief. Ook probeer ik 1 methode voor langere periode maar ook dat werkt niet altijd. Of zijn dreumessen gewoon altijd boefjes? Alvast bedankt! Liefs
Ik lees allemaal dingen die ik mezelf ook wel eens afvraag . Ik heb er naturlijk over nagedacht, dus wil je mijn ideetjes wel vertellen. Maar dat zijn nog geen ervaringen dus! 1. Hier ook nog speentje. Alleen bij slapen en heeeeeel soms bij erge tandjes/kiesjes pijn, dat geeft hem echt verlichting. Ik wil afbouwen met slapen als hij snapt wat ik uitleg. Ik wil hem dan aan een andere baby ' geven'. Dat zal nog wel even duren maar omdat hij er alleen mee slaapt heb ik er geen haast mee. Las laatst zelfs een artikel dat baby's boven de 1 die inslapen met een speen in 25% minder kans hebben op wiegendood. 2. Zindelijkheid. Ik denk dat het komt als het ze gaat interesseren. Als ik nu zelf naar de wc ga dan komt zoontje bij me staan ( heel gezellig haha) en doet hij psssssst. Ook begint hij nu met bah zeggen als hij gepoept heeft. Ik denk dat als ze zij bewust zijn van hun poep en plas je met een potje zou kunnen beginnen. En oedereen zindelijk met twee is onzin, ken er zelf geen btw. 3. Ja, alle dreumessen zijn boefjes . Afleiden als hij iets stouts doet werkt hier wel, dab gaat hij wat anders doen. Dat hangt er wel vanafwat hij doet. Iets pakken wat niet mag vind ik niet zo erg. Maar hij heeft de laatste tijd dat hij mij eb vriend uit baldadigheid wel eens in ons gezicht slaat of bijt. Dat slaan corrigeerden we eerst vaak door te laten 'aaien' maar hij zet het echt in als uitdaagdingetje. Dus bij slaan of bijten geen waarschuwing meer. Alleen een duidelijk NEE, dat mag niet en op de grond zetten en een paar minuutjes negeren. Hij weet het dan dondersgoed want gaat even zitten zwelgen in zelfmedelijden en komt het dan goed maken . Dan is alles ook weer vergeten hoor! Maar sinds deze aanpak doet hij het amper nog. Het hangt er dus vanaf wat hij doet wat de anpak is. Dramatisch op de grond liggen om je zin te krijgen zeg ik bijv.alleen maar ' doe niet zo gek' en dan pak ik een speeltje ofzo, weinig aandacht aan geven maar dus ook niet negatief En oja, wat nu begint te werken maar misschien wat lastiger nog bij je dochtertje ivm leeftijd is het positieve benoemen. Heb ik heel erg uit mijn werk ( juf). In plaats van ' niet op de bank staan' zeg je ' ga maar op je billen zitten'. Het klinkt positiever en is bewezen meer effectief omdat je het gewenste gedrag benoemt.
1) voor de tandjes is het wel beter om ermee te beginnen, maar je moet zelf gewoon je gevoel erin volgen hoor! Wel goed in ieder geval dat ze hem zoveel mogelijk alleen in bed krijgt. 2) met de echte zindelijkheidstraining kun je pas beginnen als ze er zelf interesse in tonen. Het begin is meestal dat ze aangeven dat ze hebben gepoept of geplast. Vaak komt het besef dat ze moeten poepen of plassen pas rond de 2/2,5 jaar. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die t eerder of later hebben. Wat je wel kan doen is haar alvast vertrouwd maken met het potje of de wc. Gewoon er even op laten zitten als je haar luier verschoont. Wil ze dit niet, dan absoluut niet pushen, dat werkt echt averechts! 3) veel dreumesjes zijn echte boefjes! Op die leeftijd proberen ze vanalles uit en daardoor leren ze wat ze wel of niet mogen. Het ene kindje pikt alles heel snel op en het andere kindje wil het tot vaak grote frustratie van de ouders wel 100 x horen Het enige wat je echt kan doen is heel consequent blijven en afspraken maken met iedereen die voor haar zorgt hoe je ermee omgaat. Bijv na 3 x waarschuwen even in de hoek of op de mat zitten. Duidelijk benoemen welk gedrag er niet mag en het goedmaken met een knuffel. Het vergt veel tijd en energie, maar uiteindelijk leren ze het echt! Succes!
Wat vliegt de tijd inderdaad he! Over een week alweer een jaar! 1) Speentje afbouwen gaat waarschijnlijk een drama worden als ze hem nog nodig heeft met inslapen. Ik denk ook niet dat het zo erg is als ze hem alleen gebruikt bij het slapen. 2) Zindelijk maken hangt echt af van je kindje. Sommigen hebben het heel snel door, anderen doen er wat langer over. Hier wordt als 'regel' gesteld dat kindjes overdag zindelijk moeten zijn (plas) met 2,5 jaar (omdat ze dan naar school gaan vooral). Maar als dit later is, is dat echt geen ramp. Je kan zindelijkheidstraining pas beginnen als je meisje eraan toe is. Dus als ze heel nieuwsgierig is naar de wc, aankondigt dat ze iets in haar luier heeft, etc.. Er zijn topics hierover in het Peuter en kleutergedeelte, ook kan je op internet goede artikels vinden. 3) Corrigeren is met 1 jaar nog niet echt effectief. Beter is steeds herhalen dat iets niet mag en haar uit de ongewenste situatie halen (dus afleiden). Op dit moment kan ze de consequenties vna haar daden nog niet overzien. Ook kan ze nog niet onthouden dat ze niet aan de plantjes mag komen, etc. Denk dus niet dat je meisje niet luistert of niet wil luisteren, ze kan het gewoon nog niet. Dit hangt ook af van je kindje, maar ik denk dat corrigeren effect heeft met 2, 2,5 jaar. Dan kan je ook uitleggen waarom het niet mag. Maar dan zal je ook steeds weer moeten herhalen.
Niet echt antwoorden, maar even vergelijking met dochter van bijna 2. 1)hier nog altijd een speen bij slapen en soms bij erge moeheid overdag. Schijnt wel makkelijker wennen te zijn voor je kindje als je rond de 1 de speen weghaalt. Ik vind het zelf echter niet nodig zo vroeg. Denk dat ik rond de 3 jaar de speen "opstuur" naar baby's. Zoiets 2)dochter is nog niet zindelijk, al wel interesse in het potje maar er komt vooralsnog niks uit. Heb wel een boek in huis over zindelijk worden/maken vanaf 1,5 jaar. Wellicht als ik veel met haar was gaan oefenen, zonder luier had laten rondlopen kan het denk ik goed. Maar ook hier weer vind ik dat zo vroeg al een kindje die kant opsturen niet nodig. Als ze zelf ineens plassen dan is het anders, maar ik wacht tot deze zomer. Dan is ze 2,5 en ga ik beginnen met het zindelijk "maken". Tot die tijd zet ik haar bij interesse wel op het potje, maar niet op mijn eigen initiatief. 3) hier sinds ze 14 maanden was een "straf" stoeltje in gebruik genomen en alleen dat gebruikt. En duidelijk nee zeggen en evt afleiden, en ja dat moest in begin heel vaak achter elkaar. Nu gelukkig niet meer, ze begrijpt nu heel goed dat iets niet mag. Met zo af en toe een driftbui tot gevolg
Hier denk ik erover om een gat in de speen te gaan knippen en dat hij niet meer naar taalt. Ik denk dat het nu wel een goede periode voor is (hij is nu 14 maanden), een paar maanden geleden had hij nog de neiging om zijn duim in zijn mond te doen en leek mij niet zo goed plan om dan de speen eruit te gooien. Nu lijkt het duimen enigszins weer voorbij, dus een goed moment voor een kapotte speen. En ja hoe eerder hoe beter om te stoppen met een speen, al heb ik ooit een verhaal gehoord dat pas na het derde jaar een speen gevolgen heeft voor de uiteindelijke tanden, voor melktanden maakte het niet zoveel uit. Maar goed dat was lang geleden en ik weet niet meer wat het precieze verhaal was, dus eindoordeel hoe sneller van de speen af, hoe beter Onderzoek heeft overigens uitgewezen dat de beste leeftijd om te starten met zindelijkheidstraining 18 maanden is. Het makkelijkste is ook om ruim voor het 2e jaar te starten, dan vermijd je gevechten tijdens de peuterpuberteit. Met 18 maanden nemen ze dingen wat makkelijker van je aan. En laten we eerlijk zijn, het grootste deel van de wereldbevolking is zindelijk voor 1,5 jaar, wachten tot of later dan 2,5 jaar is eigenlijk niet nodig, maar het kost wel inspanning. Corrigeren met 1 jaar heeft niet zoveel nut, is mijn overtuiging. Het besef van oorzaak en gevolg en uberhaupt onthouden dat iets niet mag komt met ca 2,5/3 jaar. Daarvoor is het afleiden, afleiden, afleiden en spullen wegzetten waar ze niet aan mogen komen. Ga je met 1 jaar al corrigeren dan ga je conditioneren en leert je kind niets van. Kennis van mij heeft een time outplekje. Dreumes van 14 maanden gaat daar automatisch staan bij een blik van mams. Leert hij daar van? Nee, hij is alleen gedresseerd om in het hoekje te gaan staan en mams mag de hele dag als een politie agent alles in de gaten houden. Maar goed dat is mijn mening, ik kan mij voorstellen dat andere mensen anders over denken.
Maar waarom zou zindelijkheid dan een gevecht moeten zijn? Je brengt het alsof het iets is dat je je kind op moet leggen en weerstand moet verwachten. Mijn moeder heeft mij mij 16 mnd 'zindelijk' gekregen. Dat betekende dat ze me heel vaak op potje moest zetten, daar laten zitten totdat een plas of poep kwam, en altijd een potje paraat moest hebben. Want plas goed ophouden en op commando laten gaan kunnen de meeste dreumesen nog niet. dat noem ik niet echt zindelijk. Wij hebben nooit 'trainingen' toegepast voor zindelijk worden, maar heb gewacht totdat mijn kinderen bovenstaande 2 dingen onder controle hadden. Ze waren alle 3 binnen 3 dagen volledig zindelijk. Zonder weerstand, beloningen en dat soort fratsen.