Giftige stoffen in (baby)voeding??

Discussion in 'De lounge' started by Melrose, Mar 3, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ja hier ook hoor, ik kookte vrijwel alles al zonder zout, makkelijk en smaakte me goed. In peutertijd ben ik wat zout gaan toevoegen, omdat dat het verschil maakte bij ze tussen wel of niet eten...
     
  2. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    #82 SushiLover123, Mar 6, 2013
    Last edited: Mar 6, 2013
    Waarom zonder zout? Zout heb je ook gewoon nodig. Zolang je niet te veel neemt (vanaf 14 jaar is dag 6 gram per dag, voor baby's is dat 1 gram per dag. Als er in een potje nog geen 1 gram zit, en je kindje eet alleen maar 1 potje per dag en verder niks met zout, dan is het geen probleem.

    Of kies je je producten dan uit, op hoeveel natuurlijk zout het heeft?

    Let trouwens op... op etiketten staat niet het zoutgehalte, maar de hoeveelheid natrium. Even met 2,5 vermenigvuldigen en je weet hoeveel gram zout er in zit.
     
  3. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ik kom met mijn boterhammen met kaas al goed aan mijn zout hoor!
     
  4. Bri

    Bri Niet meer actief


    Ik kook al jaren zonder zout toe te voegen, en kom ruimschoots aan de aanbevolen daghoeveelheid van 5-6 gram. Wat in het geval van zout geen minimum is maar echt een streefwaarde.
    De gemiddelde Nederlander eet veel meer zout per dag (vrouwen 9 gram mannen meer dan 10 gram per dag). Het kan dus sowieso geen kwaad om er eens op te letten.
    Wat je binnen krijgt via bereide producten (zoals brood, kaas, worst), is vaak al genoeg. En dan heb ik het nog niet over kant en klaar dingen, zoals pizza (in één maaltijd je hele daghoeveelheid aan zout), hele maaltijden of chips).
    Als je dan ook nog eens zout gaat toevoegen aan je zelfgekookte eten, is de kans groot dat het totaal echt te veel wordt. Is allemaal niet heel problematisch, behalve als je een hoge bloeddruk, slechte nieren of diabetes hebt. In al deze gevallen draagt een te hoge zoutconsumptie aantoonbaar bij aan problemen voor hart en bloedvaten en voor de nieren.

    Het is inderdaad verwarrend. Het ene etiket vermeldt zout, het andere natrium. Klopt dat je voor het omrekenen natrium 2,5 keer moet vermenigvuldigen om het equivalent aan zout te krijgen.
     
  5. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik krijg vaak niet eens 3 gram zout binnen. 3 gram is het minumum. Soms haal ik 5 gram, wow.
     
  6. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Boterhammen, boter, kaas, vleeswaren... 'S avonds eens een chippie, overdag een koekje.. Het zit in zoveel dingen dat je niet direct een tekort oploopt als je geen zout in je zelfbereide warme maaltijd doet.

    Net een noodlesoep op... Alleen daar zit al meer dan genoeg in :)

    Overigens... Mijn moeder kookte ook al zoutloos... Dus bij mij is het puur gewoonte om het niet te doen.
    Hooguit dat ik soms een bouillonblokje bij de pasta doe..
    1 blokje op de hele pan dus.. Maar ook minstens zo vaak niet eigenlijk
     
  7. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Eet je ook ongezouten vlees??
     
  8. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Soms wel ja.. Soms niet. Ligt geheel aan wat ik eet.
    Zoals ik al zei.. Ik eet niet uit principe zoutloos oid.. Maar uit de gewoonte om geen extra zout toe te voegen als het niet echt nodig is.

    Op een tartaartje heb ik graag zout en peper
    Maak ik saté.. Of eten we iets uit de wok.. Dan komt daar echt geen extra zout bij kijken.
    (Not to mention dat hoop vlees al gezouten is voordat het de verpakking in gaat...)
    Soms zijn dingen gewoon geen principekwestie :)
     
  9. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik eet geen voorgezouten vlees (behalve rookworst, als je dat al vlees wilt noemen), maar door mijn gehaktballen doe ik wel zout. En kipfiletblokjes daar gaat ook een beetje zout op. Biefstuk een snufje. Maar geheel ongezouten vlees vind ik niet lekker.

    Aardappelen, rijst, pasta en groenten gaat nóóit zout door!
     
  10. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Mja wij eten veel vlees uit de wok.. En daar zitten genoeg andere smaakstoffen bij dan om. Geen extra zout toe te voegen.

    Ik vind zelf zout ook best lekker..
    Op m'n eitje zou ik niet anders willen bijvoorbeeld.
    Maar het is gewoon gewoonte om het eigenlijk alleen te genruiken als bewuste keuze zegmaar.

    Maar ik haal hier ook weleens stroganoff gehakt.
    Je kunt er geld op zetten dat daar zout in zit natuurlijk.
    Eten we vaak met couscous en dan paprika en ananas erdoor

    En kip "kruid" ik graag met een schepje sambal.. Daar zit vaak ook wel zout in. Alhoewel dat per soort nog weleens wil verschillen.
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik kruid mijn nasivlees (kipfilet) zelf en dat zout ik dan met ketjap of oestersaus. Als je zo'n pakje nasi of bamikruiden gebruikt heb je idd je adh zout al te pakken!

    In pot en blik zit ook zout, eten we ook niet.

    Voor alles heb je bewuste keuzes. Helemaal geen zout is ook niet goed.
     
  12. bamjolan

    bamjolan VIP lid

    May 7, 2008
    8,138
    0
    36
    Female
    Moeder
    Den Haag
    Ach ik check eigenlijk nooit de verpakkingen.
    Hier eten ze gewoon van alles.
    Ik doe geen zout bij de aardappels oid, wel sausjes bij de groenten.
    Snoepjes ete ze hier ook.
    Wij eten afgewisseld vers en uit pot, al vanaf t begin dat ze mee mochten eten.
    CB gaf ook aan dat t helemaal geen kwaad kon als t maar niet elke dag was.
     
  13. sydneys

    sydneys Niet meer actief

    zo ga ik het ook doen
     
  14. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Wij eten eigenlijk alleen "doppersenwortels" uit pot.
    Meestal de dag ervoor of erna verse wortels trouwens... Beide staan hier hoog op het favorieten-lijstje van man en kind.
    Nou ben ik best weleens te lui om zelf te snijden maar dan haal ik het uit het vriesvak.

    Het menu van vandaag.. Over lui gesproken :)
    Stroganoff gehakt ballen met gesneden ananas en paprika.
    Met couscous met rozijntjes en abrikoos.
    En ja, dat mag ik allemaal zelf snijden en rollen maar verder is het in de pan gooien, roeren en klaar :)

    En ik check regelmatig verpakkingen... Maar over het algemeen geen ingredientenlijstjes op mijn avondeten :)
    Dat scheelt alweer een hoop voor m'n gemoedsrust over alle rommel die ik eet.

    en ik kocht net theeworst... Weinig thee, weinig worst.. Maar wel heeeeeel lekker.
     
  15. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Theeworst, waar gaat over idd? Is gewoon leverworst.
     
  16. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    ik lees wel verpakkingen maar vind dat mijn kinderen (en wij zelf) niet van suikergoed zijn en dus best wat kunnen hebben. Hie wel een paar stelregels:
    - geen zoetstoffen voor de kinderen
    - weinig halffabrikaten, potten, pakjes, blikken etc
    - geen toegevoegd zout
    - zuinig met vet (boter, braadproducten)
    - afwisselend
    - veel groenten,
    - veel drinken (water, thee, sterk aangelengd sap. Weinig pakjes ed)
    - vaste eet en snoeppatronen (wat dus niet hetzelfde is!)
    - fruit mag altijd
    - geen overmatig gebruik van zuivel

    en alles proeven voordat je verkondigt dat het niet lekker is!
     
  17. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Wij eten vanavond shoarma van de AH. Niet bepaald mijn favoriet maar manlief vindt het wel heel lekker. De kinderen krijgen een spinaziepannekoek en mogen een hapje shoarma als ze dat willen.
     
  18. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Nahja.. Met 6000 toevoegingen dus..
    Maar wel erg lekker.
    Veel lekkerder dan leverworst als je het mij vraagt.
     
  19. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Haha!

    Ja, ik eet stamppot met rookworst, gewoon zo'n geval van Unilever. Gooiik de verpakking maar snel weg. Moet kunnen zo af en toe!
     
  20. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik vraag me wel af wat mensen bedoelen met: 'toegevoegd zout'. Bij gezouten vlees door de fabrikant doe je er hopelijk niet nog extra zout bij. Maar shoarma is dus al gezouten vlees.
     

Share This Page